31 December 2012

kekasih baru

1 comments
*ok2...i dun really plan nk buat entry ni...but d tot of not having any entry for this month buat aku rasa TERPAKSE nk update... so, here it is...

lebih kurang pkl 5pm ari sabtu 29/12/2012 ari tu...otw balik dr kenduri umah nanee, kami pi honda usj (yer,mmg plan pun...xde mende seprais nyer).. masa tu hujan renyai2... tiba2 sampai dpn honda tu trus nmpk 'si dia'.. trus mulut cakap 'KEKASIH BARU!'...hehehhehe...hubby pun senyum jer... dek kerana anak2 tido dlm keter, hubby je turun dl... g check2 keter tu.. aku yg dlm keter ni, even mmg rasa tergedik nk tgk kekasih baru tp tiba2 rasa sebak plk sbb nk kene letgo kekasih lama..

ni dia kekasih baru saya

dlm 15min lps tu, aku gerak anak2 bgn...trus masuk kedai... masuk keter baru... chong(Salesman) bg briefing psl feature2 kt dlm keter tu...ok la...canggih la dr city.. n ade ECON mode....utk safe minyak... good la...hopefully blh jimat skit lps ni...maitenance pun free sampai 100K km kot...

lps selesai briefing, aku kene sign2 segala doc..  then hubby g pindahkan brg2 dr wish.. mmg pagi tu kitorg dh clearkan brg2 kt dlm tu.. siap aku suh dia angkat sumer seat2... mane la tau kot2 ade brg jatuh ke.. esp rantai tangan aku yg hilang ntah ke mana tu... huhuhh..:'( 

dh slesai sign2...kitorg pun kluar... makin sebak la aku bile pi kt kekasih lama tu... i said 'bye2 sayang'.. usap2 dia skit..tgk2 ape yg patut.. then hubby plk dtg.. bile aku dgr dia ckp 'thanx for ur service..' makin merudum jiwa aku ni... sedih plk rase nyer... even pakai xlama...xsampai 3thn.. tp memory dia tu kuat betul... dl mase 1st car iswara tu pun xde la sentimental sgt mcm ni..(mayb factor usia gk kot!haha!!)...
before i say good bye

kekasih lama..tq sayang..u've mean a lot to me&family.. u'll be missed...

kenangan paling bermakna ngan kekasih lama ni: aku eksiden... alaaa...yg aku langgar mamat motor sampai dia terbang kt cermin dpn keter n jatuh golek2 tu... haaa... n biler diingat2 balik kenangan mase 1st time dpt keter ni dl... mcm LOVE AT 1st SIGHT... aku still ingat, hubby tak citer byk pun psl nk amik keter ni dl...skali nyer ari ahad(xingat date)..malam...dia bwk balik keter ni... since esoknyer aku nk kene bwk keter tu g opis, so dia suh aku test drive mlm tu jgk..keliling taman je pun... tp mmg mcm senang je bwk keter tu...walaupun beza keter tu ngan city mmg jauh, tp rasa mcm best sgt bwk keter tu.. even size dia jauh lebih besar.. gear kt dashboard..handbrake kt kaki.. tp aku rasa selesa.. mayb sbb size besar n dia berat skit, aku rasa selamat.. rasa mcm stabil... kalo city tu, tarik stering skit dh rasa mcm melayang...

hmmm.. so?mesti korang pelik apsal kitorg nk jual keter ni kan?... well... aku rasa korang patut tau sejarah nyer dl.. actually, kitorg tak plan sgt pun nk amik/pakai keter besar ni.. tp since paksu nk jual dgn price yg blh tahan murah n memandangkan condition keter tu masih tiptop, hubby setuju nk amik... register atas nama aku.. mase amik tu no.plate dia WND6006... then kebetulan xlama lps tu no AHH kluar...so, trus register kt keter ni...mayb tu yg buat aku lg sentimental kot...kira this is MY CAR...sbb my name & my no.plate.. :p

tak lama lps pakai tu, aircond dia start buat hal... kejap2 panas..kejap2 ok... dah tukar segala kompresor sumer pun tak jalan...dh mcm2 kedai kitorg pegi... dh BERIBU2 abis utk fix hal aircond tu tp still sama gak.. aku teringat, ade skali mase balik kg..raya.. dgn jem nyer...tgh2 ari buta..aircond buat hal!!.. berpeluh2 kitorg kt dlm tu...dh mcm sauna!!.. mmg dugaan betul.. mase kluar lunch ngan geng2 opis pun sama gak...depa pun dh rasa kepanasan nyer...

