18 December 2013

bz-months:treat for d best student

0 comments
another weekend-getaway...dah book a few weeks b4 tu..using hubby's holiday voucher... org kalo bercuti pegi tpt yg aman damai kan?? this time kitorg sajer nk try dok tgh2 bandar KL...at-d-heart-of-KL... kat jln.bukit bintang!!..hotel royale bintang to be exact... haaa...kalo xtgh2 lg xtau la... sajer nk ubah angin... :p

kitorg pegi right after zara's convo... lps singgah pekena nasik ganja for lunch, kitorg trus ke KL.. melilau gak cari hotel kt tgh2 hutan batu ni... lps checkin, lepak2 dl dlm bilik.. pkl 4 aku ajak kuar sbb nk cari swimming diapers utk qiqi... jln kaki jer... pusing2 kt blakang hotel tu rupa nyer lowyat kt situ...sbelah tu sg.wang.. masuk sg.wang, pekena roti bakar dl kt pak hailam.. then cari diapers tu xjumpe2 jgk... dkt pkl 6 balik hotel.. bwk bdk2 g swimming..


lps isyak, kitorg kuar lg.. cdg nk mkn nasik ayam dpn hotel tu jer.. tp hubby teringin mkn arab food..alang2 jln tu sampai kt lot 10... cross jln g tarbush.. masuk restoran zaara dh trus goal(tido!)... penat swimming kot... order 1 main 1 appertizer pun xabih.. balik tu masuk H&M jap... too bad xde yg menarik.. lg pun kedai dh nk katup.. kuar2 kedai tu ade plk 'drama minggu ini'.. ade mamat chinese ni siap bwk rombongan nk propose girlfren dia  tgh2 org ramai tu...ala...kt tv senget tu... penuh la org kerumun.. siap ade banner&ballon segala... kitorg pun kepochi la kejap... meriah betul area tu eikk?... dh rasa mcm jln kt obersea.. bdk2 pun nmpk ok je nk menapak hotel-lot10... hopefully diorg enjoy this new experience.. heheheh... :)



d next morning, lps pekena bekfes free kt hotel, bwk bdk2 swimming lg... aku malas nk join.. dpt berendam dkt sejam gak... lps zohor tu br checkout... tp xtrus balik... simpan beg dlm keter then jln kaki lg... pi mkn nasik ayam hainan yg femes kt dpn hotel tu... then cdg nk bwk bdk2 g times square.. ade theme park kan kt situ??aku pun xpernah pegi... :p so, jln kaki la gi situ... cross tru low yat tu.. masuk  times square trus cari theme park tu.. ingatkan blh la main sikit2 jer.. rupa2 kira per entry.. hmmm.. hubby kata alang2 masuk je la.. bukan slalu... kira BELANJA BEST STUDENT kita tu la... ok2.. good idea gak.. nasib baik la ade gk la tpt main yg sesuai dgn bdk2 ni... sbb kalo tgk game2 yg adult tu, aku pun seriau nk main...huhuhh... almost sumer game bdk2 tu kitorg naik.. tambah plk dgn naik ape bende 5D tu.. puas gak la.. dh dkt pkl 6 br kluar dr situ.. singgah pekena pretzel dl.. then br balik hotel.. tumpang solat asar kt hotel then br balik umah...






12 December 2013

bz-months: my lil Saidina Abu Bakar Award winner

0 comments
another big event for us in nov was zara's convocation.. convo tadika jer... tp sbb 1stimer kan... jakun la skit.. :p  diorg buat kt auditorium kt librabry raja uda, shah alam.. start pkl 8... tp due to experience (masa sports-day ari tu), kitorg dh agak mesti start lmbt nyer.. so dkt pkl 9 gk kitorg sampai... aku sempat goreng ciken fingers n panaskan bihun grg last nite dl pg tu utk bekal... dewan dia ala2 dewan kuliah kt univ. dl.. tp kene bukak kasut... ade pentas dpn dewan tu.. masuk2 je cikgu dia bg beg yg ade gambar convo (pakai jubah pegang scroll).. n sijil & gambar kelas dia... tersentuh hati(nangis) aku tgk gambor tu... comey sungguh!!.. :p
nmpk sgt dewasa dlm gambar ni...

