12 May 2016

#balitrip2016 - day 2

ok2...br nk dpt mood nk sambung nih... day 2 ari ni plan nyer nk ke KINTAMANI..n stop a few places... tp sbelom gerak, kita bekfes dl... haah...mesti la bekfes free... btw. hotel harris ni mknn dia sumer halal yer.. pilihan pun not bad... of coz xde la kena sgt ngn tekak kita tp blh la nk telan... pastries2 dia sedap!!... lembut2 je... xde la mcm slalu gi bekfes kt hotel2 pastry nyer kejunggg jer... hehehe... tp ade 1 masalah bekfes nih... hotel ni mmg family frenly hoterl..n diorg ade maskot..wich is a DINO..kaler ijau..comel la kan?? n every morning, this dino will come&greet guest time bekfes... masalah nyer is dgn anak teruna n si lea ni... diorg takut dgn maskot2 nih!!...esp si rifqi.. dl mase kt lego hotel pun meraung2 sampai pi nyorok sbb takut maskot lego tu... this time pun sama... dia nmpk je maskot tu trus nyorok n menangis bwh meja!!... yg si lea ni tgk abg takut, dia pun jangkit la skali.. hmmm... dh jd 1 hal plk nk pujuk... kakak&chu dini rilex je pi amik gambo ngan dino tu... dino tu pun takut nk dtg meja kitorg dah..dh bdk2 ni melalak...hmmm... macam2...

sempat main pingpong dl lps bekfes
so, pkl 9 rahul dah dtg...9.30 br gerak kot...biasa la...dlm keter bicang2 dl psl jadual ari ni n kat mane nk singgah... since dah plan ptg ni kalo blh nk bg bdk2 g swimming pool...jd kene balik awal lah.. will have to skip plan utk singgah di ubud... direct pegi kintamani... perjalanan mmg lama...2jam!!... jln xjem... n yg paling best mase lalu kt UBUD tu, tgk kiri kanan mcm2 perusahaan ade... dia by kawasan... mula2 akan lalu kwsn yg buat perusahaan batik.. most of d umah tepi jln tu akan display hasil kraftangan diorg... tpt batik tu xnmpk sgt... yg obvous mase lalu tpt ukiran kayu... almost sepanjang jln tu ade jual/display..... lps area batik, area emas&silver...then painting... then ukiran kayu.. mcm2 lg la... mmg teruja tp xleh nk stop... tengok je la... dah abih area ubud tu lalu plk area2 kampung... kebetulan awal bulan ari tu 9 mac is diorg punya HARI NYEPI..sila google utk tau lebih lanjut ape itu hari nyepi... tp briefly its a holy day utk org2 hindu(ni agama rasmi kt bali nih -HINDU...tho muka diorg sumer sama je mcm indon lain..but they're not muslim..most of them)...hari nyepi ni semua aktiviti kene stop..even ELEKTRIK pun xde rase nyer... no flight coming in/out from bali... sumer kene dok umah diam2...d whole day!!.. but d nite b4 tu diorg akan berarak sampai pagi... sambil berarak tu akan bwk mcm patung dewa2 diorg.. so, biler lalu kwsn kampung tu, nmpk la they still display patung2 tu... mmg menakutkan rupa nyer semua...eiiii... but thats thier culture... kita just tengok n hormat... kan???.. itula tujuan kita holiday...lawatan sambil belajar cara hidup org..

ok2...salah 1 perkampungan yg kitorg lalu tu is TEGALALANG...tpt femes dgn PADI BUKIT... padi bertingkek2 tu... tp as plan, kitorg will stop mase balik nnt... tak sampai sejam from tegalalang sampai lah kami ke KINTAMANI dlm pkl 12 gitu... kintamani ni is tpt atas bukit... ala2 cameron highland la.. tp kt sini ade gunung berapi... MOUNT BATUR... masih aktif yer... mmg nmpk asap2 skit...n ade tasik kt bwh dia... dtg sini sightseeing n makan je la... masuk..as usual kene bayar... then rahul trus bawak g restoran ape ntah tp mmg view cantik... mmg mostly org g rest. ni...buffet style.. sorang  rp100k..dlm rm30... pilihan makanan dia errr...blh la...ade la nasik2 n lauk2 diorg...n kuih2... ok la... surau pun ade disediakan... special nyer rest. ni sbb view dia mmg cantik... mmg SUBHANALLAH tpt ni...sejuk berangin... nmpk gunung hijauuuuu jer...  nyamannnnn sgt.. lama gak kitorg lepak situ... dah selsai mkn kitorg solat siap2... then dlm pkl 1++ kitorg gerak balik...
ni rest. tu


tu background gunung berapi tu

n thats d lake
:)

then singgah la  KOPI LUWAK... ni pun tpt wajib singgah jgk.. dia akan serve semua jenis kopi yg diorg ade...mcm2 perisa...FOR FREE!!...cawan kecik2 jer... tp jenuh gak nk abih... feveret kitorg COCONUT coffee... hubby order gak la KOPI LUWAK n KOPI JANTAN... tu kene bayar...saja nk try... hmmm...xkene kot ngan jiwa aku.. i'm not coffee junky...xreti nk menilai sgt...

ni list jenis2 kopi yg ade

tu cawan2 comel tu..pilih la nk yg mane..sumer free!

haa...yg ni kene bayor... kopi luwak n kopi jantan

peace!!
nk try buat kopi la konon2... heheh.. ade tpt goreng biji kopi...then tumbuk....then tapis..

 ok...selesai kopi luwak..singgah la TEGALALANG tu... tgk padi bertingkek2... tapi time tu tgh ramai org n panas bebenor!!... singgah kejap jer la... blh je sbenar nyer nk jln turun bukit tu..tp dgn bdk2 nih...mmg tak la... amik2 gambor jer... then kt kedai2 tepi tu aku terbekenan plk ade kain berkait2 ni...dia buat mcm lapik meja gitu... ade 2 size..kecik n besar...pakat dgn mak.. tawar punye tawar dpt la murah.. mintak kaw2 punye 50-70% off... so i got my 1st souvinier...hehehe... mmg rahul dah pesan b4 tu kalo nk beli ape2 jgn kt sini sbb mahal...'harga nya tidak PASS'..maksud nyer kene pandai tawar menawar...nnt dia nk bwk g tpt yg mmg jual sevinier yg mmg jamin harga murah..AGUNG BALI nama nyer...mmg kalo korang google pun femes la tpt soping nih... tp aku dah tanye dl... kain ni ade jual tak kt agung bali tu..rahul kata xde..so, aku gagah beli jgk la kt situ...

at tegalalang

nmpk tak bertingkek2 tu?tu la padi nyer
dah settle tu kitorg gerak balik... sampai kuta dlm pkl 4++ gak...  kami semua naik sbb bdk2 dah xsabar nk g shwimmingg... dpt gakla diorg berendam sekejap..sbb dah nk maghrib...
tu bdk2 tgh berendam kt kids pool..
mlm tu bdk2 nk mkn megi jer.... aku&hubby g kedai2 kt tepi hotel tu... halal tulis nyer..  order la nasi LELAPAN (mcm nasik ayam penyet tu la) n SOTO...sedap soto nyer.... balik hotel share2 makan ngan  mak&abah...

thats our day 2... nnt sambung lg...

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template