so, sbb tu la.. hubby suggest we get a NEW..low maintenance car.. mula2 mmg idaman la nk amik keter yg se'size' ngan wish tu.. cdg nk amik stream rsz tu..mmg cantik...tho dia kecik skit tp kira sepupu-sepapat la kan.. tp PRICE nyer...tak mampu mak!!.. yg dlm budget, keter2 set civic ni jer..kira DOWNGRADE skit la.. ade gk la shortlisted keter lain..mcm mazda3 ke.. tapi sbb kitorg ni jenis berkira skit..n play safe... we end up amik civic baru ni..kalo ikutkan aku, xla berkenan sgt design dia...i prefer d old civic...lebih sporty.. tp xpe la.. n kalo amik keter mazda tu mcm rugi skit...sbb 2ndhand value dia lebih murah..n fuel consumption dia aku rasa not as good as honda/toyota... btw,altis pun ade terpikir gak...tp design dia agak oldies... cancel la... :p n hubby ade ckp, kalo ade rezeki..lg 2-3thn..mayb blh upgrade balik amik 7-seater car..insyaAllah... :)

keter dh kurus...tuan dia biler lg???... :p


depa tgh bukak platik!! :p



hmmm....tu la citer nyer...kira ade la jgk big achievement utk 2012 ni..dpt keter baru... alhamdulillah... aku sentiasa doa semoga dgn kekasih baru ni, kami sentiasa dilindungi ALLAH... dan dipermudahkan segala perjalanan kami terutamanya utk mencari ilmu&mencari rezeki yg halal..dan mengeratkan silaturahim....jauhilah kami dari bala bencana dan sifat riak&takabur... insyaAllah... amin ya rabbal alaminn...

05 November 2012

rifqi is 2!! & he got TWIN!

2 comments
on 011112, my binary-boy sambut besdey yg ke 2yo...cepat nyer masa berlalu.. dh besar dah baby mama ni.. tp tahun ni bertambah best sbb rifqi dpt twin!.. yeop&yong decide to deliver thier pwincess yaya on d same date as rifqi's besdey.. so, kire twin la..twin lain tahun... :p

malas plk nk citer panjang2 psl besdey rifqi ni...mama dh ngantok.. layan gambor je la yer...

since sebulan lps mamatok&me dh plan for rifqi's goodie bag...mamatok decide to put HOTWHEELs car sbb dpt murah(ori:7.50, dpt rm5 kt isetan)..tu abah dia yg terlebih eksaited..pilih siap2 hotwheel dia..

on 31/10 tu kami amik cuti..nyanyah pun join skali...pi umah mamatok...pack goodie bag ni.. topper tu aku design...mamatok antar print.. ni final outcome nyer..1 hotwheel+caterpillar cookie+2wafer.. tq mamatok...:)

on his besdey, aku ponteng keje.. rifqi pun aku xantar g skolah...tp ptg tu pkl 4 pi la skolah dia...selebret ngan kwn2.. bwk kek yg mamatok buat..butter cake+choc chip..deco w m&m,jelly beans n keter choc..rifqi was sooo blur...pelik agak nyer..tiba2 kene g skolah.. suh tiup candle pun dia xtiup..'mete' jer kater  org kuale.. :p
 
tq mamatok!..;)

kakak&abg.ghazi pun ade..see muka rifqi...blurrrr...
ni small cake from mamatok.. aku bwk pi ospital masa melawat yong&baby yaya..selebret besdey rifqi dlm ward..:p
rifqi&baby yaya..jeles tu mama pegang baby..

ahnaz soffeya hasman.. cute sgt!!..putih!!.. 2.9kg..c-sect..at demc.. abg qhaleef dia xgeng langsung ngan adik dia ni...tgk muka pun xnak.. he dunno how to re-act kot...bdk2...xpaham lg.. daddy yeop kata lps ni blh selebret besdey ngan rifqi.. 50-50%.. jimat skit!!.. :p

phuket: day 4

0 comments
day 1
day 2
day 3 

today mmg xplan nk buat ape pun coz flight pkl 1.30...xsempat nk kluar soping or berendam anymore... bdk2 pun bgn lmbt skit..pkl 9-10 gak kalo xsilap.. we take our own sweet time bersiap..packing.. bekfes biskut+megi in cup  as usual.. pkl 11 taxi dtg(dh tempah dr smalam).. price taxi from hotel-airport mahal skit..rm80.. this time naik wish..mcm keter sendiri..tp dia 6seater.. bdk2 tido je dlm keter..

kalo blh nk dok sini trus..berendam je..
tgh pikir bile nk dtg lg..:p
muka sun burn
bye2 phuket
sampai airport pkl 12..timbang2 luggage terlebih berat plk..so, mcm ari tu...pindah masuk backpack.. lps setel check in, gi kedai sevinier dlm airport tu.. memandangkan duit ade lebih dlm rm100 lg.. so, beli la sevinier utk umah sendiri... cdg nk mkn, tp xde kedai yg halal kt situ..

