28 November 2014

lea at 7mo


she is my living-floor-mop now... hehehhe... laju betul mengesot(combat)!!... n kakak will be her 'guard'... bila kluar je dr kawasan carpet, kakak akan angkat dia letak kt tgh2 carpet blk...(tu pun kalo kakak xleka tgk tv).. :p  biler ngesot tu mula la kutip ape2 yg dia nmpk..kutip n MASUK MULUT!!....bahaya skarang kalo ade bende2 kecik atas carpet tu... then kdg2 dia buat aksi senaman kucing tu...angkat bontot..luruskan kaki..tgn mcm nk merangkak... then goyang2 ke depan&blakang... nmpk kelakar... tp bahaya gak kalo 'tertomoih'.. :p semalam dh nmpk dia dh blh merangkak 2-3 step.. duduk pun dh blh...tp kene tongkat dgn tgn... :)

tgn tongkat..dh mcm org tua2 la lea... hehhe...nmpk debab plk eikk

 awal2 6mo ari tu dah pandai buat 'muka busuk'!!... nk gelak pun buat muka busuk jgk!!.. adoyaiii leaa...
saper busyuk nih????

rambut dh panjang....dh masuk mata... so, i try tocang/toncetkan... hehehhe... ni la 1st time dpt tocangkan rambut anak at this early age... zara dl jgn harap la... botak u....  kdg2 gi skolah pun aku tocangkan... akak2 taska tu panggil dia telly-tubbies... :p
my lil tocang!!...

 10/11 ari tu 1st time dia demam... mase amik dr taska tu mama om kata badan dia panas.. sampai umah aku check 38.8... trus bg mandi... then bwk gi medinur... kebetulan hubby ade kt umah...senang skit nk angkut bdk2 tu... mlm tu monitor temp dia..tp ok je... d next day aku amik cuti.. pg - tgh hari tu ok je... masuk pkl 4pm tu dah start naik balik temp dia... mlm tu pun i keep on sponging dia... d next day kene gak antar taska...xleh cuti lama2...temp xturun sgt lg.. tp dh bg bekal ubat mkn & sumbat.. d next day tu baru ok temp dia... alhamdulillah... mama om kata demam nk tumbuh gigi... tp aku rasa dia demam nk pandai duduk tu... hehehhe....'demam nak pandai'....mitos org tua2... :p

muka monyok...org sakit kan... kesyian la busyuk mama ni...

cerita bab makan... selain dr bg puree n cerelac...aku skarang tiap2 ari buat bubur nasik(kosong).. mlm2 rendam beras dlm periuk nasik kecik (oh yerr..lupe nk citer..aku purposely beli periuk kecik 1ltr utk masak bubur dia..sbb kalo periuk besar kang membazir je..byk yg lekat kt periuk je kang)..pagi2 time buat bekfes kakak&abg, aku masak bubur tu... b4 kuar umah tu aku blend..pinjam baby-bullet-blender yong punyer(tq yong!! :) )...awal2 nk pandai makan dl, dia susah sgt nk mkn kalo aku suap... pdhal kalo mknn bg kt taska tu abis jer.. tp skarang ok dah... cuma kene betul timing nyer... n ape yg disuap.... slalu nyer kalo carrot ,mmg xde problem.. :p

stok susu plk....hmmm... makin merudum... no more stok... kire rolling ape yg ade je.. ari ni pam...esok bg semua... mmt start ari ni, sempena bday 7mo ni, mama terpaksa la bg jgk formula milk yg spare tu kt taska td... sbb EBM ade 5 botol je... slalu bg kt taska 6botol... so, pandai2 la lea yer.. mama sedih tp i have to... at least 6mo exclusive tu dah berjaya...alhamdulillah.. (tu salah 1 azam 2014 ni...tercapai!!!....heheh)...

aksi tgh makan..COMOT!!.. tgn pun nk masuk mulut...penambah perisa kot
 
dikala mama rajin.. puree:pumpkin, carrot, potato... n bubur nasi
ni bekalan lea pg td 28/11 : cerelac, puree carrot, EBM, bubur nasik n FORMULA MILK! *facepalm*


ok... tu je nk citer... bye... (eh..11/12 ni kitorg nk g LANGKAWI!!....hehehhe...lea's 1st naik aeroplane... )

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template