26 May 2017

kisah 1 Ramadhan

0 comments
*warning!!... entry pnjg n plain text... malas nk letak gambar... skip je la..

its going to ramadhan very soon.... setiap kali nk sambut 1st ramadhan buat aku teringat peristiwa 3 tahun dl... kalo ikut exact date its 30/6 masa tu... esok nye dah start puasa... it was saturday if not mistaken... tgh hari tu kebetulan washing machine yg baru dibeli tu br sampai... so, as d person who incharge of the laundry, my husband did 1 round test on it... it works fine.. then ptg tu dia bersiap2 dah bertolak... ke 1 dstinasi baru... yg telah totally mengubah hidup kami sekeluarga..

dia bertolak ke kerteh.. his new office... d kids started to cry.. except lea yg mase tu baru je 2bln... tak paham ape2 lg.. i know its hard for him too... but he try to remain calm... to drive for 4-5hrs nk sampai kerteh... sebaik kelibat kereta dia hilang dipandangan, bermula la mcm2 episode sedih... air mata disulami dgn jeritan aku yg mcm tarzan.. sbenar nyer bukan marah sgt psl perangai bdk2 tu...  tp sbb nk cover dgn rasa sedih sbb kene tinggal sorang2 to handle them tu pun sama... mmg sgt emosi awal2 tu...

i can't remember exactly how we go tru our days masa awal2 dl... but its all under control.. alhamdulillah... mmg awal2 tu ade panggil bibik part time dtg tlg ape yg patut... cuci bj sekolah.. cuci pinggan...kemas rumah... aku mmg bz nk layan baby n yg lg 2 org tu dgn hal2 skolah n makan minum, n kain baju diorg... n mase tu dgn breastfeed lg... hmmm... mencabar fizikal n mental... ramai tegur aku kurus time tu (i like!! hahahha)

nway, even he is far, he come back EVERY WEEKEN(Except ade skali dia kene gi team building awal2 kt sane tu)... ekceli bukan wiken sgt pun... sbb diorg cuti jumaat-sabtu... so, khamis mlm dia akan sampai.... n ahad subuh2 dia balik sana..DRIVE.... n at 1 time dulu dia naik flight since malindo n firefly fly to kerteh.. they compete so tiket murah like rm70/way... now only malindo..so tiket mahal giler like rm300-400/way.. so he have to drive again... but this time ade member2 yg tumpang...so blh tong2... but he still prefer to drive his own... xnak tumpang org sbb nnt susah plk aku nk pi antar dia kt mana2 pagi2 buta tu utk tumpang org.... so u can imagine lah millage keter kitorg tu brape yer... every week ulang alik kerteh-puchong...
(masa dia naik flight tu, he bought 1 old CLK(cute lil kancil) utk pegi-balik airport.. sbb kalo tak aku kene antar pagi2 buta, angkut bdk2.. n khamis pun susah gak dia nk balik dr airport.. so, he drive n park d car kt airport subang tu)