zara&abah b4 check in
pkl 1 boarding..flight ontime..tp seat xdpt 1 row..aku dok row 3..hubby&zara row 4..rifqi agak lasak gk la..hubby order nasik ayam..share anak beranak..stakat nk lapik perut.. pkl 3.55 waktu mesia landing.. alhamdulillah.. pkl 430 gak br setel sumer...nyanyah&ghazi dh tunggu kt luar..


ni jer yg kitorg bwk balik

sevinier utk opismet
singgah solat kt masjid sepang..then isi perut kt ipoh station... mlm rest jer..

phuket:day 3

0 comments
day 1

day 2

like d day b4, rifqi bgn paling awal... pkl 8 bersiap nk kluar... cdg nk mkn nasik grg seafood yg tapau smalam tu...skali nyer dh BASI!!.. kuciwa betul...nmpk mmg sedap!...dgn udang besar2...bau pun mcm sedap...tp dh melekit2&dh rasa pelik....sedekah kt tong sampah je la jawab nyer...nasib baik la rm5 je... lps lapik perut dgn biskut, kitorg kluar la pi beach..

ari ni pandai skit sbb bwk plastik laundry utk lapik brg2 kt tepi beach... tapi tgh sedap2 berendam dlm laut, skali ombak terlebih kuat plk...abih kene brg2 kitorg.. nasib baik blh diselamatkan lg.. udahnyer hubby sewa la kerusi beach tu.. 1 rm10!... xpe la.. letak barang..then sambung balik berendam.. tp ombak ari ni mcm kuat skit.. rasa kurang best...so, lepak atas krusi je la..berhimpit2 la 3org atas krusi tu..zara je sibuk main castle dia.. bile dia dh boring dia ajak pi pool...tp abah suh lepak lg sampai lebam.. sbb kerusi dh bayar.. :p  sempat la cuci2 mata tgk omputih2 seksi tgh sun-tanning..tp sumer jenis lanjut umur je.. ramai org tua je.. n ade org tua mat saleh ni main jet ski..punye la laju n main dkt2 ngan org tgh swim...nasib baik kitorg dh naik.. ramai giler org xpuas ati ngan dia.. org tua berjiwa muda ni...tp muda xbertempat.. :p

my-boys!..rifqi dh sun burn!
dkt pkl 12 br kitorg berangkat ke pool.. kitorg mmg berendam habis2an la... esok xsempat dah..lg pun xnak la bwk blk kain baju basah.. dh pkl 1++ baru naik...tu pun bdk2 ni liat betul nk kluar dr pool...si rifqi dh menggeletar pun still nk berendam gak..dia ckp 'nanak aik!!'..(xnak naik!)..as usual, lps mandi&bg susu terus goal!.. lps kitorg solat&zara pun dh bgn..kluar la lunch..motor blom pulang..so, naik motor...g area kedai tandoor smalam...ade another indian/thai shop..shazaad..order briyani&chapati.. not bad la.. a bit cheaper than d 1st shop.. lps kenyang, trus rempit ke patong top.. shopping sevinier.. penat tawar menawar.. xpusing semua lorong pun..70% je kot.. dh xlarat dah.. sampai bilik dh pkl 5++.. trus pi tepi beach...nk tgk sun-set..n pijak beach utk last time...esok nk balik dah.. zara kutip seashell skit...bwk balik utk kenangan..
bercanda ditepian kolam



our lunch @ shazaad

jln2 atas pasir..tgk sunset..ni jer 1 gambar 1 family yg elok...
ni la motor skuter sewa kitorg..no.58

mlm tu hubby nk kene pulang motor...aku mcm malas dh nk kluar..so, b4 pulang motor, hubby g tapau dl food kt kusuma(kedai siam/melayu tu).. tapau naik grg seafood&pataya.. sedap&murah!..meal kitorg yg paling murah so far... :p bdk2 pun suka mkn.. lps kenyang, aku gi buat thai massage kt spa sbelah bilik...rm30... sedap gak la.. sampai tertido...dh lama xpekena thai massage...dl slalu g thai odisei kt puchong tu.. tp mahai nak MAM..tu yg tukar indon massage tu... berlumuih minyak la kalo indon.. thai ni depa main tekan2 je...tp kene tpt dia mmg sedap..


lps massage, br tepikir..aku xbeli ape pun utk diri sendiri...hunny dpt gak t shirt HRC n jersey.. memandangkan duit ade lebih dl 500bath lg.. kitorg angkut la bdk2 g soping again kt tepi beach tu.. jln punye la jauh...udah nyer kt stall kt hotel tu je aku beli...sling beg..tawar2 dr 350 dpt 150(rm15) je..ok la tu...tu pun rase mahal.. maklum ler..kedekut....:p kesian bdk2&hubby penat ikut aku... balik bilik, pack2 barang... tidoooo..


our cheapest dinner!

