12 October 2012

MY not so BABY anymore

salam... dh lama plan nk buat entry ni.. tp terpaksa dahulukan kerje2 kt opis ni (kt umah jgn harap la ade chan nk update..ipad asyik kene konker ngan bdk2 tu).. nk citer psl buah hati mama yg sorang ni.. BABY mama yg dh xbrapa nk baby dah.. lg 19hari dah nk masuk 2yo..

dari sehari ke sehari, makin cheeky perangai nyer.. ade jer yg nk diusiknya... ade je bende baru yg dia buat mama senyum/gelak...

super cheeky boy!

byk bende yg lately dia buat, yg buat mama dia terdetik dlm hati 'dah besar anak mama ni..'..like:

- bila sampai skolah pagi2, dia salam mama, duduk dpn pintu utk bukak sandal, letak sandal kt rak kasut n babai kt mama... xde la nk nangis ke ape ke.. alhamdulillah...

- he insist to PAKAI BAJU SENDIRI.. skarang ni bukak n pakai sluar dh pandai dah.. baju je fail skit part nk masuk tgn tu.. :p

- 1 obvious perangai dia yg aku nmpk.. bila mintak anything from org esp from kakak, he will say 'pisssss' (PLEASE)..

- everytime nk minum susu botol dia akan trus CARI BANTAL n baring..n most of d time he will finish up d susu then only sambung main.. sgt tertib!..:p

rifqi-botol susu-bantal
- nowadays, kalo naik keter nk pegi/balik skolah, dia akan dok atas carseat dia n buckle up.. n ask for 'mamam'...slalu nyer aku bg 'PEPOPOK' (keropok)..

- biler nk balik dr umah org or pagi2 b4 abah g work, dia akan mintak nak 'BALAM' (salam)... mmg ringan tangan skit adik ni..

- dh byk words yg dia ckp yg blh difahami.. well, mayb aku je yg paham kot.. aku rasa mmg most MOTHERS can understand more 'baby-words' than d FATHERS..betul tak??....:p

- dh pandai REQUEST LAGU esp biler msuk dlm keter.. antara lagu feveret dia skarang 'AOWOH' (insyaAllah-maherZ).. 'COM' (kosong-najwaL).. dulu suker sgt lagu 'ATOT' (untuk dia-sliq&najwa).. kdg2 tu mcm blh dgr he follow d lirik.. bdk 23mo blh ikut lirik???...hmm... sampai ari tu hubby ckp 'rifqi ni lg cepat tangkap'..i said 'well, berkat susu ibu lah tu..'..:p

- berJOGET no.1 skarang ni.. his feveret? 'TAI" (gangnam STYLE).. adoihh... i got video of him dance with his hand kt celah kangkang..xtau la mana blajaq tu??.. pantang dgr lagu2 kt tv tu..berjoget la dia.. lagu karut komedia tu pun blh layan... haihhh...
tgh layan gangnam...tgk la gaya tgn dia tu!..

- he can form full phrase..1 ayat penuh yg dia blh buat skarang ialah : 'abah,nak shushu pissss'.. ayat penuh la tu kan?? kire yg paling panjang la yg mama dia blh paham.. :p

- bila disuruh mandi, cepat je dia pegi.. tak mcm kakak..liat sungguh.. pagi2 adik (yg patut blh mandi kt skolah) yg masuk mandi dulu.. kakak yg lg renyah dgn nk shampoo rambut, keringkan rambut segala bagai tu punya la liat..

- handling ipad like a PRO!.. bukak utiub tu laju je dia.. tukar2 video.. slalu nyer dia akan layan ape2 video yg dlm history list tu jer... tp kdg2 tu ntah video ape2 dipilih nyer.. ade ari tu tgh sibuk2 gangnam tu, ntah ape2 video xsenonoh ntah ditengok nyer.. ye la.dia bukan paham pon...janji lagu gangnam, sume dihadapnyer.. n game2 puzzle dlm ipad tu pun dia pandai dah main...

- phone aku pun jd mainan dia jgk.. buat layan video2 dia yg record dlm phone tu... kdg2 dia layan lagu2 dlm tu... kdg2 tgk gambar2.. tau je dia mane nk tekan.. bila tgk gambar tu kang, dia sebut la org2 dlm gambar tu..'abah'..'tatak'..'mama'...'TI'... ti tu dia la..RIFQI.. kdg org panggil dia QIQI.. pelat.. jd la TI.. hehhe... :p

- suke sgt main depan peti ais.. sibuk suh bukak peti ais.. dah tu salah ckp plk tu.. 'bah..TOTOP..totop..'...pdhal dia nk suh abah dia bukak pintu peti ais tu.. he still confused d penggunaan perkataan 'BUTAK'.. dgn 'TOTOP'.. hehhe... ape2 lah adik...mama paham.. :p

- sejak 1-2minggu ni suke menyibuk time aku ajar kakak NGAJI.. dia pun nk join jgk.. awal2 tu berebut buku iqra' tu.. bg buku muqaddam biase tu xnak nyer!..nk yg iqra' jgk... kacau betul!... skarang ni ok dah..blh pakai buku muqaddam tu.. tp biase la...main2 selak je.. aku ajar jgk la dia sebut alif ba ta..sampai ya tu.. dia ikut je la..tu pun ikut mood...xsampai 2minit kdg2 dah stop dah.. xpe la..at least bg pendedahan awal...:)

- oh! he love to JUMP!.. baru pandai nk melompat..baru tau 'nikmat' nyer melompat tu agak nyer... biler mood baik tu, asyik melompat je la keje nyer..:p

i can see rifqi ni lebih DISIPLIN n  senang MENDENGAR KATA..
i can't remember if when kakak was at his age, she mendengar kata sgt like adik or not.. tp i think rifqi is more obidient kot.. kalo nk banding dgn kakak skarang, lg senang nk suruh adik buat something drp suh kakak.. mayb d way kitorg ajar kakak dl salah kot..i dunno.. but i realize i'm more sabar bila dgn adik ni.. bila ckp slow2.. insyaAllah dia ikut.. tp kalo dgn kakak, ckp slow or kuat, sama je..kalo dh time dia buat perangai tu, jgn harap la dia nk buat... hopefully adik xjd mcm ni.. bukan nk memburukkan zara... tp pd aku ni salah satu cara utk kitorg belajar dr kesilapan.. we need to perbetulkan cara utk zara ni.. insyaAllah...

semua ni mayb ade kaitan dgn BREATFEEDING kot... zara dl cuma dpt sampai dia 5mo jer... biler dh kene ciken pox, dia pun stop minum..n susu pun dh kering.. aku pun tak force sgt time tu... mayb kurang kesedaran lg time tu.. rifqi ni alhamdulillah... sampai skarang masih NENEN lg.. even only bila nk tido n tgh2 mlm jer..or sometimes bila boring dlm keter.. tp still ade bonding time.. n becoz of that jgk lah kot, rifqi is still very clingy to me now.. manja yaamat!...

ok dah..almost time to go back..xsabar nk pi amik baby mama yg suke sgt melompat2 bile nmpk keter mama sampai dpn skolah dia.. :p 
baby mama

1 comments:

  1. Camtulah kita... belajar dari 'mistakes' while raising anak pertama, anak kedua ada sedikit improvement, lepaih tu anak ketiga... hantam sajalah labuuuu! :D

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template