13 August 2015

ramadhan&syawal 2015

0 comments
its 28th Syawal oredi... tinggal 2 hari je bulan raya... insyaAllah esok aku RAYA!!... ari ni last day ganti...in sya Allah... :) *esok hari raya!!esok hari raya!! ~dancing2~*

this year alhamdulillah..meriah skit kot dr last year... from ramadhan to syawal... sbb last year bulan puasa kelam kabut skit...mase tu baru2 'kene tinggal'.. dgn lea still baby nyer... this year alhamdulillah...after 1 year... routine dah makin improve... since lea dh besar skit, dh blh biar je dia main... xde la kacau sgt mama nk berbuka...

hmmmm.... dah 1 year eik???surviving hidup berjauhan di-hari-weekdays...heheheh... bravo2!!.... KIPIDAP!!DONGIBAP!!..AYMDEBES!!... hhahahah.... dah2..mengarut jer... jom sambung citer psl ramadhan&syawal this year...

1 pencapaian yg paling dibanggakan ramadhan ni : ZARA PUASA PENUH!!... yes... penuh 29hari ramadhan puasa...complete dgn sahur... n solat wajib!!.. (ade la termiss solat isyak 3-4x sbb ttdo...) so, this year break record XDE MISS SAHUR... sbb slalu every year mesti ade at least 1 hari termiss sahur... tp dek sbb anak dara aku ni berkobar2 nk puasa, tiap2 hari bangun... even mama dia xleh puasa pun bgn jugak(demi anak)... dia pun makan mmg berselera betul.. n yg penting, xbyk songeh... tak de la nk mengade2 request mcm2... ape yg ade, itu la yg dia mkn... alhamdulillah.... mama seronok dpt puasa dgn kakak... :)
good job kakak!!... next year  kakak cuba puasa+terawih plk yer... mama pun xdpt lg nk terawih penuh.. awal2 n 10mlm terakhir je mama dpt buat... semoga kita diberi rezeki utk rasa ramadhan lagi next year... aminnnnn....

tu citer psl zara... si qiqi plk lain citer nyer.... mmg dia xfaham lg konsep puasa ni.. jgn kata konsep, sebut puasa pun tak betul!! puase jd KUASE!!!.... kuase...kuase... iqi nk kuase... hmmmm... itu je la dia ulang...dah betulkan pun, dok KUASE gk lagi... dah xkuase mama nk layan..*rollingeyes*... tiap2 pagi b4 g skolah mesti ckp qiqi nk kuase... xnak bekfes...xnak bwk bekal.. tp minum jgk milo mama letak atas meja tu.... bwk jgk bekal yg mama bg tu... hmmm... ade 1 ari tu ticer dia wasap aku....mase tu dh pkl 12 tgh hari.. 'kak, iqi ni tak nak makan2 lg ni..nak puasa katanyer...'.... aku reply 'biar la dia...nnt dia lapar, ticer bg je la dia mkn..'... haaaa...pkl 3pm br dia mintak mkn... heheheh... ikut kawan la tu... ade kwn dia yg dh pandai puasa... xpe la Qi... bg solat penuh2 dl ok?... nnt br kiter puasa plk... :)

lea plk alhamdulillah... xde la kacau sgt time berbuka.... kdg2 dia berbuka kt umah 'mak-angkat' dia kt blakang tu... eh, aku xciter lg eikk?? jiran blakang umah aku tu,aishah.. dia berkenan sgt kt lea... tiap2 ari kitorg blk umah akan pass lea kt dia... anak2 dia (boy 10yo, girl 6yo) pun suke sgt main dgn lea... dlm pkl 9 tu nnt dia pulang la lea balik... bagus jgk...dpt gk aku buat kejer umah dgn tenang... heheh... ade gk skali tu aku tinggalkan lea kt dia, kitorg pi tgk wayang... dh tgh mlm br amik lea blk... heheh... thanx aishah.... :)  tp lately dh tak leh dah...aishah morning sickness... kesian dia.. xpe la...nnt ade baby sendiri lg best..meriah!!... :)

