28 November 2014

lea at 7mo

0 comments

she is my living-floor-mop now... hehehhe... laju betul mengesot(combat)!!... n kakak will be her 'guard'... bila kluar je dr kawasan carpet, kakak akan angkat dia letak kt tgh2 carpet blk...(tu pun kalo kakak xleka tgk tv).. :p  biler ngesot tu mula la kutip ape2 yg dia nmpk..kutip n MASUK MULUT!!....bahaya skarang kalo ade bende2 kecik atas carpet tu... then kdg2 dia buat aksi senaman kucing tu...angkat bontot..luruskan kaki..tgn mcm nk merangkak... then goyang2 ke depan&blakang... nmpk kelakar... tp bahaya gak kalo 'tertomoih'.. :p semalam dh nmpk dia dh blh merangkak 2-3 step.. duduk pun dh blh...tp kene tongkat dgn tgn... :)

tgn tongkat..dh mcm org tua2 la lea... hehhe...nmpk debab plk eikk

 awal2 6mo ari tu dah pandai buat 'muka busuk'!!... nk gelak pun buat muka busuk jgk!!.. adoyaiii leaa...
saper busyuk nih????

rambut dh panjang....dh masuk mata... so, i try tocang/toncetkan... hehehhe... ni la 1st time dpt tocangkan rambut anak at this early age... zara dl jgn harap la... botak u....  kdg2 gi skolah pun aku tocangkan... akak2 taska tu panggil dia telly-tubbies... :p
my lil tocang!!...

 10/11 ari tu 1st time dia demam... mase amik dr taska tu mama om kata badan dia panas.. sampai umah aku check 38.8... trus bg mandi... then bwk gi medinur... kebetulan hubby ade kt umah...senang skit nk angkut bdk2 tu... mlm tu monitor temp dia..tp ok je... d next day aku amik cuti.. pg - tgh hari tu ok je... masuk pkl 4pm tu dah start naik balik temp dia... mlm tu pun i keep on sponging dia... d next day kene gak antar taska...xleh cuti lama2...temp xturun sgt lg.. tp dh bg bekal ubat mkn & sumbat.. d next day tu baru ok temp dia... alhamdulillah... mama om kata demam nk tumbuh gigi... tp aku rasa dia demam nk pandai duduk tu... hehehhe....'demam nak pandai'....mitos org tua2... :p

muka monyok...org sakit kan... kesyian la busyuk mama ni...

cerita bab makan... selain dr bg puree n cerelac...aku skarang tiap2 ari buat bubur nasik(kosong).. mlm2 rendam beras dlm periuk nasik kecik (oh yerr..lupe nk citer..aku purposely beli periuk kecik 1ltr utk masak bubur dia..sbb kalo periuk besar kang membazir je..byk yg lekat kt periuk je kang)..pagi2 time buat bekfes kakak&abg, aku masak bubur tu... b4 kuar umah tu aku blend..pinjam baby-bullet-blender yong punyer(tq yong!! :) )...awal2 nk pandai makan dl, dia susah sgt nk mkn kalo aku suap... pdhal kalo mknn bg kt taska tu abis jer.. tp skarang ok dah... cuma kene betul timing nyer... n ape yg disuap.... slalu nyer kalo carrot ,mmg xde problem.. :p

stok susu plk....hmmm... makin merudum... no more stok... kire rolling ape yg ade je.. ari ni pam...esok bg semua... mmt start ari ni, sempena bday 7mo ni, mama terpaksa la bg jgk formula milk yg spare tu kt taska td... sbb EBM ade 5 botol je... slalu bg kt taska 6botol... so, pandai2 la lea yer.. mama sedih tp i have to... at least 6mo exclusive tu dah berjaya...alhamdulillah.. (tu salah 1 azam 2014 ni...tercapai!!!....heheh)...

aksi tgh makan..COMOT!!.. tgn pun nk masuk mulut...penambah perisa kot
 
dikala mama rajin.. puree:pumpkin, carrot, potato... n bubur nasi
ni bekalan lea pg td 28/11 : cerelac, puree carrot, EBM, bubur nasik n FORMULA MILK! *facepalm*


ok... tu je nk citer... bye... (eh..11/12 ni kitorg nk g LANGKAWI!!....hehehhe...lea's 1st naik aeroplane... )

