09 January 2014

kisah zara, duit & waktu rehat

1 comments
(sbenar nyer nk citer psl hari2 pertama zara masuk darjah 1 ni... tp pnjg sgt... nnt2 la aku update.. buat masa ni, layan yg dl yer...)

smalam baru hari ke-5 zara masuk darjah 1... tp kalo nk citer psl kisah dia kt skolah tu... dh boleh buat journal thesis final year project!!... FYI... we decide bg duit belanja rm3 je utk dia (for pagi&kafa).. sbb aku akan sediakan bekal for both session... + air minum

day 1 (2jan-khamis) : (1st day real school..me&hubby ikut dia time rehat, balik/naik van & rehat kafa)
bekal pagi: senwic meatloaf ... bekal kafa: takde
masa rehat tu dia makan... tp punye la slow...sibuk ber sembanggggg jer...*girlsss*.. dia xbeli ape2 pun.. mayb sbb kitorg ade kt situ kot.. mase rehat kt kafa, abah dia g tgk.. dia bl air sarsi rm1 n sosej rm1...

rehat day 1: mkn with her classmates
 day 2 (3jan-jumaat) : (aku spy dia lagi hari ni)
bekal pagi: pau mini 4pcs(masa rehat mkn 1 je..dia habiskan masa balik skolah) ... bekal kafa: butterscotch bread 2pcs (tinggal 1)
 masa rehat, amirah bg dia roti sosej seketul..dia mkn roti tu n pau seketul.. then dia dh sibuk nk pi main.. masa tunggu van b4 balik smart soleh tu pun dia mkn lg pau tu.. masa rehat kt kafa dia mintak nk beli air milo cawan 50sen.. then nk mee grg... sedih betul aku tgk mee grg nyer...seciputt jer mee nyer RM1!!!... kosong jer..ade la 2-3ketul fish cake... rasa pun tawar je pd aku... zara kata pedas... sudah nyer aku yg kene habiskan...*rolleyes*
tgk??dia jln sorang2..senonong jer...aku spy dr jauh jer mase ni...

mkn roti sosej amirah bg n pau mini...yg sbelah dia tu la amirah...

tgh mkn mee grg yg tasteless... sambil bersembang... mcm mane la nk abis mknn??asyik bercakap jer... makan plk slow motion..

day 3 (6jan-isnin) : bekal pagi: ayamas ayam goreng (habis)... bekal kafa: french toast 3pcs (tinggal 1pc)
aku sampai2 je umah tgk abah dia tgh soal siasat dia sambil pegang dompet.. katanya kt skolah kbgsn dia xbeli ape2... tp dia try pakai mesin air..tp mesin rosak..so, she got back her rm1.. then g kafa, she forget to bring her dompet.. tp dia nk bl sosej(2btg rm1) ... so, dia PINJAM duit nurin rm1.. tp ntah mcm mane, duit dia dlm dompet tinggal rm1 jer!!!...MISTERI sungguh!!.. adoyaiii... so, abah dia bg buku kecik... n suruh from now on kene tulis ape dia bl dgn duit belanja dia tu!!... hehhehe...

day 4 (7jan-selasa) : bekal pagi: nugget 5pcs (tinggal 1pc)... bekal kafa: butterscotch bread & twiggies (habis)
aku sampai umah dia trus ckp DOMPET HILANG!... jatuh dlm van kate nyer... hmmm.. aku suh dia tunjuk buku kecik yg abah dia suh tulis smalam... dia tulis dia bl koko krunch kt skolah kbgsn rm1... then kt kafa beli kuih rm1...then beli ice cream kt 'kedai motor' (motor jual ice cream daaa) kt luar kafa rm1.50... 50sen PINJAM duit haikal!!.. hmmm...selamba je bdk2 ni pinjam2 duit.. tak paham lg konsep berbelanja ni... oh! n amirah bg dia roti canai tho she refused.. 'amirah bubuh senyap2 dlm bekal kakak', katanyaaa... hmmm... mmg dia xmkn pun...