tahun ni alhamdulillah, dpt pegi berbuke puasa dgn kwn2 lama...kawan2 aku mase kt kuale dl...buat kt pusat maritim putrajaya... best!!... mknn pun berbaloi... cume xsempat nk try semua... sibuk bersembang.... berbuka dgn AHH pun dpt gk..bukan buat kt umah...this time yeop blanje mkn kt aroma hijrah... best!!.. dgn mamatok&papatok dpt berbuka 2 kali...1st kt silka hotel...2nd kt fresto jaya grocer... n another best part puasa ni is dpt pegi SOPPING!!... not once, tp byk kali!!! ... heheh...kire tapau la last year punyer...last year mmg xsempat nk pegi soping... sbb sabtu mlm xleh nk jln2 sbb hubby dah nk balik kerteh,driving.... this year since hubby dah start balik naik flight, so rilex skit... alhamdulillah... :)  dpt pegi soping kt H&M sunway.... pegi alam sentral&pkns shah alam... tp last2 beli kt giant jer bj2 raya kitorg... heheheh...:p  kt putrajaya pun kitorg sempat menyoping... tp cuci2 mata jer... xjumpe baju yg berkenan... sakan la tahun ni... best2!!!....
ni masa berbuka with mamatok&papatok kt silka

ni masa soping kt sunway

bbuke with geng2 kuale kt putrajaya

with AHH at aroma hijrah

at fresto... mamaG, abah sham, miqa n maji pun ade... :)

tp ade 2-3 ari tu aku pening2, muntah siap cirit birit...xde selera nk mkn... gastrik kot... turun la 1-2kg... tp lps tu naik balikkkk *rollingeyes*...

eh ok la....citer psl raya plk...

tahun ni turn KUALE... so, kitorg balik 2hari b4 raya..rabu tu aku dh start cuti sbb skolah bdk2 dh tutup... hubby n fifi still kejer...so, lps terawih rabu tu baru bertolak... not so jam... 4jam sampai kuale... dpt la bersahur dgn mama&abah... d next day, mcm biasa kene masak lemang n rendang tok&rendang ayam... mlm tu xde berdegho pun sbb semua dah pengsan!!...


(jumaat)
pagi raya 1st, yeop n family sampai....diorg g solat raya... then sesi salam2 kt umah... then lepak2 till lps solat jumaat... thene lunch bihun sup kt umah pak chu....then baru pegi talang... umah tam, wah n mok yong...




(sabtu)
raya ke2, pagi tlg mam msk nasik lemak... nyanyah&family sampai... pak teh, abg.lan, pak lang sampai lewat gk... dh lepas zohor br start berdegho... geng wah xde tahun ni sbb diorg nk dtg esok...sbb ade kenduri umah abg.Bu... so, kitorg jln ala kadar je la... pi umah wan chik, we li, umah baru anak pah dak n umah pah dak... tu jer... mlm plk kazen2 dr talang datang... kitorg jamu lontong mak chu masak... lps dh settle semua br kitorg bertolak balik bertam... dlm pkl 1pg gk kot br sampai... sampai2 tu tgk mak tgh masak skit2...prepare utk esok...ramai org nk dtg...






(Ahad)
raya ke3... xpegi mana2... ramai sedara mara abah n kwn2 hubby nk dtg... mak masak ITIK GOLEK tahun ni...special!!... nasik tomato...dalca..ayam msk merah.. lps tu nasik xcukup..mak masak nasik khabsah plk... mak mmg hebat bab masak ni *tabikspring*!!... ayam tu pun 2 kali tambah..nasib kuah buat byk... itik golek 2 ekor licin!!... mak siap suh aku potong itik golek tu...hancur aku buat!!!... adoyaiiii... mencabar betul.... hehehhe... semua mknn licin... tak putus2 org dtg beraya... kwn2 hubby, cutez, fazli(hsemet kerteh) n beanseng pun dtg... alhamdulillah.... dh tgh mlm tu, aku&hubby kluar cari self laundry....baju byk nk kene basuh... nasib baik ade yg 24jam... sambil tunggu baju, kitorg pi pekena nasik arab beratuq kt public bank... heheheh... :p

(isnin)
 raya ke4, tgh hari tu family mak plk dtg...tok bwk kari kepala ikan... fuhhh!!!....
ptg tu kitorg pegi tanjung... umah uncle bakar... maji pun ade kt situ... aunty midah msk mee grg n roti sorai.... lps tu kami cdg nk singgah pdg. kota...tp ramai giler org!!... nk park pun susah.. sbb ade transformers kt pdg.esplanade tu... huhuhu... then kami pusing2 pi area bayan lps...cari kuetiow sanny... nasib baik jumpe...lps dinner kami balik...

