18 May 2012

kisah princess yg clever!

0 comments
my little princess.. :)

asyik citer psl adik eh, silap..RIFQI(cuba utk mengurangkan penggunaan 'adik' sbb nnt biler dh ade ADIK, dh xvalid....no2!..i'm not pregnen!!(YET!!)..:p)  je kan??..jom citer psl kakak pulak.. lg pun ari ni dia dh dpt result exam dia ari tu..mmg aku plan nk tunggu dpt result, br cerita sumer skali kt sini..:p

n citer psl result... alhamdulillah...tak menduga tp berharap jgk la...she did it again!!..."Kedudukan Dalam Kelas = 1/18"...alhamdulillah...:)

paper BM dia dpt 99%..:p

pagi ni skolah dia buat sambutan hari guru..aku bekalkan agar2 merah...ngan hadiah gelang utk semua(8) cikgu + buku motivasi(cilok koleksi buku hubby) utk cikgu Lyn(cikgu kelas kakak).. bz la jgk ektiviti mlm aku smalam... buat jelly...bungkus hadiah utk cikgu2...nk buat tu sumer nk kene tunggu rifqi tido dl..kesian kakak sampai dh ngantuk2 nk tunggu adik tido..kakak nk tlg mama ready present utk cikgu2 dia.. so, pg td xyah pakai baju skolah..dia pakai baju kurung..mula2 suh pakai gown...dia xnak...SEKSI katanyer... hehehe...yelah...bende yg elok, aku turutkan sajer... sampai skolah td, cikgu2 tgh bz susun mknn yg parents bagi..n hadiah2...teacher Lyn bg folder nama zara..cikgu As kater 'zara, mlm ni kene suruh mama blanje la'..aku tanye naper?sambil bukak folder tu...tgk2 dpt NO.1!!!....'alhamdulillah..'...then cikgu As kate 'zara ni ok..dlm kelas dia senang belajar...TAPI.....notty skit...sbb dia dah LAMA kt sini..'... hahahha...almaklumlah...zara dah 3 tahun kot kt sini...dr taska saffa tu sampai la tadika idealis ni...SENIOR la konon... hahahha... kakak...kakak...mama ingat this year dh xde harapan dah nk dpt no.1 sbb student 5thn makin ramai...ade 2-3kelas kalo xsilap.. n tgk homework dia mcm byk yg conteng2...tulis xla kemas sgt...mcm malas2 skit...tu yg bila ari exam, aku siap pesan kt dia 'tulis n kaler cantik2 tau!..nnt blh dpt markah byk!'....hehhehe.....ape2 pun..alhamdulillah... mama soooooo proud of u sayang..:)  wiken ni kiter g selebret yer...:)

buku & gelang (hadiah budget!..hehe..byk tahun lg nk kene buat ni..:p)
hmmm..mase bulan 2 ari tu princess mama ni bz...jd FLOWER GIRL...kebetulan kazen2 abah dia kawen...merasa la jd flower girl..ok dia..SENYUUMMMMM jer maser jalan tu... saper2 nk pakai flower girl, meh la jumpa 'manager' dia ni.. harga blh kawtim!..no worries!!... hahahah!!

at mak chu fara's wedding, kelana jaya

at aunty aina's wedding, aloq star


 lately, me&mamatok tgh bz prepare for her 5th birthday party...insyaAllah nk buat kt A&W usj..on 16th june... tunggu la invitation nnt yer...*dah rase mcm nk wat kenduri kawen la plk!! *  huhuhuh...

ni ade a few gambar2 kakak...enjoyce!!..;)


kakak tgh tlg butangkan baju rifqi yg sdg bz layan ipad..*good girl*

we both got same 'mata kanan sepet sbelah'  -_*



11 May 2012

rifqi ckp jerman

0 comments
ujan la plk ptg2 ni...dh la tgh kekenyangan br lps lunch...nk sambung kejer, ngantok la plk...ape kater kiter try update blog..kot2 blh ilangkan ngantok...:p
 *aku br perasan, last year pun april xde entry...april=bulan bz*

dh lame xciter psl perkembangna anak2 eik??...ok...jom citer psl adik(RIFQI)...