29 October 2012

phuket: day 2

0 comments

day 1


pkl 7++ rifqi dh bgn..tp aku malas nk layan..pkl 8 br gerak zara..trus besiap nk swimming..pegi beach..matahari dh agak panas la tp redha je la...sapu sunblock..rifqi awal2 tu takut gk..tp lps aku peluk sambil dok dlm laut tu dia ok dh..dekat sejam gk berendam..then naik..lepak tepi beach..rifqi sampai nk terlelap..kakak bz main castle pasir..

d view mmg cantik!
air sgt clear..see!rifqi can float!
dh pkl 10++ dh boring..kitorg blk hotel..sambung kt pool plk..best berendam sbb redup tp air sejuk..mengigil rifqi..tp ajak naik dia xnk..sampai pkl 12 gk dok kt kolam..lps siap mandi bdk2 ni dh letih..bg susu terus gol!..mak bpk diorg yg kelaparan sbb pg tu mkn biskut je..smalam cari bread/bun kt 7-11 sbelah hotel tu xde plk yg halal..so,megi je la..1cup share 2org..

post-berendam-effect:ngantok&lapar!
230 bdk2 bgn..kluar lunch la..g tandoor kt 1 lorong yg kitorg ronda smalam..ade halal indian n thai food..try thai food plk..nasi+tomyam ayam+aym sweet sour..rm45..ok la..

ni lorong kedai mkn tu...see zara tgh merajuk xnak jln..nak abah dukung
then sambung jln kaki..cdg nk cari hard rock or jungceylon soping mall tu..pakai redah je..penat giler la..dgn dukung bdk2 tu..tp kedai2 tepi jln tu brg mmg lg murah la dr smalam..aku try tanye slipper jepun tu..1st tanye pun dia letak rm15 je..kira ok la dr smalam..tp aku xbl..later2 la..jln sampai la jumpe jungceylon tu..hebat gk mall dia..cantik..jln2 je la..dlm tu ade hypermarket big C..bl bisku n air n cereal..then blk naik tuk2 sbb aku dh xlarat nk jln..hmm..mmg kene keTUK la kan price nyer..rm20!..redha je la..
ade holloween deco kt jungcelon tu

d tuk2 we took..that we kene keTUK!
lepak2 dlm bilik..hubby g try massage kt spa sbelah bilik ni..thai mssg rm30/jam..ok la..pkl 8 kitorg kluar..nk g kedai mkn yg org mesia kata femes+murah..kusuma seafood..tp mmg jauh dr hotel..kalo naik taxi pegi blk dh rm40..so,aku suggest kt hubby try sewa motor..mmg agak bahaya naik ngan bdk2 ni..tp tgk smalam trafik quite ok..xde la sesak..of coz CHEAP!..mula2 nk sewa yg dpn hotel ni xleh plk..kene tunggu siang..kitorg jln je la kaki..kalo xde gk cdg nk mkn kt kedai dkt2 ni je..skali nye jumpe tpt yg blh sewa mlm2..tp passport plk xbwk..hubby pinjam moto..blk amik passport..kitorg tunggu situ..lama gk dia pusing sbb situ jln 1 way..n xtau shortcut..

dkt pkl 9 br setel..bdk2 eksaited naik motor..zara dh ala2 jakun dh..mula2 mak bpk dia cuak gk..tp lama2 ok..merempit la kami anak beranak..slow je pun sbb xtau jln..pusing2 last2 jumpe gk kusuma tu..order tomyam udang+sotong grg tpg+udang butter..xamik la lobster2 bagai..mahai gk..tomyam dia pun blh tahan la..terlebih masin..n kitorg bungkus nasi grg seafood utk bekal esok..total bill rm62!..hmm..ok la..



d siam/malay femes restoran

our menu..

blk tu singgah hard rock shop..ade org pesan glass HRC..n hubby bl tshirt..xde yg aku berkenan..then jln kt patong top dpn tu..kedai2 jual sevinier..xbl pun..jln pun 2 row je..bdk2 dh ngantok..esok je la bl...

balik tido..




posted from Bloggeroid

phuket:day 1

0 comments
sampai lcct smalam (tq nyanyah tlg antar) dh menghadapi 2 cabaran yg pertama..lapar sbb xsempat nk mkn kt umah..n check in luggage terlebih berat 2kg..nasib baik ade bwk tot-beg hello kitty zara spare n begpek yg masih ade space..dh settle check in,trus g tapau beger&naget kt mcD..g boarding n mkn kt dpn kaunter kastam sbb air xleh bwk air kan..pkl 1240 naik eloplen..alhamdulillah bdk2 behave n xmeragam dlm flight..

