27 September 2011

(hutang)Rifqi at 10mo

(entry panjang giler... gambar ade kt bawah skali...xsempat nk susun ..:p)

bismillahhirrahmanirrahim...

hmmm... lame betul dah aku tinggalkan blog ni.. bukan xnak update... tpp mmg agak bz lately... dr sbelom raya sampai skarang.. bila ada waktu lapang pun rasa mcm xtercapai gak hajat nk update... padahal byk giler bende yg blh diceritakan...

yg paling ralat sbb byk development rifqi yg aku tak sempat nk citer... sbb biler tgk balik entry2 yg dl...mase zaman zara kecik2 dl...rajin betul aku update... at least biler dh 'tua' ni blh la recall balik... n blh la bandingkan ngan rifqi... ni dh almost 4 bln tak citer... xtau la aku blh recall balik tak all d special moment of rifqi...

yg pasti, rifqi is waayyyyyyy more advance than kakak... at 10mo he oredi got 2 TEETH!!.. (i'll snap d pict later)... kakak dl 1thnbln br tumbuh gigi..tu pun start with 1 1/2 gigi.. kakak gigi atas...adik gigi bawah dulu... kakak dl kalo senyum baru nmpk gigi... adik ni, biler nangis br nmpk...:p nasib baik xpandai lg nk gigit org... tp nenen mama dia mmg dh byk kali jd mangse!!... giler sakittt!!... biler kiter marah kang lg dia senyum gelak2...adoyaiiii... n senyuman dia tu mmg sgt lah MANISSSS... bak kata cikgu dia.. hmmmm.. tu yg kwn2 opis mama sumer berkenan sgt kt adik tu... casanova betul bdk kecik ni.. pantang bwk jumpe kwn2 opis mama...sure kene kerumun.. esp mase bulan poser ari tu..ade majlis berbuka.. mama rilex la mama xyah jage adik... ramai 'bibik' tlg pegang... best kan rifqi?.. :p

oh, citer psl gigi td... start naik mase raya ari tu.. mmg meragam skit.. tp ok la... cuma 2-3minggu lps tu lg kuat dia meragam.. maybe nk naik gigi lg kot.. tp so far xde nmpk pertambahan pun... maybe meragam itu adalah skill terbaru dia time tu... TANTRUM... campak2 brg.. aishhhh...*roll-eyes*

mulut pun makin bising skarang.. mcm2 bunyi kluar... volume pun blh tahan kuat.. kalo ikut baby center ni
"A scream may sound awful to you, but to your baby it's just another way to flex his vocal cords. Many babies go through a phase during which they scream loud and long, sometimes just for the fun of it. "
so, betul la tu kot... salah 1 development dia...

makin rajin berdiri...pegang 1 tangan je.. kdg2 kt dinding pun blh... naik tangga dh sampai atas dah... tp xreti nk turun.. aku rasa 2-3 minggu lg berjalan la anak teruna aku ni... mmg semestinya lebih PANTAS dr kakak...

rambut pun nmpk mcm lg lebat skit dr kakak.. but yg pasti, tu fesyen mama dia mase kecik2 dl... rambut nipis... 'anak omak' la ni... :p eksesori kepala pun dh xleh pakai... sumer dia tarik!...awal2 ari tu blh gak la bg pakai topi ke...bandana ke... ari tu raya daddy yeop bg songkok pun jenuh la nk melekat kt kpale dia... tp biler pakai alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... CHOMEYYYYYYYYY YAAMATT!!... dh la kpale botak... dh mcm UPIN IPIN dh aku tgk!!.. nk2 plk baju raye kaler kuning... hmmm... elok sgt la tu...

