28 October 2014

ayra azzalea turn 6mo!

0 comments
happy 6mo birthday azzalea!!!

alhamdulillah... dah 6mo... memang i've been waiting for this date.. esp since d day d 'kakak taska chomei' said 'susu dia xcukup td..kitorg bg air masak'... ya Allah... kesian nyer baby mama ni..(memang diorg dh bgtau awal2 dl kalo xcukup susu, diorg akan bg air masak..yes2..i know..its not good for babies...) tp diorg bg tu dh petang..time aku dah nk amik lea... just nk bg dia ilang dahaga.. dun worry yer... i'm ok with that...cuma kesian jer...

 
so, from that momment aku dah cuak coz stok susu mmg dah sgt kritikal.. until last week, mmg ade lebih 1-2botol je dlm freezer tu... mane tak nyer.... aku pam kt opis 2 kali jer(byk2 kali kang xjd keje la plk kan..ape plk boss kater).. pam 2 kali tu dpt la dlm 2-3botol jer... sikit kan??...takpe..better sikit than nothing..alhamdulillah... then balik umah dlm pkl 7.30-8pm tu aku bg dia susu n pam jgk..then pagi2 b4 g keje pun bg direct n pam... so, total dl sehari dpt la 4botol..so, kene topup la dgn stok..aku mmg bg 6 botol of 3-4oz... jadi, during wiken mmg kene pulun pam!!pam!!pam!!..

aku mmg target nk bg dia EXCLUSIVE breastfeed at least 6mo.... n alhamdulillah..berjaya... tho for d last 2 weeks aku dah start bg dia MAKAN... but start with cerelac(tin biru).. tp tu tak kire la kan..hehhe... tu makan...bukan minu...bukan FORMULA MILK... so, i consider myself BERJAYA!!.. hahaha...  bab makan tu pun ade ralat gk tu...konon yer nk bg 1st food dia tu mkn buat sendiri...bubur nasi or fruits/sayur ke...tp dek sbb mama nyer sgt bz... tak menang tgn nk buat...makan terpakse la berserah kpd mknn TIN... redha je la yer dik.. janji sihat... :)  (mmg dah rasa dia berat skit sejak seminggu ni)... biler aku suap dia xbrape nk mkn ...tp kt taska abih je carelac yg aku bg...

jd...berbalik kpd kisah nk exclusive BF ni... aku harap dpt la berpanjangan..at least for another 3mo... or mayb till she is 1yo.. tp aku akan still spare FM la kt taska dia...incase kan.. skrang pun dh mmg bg cerelac tu 3scoop kt taska..n wiken ari tu sempat buat puree carrot..so, bg la jgk kt taska..she LOVE it!!

ok lah...kiter citer psl tuan punye badan plk.. rambut nye yg spesel tu dh makin panjang...'side-burn' dh masuk tinge..rambut yg tercacak2 tu dah jatuh..ala2 'fringe' gittew... tp dah nk masuk mata.. nk kene trim nnt ni... org nyer pulak punye la KEDEKUT nk SENYUM.. kalo senyum pun sikit2 jer...senyum SENGET...mcm abah nyer... :)  payah nk dengar dia gigles... very hard to pls!!.. kene 'agah' betul2 br nk gigles.. stakat ni zara je yg blh buat dia gigles.. tu pun kakak kene lompat2 dpn dia..

alamak...dh nk balik!!...esok la smbg citer...

23 October 2014

(gambar) anak dah 3

0 comments
asal buat kejer jer ngantuk..asal bukak eclipes/ireport == ngantukk.. haihhhhh.. :-<

maka dgn itu,...marilah kita selingan... ni entry suke2... koleksi anak2... enjoysssssss!!


3permata hati mama... cuba teka mane satu zara, qiqi & lea?

sisterly momment... zara & adik2 nya


another one... hehehe...kakak was soooo cute last time...ni dh kurus kering dah kurang comel.. :p

13 October 2014

aqiqah Azzalea (kambing naik buai)

0 comments
perghhh..ngantuk gile baq'ang....xtau pasaipa...xpa2...jom kita update blog...meh2..


