26 November 2013

rifqi turns 3!!..

0 comments
mula td cdg nk buat summarize-entry je psl activity bulan november ni... tp mcm panjang plk nk citer... and rasa tak patut plk tak buat special entry psl birthday qiqi... so... here it goes...

if last year, we celebrated birthday qiqi with a new addition to d big family when baby YAYA was born on d same date... this year dia selebret with his own adik in his mama's tummy.. :D

ni entry instagram aku on his birthday:
yg kt dpn tu 3yo...yg kt dlm tu 3mo.. :) #rifqidarwish #babyNo3 @ardiyusoff



my binary-boy is 3 today!!happy birthday syg!!..mama,abah&kakak love u sooo much...#011110 #011113 #rifqidarwish @ardiyusoff


aku suke gambar collage ni.. tgk perubahan muka dia...dr ade pipi sampai la muka dh mcm K-POP!!.. heehhe.. ade org kata mcm gegurl pun ade gak... rambut dia tu...kitorg sajer biar panjang... abah dia kata nnt dh skolah xleh nk buat mcm tu...so, skrang bg chan la...(sbenar nyer abah dia yg rindu nk rambut pnjg tu kan?? heheh :p)  skrang yg paling obvious, dia punye vocab la... panjang2 dh ayat dia.... kalo dia tak dgr or nk suh aku ulang ape aku ckp, dulu dia akan 'aarrr???' je... skarang ni, dia akan ckp 'ape mama cakap???'... ulang2 kali... sampai la dia puas ati dgn jwpn kita... smalam, abah dia pun dia sound!.. abah dia marah sbb tumpahkan nasik grg atas carpet... dia balas balik 'ape abah jelit2?..cakap la elok2!!' (dgn nada yg baik la..xde la marah2 plk)... haaaa... amik ko...  tp 1 thing psl qiqi ni, dia soft spoken skit kot...

tiap2 pagi since dah dekat 2 bln ni kot, on d way nk g skolah dia tu, mesti dia suh singgah beli kuih... ala...kt gerai yg aku EKSIDEN dl tu... haaaaa... mamat yg berjual tu dah kenal dh dia... TIAP2 ari ok!!!.. aku naik malu dah... sampai kdg2 doa supaya kedai tu xbukak..skarang ni aku tau dah kedai tu friday mmg tutup... so, selamat lah...:p kuih feveret dia KALIPAP n kuih WHITE.. white tu kuih apam putih tu... n kdg2 dia mintak apam gula hangus tu... tu jer.. dpt tu mmg senyum sampai telinge.. hehhehe...qiqi...qiqi...

selain dr suke kacau abah dia main gitar ... dia suka sgt main BOWLING... ari tu suh uchu bwk main bowling...1 game je pun... dia dok bercerita..ulang2... suke sangat!!.. tp kalo bab MAKAN... mmg anak mama betul!!.. dia prefer mkn keropok2 dr mkn bende2 manis... macam aku... dia suke pau aku punye mentos..even pedas!!.. kalo zara jgn harap la... zara selera mcm abah dia.. suke yg manis2...  n zara blh makan mcm2.. i mean xkisah la nasik or mee or western... sumer ok.. tp qiqi ni memang pemakan NASIK tegar!!!.. ape2 pun nk nasik!!.. janji ade nasik, jalan!!.. qiqi lebih senang disuruh makan compare to zara... zara ni kalo bukan mood dia nk mkn, bg la ape pun.. dia xkan makan... tu sbb kurus kering(macam abah dia)!!... mmg nmpk bezanyer 2 org anak aku ni(so far)... n kebetulan, ape2 hal banking diorg, kitorg akan split.. zara under nama abah dia... qiqi under nama aku... tp minister of finance still abah dia la... aku yg menurut perintah jer... heheheh..

gitu la citer serba sedikit psl anak teruna aku nih...yg amatlah MANJA nyer... sampai skarang mesti nk tido dgn aku...xpernah lg kot dlm hidup dia dia xtido dgn aku... hmmm.. ni la hasil nyer biler breastfeed sampai 2thn++...n kdg2 time mengade tu, dia mintak nk 'tengok'!!... gatai tau bdk nih!!..

