15 August 2012

lebai kechik!

0 comments
(mood nk keje sudah tipis...pikir nk raye jer...:p )

ni entry sajer2..sbb td ternmpk gambar rifqi si lebai kechik..yg sgt cute!!.. :p

 anak teruna sy ni mmg rajin MAYAMS (tu cara dia sebut smayang)..alhamdulillah.. tiap kali dia nmpk kopiah dia dlm bilik tu...or sejadah kecik yg opah bg tu...konfem trus je mayams.. awal2 dl dia mayams trus sujud jer...sujud pun style gitu la(gambar 1)..tak pun tgn kt lantai, kaki tegak..menonggeng... then aku ajar dia letak tgn kt perut...dia ikut.. tp nyer biler rukuk pun tangan kt perut lg!!!... hahaha!!.. ape2 la adik... lately, aku perati... dh pandai plk kumat kamit mulut!!!.. hahaha...cute giler!!... biler dia nmpk aku tgk dia, dia sengih!! heheheh... rifqi...rifqi...

sujud lah konon...
kiblat ikut suka ati dia jer...
ni plk gambar2 mase berbuka umah nyanyah ari tu...nyanyah bg jubah ghazi yg dh xmuat... trus sarung!!.. dh mcm ustad from china je aku tgk nih..

betulkan kopiah..

tgh temuramah mummy yong

dgn anak k.ti..(hensem mcm retis bdk ni! :p)

ok dah..tu jer.. :p

07 August 2012

my OPAH

5 comments
salam ramadhan... haah...dah separuh bulan puasa baru nk wish... heheheh.. blog  dh bersawang (mcm umah aku) br ade rase nk mengapdet...*ampun*..... nk kate bz lately... langsung xde keje pun nk buat.. siap rasa bersalah je mase isi timesheet smalam...sbb buh project yg sama,... work scope nyer kecik jer... tp letak sampai berminggu2... aterrrr...udoh deme xbg kroje....teman diam je ler... :p

anyway...ari ni tergerak ati plk nk updet... sbb td terbace this femes blogger...citer psl OPAH dia (yes,she called her grandmom OPAH too...like me!.i think they from perak oso)... who just recently passed away(innalillah)... she very closed to her OPAH...her opah stay with her&family... best sgt bace psl diorg...siap ade category sendiri utk opah dia dlm blog tu... both of them very funny... untung la dia dpt bersama opah dia lama2... opah dia dh 90yo tau!..

not like me....i was darjah 3(9yo) when my opah passed away...actually both my opah(side mama&abah) passed away d same year..kalo xsilap selang 10 ari je kot..amazing kan??..mase kt ospital pun katil sbelah2.. :|  btw, aku nk citer psl opah belah mama.. coz aku rapat dgn dia.. sbb dia dok dekat ngan umah kitorg...opposite je...across d road.. opah belah abah dok jauh skit...another kampung..on d other side of kuala kangsar...kg.talang to be exact.. kitorg kt kg.lubuk chapin..

walaupun cuma 9thn...tp byk sgt memory yg best2 dgn opah..coz at 1 time tu, xde org nk teman dia tido mlm2 kt umah dia..(slalu nyer ade pak chu or anak2 angkat opah akan teman opah)..so, aku la yg g tido kt umah dia.. kalo xsilap mase tu aku darjah 1 ke 2 mcm tu la.. ptg2 or senja2 tu aku pi la umah dia.. i remember she will wait seberang jalan...to make sure i cross d road safely..then mlm, dinner same2... diaa teman aku buat homework...kdg2 jiran2 pun dtg join kitorg tgk tv..sgt meriah...

tido..of coz la tido ngan opah...sekatil...dia xde bilik...bilik dia ade lah 'pangkin'...i still remember d layout...n d red wall clock...that my mum still use until today!!...yup...jam tu still idup!...cuma cover dpn dia je dh pecah...mama ganti dgn clingwrap...(yes, my mum is genius!)..:p ... ok2..back to opah's 'room'... d pangkin agak besar...ade queen size bed + 'lemari' baju dia..n a space utk smayang...mmg sorang je la muat smayang kt situ...so, kalo aku sibuk nk join, aku akan smayang ATAS KATIL!!.. heheheh...dah le tilam kekabu...sgt lah tidak rata nyer permukaan...tp empuk laaa... hehehe...oh ye, tido pakai kelambu uolllllssss...i still remeber d ubat nyamuk smell... heheheh...

