22 July 2013

my 1st biskut raya

2 comments
*mengantok-datang lagi!!! (baca ala2 iklan TORA) melekat kelopak mata ni bila kene buat(BACA) r&d...tambah2 plk pagi2 + aircond nih.... huuuhhuhuh...  dh2...jom kita updet blog...berpekdah skit..*

merujuk kepada tajuk diatas... yer...stelah hidup 33thn(Alhamdulillah) di muka bumi Allah ni...br tahun ni sampai seru utk aku buat biskut raya...yes!!..buat sendiri!...from scratch... dulu time kecik2 tolong mama buat kuih tu tak kire yer... tu menolong...bukan buat.. sejak start puasa ari tu dah tergerak hati nk buat.. buat biskut cornflakes.. yg ade tepung punye tau...bukan yg buh honey je tu...yg tu xyah bakar.. aku buat yg nk kene bakar punyer... reason??... sbb encik SUAMI suke mkn biskut tu.. tgk??betapa i sayang kt u yang *wink2*... heheheh..

tgk list bahan pun xde la susah sgt.. kebetulan mixer mamatok bg pun dh ade...n last week dh 'rasmi' mixer tu buat oreo cheesecake tu.. so, sabtu ari tu beli la bahan2 nyer.. tp dek sbb agak bz sabtu tu.. pospon la...buat ari ahad... tgh hari...time hubby pi exam aku buat... dgn bantuan (yg tak sberapa) dr anak dara tu... dpt lah buat.. dia tolong ramas conrflakes...n tabur 'star-kaler2' atas biskut je... n tlg test rasa.. tu pun asyik ngelat sbb bz tgk tv.. yg best nyer, kejap2 dtg plk kt mama sambil ckp 'kesiaannnnn mama kene buat sorang2...'... haa!!...tau pun kesian... tp lps tu dia pi balik ngadap tv!!... sabor je lahhh.. 

dek sbb aku lupa nk beli paper cup, so..aku scoop je la... takut nk buat atas tray oven tu sbb besar sgt...(takut xmenjadi, kang byk plk yg kene buang)...so,aku letak atas tutup periuk.. 1st round terHANGIT!!.. masa nk kluarkan tu tgk kaler mcm dh cun dah... skali nyer lps kuar tu makin hitam plk... n even mase kuar tu mcm lembik2 lg... tp lps tu dia elok je keras... takpe..try-n-error kan... so, lps tu ok la.. xla over cook.. last2 dpt la dlm 60kpg++..

zara test yg 1st round tu PEDAS kata nyer...bukan pedas tu...aku rasa dia termkn part hangit tu... hahahha... aku suh dia try yg 2nd round dia kata ok... ALHAMDULILLAH... berjaya gak la buat biskut raya sendiri... inysAllah kalo ade seru lg, blh buat lg biskut lain plk next week... hehehhe... :p

bahan2 nyer..

hot2 from oven!!..
nmpk mcm besar sgt eikk??..shud make it smaller...
 amacam??? ok tak 1st attempt ni??.. heheheh... blh dibanggakan la kan....hahahha...

wiken ari tu mmg angin kerajinan memasak agak kencang kot... macam2 gak bende lain aku msk... juadah berbuka la... xla meriah mane.. tp lain dr yg selalu la.. kira cukup bagus dh tu... hahha.. ari sabtu, selesai class BGOB qiqi, aku trus gi 'tido-di-ioimall'... g facial.. dpt la tido 2jam... hehehe... then balik singgah tesco bl brg2 nk msk.. sampai umah trus bersilat kt dapur... menu2 nyer:
- nasi jagung
- kari ayam (mmg dr 1st day puasa lg aku nk msk ni)
- jelatah
- puding jagung (alang2 nk abiskan jagung tin tu)
- grg popia megi yg extra last week

ari ahad plk, lps selesai buat biskut tu.. ptg2 skit aku masuk dapur... memandangkan kari ayam smalam ade lebih, so, aku buat ROTI JALA.. dah lama xmenjala ni... jenuh gk awal2 tu nk repair adunan tu sbb asyik tersekat je kt corong tu.. last2 dpt la dlm 20kpg++... then rasa malas nk msk lauk..so, aku buat BIHUN SUP..kebetulan perncah sup ade 1 kt umah tu.. just tambah udang n fishball je..siap!!.. :D
last 3 piece of my roti jala.. :)