pkl 9.30 br majlis start.. zara masuk utk bacaan yaasin ramai2... patut baca sampai ayat ke-10..tp ntah apsal kt tgh2 tu mcm terberenti bdk2 ni baca...dan2 anak dara aku tu(dia pegang mic) ckp 'sadhaqallah....' laaaa...anak oiiii!!... sabor je la aku!!... hehheheh... then ade afew more persembahan dr cawangan n class lain.. selang seli ngan penyampaian hadiah utk best subjek... xde pun nama zara...
can spot zara?

then last performance tu br class zara... pintomin... dia jd NARRATOR dgn this 1 boy.. drama psl keinsafan.. selang seli dgn lagu... ade 3 lagu... jenuh nk tunggu abis performance nyer...panjang bebenor... lps tu br la d 6yo class punye penyampaian hadiah... siap jubah & iringan muzik gamelan... mcm kita convo kt university tu...hebat2!!.. kagum jap... zara 1st yg naik...

ms&mr narrator
dpt scroll(tipu2) & bouquet spongebob

with her mrs.principle
dh selesai tu ade 1 special award "Saidina Abu Bakar Award"... for student yg excellent in academic, leadership etc... kebetulan hubby kt sbelah announcer masa tu sbb td dia dok amik gambar.. skali nyer dia jenguk, nama ZARA!!!... aku trus bgn dr seat n ready nk g amik gambar jgk!!.. announcer tu siap baca short biography "dilahirkan pd 9Jun2007..hobi membaca..makanan kegemaran MEEHOON!!!"... laaa... terkejut aku!!.... xsangka plk dia blh ckp feveret food dia bihun.. aku agak kot ayam goreng ke ice cream ker.... hahahha!!... ape2 lah kakak oiii... tp berjurai lah air mata bila dia umum ALYA AZZAHRA bt NUR ARDI!!.. penerima award BEST STUDENT smart soleh caw. puchong utama thn 2013... alhamdulillah... we never expect that... sbb td masa award best subject tu xde pun nama dia (mayb cikgu bg chan bdk lain amik award tu kot)...
mata berair everytime tgk gambar ni.. :,)
our pride & joy.. :)

i luv u kakak!!..oh n qiqi too!!
trio bff sharifah-zara-arifah


lps settle tu, dlm pkl 12 tu kira penutup majlis la.. ade sesi amik gambar kt luar dewan.. then majlis bersurai...

bz-months : train , kampung & durian!!

0 comments
ok...next one nak citer psl pengalaman first time anak2 aku naik choo-choo-train!!.. actually stakat lrt tu diorg dh pernah rasa dh esp masa kt singapore ari tu.. but this time kira 1st long-journey-train... ni pun tak plan sgt... opah & atok ajak balik kampung sbb tgh musim DURIAN.. n uchu pun nk balik... but pg sabtu tu zara ade art class...uchu nk balik awal..so, i said uchu balik dl(drive).. nnt kitorg naik train... uchu amik kt ipoh(sbb ETS tu ada sampai ipoh je).. so, pg tu kitorg try call ktm utk bl tiket... tp org tu kata ade 100++ lg tiket!!.. so, we decided nnt beli kt KL sentral je la..

pkl 12 zara abis class.. try book TAXI nk g kl sentral.. tp pakai apps..myTeksi.. amazingly dlm masa 5mins taxi dah sampai dpn umah... xyah bg alamat pun!!.. dia blh detect frm whr u make d booking n they use WAZE to guide d driver to ur house!!.. 1245 tu taxi dtg.. otw tu sembang2 ngan abg driver tu.. br tau apps ni bagus giler.. guna cara "saper cepat dia dpt".. once booking masuk driver yg signup to d apps n around that area akan dpt notification.. kalo dia nk amik kene cepat2 accept within 30 sec!!.. abg tu kata sejak pakai apps ni teksi dia jarang kosong.. ade je psgr.. n sometimes, during peak hours, diorg ni blh dpt bonus from d apps company.. good kan??.. menguntungkan both pengguna n driver... kudos to d inventor of this apps!!.. (eh?dah terpesong plk entry ni!!)...

