12 June 2012

my little helper

Toddlers are natural-born helpers. So why not get yours to help around the house with chores? It's a great way to teach your child responsibility and instill good habits for the future. You may find that her help makes chores more fun – or you may find yourself dismayed by how long it takes to get anything done. To avoid frustration, save important tasks for times when your toddler is asleep or away. When she's around, let her help with small chores like putting her plastic cup and bowl into the dishwasher, or tossing wet clothes into the dryer.
from: My Toddler This Week:Your 19-month-old: Week 2


 oh so true la... si rifqi tu lately sgt la helping nyer... heres d list things he do:
- tolong 'pass'kan botol susu kt kakak...(yer,kakak masih minum susu dlm botol)...even kakak ade je sbelah org yg buat susu(abah/mama), rifqi akan dtg menyibok!!..mula2 ingatkan dia yg nk minum susu tu... rupa2 nyer dia nk TOLONG BAGI KT KAKAK je.... baik hati nyer adik ni...

- letak BOTOL susu kakak kt SINK lps kakak minum... rajiiinnnn dia... kalo nk harap kakak, hmmm....bersepah2 je la botol tu.. nnt adik tolong pi 'campak' dlm sink... good boy!..

- pantang dibukakkan baju dia, dia akan mintak BAJUtu balik sbb dia nak LETAK sendiri dlm BAKUL baju kotor... awal2 tu mama/abah blom biase, lps bukak baju dia trus campak dlm bakul..mengamuk kwn tu!!... kene la gi amik balik...bagi dia.. dia nk masukkan sendiri... kdg2, baju kakak pun dia tolong masukkan.. n kdg2 kitorg suke gantung baju yg blom nk basuh tepi bakul tu..hmm...dgn baju2 tu skali dia tolak masuk bakul...adoyaiii...terlebih rajin...

- lagi 1...pantang tgk org pakai VACUUM kecik kt umah tu.. dia pun sibuk nk jgk.. pdhal dh bersih dah...nak jgk...n kene make sure vacuum tu ON!!.. kalo tak, dia marah..kire xleh nk tipu2 la... hmmm...

- boleh tlg BUANG SAMPAH dlm tong sampah..even mase b4 umur 1 thn(rase nyer), bila suh buang sampah dlm tong sampah, he will do it..tau je plk tu kt mane tong sampah nye...even kt umah mamatok pun dia tau.....:)

1 thing obvious blh nmpk from rifqi ni, dia mcm rajin skit..compare to kakak... n lebih mendengar kata... kalo suruh salam ngan org, ok je dia...mau je salam... kalo kakak!..hmm... ikut mood dia je la...
and lg 1 rifqi dah start nk buat semua bende ON HIS OWN... mcm bukak baju & pakai baju.. ade 1 masa tu, sampai mengamuk2 sbb aku dah pakaikan baju dia lps mandi..so, terpakse la bukak balik baju tu...bagi kt dia... masalah nyer berjam2 mencuba...xberjaye jgk... kita nk tolong, dimarah nyer!!.. kene cakap baik2....pujuk2...baaaaru la blh pakaikan... so, skarang ni lps mandi, pakai pempes&sluar.. mmg aku bg je baju tu kt dia.. dh lama skit baru aku tlg pakaikan... :p

owh!...ni lg 1...suka sgt main puzzle kt ipad tu... awal2 dl dia akan tarik jari aku..ala2 jd cursor la utk setelkan puzzle tu... skarang ni dh ok skit...dia dh pandai try&error where to put d puzzle...kalo ade org sbelah dia, dia akan mcm tanye *in his own language* kt mane nk letak d puzzle pcs...so, aku just tunjuk or ckp 'kt atas'... 'kt bawah'... kdg2 mcm paham...kdg2 mcm suke2 ati dia je... hehehhe...:p

layan video dia main puzzle ni..sorry, kene lentok skit...malas nk rotate..:p


ni gambar mase rifqi n abah lepak2 dpn umah diptg hari...sementara tunggu kakak balik from mamatok's...

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template