oh..alang2 ni, nk citer psl birthday party dia ari tu... kan besdey sama ngan yaya... n kebetulan qiqi punye kambing utk aqiqah masih ade sekor lg kitorg tak buat.. so, me&hubby suggest nk buat siap2 b4 babyNo3 kuar.... bincang2, cdg nk tumpang saper2 punyer event je sbb malas nk hostkan sendiri... so, dpt idea utk buat combine party dgn yaya...at yeop's house..umah depa lapang..senang nk parking.. n depa pun setuju... OPAH plk bersemangat betul nk masak mcm2... kitorg order kambing golek from dr.grill.. siap set ngn salad, soup & bread.. party kecil2an jer.. tp kebetulan family ramai yg xde, so, yeop ajak kwn2 dia dtg...ramai la hari tu... meriah...sampai tak cukup food... mama plk masak mcm2 : nasik lemak&sambal ikan bilis, pulut kuning, rendang tok, ikan pekasam grg, ubi rebus, bubur kacang...n yg paling special...DURIAN kuale!!.. licin all d food... kambing tu pun sedap giler!! ramai yg puji... mamatok plk sponsor kitkat m&m cake..n goodie bag for kids... alhamdulillah..  :)

mak 'pengantin'..:p

nyanyah, opah n mama qiqi

opah n d 'pengantins'
look at mamatok's m&m cake!!.. berebut org nk mkn..

d foods... kambing golek n opah's menu

qiqi helping uchu tampal sticker on d goodie bag

1 of his present from kwn2 mama&abah.. :)

tq to all yg datang & menjayakan majlis ni... especially to tuan rumah (yeop&yong)... to opah sbb masak macam2.. atok for d durians.. nyanyah & uchu for helping.. :)

n to anak teruna mama yg sgt manja ni...
HAPPY 3rd BIRTHDAY QIQI!!
mama, abah & kakak love u sooooo much... semoga menjadi anak yg soleh dan sentiasa berjaya dlm hidup...dunia & akhirat... :) 

25 November 2013

aktiviti di bulan oktober

0 comments
mashaAllahh... lama nyer tinggalkan blog ni.. sbenar nyer tiap2 bln pun byk bende nk citer... tp mood nk menaip tu 'tak-mari'... so, pospon punye pospon.. sampai laaaaa ni xdak entry...

ok2.. nk citer psl ape dl ni eikk?? ari tu citer psl activity bulan september kan?ni kita citer tragedi october plk la... heheh... xde tragedi pun... nk citer yg best2 jer... jap..aku upload gambor..

 ni mase aku, hubby & uchu bwk bdk2 g summit... mula2 uchu bwk diorg main bowling seround while aku&hubby g solat.. then kitorg g karok...sejam rm15...nyanyi sampai lebam!!.. tu anak dara tu xnak lepas microphone..

on 13/10 tu after hubby abih class..kitorg bertolak balik kg..utk raya haji.. with uchu.. as usual, balik kuale dl.. d next day, abah ajak masak lemang...n aku tlg mama msk rendang ayam.. lps settle lemang...dlm pkl 3pm tu br bertolak balik penang.. trus masuk pulau sbb nk g antar brg kt umah uncle bakar.. lps solat maghrib, kitorg balik... naik feri.. syok bdk2 dpt naik feri..

 15/10 : raya haji... mak&abah ajak kami solat kt masjid baru... cantik!!... dh lama gila aku tak dpt solat raya... alhamdulillah dpt jgk buat tahun ni.. ni gambar kami anak beranak.. tu semua baju-emergency.. sbb bj raya kitorg tertinggal kt umah!!.. aku pakai baju fifi/nyanyah.. hubby pinjam baju abah dia... zara pinjam baju chu dini.. qiqi je yg pakai bj sendiri..kebetulan aku bwk jubah tu utk pakai malam.. lps solat tlg mak masak utk lunch... then ptg2 skit kitorg balik kulim..umah tok..tp singgah klinik dl sbb qiqi demam... mlm lps isyak balik bertam...


 esok nyer kitorg balik... pg tu aku grg cucur.. tgh hari tu aku ajak hubby singgah mkn mee udang kt.sg.dua... pkl 3 sampai kuale... pkl 5.15 bertolak balik kl..

 ni gambar anak dara aku yg dh blh bawak basikal 2 roda je... dh lama dh dia blh bawak 2 roda ni tp ari tu basikal kecik tu... ni abah dia br bukak extra roda kt basikal besar ni...sedap la skit nk bawak... good job kakak!!.. :)
 ni plk mase lepak with nani&iqa... berendam sampai legam... then pi lunch kt subang ria...


 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template