bdk2 dh kelaparan mase kt lcct
pkl 2 (1.10 waktu phuket) sampai...trus amik teksi..diorg charge B650..rm65..ok la utk 45min perjalanan..siap singgah travel ejen..kitorg mmg dh plan not to go island hopping ke ape ke..fantasea pun xnak pegi sbb mahal..lg pun rifqi too small to understand kot..mmg kitorg nk REST shj..nasib baik hubby cekal hati xtermakan pujukan ejen tu..

pkl 2.30 waktu phuket sampai hotel..betul2 dpn beach!..kecik je hotel nye..rm93/nite hotel 3star..kira ok la ni..dpt bilik gr flr..betul2 sbelah tpt massage hotel..n ngadap pool..bilik kecik je..chnl tv ade 85 channel!..tp 80% siam..;p

ni view dpn bilik
ni view dpn hotel...beach dpn tu je
bilik yg cute..n i like d towel deco..bentuk elefen!..
lps.lepak kejap then kitorg kluar sbb perut dh lapor!..td masa otw ke hotel ade nmpk a few halal restoran along d way..so,kitorg jln kaki je..jumpe kedai indian food..halal..tgk price mmg agak mahal..tp dh malas nk cari so order je la..briyani ayam+ayam masala+capati..total bil rm65!..tp nasib baik sedap..;)

lunch kt kedai blakang tu
masa jln blk tu ade kedai2 tepi jln jual slipper..bl utk zara sbb mmg kitorg xbwk slipper..xmuat beg..skali org kedai tu buh price rm40!!giler..ala2 slipper jepun je kot..aku mintak rm10..nasib baik dia bg..kalo kt giant mesia blh dpt rm4-8 je kot..haihh..sampai bilik ingat nk g pool tp dh nk magrib..esok je la berendam..mintak pswd wifi hotel..laju jgk tp blh pakai sorang je @ 1time..better than nothing kan..c

dg mlm nk dinner megi cup yg kitorg bwk tu..aku buat yg megi ayam..bdk2 mkn..then diorg dh kebosanan..so,kluar la jgk..jln tepi beach tu..happening gk..byk kedai2 jual mcm2..kebetulan mlm minggu plk tu..ramai tourist..then byk stall jual pankek inti mcm2..nmpk mmg menarik..tp was2 plk halal nye..xde plk stall yg tulis halal..tp sbb kepenatan sbb jln+dukung rifqi..kami singgah la jgk kt mcD bl eskrem..n ade nescafe float..so,terbang la b100 la jgk..cdg nk bl sling bag utk senang nk jln2 tp mcm mahal..bende mcm rm10 diorg blh letak rm30-40..cancel la..tp hubby bl jgk jersey lvpl utk rifqi..rm20..n bl mainan korek pasir utk bdk2 main esok..rm12..agak jauh gk jln..sampai xlarat..kitorg pusing blk..sampai bilik pkl 11..ingatkan blh la dpt mssg sbb kaki dh penat giler..tp spa hotel dh tutup..xde rezeki..tdo je la..





ronald yg unik!sawadeekap!!


posted from Bloggeroid

12 October 2012

MY not so BABY anymore

1 comments
salam... dh lama plan nk buat entry ni.. tp terpaksa dahulukan kerje2 kt opis ni (kt umah jgn harap la ade chan nk update..ipad asyik kene konker ngan bdk2 tu).. nk citer psl buah hati mama yg sorang ni.. BABY mama yg dh xbrapa nk baby dah.. lg 19hari dah nk masuk 2yo..

dari sehari ke sehari, makin cheeky perangai nyer.. ade jer yg nk diusiknya... ade je bende baru yg dia buat mama senyum/gelak...

super cheeky boy!

byk bende yg lately dia buat, yg buat mama dia terdetik dlm hati 'dah besar anak mama ni..'..like:

- bila sampai skolah pagi2, dia salam mama, duduk dpn pintu utk bukak sandal, letak sandal kt rak kasut n babai kt mama... xde la nk nangis ke ape ke.. alhamdulillah...

- he insist to PAKAI BAJU SENDIRI.. skarang ni bukak n pakai sluar dh pandai dah.. baju je fail skit part nk masuk tgn tu.. :p

- 1 obvious perangai dia yg aku nmpk.. bila mintak anything from org esp from kakak, he will say 'pisssss' (PLEASE)..

- everytime nk minum susu botol dia akan trus CARI BANTAL n baring..n most of d time he will finish up d susu then only sambung main.. sgt tertib!..:p

rifqi-botol susu-bantal
- nowadays, kalo naik keter nk pegi/balik skolah, dia akan dok atas carseat dia n buckle up.. n ask for 'mamam'...slalu nyer aku bg 'PEPOPOK' (keropok)..

- biler nk balik dr umah org or pagi2 b4 abah g work, dia akan mintak nak 'BALAM' (salam)... mmg ringan tangan skit adik ni..

