16 July 2013

ramadhan & dugaan

salam... sbenar nyer aku xde la mood sgt nk buat entry... tambah2 bln pose ni... tp dek sbb ngantuk tahap dewa.. ku-updet-jua... 

oh, btw.. masih  blom terlambat raser nyer nk wish korang SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA... alhamdulillah.. diberi peluang sekali lg oleh Allah utk kita dpt merasa nikmat berpuasa.. masa ni la nk kejar pahala byk2 kan??...in sya Allah....kita cuba sama2 yer....

alhamdulillah...ari ni masuk hari-7 kita puasa... mcm2 bende gk blh nk citer ni.... meh aku citer psl diri sendiri dl... sejak a few days b4 puasa lg...tekak aku rasa xsedap...tengkuk rasa mcm nak naik mumps..tak selesa sgt... badan rasa nk demam...mmg kebetulan b4 tu qiqi demam.. tp aku just telan panadol je biler dah xtahan sgt... sampai la day-1 puasa... tekak makin  perit.. mumps tu makin terasa esp bila nk sujud tu.. gusi belah kiri mcm bengkak... n naik plk ULSER kt belah kanan/lelangit.. perit giler masa nk berbuka n sahur tu... mmg complete set!!... kiri kanan xleh nk gigit... aku mampu minum jer.. masa ari ke-2 puasa tu mmg lunyai la kt opis.. nk bercakap pun xblh...bagus la kan??...bln poser..kurang dosa...hehhe.... mlm tu xtahan sgt...aku buat appmt g dentinst dpn umah.... berbelah bahagi sbenar nyer nk gi klinik biase or dentist...tp dek sbb sakit sumer dkt2 ngan gigi, aku g dentist dl... lg pun kalo nk g siang2 mcm xelok plk kan... so, doc ckp mmg ade bengkak&ulser...tp dia blh bg ubat jer...bg bengkak surut...n suh aku dtg lenkali buat scaling...kasi clear so that kurang kuman n ulser lebih cepat sihat... then aku gu gak klinik biase.. sbb risau mumps tu... doc kata tu bukan mumps...tp kelenjar bengkak...mcm tyroid... dia just bg ubat n antibiotik... 2-2klinik total terbang rm130.....dugaan...(xpe....blh claim)... oh n aku mintak MC utk esok nyer.... heheheh... pdhal ok je...blh je gi opis... tp rest lg bagus kan??...

so...nk dipendekkan citer...sampai ke hari ni pun... masih sakit lg.... ulser masih ade...mcm xberkurang pun... tp bengkak gusi n tyroid tu alhamdulillah dah xde... sahur td blh la digagahkan jgk mkn nasik n sup... kalo tak tu ape pun xleh mkn...aku minum air je la...milo...horlicks..jus.. mcm2... tu pun mula2 minum tu pedih gak... lama2 ok la skit... tp effect sakit mulut ni mmg mcm2... tambah2 plk bulan puasa... mulut kering... tekak kering... sakit tu sampai ke kepala... MOOD jgn citer la... mmg rasa nk marah jer.. tp kene sabar la kan... memang menduga iman betul... DUGAANNNNN... org kata Allah bg ujian kt kita supaya dpt menghapus DOSA...  harap2 nyer dpt la berkurang dosa2 silam... tp takut gak bertambah dosa br sbb xtahan nk marah... uhuhhuhhu... memang terseksa weyhhh... bayangkan nikmat makan tu Allah tarik... hanya mampu tgk jer...n telan air liur... kesian kan??...