ok2... back to our trip... pkl 130 tu kitorg sampai kl sentral.. trus g bl tiket ets.. yg pkl 3pm sbb murah skit time tu... silver coach nama dia... yg mahal tu gold coach... xde beza sgt pun.. silver ni stop kt 3 more station je dr yg gold tu..so, dia lewat skit je sampai.. total journey 2jam20min.. lps bl tiket, kitprg g lunch dl kt fudkot.. then solat jamak siap2... by 2.50pm tu train dh sampai...3pm sharp! jalan... bdk2 excited betul...tp bila train dh start jln muka rifqi dh lain dah... hahahha.. cuak kot!!.. ape la qiqi ni...

thier happy faces.. :)

muka qiqi dh start cuak.. :p

byk kali gk ETS ni stop.. tp dia stop kejap2 je...mcm stail lrt tu... bukak pintu seminit then tutup..jalan... xde la mcm train biasa tu..blh sempat jual "karipapppp...nasik lemakkkkk" masa dia stop kan??.. hhehehe.. after 30min ets jln, bdk2 dh tido!!.. ujan plk tu...mmg sedap la.. pkl 5 depa bangkit.. 5.20pm sampai ipoh... alhamdulillah... uchu pick us up kt station ketapi ipoh...
sudah GOALL!!..

sempat menikmati view kt luar b4 sampai ipoh

us at stesen ketapi ipoh yg antique!!

dh senja br sampai kampung.. pak teh n family pun ade.. diorg tido umah pak chu... d next morning atok ajak cucu2 kutip durian... qiqi steady je dia.. bwk  durian... si kakak, failed la!!.. nk angkat pun xlarat.. qiqi siap pandai bukak(tekan) durian n makan lg!!... zara xmakan pun...*rolleyes*
look at my lil hero!!..

rest kejap...berat kot durian tu.. :p

ptg tu after lunch kitorg tumpang uchu balik puchong.. bwk durian!!.. heheheh... :D

what a nice-short trip balik kampung... d kids enjoy it soooo much!!..

10 December 2013

bz-months : return to the RANCH!..

0 comments
bulan nov&dec ni memang full of activities... almost every weekend ade jer activity nyer.. when i said activity means ade "activity luar umah or tak dok umah" la... let see:

2/11 : birthday party yaya & qiqi at yeop's house
3 & 4/11: holiday @ eagle ranch, PD
9 & 10/11 : balik KUALA..mkn DURIAN...naik ETS
22/11 : facial & checkup babyNo3
23/11 : zara's CONVO
23 & 24/11 : overnite @ hotel royale bintang,KL & spend time @ berjaya theme park
31/11 : zara's parent-teacher meeting

7/12 : zara start swimming class
13 & 14/12 : holiday @ avillion, PD

citer psl b'day party qiqi dh settle... ni nk citer psl holiday kt eagle ranch tu plk... kitorg mmg dh lama xpi bercuti... tp hubby try book pakai voucher holiday dia asyik xdpt jer... last2 pagi sunday tu try book pakai asiaro0m.com... ade kosong..n price pun not bad.. malas nk pi jauh2... we choose PD jer.. dpt book, lps bekfes n pack2 brg n goreng ciken fingers setapewer, terus berangkat!!...

sampai PD dlm pkl 2...singgah lunch tepi jalan dl... then trus g check in...last kitorg dtg sini mase babymoon(pregnenkan) zara...that was like 6++ years ago!!... :p kali ni amik bilik wagon jer... nk amik teepee tp dh penuh.. wagon pun ok jer...mahal skit dr teepee... pkl 5++ gi berendam.. syok la bdk2 tu... dkt pkl 7 br naik.. ingatkan nk kluar dinner awal... skali nyer hujan lebat la plk.. dh dkt pkl 9 br kluar...mkn kt kedai kitorg pernah pegi dl..jimat tomyam ke ape  ntah... murah!.. :p  blk tu singgah bl bread/bun kot2 lapar tgh mlm...

our bilik yg chomel!..

bilik kitorg yg floor bawah tu..
esok pagi nyer pkl 9 g bekfes free.. choice xbyk tp ok la.. then hubby ajak zara naik horse.. rm12 2kali pusing... mula2 takut gk pwincess aku tu... dh nak nangiss.. org tu suh abah dia teman kt sbelah br la ok.. then sempat lg layan swimming sampai pkl 12... mintak late checkout.. lps zohor br kluar..  singgah lunch kt tepi jalan jer... bdk2 tido kepenatan.. trus balik umah sbb ujan...

semua muka tak mandi!!..muahahah

swimming pool kt blakang tu

my pwincess's first horse riding

posing b4 balik

qiqi..y u look soo sad???
  

