06 May 2011

dah 6 bulan?

rifqi's development...


pejam celik pejam celik... dh 6bln dah prince charming mama ni... hensem tau boifren i ni!!... tambah2 plk biler senyum...adoiiii...cairrrrr mama syg oiiii!!... ko meraung la mcm mane pun... mengamuk la mcm mane pun... tp biler senyummm... aiiii...kalah!!!... betuullll... meraung n mengamuk pagi2 tu mmg dh jd PE'EL dia pagi2... i mean during weekdays... biler mama tgh sibuk nk mandi, bersiap diri sendiri n kakak..mase tu la dia nk mengamuk... bukan nyer sbb lapar ke ape... sbb nk org dukung dia je... tgh meraung2 tu, angkat la dia... konfem terus diam n SENYUM!!... geram kan??... hmmm... SABOR je la... *roll eyes*

 
mengamuk sampai tertido..:|

selain mengamuk di pagi hari, skill terbaru dia is bergolek... ekceli xde la baru sgt... mase dia 5bln ari tu dh blh golek2... lg dia mengamuk, lg laju dia golek... xkire la atas katil ke... atas lantai ke... GOLEK!!.. merangkak -> malas... mengesot/combat tu ade la skit2... aksi helikopter pun dh selalu...
slalu bdk2, lps merangkak br duduk...zara dl pun mcm tu... tp rifqi ni nk terus duduk.. xla stabil sgt...tp blh la nk duduk... slalu nyer kitorg akan 'kepong' la ngan bantal...
 
chewahhhhh...bakal jd AHLIL MUSIK ni.. :p

dia skarang ni suke sgt main gigit poppop dia tu... gatal gusi kot... tp so far blom ade nmpk mcm nk tumbuh gigi...
sejak 3minggu lps, aku dh start bg dia nestum during wiken... ok je dia.. ni since dah 6bln, aku bg nestum tu kt skolah... cikgu kata diorg bg mkn 2 kali sehari... yg aku pelik nyer susu aku bg 5 botol abih gak... aihhhh... kuat makan betul bdk ni... mane la berat tak 7.7kg!!!...
skarang ni mmg penat la nk dukung dia... berat tu 1 hal... tp dia karang jenis yg nk tgk keliling... kalo blh kpale tu nk pusing 360darjah!.. bukan nk dok diamm... daya CURIOUSITY tinggi sgt...tu tanda nya dia nk pandai... :p
mulut pun dh potpet skarang.... ade je nk 'disembangkan' nyer... 'uuuu...uuuuu'... kdg2 kuar gak bunyi pelik2... mcm 'yahhhhh'...'bababa...'... 'mamama' je blom dgr lg... :p kalo time nangis tu, dah pandai HULUR TGN... suh org amik dia.. hmmm...bijak2... mmg nmpk kecik perkembangan nyer, tp utk seorang ibu, itu 1 pencapaian yg sgt besar!.. :p
ari tu aku letak dlm walker... hmmm...kejap je diam nyer...lps tu mengamuk balik.. dia ni mmg konsep nyer MELEKAT dgn MAMA... org lain dia xnk... baik abah atau uchu...sumer xjalan... meraung la dia... tp biler mama yg pegang, trus senyap... mcm ade SUIS kt badan mama dia ni... mengamuk-sensor-suis: MAMA-OFF, org lain-ON!!.. *roll-eyes*

 
dh pandai pegang botol air masak sendiri...:)

last 2months badan dia naik rashes teruk gak...sampai ke muka... bwk pi klinik chan tu, doc kata alergic... tp xtau sbb ape... dia bg sabun n cream... alhamdulillah skarang dh ok dah... mane tak nyer... sabun tu sebotol rm76!!... cream tu pun mahal gak rase nyer... bill ari tu rm173!!.. nasib baik la mama ko ni blh claim syg oiii...

 
nmpk tak rashes kt muka dia tu?..

tetiap bulan ade jer yg xkena nyer... bln yg b4 tu, flu&batuk... kene amik nebulizer 3hari berturut2... slalu nyer dh ujung2 bulan tu la mcm2 sakit.. org kater, baby nk 'naik bulan' mmg mcm tu...*means biler umur nk bertambah* ...

 
tgh amik nebulizer..mule2 ok je..lps tu nangis jgk..nasib baik kecik lg,blh la mama nk kepit..

macam2 heyy anak teruna aku ni... kalo bab berkepit, mmg no 1!!... tido mlm2 pun mmg nk berkepit... or to be specific, tido bawah ketiak!!..  tgk la muke dia biler tido sbelah mama, mmg tenang n nyenyak!!.. kalo dlm playpen dia tu kejap2 bgn...kejap2 bgn....dl konon nyer nk ajar dia tido sendiri... xde la sempit katil mama&abah.... tp biler dh mcm ni, drp aku seksa diri asyik kene bangkit tgh2 mlm, maka letak je la dia kt bwh ketiak... 2-2 dpt tido dgn amannnnnn... :p

alhamdulillah, dh 6 bln... mmg aku tunggu sgt saat2 ni... sbb??..sbb 6bln means rifqi dh blh start MAKAN... biler dh start makan = 'kebergantungan' terhadap susu blh dikurang sedikit..= mama blh la start diet skit ... sbb dl KENE makan supaya susu byk... skarang blh slow down skit yer mama... :p
senyum lebar adik dpt mkn eskrem sundae..:p

tp den BANGGO dgn diri sendiri sbb berjaya bg EXCLUSIVE BREASMILK selama 6bln... mmg la ade gak kdg2 dia kene minum formula milk biler susu aku xcukup kt skolah... tp xde la sampai 10 kali kot in total.. :p  ni dh start bg nestum, so far xde lg kene tambah dgn formula milk... insyaAllah aku nk try bg bubur nasik during wiken plk lps ni... if ok, next month blh la bg green lite kt cikgu skolah dia utk bg bubur nasik gak.. :)  hopefully, he will still BF till 2 yo... xyah la mama beli formula milk..:)  n hopefully 'bekalan susu' mama pun mencukupi... aminnnnn... :)

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template