tp dlm sakit tu, ade yg buat aku hepi gak.... smalam timbang berat badan dh turun...dekat 2KG!!!... 54.1kg... b4 ni 55-56kg tu xkurang... hahahhaha... Alhamdulillah....terima kasih Allah atas dugaan ini...at least dpt sedarkan aku ttg kebesaran ALLAH.. apa saja yg kita ada, dia blh tarik bila2 masa... so, dgn kesedaran bahawa mana tahu, ini mungkin ramadhan terakhir utk kita, maka aku kuatkan semangat utk tambah ibadah tahun ni...more quran & terawih so far blom tinggal... tho buat sendiri kt umah...(sbb xberani nk bwk bdk2 g surau awal2 ni...org ramai..tunggu dh reda skit nnt)... kalo ikutkan, byk lg ibadat yg aku cdg nk buat... mcm tahjjud b4 sahur.. n smayang di awal waktu...hmmm... in sya Allah... akan diusahakan nanti...
nway.... korang tolonglah doakan aku cepat2 sembuh sepenuh nyer yer... TQ... :)

ok...nak citer psl bende lain plk... hmmm...memndangkan permulaan puasa ni dgn kesihatan yg kurang memuaskan... so, bab mkn & masak jugak terkesan... as for 1st day, kitorg g la survey param.. but sgt mengecewakan... siap psg niat esok nyer aku nk masak KARI AYAM...(sbb kari yg jual kt param cair giler!!..yet mahal!!).. tp dek tekak xmengizinkan... kami masih bertahan dgn lauk kedai je stakat ni... cuma ari aku MC tu aku msk la ayam kicap... tp masih blom puas sbenar nyer... sabtu plk aku try buat popia/murtabak megi...like i usually do tahun2 sbelom ni... kebetulan nk berbuka kt umah mamatok... alhamdulillah...sendiri xdpt nk enjoy sgt, tp bg org lain mkn pun dh cukup bagus...:)  n last 2 days aku try buat unbaked-OREO-CHEESECAKE!!... ni 1st time...gara2 ari tu bl yogurt asli utk buat ayam masala tp xabis2... nasib baik mamatok ade bg mixer dl...dah dkt 2thn dlm almari tu...baru ni nk pakai... :p  outcome nyer xde la elok sgt... lembik... but ok la...br 1/4 je yg kitorg mkn... menu pun almost sama je tiap hari... msk nasik+bl lauk.. kuih2 manis+pedas skit...n roti john/roti jala for supper... n sahur pun mkn nasik.. or bread.. tu pun tiap2 ari ade je food yg dibuang...astaghafirullah.... tak sampai hati sbenar nyer...tp dh xleh nk simpan... :(  hopefully, bila dh sihat nnt, lebih semangat nk masak n MAKAN...insyaAllah... :)
 
bahan2 cheesecake ku...
 owh...ni lg 1 citer..psl anak dara sy...ZARA.. berjaya puasa 2 hari FULL uollssss... hahahha... propa sgt mak nyer kan??hahhahah!!... hari 1st tu sahur punyer la semangat.. abis sepinggan naik + 1 mug milo... skali nyer tgh hari abah dia kata cikgu call..kata dia nk berbuka....hehhehe... then esok nyer...sahur minum miloo jer... tp ptg tu blh skolah semangat je bgtau kt aku KAKAK PUASA!!... dia still puasa weyhhh... tak de rupa lembik pun... dkt 5-6kali aku tanye dia 'kakak ade makan/minum ke kt skolah td?'... hahhaha...musykil sbb bersemangat jer..... hari ke3 pun mcm tu... tp dh nk senja tu byk kali gk dia jenguk dlm peti ais tu... hehehhe... tp wiken ari tu dia dh start xnk puasa... aku bg chan la jgk sbb kesian dok umah...tgk qiqi mkn...lg pun sumber mknn sumer ade jer.. tp ni dah 2 ari skolah balik, still xnak puasa... sahur lg la...xnk bangun lgsg!!.. xtau la mcm mane nk bg dia semangat semula... sedih plk, sbb ari tu dh elok2 puasa...solat magrib. n subuh skali... ni dh xnak plk... hmmm... ce bg idea nk buat mcm mane ni???... :|
eh.ok lah...dh abih lunchtime... cha-ya-nun-alip ni dah balik opis... nnt kita citer lg... salam ramadhan uollss.... ;)
muka vangga puasa penuh..tu sumer mknn dia yg pilih kt param... tp xabih pun...nafsu2...

aku capture wasep abah dia masa 1st day puasaa... hahha

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template