04 November 2014

superboy turns 4

0 comments
my SUPERBOY is 4!!

alhamdulillah.. this cheeky lil boy of mine turns 4yo last saturday 01112014..

dah lame tak citer psl anak teruna aku ni... sejak ade adik ni, dia dh terpinggir skit...:p hehhehe..... kurang kasih sayang..eh!..salah2,...kasih sayang masih sama... tp PERHATIAN yg kurang.. kesian dia... mmg ade 'middle-child-syndrome' skit mamat KPOP ni.. tu la....dulu manja sgt dgn mama... breastfeed lama.. berkepit je keje nye... ni biler dah ade adik mane blh nk berkepit dah.. kdg2 dia buat la perangai manja dia tu... dtg tido atas riba la (even tho adik tgh menyusu ni..berimpit la!!).. mintak kiss la... tanye 'mama tak sayang IQI ke?'... alahai... kesian betul!!.. tp dlm manja nyer tu.. NAKAL nyer subhanallah!!!... BOY kan??.. nakal dia tu lain mcm.. suka ngusik kakak.. tp biler kakak usik dia, dia MERAUNG!!.. pantang kene sikit... dah merengek... merengek skit2 xpe jgk..ni dgn SUARA KUAT dia tu!!.. masyaAllah... blh hilang kesabaran dibuat nyer!!!... memang mencabar betul... gabungan zara&qiqi tu mmg kdg2 malu aku nk bwk ke majlis/kluar bdk2 ni... tak makan saman!.. kita marah - tak jalan... kita ckp elok2 pun tak jalan... haa!!.. nk buat mcm mane??.. cabaran seorang ibu... gitu la...tambah2 plk abah nyer jauh ni... lg la tak cukup perhatian qiqi tu.... org kata anak lelaki mmg akan cari bapak nyer jugak at certain point... hmmm..

sementara nk tunggu dia besar n faham ni, mmg kene byk sabar nyer...  byk bende yg dia blom faham...kalo kita marah2 tu, dia xfaham pun apsal kite marah... kt zara pun aku slalu pesan, jgn marah dia sgt kt qiqi sbb dia blom faham...yes!..kakak sangat garang n kasar biler dgn qiqi...kdg2 kesian aku tgk dia debik bdk tu... dah kene kacau.. marah la kan..or biler qiqi xfaham ape dia nk, kene marah jgk...kesian qiqi...


 itu citer psl perkembangan dia yg tak berape nk kembang sgt lagi... :p  yg elok berkembang nyer??..
- dia dah pandai baca alfatihah.. n tau step2 dlm solat.. berkat solat tiap2 hari kat skolah dia.. alhamdulillah... bacaan2 pun dia blh dah... tp aku tau dia hafal je tu...dia tak tau pun ape yg dia baca.. :p
- 80% potty trained!.. tak pakai pempes dah except time tido malam je... so far dia xpandai lg nk bgn tgh mlm g kencing..tiap2 kali bgn tido mesti pempes basah... so...selagi itu..kene la pakai pempes... n oh!...berak pun nk kene dlm pempes!!...  ni dia yg insist!!... dh byk kali pujukm tp still nk berak dlm pempes... separuh nyawa aku or abah dia tahan nafas masa nk basuh bontot tu!... giler busuk!!!.. hish!!.. *facepalm*

...selain dr itu...errr.. hmmm..peminat tegar upin ipin/boboiboy/frozen(ni sbb ikut kakak)... he still minum susu dlm botol...errr...ape lg eikk? tu je kot...tak leh nk fikir dah...nnt la aku tambah...

ok la...last but not least.. mama nk ucapkan HAPPY BIRTHDAY utk anak kesayangan mama ni... mama mintak maaf kalo mama slalu marah2/babab iqi... semoga iqi cepat besar n sihat n jd anak yg soleh.. jd adik yg awesome utk kakak zara.. n abg yg best utk baby lea... kurang2 kan la skit notty n manja tu yer...hehehhe...   in sya Allah...


 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template