- dh byk words yg dia ckp yg blh difahami.. well, mayb aku je yg paham kot.. aku rasa mmg most MOTHERS can understand more 'baby-words' than d FATHERS..betul tak??....:p

- dh pandai REQUEST LAGU esp biler msuk dlm keter.. antara lagu feveret dia skarang 'AOWOH' (insyaAllah-maherZ).. 'COM' (kosong-najwaL).. dulu suker sgt lagu 'ATOT' (untuk dia-sliq&najwa).. kdg2 tu mcm blh dgr he follow d lirik.. bdk 23mo blh ikut lirik???...hmm... sampai ari tu hubby ckp 'rifqi ni lg cepat tangkap'..i said 'well, berkat susu ibu lah tu..'..:p

- berJOGET no.1 skarang ni.. his feveret? 'TAI" (gangnam STYLE).. adoihh... i got video of him dance with his hand kt celah kangkang..xtau la mana blajaq tu??.. pantang dgr lagu2 kt tv tu..berjoget la dia.. lagu karut komedia tu pun blh layan... haihhh...
tgh layan gangnam...tgk la gaya tgn dia tu!..

- he can form full phrase..1 ayat penuh yg dia blh buat skarang ialah : 'abah,nak shushu pissss'.. ayat penuh la tu kan?? kire yg paling panjang la yg mama dia blh paham.. :p

- bila disuruh mandi, cepat je dia pegi.. tak mcm kakak..liat sungguh.. pagi2 adik (yg patut blh mandi kt skolah) yg masuk mandi dulu.. kakak yg lg renyah dgn nk shampoo rambut, keringkan rambut segala bagai tu punya la liat..

- handling ipad like a PRO!.. bukak utiub tu laju je dia.. tukar2 video.. slalu nyer dia akan layan ape2 video yg dlm history list tu jer... tp kdg2 tu ntah video ape2 dipilih nyer.. ade ari tu tgh sibuk2 gangnam tu, ntah ape2 video xsenonoh ntah ditengok nyer.. ye la.dia bukan paham pon...janji lagu gangnam, sume dihadapnyer.. n game2 puzzle dlm ipad tu pun dia pandai dah main...

- phone aku pun jd mainan dia jgk.. buat layan video2 dia yg record dlm phone tu... kdg2 dia layan lagu2 dlm tu... kdg2 tgk gambar2.. tau je dia mane nk tekan.. bila tgk gambar tu kang, dia sebut la org2 dlm gambar tu..'abah'..'tatak'..'mama'...'TI'... ti tu dia la..RIFQI.. kdg org panggil dia QIQI.. pelat.. jd la TI.. hehhe... :p

- suke sgt main depan peti ais.. sibuk suh bukak peti ais.. dah tu salah ckp plk tu.. 'bah..TOTOP..totop..'...pdhal dia nk suh abah dia bukak pintu peti ais tu.. he still confused d penggunaan perkataan 'BUTAK'.. dgn 'TOTOP'.. hehhe... ape2 lah adik...mama paham.. :p

- sejak 1-2minggu ni suke menyibuk time aku ajar kakak NGAJI.. dia pun nk join jgk.. awal2 tu berebut buku iqra' tu.. bg buku muqaddam biase tu xnak nyer!..nk yg iqra' jgk... kacau betul!... skarang ni ok dah..blh pakai buku muqaddam tu.. tp biase la...main2 selak je.. aku ajar jgk la dia sebut alif ba ta..sampai ya tu.. dia ikut je la..tu pun ikut mood...xsampai 2minit kdg2 dah stop dah.. xpe la..at least bg pendedahan awal...:)

- oh! he love to JUMP!.. baru pandai nk melompat..baru tau 'nikmat' nyer melompat tu agak nyer... biler mood baik tu, asyik melompat je la keje nyer..:p

i can see rifqi ni lebih DISIPLIN n  senang MENDENGAR KATA..
i can't remember if when kakak was at his age, she mendengar kata sgt like adik or not.. tp i think rifqi is more obidient kot.. kalo nk banding dgn kakak skarang, lg senang nk suruh adik buat something drp suh kakak.. mayb d way kitorg ajar kakak dl salah kot..i dunno.. but i realize i'm more sabar bila dgn adik ni.. bila ckp slow2.. insyaAllah dia ikut.. tp kalo dgn kakak, ckp slow or kuat, sama je..kalo dh time dia buat perangai tu, jgn harap la dia nk buat... hopefully adik xjd mcm ni.. bukan nk memburukkan zara... tp pd aku ni salah satu cara utk kitorg belajar dr kesilapan.. we need to perbetulkan cara utk zara ni.. insyaAllah...