bab nenen.. alhamdulillah.... masih bertahan sampai skarang... cume mama dia je yg dh agak pemalas.. sejak puasa ari tu aku pam 2kali je kt opis.. slalu 3 kali.. kutipan pun makin kurang...1 oz sekali pam pun ade.. :(  kt skolah pun aku bg 4 botol (3-4oz) je.. mmg tiap2 ari kene topup ngan susu lombu la... skarang aku bg dutch lady stage 1 je.. cikgu dia kata ok je dia minum... (fuhh..lega blh minum susu murah ..:p).. stok susu pun dh sgt2 kritikal skarang ni...esp lps raya ari tu.... kalo dl, dlm freezer tu sentiasa ada 10-15 botol... skarang ni nk dpt 8botol pun payah.. naik takut plk aku tgk botol2 kosong byk kt atas kitchen cabinet tu... huhuhhuh... xtau la blh catch up lg ke tak... biler dh kurang susu ni, semangat mama pun dh kurang... dah la geng2 ibu-mengepam kt opis ni sumer dh resign... tinggal la mama pam sorang2... :|  pam plk dh buat hal.. pam spectra tu even dh antar service tukar motor pun mcm dh xkuat sgt... udah nyer skarang ni aku pakai pam tu sbelah, lg sbelah pakai avent... mmg agak slow n penat la skarang... yg medela tu mmg dah OUT trus... nk pi service tp leceh nk kene antar kt center dia kt ampang rase nyer... nk beli baru mcm dh agak sayang-semuanya-sudah-terlambat... so, redha je la ngan ape yg ade... harap kan rifqi tu je la bg semangat kt mama... yg best nyer skarang ni dia dh paham kalo tanye dia 'nak nenen tak?'... dia akan tersengih2 (walau dlm ape pun keadaan dia sbelom tu..baik tgh menangis or menjerit :p ).. biler ditanyer sure tersengih... even dia dh kenyang... peluang jgn ditolak!(haihhhh anak j**t*n :p).. biler lps slesai tu muka tersengih puas ati dia tu mmg rase nk cubit2 jer... siap kdg2 tu main2 mata plk,  lega sgt agak nyer... GATAL!!!..

bab makan plk.. mmg sejak dia 6bln ari tu aku dh start bg dia mkn... bg cereal stage 1 tu,.. ngan baby bites.. feveret dia tu... aku pun rajin gak la this time(berbanding time kakak dl).. aku goreng beras then aku blend sampai halus... ikan bilis pun aku buat macam tu... sayur2 pun aku blend gak siap2... then buat mcm ice cube... ade carrot, brokoli, labu.. then aku masak la esp time wiken.. selang2 la perisa ikan bilis ngan kurma(manis)... kt skolah pun diorg bg dia mkn bubur 2 kali sehari... ade la dlm 3-4bln kot aku rajin2 mcm tu... saaaammmmmmpai la raya ari tu... biler aku try suap dia  nasik impit... tgk dia mkn rilexx jer... hmmm ini sudah bagus!!... xyah mama masak bubur dah... bg makan nasik je!... hahahah... so, balik kg tu aku try suap dia nasik... ngan kuah gulai tempoyak!!.. redha je dia... rasa pedas2 pun dia rilex je makan... pi penang pun aku suap dia NASIK KANDAQ!... ok je dia.. hmmmmmmmm.. senang la ini macam!.. :p  heheheh...xde la...biler rajin tu aku masak jgk la bubur... kesian plk kt dia.. btw, biskut pun dah xnk dah baby bites.. boring agak nyer... skarang mkn BISKUT TIGER!!.. murah & sedap!!... mama&adik&abah pun blh makan skali!!.. :p  tp comot nyer tuhan sajer la yg tahu...redha je la... :|

ragam lebih kurang dl gak la... dlm keter dah xleh duk diam... mmg kene ikat dh dlm car seat tu.. ade sekali tu siap bg nenen tgh DRIVE!... slalu tu ubat xdok diam tu is biskut!... mmg tiap2 ari aku bwk bekal baby bites tu... tu yg dia pun naik boring agak nyer... ni biskut tiger ni so far dia ok lg la... nk jln jauh2 buh dia dlm car seat tu mmg aku xberani la... paling jauh pun ari tu terpakse amik abah nyer kt opis... tu pun meragam mase dh nk sampai tu... hasrat dulu konon yer anak yg ni nk ajar dok dlm car seat...xnk pegang mcm zara dl tu mmg tak TerCAPAI la nmpk gaye nye... asyik meragam je...xdok diam... mmg skarang kalo dlm keter tu penat melayan dia je la... kalo blh nk cepat sampai je.. huhuhuhu...

 rifqi n d girlsss...
 mat arab ni pun berkenan kt dia.. siap nk bwk balik arab..:p
 muke berkedut2 mkn ape ntah.. :p
 mcm upin ipin tak? .:p
 tgh enjoying his baby bites on the way to skolah...
 rifqi n atok misai... :)


eh dah la... dh time nk pi pam&solat asar & pulanggggg....  :D 



2 comments:

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template