06 August 2013

cebisan ramadhan 2013

uihh...mencabar psycology betul biler kene keje tatkala geng2 sumer dah bersenang lenang kt kampung halaman... at this momment, i'm d ONLY malay girl dlm opis ni...sadis giler!!.. yg lain sumer dah balik kg...tgh sibuk buat persiapan nk raya...

the plan: 
apsal aku tak cuti??... sbb xberbaloi nk amik cuti awal2 ni...kitorg(me&hubby) amik cuti lps raya nnt.. lg pun tahun ni turn beraya with mamatok... so, stakat nk g cheras tu ...dekat sgt.. konfem tak jem.. kitorg plan nk gi cheras mlm raya...tido sane.. esok nyer dlm tgh hari br bertolak balik kuala.. raya ke-2 mcm biasa, family aku akan berdegho..insyaAllah... mlm nyer slalu nyer umah kitorg akan diserang oleh org2 yg umah nye kami serang siang tu... so, its gonna be a bz nite!!.. then esok pagi nyer balik penang... spend 3 nites kt penang, then selasa balik kuale balik.. tido 1 mlm .. fifi nk ikut balik kl... rabu tu baru balik...thats d plan...insyaAllah... semoga plan berjalan lancar dan sentiasa dilindungi Allah... amin...

so, as of hari ni,(ekceli dr smalam lg) lets pretend that we're bz in d ofis... ade keje nk kene siapkan sbenar nyer...tp hati dah tak kat sini... geng pun xde nk sembang...utk ilang ngantuk... takpe...esok kita cuti...dok umah..buat ape yg patut.. kain baju tak siap pack lg... cdg nk msk rendang pedas ayam esok...blh bwk gi umah mamatok...mkn pagi raya... lemang kita beli tepi jln je la.. umah pun nk kene kemas skit2 b4 balik kg... laundry mau 2 round lg...xkan nk tinggal baju kotor plk.. hopefully esok hari elok panas...cepat kering baju2 ku nanti..

kesian jgk kt anak2... skolah rifqi tinggal 4-5 org je... zara plk, pg td abah dia antar katanye zara sorang je kt skolah... hmmm...btw, citer psl zara ni, dah lama dia 'cuti' puasa ni... aku dh naik malas nk gerak sahur.. mane tak nyer, asal aku gerak, bukan nk bgn... kesian pun ade gak...so, aku biar je la.. tp pg2, mesti dia ckp dia nk puase...bile balik skolah dia kata dia tak puasa..'dah agak dahhhh'... so, total dpt la dlm 8hari je dia puasa tahun ni... ade gk aku pujuk dia..ckp kalo kakak puasa 10 hari nnt mama bg hadiah... hmm...xberjaye lah nmpk gaya nyer... tak pe la...aku tak risau sgt bab puasa ni... aku nk concerntret bab solat wajib dulu.. stakat ni solat magrib tu, blh la aku nk ajak.. isyak tu slalu nyer aku tgk dia dh ngantok... kalo hari2 skolah, mmg diorg akan smayang zohor&asar.. alhamdulillah.. n bulan puasa ni, dpt la jgk dia solat subuh skali ngan kitorg... terawih pun dia buat...2 kali!... alhamdulillah... insyaAllah, tahun depan aku nk try suruh dia cukupkan solat 5 waktu... puasa tu insyaAllah, dia akan sendiri faham kewajipan nyer.... :)

hmm... tujuan sbenar updet blog ni sbb nak share activiti2 sepanjang buln puasa ni.. meh tgk laporan bergambar ni...

papatok&mamatok bz layan cucus.. :)

thats zikri, his gelfren (nik), min & zhafri..

27/7 ari tu ...mcm tahun2 sbelom nyer, papatok akan belanja berbuka... this time kt jw marriot.. sbelom bbuka tu, mamatok bwk pi soping kt lot10...bl baju raya bdk2... kasut kt isetan...baju2 kt H&M... 1st time aku masuk...best jgk.. tp xpuas sbb xsempat nk 'tawaf' habis... nak kene g lagi ni... hehehhe... mkn2 tu pun best gak.. byk choice.. nasi dagang dia sedap!!.. tq papatok for d bbuke... n tq mamatok for baju&kasut raya bdk2... :)

kuih chara berlauk(yellow) & manis(pink)..

kari pari..

biskut cornflakes 2nd batch..

see...cipuuuut jer.. :p

esok nyer tu, angin rajin dah bertiup kencang... tgh hari aku buat 2nd round BISKUT CORNFLAKES.. sbb ade sekotak lg cornflakes tu..so, abiskan je la..this time, encik hubby tolong... aku try buat dlm papercup tu.. payah gk sbenar nyer...xleh letak byk2 sbb nnt tgh dia xmasak... so, letak ciput jer...dh mcm kedekut la plk... tp xpe la,,,senang mkn..skali NGAP jer... hehhe... :p
ptg tu msk utk bbuke... ari tu blminched chic...so, aku buat inti.. buat kuih chara berlauk n chara manis utk bdk2.. then masak kari ikan pari.. yummehhhhhh...

besar weyhh udang galah tu...

ade 30 ekor kt dlm tu

yummyyyyyy

udang grg utk bdk2..

ari rabu tu ade subcon hubby dr penang dtg opis...sedekah udang fresh kt depa... byk giler!!... 1st time aku dpt udang byk mcm ni...besar2 plk tu... jakun kejap!! ade total 41 ekor udang putih tu...n sekor udang galah.. .. balik dr opis tu, trus selinsing tgn masuk dapur...MASAK!!.. 8 ekor buat sambal...6 ekor goreng.. mmg ngam2 kitorg makan anak beranak... lebih nyer simpan lenkali plk...mkn byk2 pun xleh...kang naik gatal2...kolesterol pun tinggi... :p


butter oat prawn... 1st time buat nih... :)

d AHHs... posing before soping...

dah xleh soping...lepak mamak je la..

so,selebih nye udang tu aku buat BUTTER OAT prawn... utk potluck AHH kt umah rizal last week... main dish nyer nyanyah bawak... nasik tomato & ayam msk merah & jelatah... yeop bwk kuih2.. fifi grg popedem... rizal bakar satay... alhamdulillah...kenyang...n meriah... pkl 1030pm kitorg gi pkns shah alam...soping raya... dh jd mcm acara tahunan plk..berbuke then pegi soping raya... bersesak ramai2 ngan adik beradik.. tp tahun ni pegi lmbt sgt... diorg dh nk tutup kedai!!... sudah nyer lepak kt mamak jer la...


ok....gitu la citer dihujung ramadhan ni... tinggal esok je lg nk puasa.. mlm ni kira last terawih... hmm.. alhamdulillah blom miss lg.. tp mmg betul la org kata, lg penghujung puasa ni lg byk dugaan nyer... mmg kalo ikut niat di hati nk tambahkan ibadat... tp ade je halangan nyer... mata pun makin cepat plk ngantuk nyer... hmmm... aku buat yg termampu jer.... mmg ade rasa ralat sbb xdpt nk fully utilized kesempatan ni... i'm gonna miss u ramadhan... hopefully masih berpeluang merasainya tahun depan... insyaAllah...

before lupa.. aku nk amik kesempatan nak mintak ampun segala kesilapan yg lalu.. halalkan makan minum.. semoga aidilfitri ni membawa kebahagian buat kita semua...dn sentiasa dilindungi n diberkati ALLAH... insyaAllah...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI... 
 dr kami sekeluarga.. :)

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template