08 July 2015

Melaka short-trip

amboi...berjalannnnn je kejer kome yer.... mane idok nyer... ari tu mase pegi JB(leg0land) tu lalu melaka ni... teringaaaat plk zaman2 mule2 kawen(&sbelaom kawen) dl...rajin juge dtg melaka ni... n yg paling dirindui is makan IKAN BAKOR... kalau la kite dpt singgah dinner kejap kt melaka ni kan best... memandangkan hajat tak tercapai... n hubby plk ade cuti extra sunday lps sbb bday agong & bdk2 cuti skolah & bday zara dh dekat... maka dgn itu aku pun buat la adhoc plan nk ke melaka... balik dr jb jer trus book hotel...mmg sengaja cari hotel yg murah2...kalo ikutkan awal2 tu nk dok hotel2 kt shoplot2 tu jer.... tp tgk ade byk choice...so, cari la yg elok skit... price pun reasonable...

so, sabtu 6/6...
pagi2 lagi kitorg dah kuar...kalo xsilap dlm pkl 8-9 mcm tu... cdg nk singgah mamak utk bekfes...tp xjd... trus ke r&r seremban...singgah aku sakit perut...ramai giler org...xjd bekfes situ....musim cuti skolah kan... so, udah nyer aku tapau bun2 from deli shell tu...makan dlm keter jer... sampai melaka dlm pkl 12 kot... trus menuju ke menara taming sari... nk menyampaikan tu pun jem melekat!!... pusing 2-3kali...last dpt parking betul2 dpn tower tu...alhamdulillah...still early to eat...so kitorg naik tower dl... queue pun tak panjang... syok gak naik tu...better la dr yg kt leg0land punyer... siap ade sediakan teropong... mase beli tiket tu siap dpt goodie bag air+kuih baulu...bagus betul..tiket pun reasonable.. dok atas tu dlm 10min kot...pusing2... then turun...




ok..masa utk mengisi perut...ade org rekemen asam pedas kt shoplot area dpn menara tu... ok gk la... amik 2 pari.. bdk2 ni tak mkn sgt pun... lps makan decide nk naik beca... abg.beca kata kitorg xmuat naik 1 beca...kene amik 2... dia bg price rm50...dpt stop 3 tpt.... ok la tu...bukan nyer slalu.. beca pun cantik2...frozen la..hello kitty la...otromen la... siap psg lagu2 lagi... 1st pitstop kt tpt yg ade ketapi, kapalterbang&bomba tu... dia bg 5min utk amik2 gambor... mmg kejap jer pun...panas terik!!... xmampu nk lama2...





next stop kt afamosa... xnaik atas tu pun...amik gambar kt bawah jer... then dia bwk pusing lalu kt tepi big ship tu...tp xsinggah... balik to tpt kitorg naik dpn tower td... then kitorg jln gi tpt big ship tu... dlm tu ade museum..tiket rm3 je...kitorg masuk la..kene naik atas... dlm ade aircond (Alhamdulillahhhh...panas weyhhhh kt luar tu)... besar dlm kapal tu.. mcm2 ade...patung hang tuah...alfonso dalbukaki...tpt org kene kurung...mcm2 la.. dh abih pusing dlm kapal tu, pi plk sberang jln tu masuk museum tldm... dlm dia ade chopper kecik..kt luar dia ade kapal laut tldm tu... nostalgia plk naik kapal tu... teringat zaman kecik2 dl pernah naik kapal mcm tu dgn pak teh aku..kt lumut... mase tu ade hari terbuka tldm ke ape ntah...i still remember dlm gambar kt kapal tu aku dgn my opah (alfatihah)...











penat giler berjalan...dalam panas terik tu... tapi bdk2 seronok...enjoy je...dpt plak abah diorg blanje eskrem...hmmmm.... dlm pkl 2.30 tu settle dah jln2... so...jom pegi hotel!!... pusing2 cari hotel tu (waze giler...) terlalu plk kt kawasan perkuburan tokba...kitorg singgah tepi jln n sedekah alfatihah dr dlm keter... pkl 3++ gak sampai hotel... biase je hotel nyer... but ok la...bilik agak luas... kitorg lepak je dlm bilik... suruh bdk2 ni tido xnak nyer...jenuh la mlm kang penat...

pkl 6++ kitorg bersiap dah nk kuar dinner...saje kuar awal sbb sure org ramai pi makan ikan bakar...opismate suggest g sg.duyong...lg sedap kater nyer....sampai2 kt saner tg org Q nk duduk!!...parking pun dah penuh!!...kebetulan hujan renyai2 n bdk2 tgh tdo...mmg susah la...so, udah nyer ke umbai lg jgk kami...port biasa tu..parameswara... mmg penuh jgk...parking jauh giler..jenuh menapak... tp xpe la... xde choice dah... kene tunggu org bgn abih makan br dpt duduk.... order ikan pari bakar, sotong grg tepung n udang msk ???....xingat dah...tp bdk2 xmkn sgt pun...dah ngantuk...

kitorg decide nk pi naik boat river cruise tu sbb dia tutup lambat....sampai kt spice garden tu org Q jgk...tp meriah je...Q pun xla lama sgt... dpt naik boat... menarik jgk....tiket pun xde la mahal...n mcm biase dpt goodie bag.. dlm 30-45min gak pegi balik trip boat tu.. menarik pegi mlm sbb dpt tgk lampu2...n tak panas.. org kata ade bau busuk air sungai... aku xde bau pun...ok je...skali skala kene gak air percik sbb kitorg dok dlm boat tu depan skali...abis cruise tu kitorg balik hotel....tidoooo...




day 2 (7/6)...
dari subuh hujannnnnnn jer... lebat plk tu...siap black out kejap... nasib baik la kitorg dah abihkan ronda2 smalam... mmg ari ni plan nk singgah lunch n balik jer... lepak2 bilik sampai dkt pkl 11+ gk br kuar...trus check out...n pegi kedai CIKEN RICE BALL HALAL... kt ee ji ban... mmg kedai cina...tp mmg dijamin halal... dpn kedai dia terang2 besar letak poster JJCM... kedai nyer kecik jer... mmg kene Q pun nk dpt seat... tu dtg awal tu...kalo peak time xtau la pnjg mane Q nyer... mula2 order 2 set nasik ayam jer...ade 10 biji rice ball tu...tak cukup!!... tambah lg 10bijik... mmg sedap!!... bdk2 mmg enjoy la makan... alhamdulillah....next time blh mai lagi.. :)


lps makan trus bertolak balik...tapi nak menyampaikan ke tol tu pun berejam jgk...dgn sesat nyer..dgn jem nyer....hai la melaka...negeri kecik tp jem merata..saborrrr je la.....kitorg terus menuju ke umah mamatok...mmg plan nk singgah... mcm biasa...bg bdk2 main puas2...mlm lps isyak baru balik umah...

there u go...our short trip to melaka...sempena b'day zara jgk ni... overall mmg puas ati... makan sedap(tho kene beratur)... puas jln2..naik menara..naik beca..masuk kapal...best2... tho penat tp tgk bdk2 enjoy, kami pun enjoy.... :)

1 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template