(selasa)
raya ke5,  ade org dtg(aku lupe saper) mak masak mee grg...sedap!!!... mlm tu lps magrib kitorg balik kuale...



(rabu) tgh hari bertolak balik kl...singgah jumpe wah kt spa dia kt ipoh...then kitorg pi pekena nasik vanggey... then balik puchong... sampai umah pkl 7pm... alhamdulillah..

ok dah... malas nk citer dah...layan gambo je la..



ni mase wawa ajak pi beraya/hse warming/lunch kt umah dia...dia masak laksa sarawak... :)

ni gambor2 mase g wedding ex-UC, nadiah kt hotel roof top, bkt. jelutong... 



ni plak mase open house taman kitorg..TPI... 


12 August 2015

Lea 1st ever BIRTHDAY

0 comments

this is another post-tebus-kesalahan-by-mama....

errr... mule2 mama nk mintak maaf... sbb actually, we din celebrate ur 1st bday at all... errr... gambar ape pun xde... ade a few sebab... 1st, sbb kiter(read:mama) eksaited sgt nak pi holiday kt kerteh 2days after ur bday... n d day after ur bday is mama&abah punyer anniversary... so, mcm terlepas pandang kot to ur bday celebration... celebration je...bukan tak ingat langsung d date... mama siap post kt insta lagi... hehehhe... lg pun u're just 1... kalo celebrate pun i dun think u'll remember... *ngeeeeeeeee*... mama promise, next year kite selebret okeh... lg pun ari tu abah xde...nunnnnnn jauh di kerteh... i'm sorry yer lea...  beribu-ribu kemaafannnnnnnnnn....

ni mama punye post on ur bday:



ni uchu punyer post :


hmmmm alang2 dah citer psl awak ni...meh la mama citer update awak errr.. 4months after ur 1st bday... read: lea is 1yo4mo now :)

u're soooooooooooooooo entertaining skarang.... u're at d age yg lea buat ape pun will make mama geram ngan awak... ur smile, ur potpet2, ur sleep, even d way u walk oso can make me smile... seriously!!... kan best awk mcm ni jerrrr... COMEL tahap MAXIMUMM!!... (aku puji anak sendiri, so what???? )

mulut dia potpet sgt skarang ni... ckp ape ntah?? tp as d mother, i know most of what she meant... like potpet2 tunjuk kaki = nak pakai sandal,
potpet2 xtentu arah = nak blanket busyuk dia (yer, like kakak, she got her benket busyuk jgk... it started bila aku nmpk dia peluk tshirt abah dia masa bangun tido.. dok sapu2 kt muke... so, aku ganti dgn tudung aku yg kain tshirt...kaler merah/pink... dek sbb pnjg n memudaratkan, aku potong 2... senang, kalo basuh, ade spare 1 lg.... dia mmg obses bgn benket dia tu... esp time tido... nk tdo tu kang dia amik ujung benket tu sapu2 kt muke sampai ttdo... kalo merengek terjaga tgh mlm pun bg je benket tu, konfem senyap balik... in a way, senang kejer mama... heheheh.. )
lea n her benket... tgk dia gentel ujung benket tu then sapu2 muka dia..

biler potpet2 bunyi mcm 'berb'... tu makne nyer bird...
'oofff-ooofff'... tu bunyi dog...
'yawwwww'... cat...
hentak2 kepala... tu horse... paham????  hehehhehe... mcm tu la... hanya mak nyer jer yg paham...