ni nk citer majlis aqiqah si lea last week (6/10/2014)..buat kt KUALE.. sbb? sbb aqiqah zara dl dh buat kt penang... qiqi buat kt puchong/kl.. so, lea kiter buat kt kuale la plk.. kebetulan mama&abah nk buat kenduri kesyukuran abah dh makin sihat.. n kebetulan raya haji cuti panjang...elok sgt la tu... cuma yg lain nyer LEA ni.. zara& qiqi dl 2-2 ade buat majlis tarik-buai kt kuale.. tp this time tak buat tarik buai... opah dah xlarat.. bak kater atuk "zara&qiqi tarik buai, lea ni kambing yg kene buai"... hehhe...paham ke?? tak?? aqiqah lea ni kitorg buat kambing golek.. time zara& qiqi dl kambing msk biase je(kurma/masala).. eh, qiqi nyer 2nd aqiqah(boy kene 2ekor kan) yg buat time b'day yaya kt umah yeop tu pun kambing golek gak...xpe la..kiter kire aqiqah yg 1st jer...:p

kambing yg dibuai... :p
 alhamdulillah all went well.. majlis makan2 je kan.. katering plk tu... xde la bz sgt.. just kene susun kerusi meja..abah psg 1 khemah..n kebetulan mama tambah atap kt tpt parking tepi umah tu (read:extend lg umah tu :p)..so, blh mkn kt bwh tu jgk... tahlil pun buat kt luar umah jer... lauk pun simple2 jer...nasi tomato, ayam msk merah, jelatah, n daging kurban (kitorg 1 family buat korban sekor lembu..so dpt 1/3 bhg) buat kurma +dalca + rendang.. ade lemang, bubur chacha, limas, karipap & kek(mak wan bg)... pkl 12 org dh start datang..kambing pun dh start golek time tu.. pkl 1 br start majlis.. kambing golek tu tak cukup plk...org yg last2 xsempat nk merasa... sedap gak kambing nyer... serve with sos & salad.. by pkl 3.30pm tu dah bersurai dah...tinggal family jer..
pengantin nyer

kebetula d day b4 (raya haji day1) aku dah start selsema...sbb asap byk kot.. so, on d kenduri day aku tahan je la selsema tu...ubat pun tak makan..by EOD..senja tu aku dah tingtong.. rase dah nk pengsan/demam/sakit kepale sumer ade... COBAANNNN... lps mandi, solat n mkn sikit..aku telan obat n tido...xdapeknk tolong kemas sgt.... esok pg nyer b4 balik puchong tu br aku buat... fifi&yeop dh balik awal2 pg...diorg xbalik last nite sbb nk elak jem...

kenduri dah abis..muka kepenatan

----citer sampingan---
saje nk citer psl trip balik kg ari tu... since hubby dah xkeje ari friday, so dia suh aku amik halfday so that kitorg blh bertolak balik awal skit.. abih keje aku blk singgah bl ribbon utk doorgift lea.. then g lunch w hubby kt ayam kg.. amik spec baru yg hubby blanje (sempena?dia kata sbb raya ari tu dia xbeli bj raya utk aku, ni kira ganti nyer.. OK :D )  amik bdk2 then balik umah... kemas2 pkl 4.30 gk br kluar.. singgah solat asar kt r&r guthrie..  bdk2 restless dlm keter...ye laa...slalu balik tgh mlm..diorg tido je..ni awal lg...byk la songeh diorg... jln pun jem la jgk here&there... tambah plk ujan skit2... pkl 8 br lalu rtc ipoh...singgah bl mknn ringan2.. pkl 11 gk br sampai bertam..

testing monopod&shutter br beli.. :p
esok nyer aku&hubby kuar pegi kedai borong jajan2 utk doorgift lea.. rambang mata pi kedai tu...mcm2 rase nk beli!!.. murah2 plk tu... dlm tu lps magrib kitorg bertolak balik kuale.. zara tinggal...xpuas main dgn chu dini.. kitrg singgah kassim mustafa..pekena nasik dalca...heavennnn!!..

kedai borong jajan, bertam

sampai umah, yong, fifi n dayah tlg pack doorgift..utk bdk2 aku beli beg kain 10sen 1 isi tamtam, mentos mini n london cake..n put sticker aku tempah kt giant.. utk adult bg buku mini "mudahnye menjemput rezeki" mamatok sponsor..aku buh ribbon kt luar n tampal sticker kt dlm..

sticker on d beg doorgift
hari raya haji tu,diorg g solat raya.. lps tu depa pi tgk org buat korban...then tgh hari pi serang umah kak da..dia buat mee kari... balik tu, hubby g settlekan hal kambing utk aqiqah esok..pi kandang, bayar(rm800)..then diorg sembelih(rm30)..then pass kt org yg nk golekkan esok(rm300)...then susun kerusi meja..
spot qiqi!!!.. betapa cepat mesra dgn org esp.org tua.. siap dipeluk nye lg kaki atok tu. ntah saper2 ntah.. tgk org lapah lembu korban..


blk dr kuale tu kitorg singgah lunch kt vanggey... :p
 

eh...ok la...time to pump!!... nnt aku tambah gambar...bye!!,,


 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template