ok..what adik can do now??...
+ dh byk mulut skarang...rajin bercakap...tp ntah hape2 ntah disebut nyer...ikut suke bahase jerman dia jerr... bile konon2 nk ajar ckp...suh dia ikut...mmg dia ikut...tp BUNYI nyer JAUH bebenor beza dr ape yg kiter ckp... dh tu gelak2...adoyaiii... tp ade gak la a few words yg blh paham...most of word yg dia blh sebut tu ade uruf B...n P...even word tu xde urup B, tp biler dia sebut, sumer ade bunyi B...hahahah!!....e.g:
- bantal = ba ba..
- pop pop = popo
- makan = mamam
- dah sampai = bah bapaiii...
ade lg la...tp aku pun xtau nk spell mcm mane bunyi yg kuar dr mulut dia tu... mcm biler dh siap mandi, dia akan ckp la 'dah siap'...tp bunyi nyer xde la mcm tu...tp aku tau la ape dia ckp...hehehe.. :p
word yg mmg dia pandai dr dulu... ABAHHH...byk lg la yg dia ckp..n even bunyi ntah hape2, tp kdg2 intonasi dia tu blh buat aku paham ape sbenar nyer dia nk ckp...:p
abah bwk g tgk bola tgh2 malam..
'kelas-memandu'
+ 'baca doa' sbelom mkn (n b4 nenen)..bukan bace pun...tadah tgn je lebih...dah tu xdan2 nk aminnn..kakak xabih bc doa lg, dia dh 4-5 kali sapu tgn kt muke.... hehehhe...n pernah gak la kluar bunyi 'minnnnn' tu...ari tu dgr org bace quran pun dia tadah tgn gak... pandai la adik ni... :p
+ pantang pakaikan kopiah... trus tertonggeng!!... smayang la konon...sambil ckp 'allahu akbar'(dgn sebutan ikut suke ati dia)...bijak2...
syyy....ade org tgh smayang..
+ sgt cheeky & notty...dh pandai nk ngusik org...kdg2 buli kakak....dia suke naik 'kuda' plastik tu..so, pantang tgk saper2 meniarap, dia akan duduk atas org tu...jd kuda!!... ari tu kakak tunduk nk amik brg bwh katil, dia blh pi duduk atas kakak!!..ya Allah bdk ni!!... sambil gelak2 plk tu... adik2... skarang payah betul nk bg pakai pempes...he purposely golek2, lari2 gelak2.. ..esp atas katil...nk kene bergomol ngan dia biler nk pakai baju tu...suke tgk org susah payah kejar dia..

sessi buli kakak di awal pagi...

+ suke main cekak rambut kakak..kdg2 pakai sampai 3-4 cekak skali dia buh atas kpale dia.. ade skali tu, dlm keter... dia amik cekak kakak,dia pakai tutup mata dia (mcm pakai spec tu)..then dia pi 'gempaq' abah dia... konon nk terkejutkan abah la...kire scarry la tu...hmmmm... notty kan??..
tgk tu..sampai 3 cekak dipakai nyer..
+ ari tu ade skali..aku n kakak tgh layan drama kt tv...adik dok main sikat...skali nyer dia mai kt kakak..sbelah tgn PEGANG DAGU KAKAK..sbelah tgn lagi buat2 mcm sikat rambut kakak..*blh imagine tak?*..then buat kt aku plk...mule2 pelik gak..ape adik buat ni??...then yg lawak nyer, lps tu dia sikat rambut dia sambil PEGANG DAGU SENDIRI!!... hahahhaha!!... aku ngan kakak gelak guling2 tgk aksi comel adik... dia tgk kitorg gelak, dia pun gelak same..:p   ntah mane blajar la sikat rambut sambil pegang dagu ni...cikgu kt skolah sikat rambut dia pegang dagu kot(ye lah, xdok diam agak nye :p)
  

buat muke comel..lentok2...:p
fev spot utk tido = 'atas perut'!
'saper nama rifqi angkat tgn!!'