tapi...apart of him being far from us 5hari 4 mlm... me n anak2 manage to go tru life smoothly... now our rutin is...
ahad: aku n anak2 akan dok umah jer... n i have to cook sbb xleh kluar kan... unless uchu ajak pi mkn sushi... but somehow aku ok je kene masak pun... simple2 je... pagi2 ahad setelkan baju2 skolah bdk2... make bekfes... mandikan diorg... masak for lunch.. lps bg diorg lunch, aku dah blh rest... aku blh vacuum bilik..cuci toilet.. (aku buat yg wajib jer..tpt lain aku pejam mate je lah)... once a month panggil la bibik part time..slalunyer by 3pm tu mmg dah free... blh golek2 dah ngan lea...tdo sampai asar... lps asar kdg2 kalo rajin grg kopok utk minum ptg... pkl 6-7pm bg bdk2 main kt luar... magrib, mandi , solat, makan... tgk tv sat then 9.30 tdo...
isnin - rabu : 5.30 bgn siap bekfes.. mandi...gerak bdk2 n depa bersiap... depa bekfes.. 7++ antar diorg pegi skolah...by 7.30 dah setel...aku blk umah dl sbb awal lg nk g opis.. so, blk buat juice.. kdg2 prepare food for bekfes mcm salad ke...senwic ke.. or cook simple2 utk lunch... 8.15 br kuar umah...
pkl 6sharp balik...kdg2 tapau siap2 mknn dinner kt opis.. or singgah area umah utk tapau..pkl 7 sampai skolah bdk2.. amik diorg.. balik... unpack brg2 skolah... hidang food bdk2... aku naik mandi n solat... then turun aku jamah2 food skit... then kemas dapur n kemas kain bj utk skolah esok.. kalo selasa aku basuh bj lea... 9.30 naik tido...
khamis : pagi sama jer... dulu fido slalu sampai pkl 7-8pm... so, aku rilex skit bila dia dh balik... bdk2 pun (esp lea) mmg nk abah jer... dia akan basuh bj bdk2 n rendam baju skolah.. sejak 2017 ni diorg dah blh balik awal.. kejer 4.5days/week je... so dia sampai umah dlm pkl 6+ mcm tu... dia terus amik bdk2 kt skolah.. then trus singgah mamak for dinner jer..
friday: i like fridays... sbb blh rilex.. pagi2 still buat bekfes... tp fido akan handle qiqi bersiap...n antar diorg pegi skolah.. lps tu kitorg blh bekfes DATING!!!... part ni plg best... sbb masa dia keje kt sini dl mane ade chance nk dating mcm ni... even just for 45min... dpt la bersembang tanpa gangguan.... yess... hanya parents anak kecik je paham betapa heaven nyer dpt bersembang tanpa ade bdk2 kacau...  hhehehhehe...  8.15 aku gi opis.. dia dok umah.. settlekan laundry.. n pegi setelkan hal2 lain mcm hal skolah/bank/servis keter... n beli brg2 urgent... bende2 yg kalo wiken, ko susah nk setelkan sbb tutup/ kene angkut bdk2... ni dia pegi buat sorang2 cepat setel... see??? bagus kan??... ptg dia blh pickup bdk2 awal skit... then trus pegi dinner...or tapau siap2... since kakak dh start tuition jumaat mlm.. so kene mkn siap2... mlm layan tv maharaja lawak ke ape ke...
sabtu: pagi2 aku prepare bekfes... pkl 10-12 bdk2 pegi taekwando... then kalo xkluar, aku msk lunch... kalo kluar pun usually pi umah mamatok till mlm...

n d rutin continuessss.... gitu la...  mmg mula2 dl mencabar la skit sementara nk bg biasakan diri... bdk2 pun sama... n lea pun still baby... ni masing2 dah besar skit... lea tu dh blh main sendiri... blh la take time utk mandi n solat...  so... everything went well sbenar nyer... mmg la ade days yg mencabar.... mcm biler bdk2 tak sihat ke... or biler diorg buat perangai ke.. or time dah nk exam ke... or biler ade bende yg rosak ke... tumpah ke... pecah ke... ape2 la yg beyond control.. yg memerlukan extra tenaga.. fizikal n mental... so, time2 tu mmg stress tu mmg ade la... kalo bab JERITAN tu dah lumrah...  harap jiran2 dah imune dah dgn tarzan sorang nih... air mata pun dah byk dah yg tumpah... slalu nyer biler time penat sgt.. or biler rasa mcm looser sgt... or kdg2 just to thread d kids.. hehehhe ... penat tu biase by rabu tu dah start rasa penat dah... khamis pagi tu mmg berkobar2 menunggu fido balik mlm tu... bdk2 pun aku akan ckp 'yeayy...arini abah balik!' biler nk gerak diorg pagi2 khamis tu... bg booster la skit kan...

hmmmm... sooo... tu lah... kisah nyer sepanjang 3 tahun hidup berjauhan dgn hubby nih... elehhhhhh.... 5hari jer dia takde.... org lain tu berbulan2...bertahun2.. mesti lg mencabar kan??... even my mom dl pun mcm ni gak... lg la tak menentu je time abah aku jd askar dl...  kitorg dah biasa dh dgn keadaan dia kejap2 ade kejap2 xde tu...  so, keep going... life is beautiful... enjoy it while it last.. setiap ujian yg Allah bg tu semua ade hikmah nya... n Allah tak kan uji seseorang itu beyond kemampuan nya... percayalah ALLAH itu Maha Mengetahui... in sya Allah....n yes, we still keep on praying for fido to be transfered back to KL... i know he's getting tired.. saper tak penat travel 4-5jam pegi balik tiap2 minggu kan???... n biler tak dpt nk join gathering2 esp with my family yg slalu buat ari ahad... heheheh... kesian dia...  pls pray for us too ok!... :)

fuhhhhh....pnjg giler entry ni... skali skala bg luahan perasaan nih... hahahha... asyik citer psl cuti je kan... i know i hutang citer holiday KOTA KINABALU n psl REUNION mrsm MUOR... n bdays.. nnt la yer...

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template