so, pagi2 tu..opah akan 'jerang air'..utk aku mandi...(yer..zaman dulu mane ade water heater dik oiii)... biler air dh siap, baru dia gerak aku.. tgh mandi tu kang, opah akan siapkan breakfast spesel..iaitu===ROTI TELUR(french toast)... tiap2 ari..mmg sedap roti telur opah buat..roti dia pakai roti 'paun' tau??..ala...roti yg 'bhai' naik motor slalu jual tuu... haaaa...sedappp..mkn plk ngan sosss....(terliur dah ni...bln poser oiii).. ok2... lps siap2 mandi..pakai baju...bekfes...nnt opah akan antar naik bas skolah 'pak nun'...tunggu depan umah...pagi2 gelap buta tu....

ptg2 plk kdg2 lepak ngan opah..kt tangga depan umah dia tu...sambil tunggu 'bhai' roti tu lalu... bile bhai tu dtg...bukan stakat roti je aku beli..slalu nyer aku akan PAU opah utk beli KUACI!!..yezzaaa....opah pun minat mkn kuaci tu...lps bhai blah, kitorg ngadap la mkn kuaci same2... n yg paling best nyer...zaman dulu2, dlm peket kuaci tu ade 'kupon'..yg ko blh redeem... yg aku ingat kalo ade lambang duit sen, blh la tukar dpt duit...slalu nyer kitorg kumpul2 bile dh byk, baru tukar kt bhai tu... heheheh....hmmmm....mcm tu la lebih kurang rutin mase dgn opah dulu..

teringat gak aku slalu ikut opah & nyanyah kutip sayur kt kebun opah..mcm2 ditanam nyer...sbelah umah dia tu jer... jagung la...buah 'rossele' la...timun la..aku siap bwk bakul comel tau!!..semangat!!.. oh, kt umah opah tu ade pokok nona..sedap weyhhh!...jambu air yg kecik2 tu pun ade...then biler musim rambutan...huhuh..best giler sbb pokok rambutan opah tu mmg design dia best utk dipanjat!!... hehehhehe...hmm... skarang semua dh xde..tanah umah opah tu dh ditambak...(utk buat umah baru pak chu..)

tp tu semua tinggal kenangan je...kengangan yg sgt indah..esp mase opah still sihat... bila dia start sakit, aku still ingat, how opah xde selera nk mkn...i remember she eat d nasik with air garam... bukan sbb xde lauk...tp xde selera... kesian opah...dia ade liver problem.. lama gak dia kene dok ospital.. time dia kt ospital tu, aku still dok umah dia..tp dgn PAH WE(kakak opah)..i can't remeber why she stay there...tp syok gk biler ade pah we ni..sbb dia klakor!!.. aku ingat lg mase tu aku ade homework kene buat pantun..punye la pah we ni bg pantun mcm2 kt aku...sumer name2 kampung situ kluar!!.. lawak2 plk tu!!... hehehhe...  tp (kalo aku xsilap) mase aku dok ngan pah we tu la, pagi2 buta mama aku dtg ketuk pintu umah..bg tau opah dah xde...:|

i still remember tgk sekujur tubuh opah di tgh2 umah dia.. aku dpt jirus dia masa diorg mandikan jenazah...dpt tgk how tenang her face was..n how sejuk muka dia masa aku last-kiss opahh...n of coz i din forget i teruk aku & kak da(my cousin yg slalu kami main same2 kt umah opah) MERAUNG mase ari opah meninggal tu...dok dlm bilik pak chu n meraung kata 'kita dh xde opahhh...'...ramai la makcik2 tenangkan aku..ckp xbaik nangis2 mcm tu... tp biase la...mase tu budak lagi...nk meraung jgk!!.. hmmm... (*air mata dh bergenang ni*)

hmmm...i really miss OPOH..(oghang kuale sebut opah tu bunyi nyer opoh).. i dunno if i'm her feveret cucu or not..but she is defenitely my FEVERET OPAH!!.. slalu nya bulan2 poser ni opah mmg akan 'melawat' aku... dlm mimpi laaaaa... puasa tahun ni belum lg kot..or mayb dgn cara blog ni dia buat aku ingat kt dia.. hmmm... ok la...drpd aku buat drama air mata kt opis ni, baik aku stop..

to whom yg membaca entry ni, harap dpt sedekahkan AL FATIHAH to my opah...both opahs.. n saudara mara yg telah meniggalkan kita.. semoga roh2 mereka dicucuri rahmat ALLAH..dan ditempatkan bersama org2 yg solehhh... aminnn...

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template