10 May 2012

hari ini dlm sejarah

4 comments
pd tarikh 27 apr 2012...di pagi jumaat yg indah berseri2.. sesusah hantar anak2 ke sekolah..aku nk singgah beli kuih kt kedai dpn simpang skolah rifqi..i was turning(crossing) to d right (yes, aku nmpk ade motor kt depan n aku dh budget blh lepas)..motor tu LANGGAR keter aku!!(sila rujuk gambar)...n mamat tu TERBANG kt cermin dpn aku & TERGOLEK jatuh atas jalan!!!...(adegan ni dok melekat dlm minda)

dgn rasa terkejut..takut...mcm2 rasa lg la...aku stop keter n kluar g kt mamat tu...'mintak maaf bang...sy dh bg signal...sy ingat abg nmpk saya'...berulang2 kali..dgn nada nk nangis..nasib baik ade makcik gerai dpn tu tlg tenangkan...mamat tu manage to sit..dia selak skluar dia sambil jerit!!!(aku dh risau kot2 ade tulang tersembul ke hape ke!!)...nasib baik luka skit je kt bawah lutut kiri dia.."ade patah2 mane2 ke?"...dia snyap je..mcm xde jer(*phewwww*)...nasib baik org kt keliling tu tlg angkat motor dia...n suh aku alihkan keter ke tepi..lps alih aku turun balik...diorg suh aku antar mamat tu pi klinik(he's an india guy..who look like melayu)...ade uncle india tlg lock kan motor dia kt tepi jln....n mamat tu masuk keter aku....aku antar dia kt klinik medivron kt situ..nasib baik dekat je...*suasana yg agak weird mase dlm keter tu..just me&him)...

sampai klinik...dia kata dia biasa dtg situ..sementara tunggu doc panggil aku tanye dia kejer mane...dia kejer kt kolej dekat2 ABC tu..n i heard dia call kwn dia suh dtg...masa dia dlm bilik doc, kwn dia 2 org dtg..melayu..(*pheww*)... aku sembang jap ngan diorg...they look ok...i mean xde la nk marah ke ape ke..then dtg lg sorang member dia,indian gak...but ok gak la... lps mamat tu kuar dr bilik doc, aku gi bayar bill dia..rm75..

then diorg nk g tgk motor...oh, btw, mamat yg aku langgar tu name kumar...kumar& 1 of kawan melayu dia naik keter aku...g kt motor...kebetulan hubby pun sampai...try start motor, still blh start...dia nk bwk g woksyop kt area lps 'paklang' tu..dia naik keter hubby....kwn dia bwk motor tu..aku ikut blakang..

discus2 ngan tokeh woksyop...mmg kitorg ckp, kitorg akan bayar...so, kire setel la...then hubby tlg antar depa g kolej...(depa kejer admin kot kt situ...kumar tu dok bandar kinrara)...n i go to opis...ptg tu tokeh woksyop kater kene bayar rm750...*gulp*

mcm tu la citer MY FIRST EKSIDEN...yg buat aku trauma...menggeletar lutut..sampai time lunch tu br ok skit..then biler pikir2 balik... ye ke aku salah???mmg aku takut giler mase tu...sbb pd aku,aku rase bersalah mase tu sbb aku yg nak CROSS d road..tp aku mmg budget blh lepas.. motor tu shud see me...besar kot keter aku tu...its sama ada dia silau..or dia mmg tgh 'ralit'...by right, he supposed to slow down biler nmpk org bg signal n nk cross kan????tp ape2 pun syukur alhamdulillah, d impact tak kuat sgt...sbb 2-2 baru masuk/kluar simpang..so, xlaju... kalo laju tu, sure pecah cermin aku...n berdarah2 kot...eiiiii..nau'zubillah la...xleh bayang kalo mamat tu cedera teruk...mmg aku pengsan kt situ gak kot!!...huhuhuh...