03 December 2013

babyNo3 :pregnancy ver.3 part 2

2 comments
ari ni masuk 18 weeks 5days(5months) dah.. alhamdulillah... kalo ikut babycenter, ni gambar dia :


so far dah 2 kali g checkup dgn dr.raja kt columbia asia.. sama doc ngan qiqi dl... senang, record lama dh ade.. cuma this time dia dah xbuat checkup time malam (dl every tuesday nite)... so, kene la korbankan annual leave.. skali nyer doc ckp dia blh bg MC... laaaaa... lps ni mmg akan ku pergunakan kelebihan itu sebaik mungkin...muaahahahahha!!!...

2-2 checkup looks ok... mase 1st checkup, doc check kaki tangan...jari2 semua cukup... mesin  ultrasound dia tu mmg canggih betul... dia siap blh detect if d baby ade down sindrom ke tak... alhamdulillah takde... :)  
masa 4th month: dh nmpk jari2 dia


2nd checkup was last 2 weeks... 1st soalan doc tanye nak tau gender tak.... we said we dun mind since we oredi have both... :p  n she oso check baby punya jantung... memang blh nmpk all 4 chamber kt dlm jantung tu... cukup sifat... n all other organ dalaman oso looks ok... alhamdulillah...

doc's notes... saper tau apa tujuan aku upload gambar ni?? ...:p

blh nmpk mata, hidung n mulut... :)


owhh.. n last week pegi pureen warehouse sale.. mmg kire awal sgt nk beli bj baby tp sbb next sale ni slalu nyer ujung bln 4...takut xsempat....pegi on sunday petang..baju dh xbyk choice... tp baju siang utk seminggu cukup la... lain2 tu kitorg borong sabun2 n botol storage utk EBM nnt...psl breasfeed, this time insyaAllah nk tingkatkan lg usaha...more than time rifqi... sbb aku dh beli medela freestyle... kebetulan fifi gi holiday london last week...aku suh dia tlg belikan... tgh promo... after convert rm1380... ok la dr beli kt sini... *eksaited*


26 November 2013

rifqi turns 3!!..

0 comments
mula td cdg nk buat summarize-entry je psl activity bulan november ni... tp mcm panjang plk nk citer... and rasa tak patut plk tak buat special entry psl birthday qiqi... so... here it goes...

if last year, we celebrated birthday qiqi with a new addition to d big family when baby YAYA was born on d same date... this year dia selebret with his own adik in his mama's tummy.. :D

ni entry instagram aku on his birthday:
yg kt dpn tu 3yo...yg kt dlm tu 3mo.. :) #rifqidarwish #babyNo3 @ardiyusoff



my binary-boy is 3 today!!happy birthday syg!!..mama,abah&kakak love u sooo much...#011110 #011113 #rifqidarwish @ardiyusoff


aku suke gambar collage ni.. tgk perubahan muka dia...dr ade pipi sampai la muka dh mcm K-POP!!.. heehhe.. ade org kata mcm gegurl pun ade gak... rambut dia tu...kitorg sajer biar panjang... abah dia kata nnt dh skolah xleh nk buat mcm tu...so, skrang bg chan la...(sbenar nyer abah dia yg rindu nk rambut pnjg tu kan?? heheh :p)  skrang yg paling obvious, dia punye vocab la... panjang2 dh ayat dia.... kalo dia tak dgr or nk suh aku ulang ape aku ckp, dulu dia akan 'aarrr???' je... skarang ni, dia akan ckp 'ape mama cakap???'... ulang2 kali... sampai la dia puas ati dgn jwpn kita... smalam, abah dia pun dia sound!.. abah dia marah sbb tumpahkan nasik grg atas carpet... dia balas balik 'ape abah jelit2?..cakap la elok2!!' (dgn nada yg baik la..xde la marah2 plk)... haaaa... amik ko...  tp 1 thing psl qiqi ni, dia soft spoken skit kot...