alhamdulillah.. puas makan.. kebetulan fifi ade kt umah...kire meraikan tetamu la ni... tp yg xbest nyer...encek husband sakit mulut la plk... sakit2 yg aku kene last week tu berjangkit kt dia plk... ulser 2-3 kt lidah...n sakit tekak...n lg kesian sbb demam plk... sbb badan panas tu...kurang minum air... DUGAAN Allah... kene byk2 bersabar & doa.. peringatan dr ALLAH agar kita tak leka sgt.. kene tambah amal ibadah.. n bersyukur dgn kesenangan&kesihatan yg kita dpt selama ni... kan???.... :)

ok...keje2... byk sgt melagha kang..rezeki tak berkat plk... :)


16 July 2013

ramadhan & dugaan

0 comments
salam... sbenar nyer aku xde la mood sgt nk buat entry... tambah2 bln pose ni... tp dek sbb ngantuk tahap dewa.. ku-updet-jua... 

oh, btw.. masih  blom terlambat raser nyer nk wish korang SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA... alhamdulillah.. diberi peluang sekali lg oleh Allah utk kita dpt merasa nikmat berpuasa.. masa ni la nk kejar pahala byk2 kan??...in sya Allah....kita cuba sama2 yer....

alhamdulillah...ari ni masuk hari-7 kita puasa... mcm2 bende gk blh nk citer ni.... meh aku citer psl diri sendiri dl... sejak a few days b4 puasa lg...tekak aku rasa xsedap...tengkuk rasa mcm nak naik mumps..tak selesa sgt... badan rasa nk demam...mmg kebetulan b4 tu qiqi demam.. tp aku just telan panadol je biler dah xtahan sgt... sampai la day-1 puasa... tekak makin  perit.. mumps tu makin terasa esp bila nk sujud tu.. gusi belah kiri mcm bengkak... n naik plk ULSER kt belah kanan/lelangit.. perit giler masa nk berbuka n sahur tu... mmg complete set!!... kiri kanan xleh nk gigit... aku mampu minum jer.. masa ari ke-2 puasa tu mmg lunyai la kt opis.. nk bercakap pun xblh...bagus la kan??...bln poser..kurang dosa...hehhe.... mlm tu xtahan sgt...aku buat appmt g dentinst dpn umah.... berbelah bahagi sbenar nyer nk gi klinik biase or dentist...tp dek sbb sakit sumer dkt2 ngan gigi, aku g dentist dl... lg pun kalo nk g siang2 mcm xelok plk kan... so, doc ckp mmg ade bengkak&ulser...tp dia blh bg ubat jer...bg bengkak surut...n suh aku dtg lenkali buat scaling...kasi clear so that kurang kuman n ulser lebih cepat sihat... then aku gu gak klinik biase.. sbb risau mumps tu... doc kata tu bukan mumps...tp kelenjar bengkak...mcm tyroid... dia just bg ubat n antibiotik... 2-2klinik total terbang rm130.....dugaan...(xpe....blh claim)... oh n aku mintak MC utk esok nyer.... heheheh... pdhal ok je...blh je gi opis... tp rest lg bagus kan??...

so...nk dipendekkan citer...sampai ke hari ni pun... masih sakit lg.... ulser masih ade...mcm xberkurang pun... tp bengkak gusi n tyroid tu alhamdulillah dah xde... sahur td blh la digagahkan jgk mkn nasik n sup... kalo tak tu ape pun xleh mkn...aku minum air je la...milo...horlicks..jus.. mcm2... tu pun mula2 minum tu pedih gak... lama2 ok la skit... tp effect sakit mulut ni mmg mcm2... tambah2 plk bulan puasa... mulut kering... tekak kering... sakit tu sampai ke kepala... MOOD jgn citer la... mmg rasa nk marah jer.. tp kene sabar la kan... memang menduga iman betul... DUGAANNNNN... org kata Allah bg ujian kt kita supaya dpt menghapus DOSA...  harap2 nyer dpt la berkurang dosa2 silam... tp takut gak bertambah dosa br sbb xtahan nk marah... uhuhhuhhu... memang terseksa weyhhh... bayangkan nikmat makan tu Allah tarik... hanya mampu tgk jer...n telan air liur... kesian kan??...