keter aku pun pecah la lampu belah kiri tu..n calar kt bumper depan tu...mmg dh ade a few calar kecik2 & dh longgar bumper tu...mmg cadang nk pi repair tp xpi2 pun..skali nyer kene ni..mmg alang2 buat terus skali la..wiken tu hubby pi settlekan keter aku tu..lampu tu sbelah rm450!!..halfcut tu...tambah cat/ketuk..sumer rm800...kire total damage = RM1500!!..*gulp*..maka terbang la duit bonus ku disitu...(yer..kebetulan bln 3 tu dpt bonus..:| )

phewwww...lega rasa dh citer kt sini...dr ari tu lg nk buh kt blog...nk update pakai phone...tp asyik gagal jer.....ok2...dah2...kiter simpan citer ni diam2...jdkan peringatan & pengajaran...satu ujian Allah yg tak diduga...semoga kita semua sentiasa dlm lindungan dan keberkatanNya...aminnn...

d damage & d replacement



6th anniv. trip

2 comments
alhamdulillah....dh 6thn melayari bahtera perkahwinan(perghhh..ayat novel tuu!!hahahha)...

tahun ni pi selebret kt gold coast morib..xplan sgt pun...last minit baru book...nasib baik ade bilik..
tho q lama giler nk check in..tp best gak la kt situ..private jacuzzi dlm bilik yg best tu... tgh2 malam buat keje giler...berendam..(kate anniversary)..kene la tunggu bdk2 tido dl!!... hahahha..
dah2...tgk gambar je la... malas nk type panjang2....
(Alaa...gambar byk dlm phone hubby...nanti aku upload lg la..tgk yg ni dl)
happy nyer adik!!..:p

abah&kakak br terjun slide!!

d view from our room..:)

pagi tu kakak ajak pi beach..tgk adik nangis.....dia takut pijak pasir!..ape la adik ni...koman la..

kakak je yg enjoy kt pasir ni...aku bwk rifqi pi lepak theme park ...lg best...:p

mlm tu pi pekena beger kaw2... tgh femes skarang...dekat je ngan umah kitorg..

oh!...hadiah this year aku bg hubby cincin!...dia dok gempaq cincin kawen dia xleh pakai sbb suasa..ada campuran emas..so, aku beli la cincin silver..yg elok punya...sepasang..lupa plk nk amik gambaq...nnt la yer...
hadiah utk aku???hmmm....*masih menanti...*

(entry basi)birthday mr&mrs

0 comments
ni entry wajib rase nyer...so, biar lambat drp xde langsung...dh alang2 basi tu, aku skalikan je la citer besdey aku & hubby...

besdey hubby this year spesel sbb selebret 'atas jalan'...medan trip tu kira hadiah besdey dia la tu...hehehhe..:p  tp ade la jgk cake...& selebret ngan mamatoks.. tgk gambar je la...
kek from mamatok.. :)

nk g selebret ngan mamatok&papatok

kt sini.. :)

smileeee... :)


ok..ni gambar besdey 'tuan rumah' plk... pd hari kejadian, i treat myself with 2hr massage kt multi bueaty kt ban.puteri..murah sbb beli kt groupon..then alang2 dia promote, aku sign up pakej 6x2hr massage = rm330...murah kan??...then memandangkan ari tu ORG LAIN tu keje...aku angkut zara la pi 'girls-day-out' kt summit...tgk wayang(d lorax)..mkn sushi...n bg dia naik keter motor tu (eh?saper punye besdey ni???)..wiken tu hubby blanje chillis kt citta mall.. :)
small celerbration @ home...cake from mamatok...:)

hadia besdey from encek husband...perfume envy gucci..tq syg..

kwn2 opis beli brownies SR...yummehh!!..tq kwn2..:)

girls-day-out.. :)
d kids @ chilli's , citta mall
ok la...ade lg gambar dlm camera lumix & phone hubby...nnt la aku rajin aku upload sini...
*entry cukup syarat*
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template