semua ni mayb ade kaitan dgn BREATFEEDING kot... zara dl cuma dpt sampai dia 5mo jer... biler dh kene ciken pox, dia pun stop minum..n susu pun dh kering.. aku pun tak force sgt time tu... mayb kurang kesedaran lg time tu.. rifqi ni alhamdulillah... sampai skarang masih NENEN lg.. even only bila nk tido n tgh2 mlm jer..or sometimes bila boring dlm keter.. tp still ade bonding time.. n becoz of that jgk lah kot, rifqi is still very clingy to me now.. manja yaamat!...

ok dah..almost time to go back..xsabar nk pi amik baby mama yg suke sgt melompat2 bile nmpk keter mama sampai dpn skolah dia.. :p 
baby mama

04 October 2012

jln2 sambil verangan

0 comments
cdg nk buh entry ni wiken aritu..tp byk plk aral melintang..btw,ni bukan entry penting...sajer2 nk citer aktiviti hujung minggu..

sabtu lps zara xde..g umah mamatok..kitorg plk mmg xde plan ape2..umah pun dh kemas sbb bibik dh dtg pagi tu...kebetulan plk jiran blakang umah bg nasik briyani(diorg mmg rajin msk..bekas diorg bg dl pun aku xbalas lg..*malu*)...so,mkn free!..;p ptg tu teringat m1trajaya(dev umah kt DI) tu bg invitation soft launch project baru diorg kt puchong prima tu..so,kitorg pegi la tgk..280park homes..duplex condo...mmg besar n cantik giler..price plg murah rm860k!!!..giler...baik bl landed house..corner lot kt area tmn umah aku tu pun blh dpt..

then kitorg pusing2 la kt lavender tu..saje ushar corner lot for sale..try call agent..rm1.1m!!!...yaAllahhh..mahainyaaa...jeling2 je la yer..

mmandangkan hari masih muda..n byk dev baru area umah kitorg tu,maka kitorg pun sambung lg jln2 sambil verangan..;p hubby ajak g D'Island Residence..blakang umah kitorg je..entrance dia pun dh cantik..landskap sumer cantik..nak2 plk tepi tasik..show house diorg ade yg utk semiD je..kitorg masuk je la..3stry..siap LIFT dlm umah hokayyyy!!..pi kt dapur..view tasik plk.. adoyaiii..best nyer..naik atas tgk bilik2..floor atas skali ade hall dgn small pantry!..n balconi..n masterbedroom dia besar!but wait till u see d bilik air..yaAllah..lg besar dr hall umah aku kot!!..tambah plk ID dia superb giler.jakuzi dgn view tasik..huhu..verangan sampai rasa nk nangess!!..;p aku agak mau rm2-3m umah ni..*gulp*

then g area putra perdana tu ade aqua3..nmpk gmbr cantik..3stry..floor atas skali ade indoor pool!!..price frm rm1.3m..somehow mcm xmenarik layout dia..show house pun xsiap lg..*potongstim*

ok dah..xleg verangan byk sgt..satg mkn hati plk..:p







posted from Bloggeroid

04 September 2012

salam lebaran 2012

0 comments
selamat hari raya!!.. :)


salam SYAWAL....yer...aku mmg mcm ni..dh tgh bulan br nk wish... hehhe..'past-present-tense' skit..

puasa ari tu alhamdulillah..tho i wish i can get longer ramadhan..hopefully berpeluang lg menikmati ramadhan next year.. insyaAllah... :)

so...sbg entry wajib(??) setiap tahun.. ni nk citer psl raya utk tahun ni..

+ raya ni turn KUALE.. :) so, jumaat sblom raya tu balik..malam...hubby kata jln mlm2 best skit..kalo jem pun blh makan2&minum..n xla panas sgt.. bertolak pkl 10..singgah cheras jap..pkl 11 bertolak ke kuale.. jem skit(rase nyer...xsure sbb aku TIDO..:p).. fifi tumpang skali.. pkl 3.30 sampai..

+ bibik-less... mama bg yana cuti raya 10hari..so, anak2 mama terpakse kerje lebih skit raya ni..:p tapi BEST sbenar nyerr... sumer org ade 'work-station' masing2...(xde la dok berbongkang je dpn tv!).. fifi mesin nyior, rizal potong daging, aku potong bawang, mama isi daun dlm buluh(& bg arahan!), yong isi pulut dlm buluh, yeop&fido bakar lemang.. abah?errr..tido!..tu sbb la lemang2 xmenjadi...sbb tok guru nyer tido...harapkan anak2 murid xberpengalaman yg bakar...nasib baik la ade gk yg blh makan... :p  tp memandangkan org paling rajin xde(read:NYANYAH).. maka menu nyer mmg YG ADO je la.. lemang+rendang tok+rendang ayam.. cdg nk msk kuah kacang&nasik impit xmenjadi..mlm 1st raya tu baru mama buat...:p...org masjid dtg berdegho(takbir raya).. tp as usual, dh lewat br diorg sampai...org2 lain sumer dah tido..:| 