tiap2 pagi since dah dekat 2 bln ni kot, on d way nk g skolah dia tu, mesti dia suh singgah beli kuih... ala...kt gerai yg aku EKSIDEN dl tu... haaaaa... mamat yg berjual tu dah kenal dh dia... TIAP2 ari ok!!!.. aku naik malu dah... sampai kdg2 doa supaya kedai tu xbukak..skarang ni aku tau dah kedai tu friday mmg tutup... so, selamat lah...:p kuih feveret dia KALIPAP n kuih WHITE.. white tu kuih apam putih tu... n kdg2 dia mintak apam gula hangus tu... tu jer.. dpt tu mmg senyum sampai telinge.. hehhehe...qiqi...qiqi...

selain dr suke kacau abah dia main gitar ... dia suka sgt main BOWLING... ari tu suh uchu bwk main bowling...1 game je pun... dia dok bercerita..ulang2... suke sangat!!.. tp kalo bab MAKAN... mmg anak mama betul!!.. dia prefer mkn keropok2 dr mkn bende2 manis... macam aku... dia suke pau aku punye mentos..even pedas!!.. kalo zara jgn harap la... zara selera mcm abah dia.. suke yg manis2...  n zara blh makan mcm2.. i mean xkisah la nasik or mee or western... sumer ok.. tp qiqi ni memang pemakan NASIK tegar!!!.. ape2 pun nk nasik!!.. janji ade nasik, jalan!!.. qiqi lebih senang disuruh makan compare to zara... zara ni kalo bukan mood dia nk mkn, bg la ape pun.. dia xkan makan... tu sbb kurus kering(macam abah dia)!!... mmg nmpk bezanyer 2 org anak aku ni(so far)... n kebetulan, ape2 hal banking diorg, kitorg akan split.. zara under nama abah dia... qiqi under nama aku... tp minister of finance still abah dia la... aku yg menurut perintah jer... heheheh..

gitu la citer serba sedikit psl anak teruna aku nih...yg amatlah MANJA nyer... sampai skarang mesti nk tido dgn aku...xpernah lg kot dlm hidup dia dia xtido dgn aku... hmmm.. ni la hasil nyer biler breastfeed sampai 2thn++...n kdg2 time mengade tu, dia mintak nk 'tengok'!!... gatai tau bdk nih!!..

oh..alang2 ni, nk citer psl birthday party dia ari tu... kan besdey sama ngan yaya... n kebetulan qiqi punye kambing utk aqiqah masih ade sekor lg kitorg tak buat.. so, me&hubby suggest nk buat siap2 b4 babyNo3 kuar.... bincang2, cdg nk tumpang saper2 punyer event je sbb malas nk hostkan sendiri... so, dpt idea utk buat combine party dgn yaya...at yeop's house..umah depa lapang..senang nk parking.. n depa pun setuju... OPAH plk bersemangat betul nk masak mcm2... kitorg order kambing golek from dr.grill.. siap set ngn salad, soup & bread.. party kecil2an jer.. tp kebetulan family ramai yg xde, so, yeop ajak kwn2 dia dtg...ramai la hari tu... meriah...sampai tak cukup food... mama plk masak mcm2 : nasik lemak&sambal ikan bilis, pulut kuning, rendang tok, ikan pekasam grg, ubi rebus, bubur kacang...n yg paling special...DURIAN kuale!!.. licin all d food... kambing tu pun sedap giler!! ramai yg puji... mamatok plk sponsor kitkat m&m cake..n goodie bag for kids... alhamdulillah..  :)

mak 'pengantin'..:p

nyanyah, opah n mama qiqi

opah n d 'pengantins'
look at mamatok's m&m cake!!.. berebut org nk mkn..

d foods... kambing golek n opah's menu

qiqi helping uchu tampal sticker on d goodie bag

1 of his present from kwn2 mama&abah.. :)

tq to all yg datang & menjayakan majlis ni... especially to tuan rumah (yeop&yong)... to opah sbb masak macam2.. atok for d durians.. nyanyah & uchu for helping.. :)

n to anak teruna mama yg sgt manja ni...
HAPPY 3rd BIRTHDAY QIQI!!
mama, abah & kakak love u sooooo much... semoga menjadi anak yg soleh dan sentiasa berjaya dlm hidup...dunia & akhirat... :) 
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template