- bab nk tido, mesti nk melekat kt mama dia... kdg2 atas perut...kdg2 bwh ketiak... tgk la mana dan...
- minum air kosong mmg senang... bg je botol susu isi air kosong... kdg2  nk tido pun minum air kosong jer...
- gigi dia ade 4+2 br nk kluar... dh lama start kuar gigi...b4 setahun lg kalo xsilap(mak byk lupe dah...urat byk putuihhhh...maklumlaaa anak dh 3...)
- walaupun gigi br 4, tp mknn feveret dia ialah KREPEK!!... dia gigit2 then kulum2... then telan... mmg laju dia makan...
- bab kenal body/face part pun dah pandai... kalo rajin cari video aku buh kt insta mase balik raya ari tu... dia tunjuk mata, hidung, pipi... part lain mcm rambut, tummy, kaki, tangan...sumer blh dah... opah kata lea ni cepat pandai nyer banding anak2 yg lain... bukan pandai jer... opah kata bab rambut dia lebih dr org lain... bab mata sepet... bab kulit putih... semua llebih dr org lain... ye ke opah?? alhamdulillah... semoga yg elok2 saja utk cucu opah yg sorang ni yer... in sya Allahhh...
- lea ni suke tgk bdk kecik dr dia (ha! jgn nak suruh aku bg adik lg kt dia!! bwk2 bersabar.. aku xpuas lg gomol lea ni) ...kalo tgk baby/bdk kecik dr dia, dia geram.. mcm nk cubit2, tp dia xcubit pun... pandai usap2 kepala baby tu...cium2...
- ringan tangan bab nk salam org... esp time raya ari tu... blom ape2 dh hulurrrrrr je tgn tu nk salam.. kalo zara/qiqi dl jgn harap laaa...  bye2 org pun rajin gk lea ni... kdg2 dh jauh dah... dlm keter tibe2 nk bye2 lg... layankan aje la yer dikkkk....
- kdg2 dia buat lawak, jalan sambil tgn ke belakang, tunduk...ala2 org nk start lari tu... dh mcm ayam nk kejar org pun ade gk ruper nyer... ntah ape2 la lea ni... kalo dia jln2 then jatuh, jarang la dia nangis... trus bangun n jln lagi... strong girl!!..
AMOI SANGAT!!

pakai baju kakak... :D

with kakak, mamatok&papatok... (lea's fav ppl: papatok, atok, uncle azhar :p)

reading session with abah.. she loooooves sebut 'ABAH'... anything sound with 'B' mmg feveret dia.. n her voice is very LOUD!!

eh ok la..mama dah xde idea... lenkali sambung..in sya Allah...






ZARA'S BIRTHDAYsss

0 comments
(entry tebus kesalahan) 

td cdg nk update psl raya tahun ni... skali nyer belek2 entry yg lama2 br perasan, tahun ni aku tak de buat update pun psl bday anak2... slalu nyer i never miss thier bdays... so far i manage to blog qiqi's every years bday... zara punyer dah termiss since last year (Sorry kakak :( )... lea punyer pun tahun ni aku tak blog pun psl bday dia... so, here it goes..



Zara is 7...
errr....jenuh mama cari gambar selebret bday kakak utk last year ni...tapi tak jumpe...n mama tak ingat langsung mcm mane kiter selebret (i'm sorry :| )... yg pasti, time tu mama dlm pantangkan lea... abah kata abah ade beli kek cappucino kt kings.... n kiter ade selebret kt umah... tp still...xde gambar... sorry again... n abah said, yg kiter pegi morib lps mama abis pantang dl tu pun sempena bday kakak.... so, i guess thats d main agenda... btw, ni mama jumpe insta post on ur bday.. :)




Zara is 8...

ok2...this year punyer mama konfem ade gambor...n ingat how we selebret it...*phewwww*
1st, we had advance bday-holiday-present from mamatok... we went to LEGOLAND   in may...
then, on d day it self, mama amik halfday n bring cake to ur daycare (it was school holiday)... u celerate with ur frens... then i took u&qiqi to i0i city mall.... we had sushi n play bowling... we had fun kan!!!... :)
 then, during weekend tu kita pegi umah mamatok... of coz mamatok baked u not 1 but 2 cakes!!!... alhamdulillah...

zara&qiqi kt daycare

with her frens

happy bday syg :)


layan bowling

bola berat sgt

dinasour pun ade

at mamatoks..miqa pun ade :)

tgk yg bj merah tu... :p

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template