+ hari raya 1: depa suma pi smayang raya..ZARA too!!(1st time tu...alhamdulillah)..aku xpegi..malas nk angkut anak teruna sorang tu.. then diorg balik tu, sesi bersalam2an... lps tu, tahun ni try rutin baru.. pegi berdegho ke TALANG..my abah's side.. slalu nyer rutin raya 1st ialah = 'membongkang'.. :p  tunggu org dtg umah... this year..kita jln2.. xde la rasa rugi sgt pakai cantik2 tp dok umah je kan??.. :p byk gk umah kitorg pegi.. umah wah, umah tam, mak yong then last umah mak yang.. alhamdulillah, dpt jumpa uncles,aunties,cousins&anak2 sedara (yg kalo aku jumpe kt luar mmg aku xkenal :| ) ... mlm tu pi beraya umah pak chu(dpn umah je)...mkn laksa!!....:D
baju zara opah jahit, rifqi pakai baju qhaleef last year.. 'recycle' senang&jimat..:p

mcm2 ragam

terkulat2 nk mintak maaf...byk dosa kt mama tu...:p

+ hari raya 2: dh jd tradition sejak bertahun2 lps..BERDEGHO...my mom side.. cuma org kuat nyer(read:pak lang) tak dpt join tahun ni.. but still 9 keter gak kitorg.. maklumla...anak cucu sumer dah besar2... tambah plk my fav cousin, KAK DA ada tahun ni...all d way from GANU..:p mcm2 menu la kt umah wan chik ari tu...mee grg, laksa, pisang grg... from thr, gi umah PAH DAK..mkn mee rebus... then WE LI...mkn nasik lauk kg..n AIS KACANG!... then KAK HA..ade nasi tomato&satay.. last.. ABG BU..ade pecal... mmg every year, kitorg pesta mkn la biler berdegho ni.. by d time kt 3rd house slalu nyer muka sumer dh penat..n kekenyangan.. bdk2 pun ade yg dh tertido..ade yg dh meragam..
umah no.3..dh start 'serabai'..:p

zara amik pic ni...dia suh buat peace..:>

sista!!!..

+ hari raya 2 malam: ni pun dh start jd rutin...makan2 BESAR mlm lps berdegho.. this year pak teh belanja IKAN BAKAR...abah order satay&laksa.. rizal tambah daging bakar... ramai gk la dtg.. family belah abah & family2 yg kitorg g bergeho siang tu...since we're bibikless...so, mmg fenats lah... tp sbb nyanyah ade...hehehe.. keje laju skit...:p  biler dh reda skit org...dlm pkl 11pm tu.. aku gerak lah ke PENANG... pkl 2 gak kot sampai (xsure sbb aku tido..as usual! :p)

+ hari raya 3: beraya ke ALOQ STAQ... kami anak beranak pakai jubah yg mak&abah bl mase umrah.. tp lupa plk nk amik gambaq .. pi umah mak tam.. mkn satay... then ptg gi umah mak teh... ade open house...kambing bakar... mlm lps bdk2 ni puas main bunga api br balik..
d fireworks at mak teh's house..mcm kt klcc uollss!!

mamai br bgn tido..pakai jubah tu..:p

+ hari raya 4: beraya ke PENANG.. siang tu lepak kt umah je.. ptg2 skit br pi 'tanjung'.. biasa la pi tuju umah uncle bakar.. aunty masak mee grg.. then masaa nk balik tu dh kekenyangan...xtau nk singgah mana dah...bdk2 pun dh tido...so, kitorg balik umah je la..
at DADA's hse..cum 'tadika'..:p

+ hari raya 5: dok umah je.. org dtg.. siang tu mak masak ayam golek&gulai ikan masin...family pak su & pak ngah & mak teh dtg... mlm tu family mak sumer dtg...kami buat bbq..
d boys lepaking...while org sibuk di dapur

+ hari raya 6: BALIK... pagi lps bersiap2 suma.. bertolak balik kuale.. singgah sbrg.jaya...pekena nasik mamak Subaidah dl..n hubby pi smayang jumaat dl... then pkl 3 sampai kuale, aku pi gunting rambut dl... then pekena cendoi kt lembah.. then br balik umah.. hubby rest sat... lps dinner..dlm pkl 10 gak kot...br bertolak balik puchong..
posing tepi sungei kuale..

+ sabtu: panggil bibik dtg cuci umah... then gi umah mamatok..then gi umah pak lang..beraya.alang2 nyanyah,yeop sumer pun pegi skali...

+ ahad:...buat ape eik?xingat dah...rest je kot...


ok dh... citer short2 je..
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template