day 5 (8jan-rabu) : bekal pagi: senwic meatloaf (tinggal 1/4 dia mkn kt umah).... bekal kafa: honey star & butterscotch bread (tak abis pun)...
 she bought vitagen rm1 kt kantin skolah kbgsn & paid nurin rm1. kat kafa, dia bl milo cawan 50sen. then dia kata dia nk mkn nasik lemak.. tp dia ckp kt makcik tu dia xde duit (kertas).. n guess what?? makcik bagi jgk..makcik tu kata dia SEDEKAH!!!...mesti makcik tu kesian kt dia..n fikir mak bdk ni xbg duit yg cukup/bekal kt anak dia ni.. segan la jgk..tp alhamdulillah rezeki zara.. tp ade lg part yg lg best.. dia kata dia nk TAMBAH lg nasik lemak!!.. tp dia ckp kt makcik tu dia ade 50sen jer.. mula2 dia ingat makcik tu xbagi, tp makcik tu panggil n bg dia nasik takder sambal!!.. ya ALLAH!!!.. anak aku ni... speechless aku dibuat nyer!!!.. dia kata nasik lemak tu sedap sgt!!.. adoyaiii... n yg pelik nyer...duit lebih dia still ade 50sen!!.. so, makne nyer she got 1.5 nasik lemak for FREE!!!.. hmmm... n she show me amirah bg duit 75sen kt dia for no reason.. dia dh kata xnak tp amirah bg jgk... aku dh pesan kt dia pulang balik nnt... oh! n bekal air tertinggal kt smart soleh.. tp dompet dh jumpe balik.. alhamdulillah...


skarang ni tiap2 ari aku suspend nk tunggu cerita dr dia... mmg sampai2 umah jer aku akan tanye dia mcm2... smalam dia siap sound aku..'tunggu la kejap..kakak nk mkn ni...nnt la kakak citer..'..mase tu dia tgh bz mkn honeystar&susu..hehehhe... kakak...kakak... mcm2 ragam la awak ni... ari ni ape pulak la citer dia???...

08 January 2014

bz months: last-beach-getaway-of-d-year

0 comments
assalamualaikum.... bismillahhirrahmanirrahim... pembuka kata utk tahun baru ni.. hope itd not too late to wish my dear readers(ade ke?)  SELAMAT TAHUN BARU 2014!!... :)

sbenar nyer utk dec 2013 ade lg entry yg aku berhutang.... psl our last holiday for 2013... hubby manage to book room at avillion PD for 13dec... friday...so, kene la amik cuti... conflict gk 1-2 ari tu sbb hubby mcm xleh nk cuti...ade board meeting... siap dh plan aku kene g ngan bdk2 dl then hubby tumpang kwn dia pi sane... tp alhamdulillah on d date, dpt cuti.. kitorg bertolak awal... dlm pkl 9-10 mcm tu... siap singgah tesco..tapau begerking n bun kt bakeri sbelah tu... awal gk kitorg sampai PD...dlm pkl 12 kot... try nk check in tp xleh... so, kitorg g lunch dl kt pak hailam kt waterFront PD... then hubby singgah solat jumaat kt masjid nearby.. lps solat pi balik hotel... dh blh checkin...

2.30 masuk bilik... best gak bilik nyer... besar siap ade day bed....facing d beach.. as usual, kitorg lepak2 je dl... dlm pkl 5 tu br kuar g swimming pool... dh dkt pkl 7 tu pi beach plk... bdk2 main pasir kejap... by 7pm balik bilik... lps magrib kitorg kuar dinner... pi kt medan selera ikan bakar PD.. order udang butter, sotong grg tepung, ikan pari bakar n tomyam sayur... alhamdulillah...murah n kenyang... :)

b4 balik bilik tu ronda2 dlm hotel tu ade kids room n playground...bagi la bdk2 main kejap... by 10 tu balik bilik diorg tido..penat sgt...

next morning... g bekfes free... choice ok & sedap la jgk... then bg chan diorg berendam kt pool kejap... xg beach pun.... payah kang dgn pasir segala bagai... cdg nk stay till zohor tp diorg xbg...sbb ramai yg nk checkin kot... so, pkl 12.15 kitorg checkout... xde idea nk lunch kt mane...we end up pi waterfront tu again... tp mkn kt paparich plk.. lps settle, trus bertolak balik kl... singgah umah mamatok... dh mlm br kitorg balik umah...

here some pict mase kat sane...

muka sgt happy nk berHOLIDAY

at lobby hotel

d day-bed & our beach-view

activity yg ditunggu2 oleh bdk2... :)

main pasir

our dinner

pose-wajib-bila-kt-hotel... (pose muka tak MANDI)

nice background view

pet-farm kt dlm hotel..

posing b4 check out
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template