tp dlm sakit tu, ade yg buat aku hepi gak.... smalam timbang berat badan dh turun...dekat 2KG!!!... 54.1kg... b4 ni 55-56kg tu xkurang... hahahhaha... Alhamdulillah....terima kasih Allah atas dugaan ini...at least dpt sedarkan aku ttg kebesaran ALLAH.. apa saja yg kita ada, dia blh tarik bila2 masa... so, dgn kesedaran bahawa mana tahu, ini mungkin ramadhan terakhir utk kita, maka aku kuatkan semangat utk tambah ibadah tahun ni...more quran & terawih so far blom tinggal... tho buat sendiri kt umah...(sbb xberani nk bwk bdk2 g surau awal2 ni...org ramai..tunggu dh reda skit nnt)... kalo ikutkan, byk lg ibadat yg aku cdg nk buat... mcm tahjjud b4 sahur.. n smayang di awal waktu...hmmm... in sya Allah... akan diusahakan nanti...
nway.... korang tolonglah doakan aku cepat2 sembuh sepenuh nyer yer... TQ... :)

ok...nak citer psl bende lain plk... hmmm...memndangkan permulaan puasa ni dgn kesihatan yg kurang memuaskan... so, bab mkn & masak jugak terkesan... as for 1st day, kitorg g la survey param.. but sgt mengecewakan... siap psg niat esok nyer aku nk masak KARI AYAM...(sbb kari yg jual kt param cair giler!!..yet mahal!!).. tp dek tekak xmengizinkan... kami masih bertahan dgn lauk kedai je stakat ni... cuma ari aku MC tu aku msk la ayam kicap... tp masih blom puas sbenar nyer... sabtu plk aku try buat popia/murtabak megi...like i usually do tahun2 sbelom ni... kebetulan nk berbuka kt umah mamatok... alhamdulillah...sendiri xdpt nk enjoy sgt, tp bg org lain mkn pun dh cukup bagus...:)  n last 2 days aku try buat unbaked-OREO-CHEESECAKE!!... ni 1st time...gara2 ari tu bl yogurt asli utk buat ayam masala tp xabis2... nasib baik mamatok ade bg mixer dl...dah dkt 2thn dlm almari tu...baru ni nk pakai... :p  outcome nyer xde la elok sgt... lembik... but ok la...br 1/4 je yg kitorg mkn... menu pun almost sama je tiap hari... msk nasik+bl lauk.. kuih2 manis+pedas skit...n roti john/roti jala for supper... n sahur pun mkn nasik.. or bread.. tu pun tiap2 ari ade je food yg dibuang...astaghafirullah.... tak sampai hati sbenar nyer...tp dh xleh nk simpan... :(  hopefully, bila dh sihat nnt, lebih semangat nk masak n MAKAN...insyaAllah... :)
 
bahan2 cheesecake ku...
 owh...ni lg 1 citer..psl anak dara sy...ZARA.. berjaya puasa 2 hari FULL uollssss... hahahha... propa sgt mak nyer kan??hahhahah!!... hari 1st tu sahur punyer la semangat.. abis sepinggan naik + 1 mug milo... skali nyer tgh hari abah dia kata cikgu call..kata dia nk berbuka....hehhehe... then esok nyer...sahur minum miloo jer... tp ptg tu blh skolah semangat je bgtau kt aku KAKAK PUASA!!... dia still puasa weyhhh... tak de rupa lembik pun... dkt 5-6kali aku tanye dia 'kakak ade makan/minum ke kt skolah td?'... hahhaha...musykil sbb bersemangat jer..... hari ke3 pun mcm tu... tp dh nk senja tu byk kali gk dia jenguk dlm peti ais tu... hehehhe... tp wiken ari tu dia dh start xnk puasa... aku bg chan la jgk sbb kesian dok umah...tgk qiqi mkn...lg pun sumber mknn sumer ade jer.. tp ni dah 2 ari skolah balik, still xnak puasa... sahur lg la...xnk bangun lgsg!!.. xtau la mcm mane nk bg dia semangat semula... sedih plk, sbb ari tu dh elok2 puasa...solat magrib. n subuh skali... ni dh xnak plk... hmmm... ce bg idea nk buat mcm mane ni???... :|
eh.ok lah...dh abih lunchtime... cha-ya-nun-alip ni dah balik opis... nnt kita citer lg... salam ramadhan uollss.... ;)
muka vangga puasa penuh..tu sumer mknn dia yg pilih kt param... tp xabih pun...nafsu2...

aku capture wasep abah dia masa 1st day puasaa... hahha
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template