24 February 2011

sungguh comel...sungguh CANTIK..

ya Allahhhh....ngantok giler!! ni nk try update blog plk...tgk ngantok jgk ke tidak...

mmg dh lame nk update... tp biase la... ni kire ayat2 klise la ni... :p

lets start with d kids update...

kakak
dia budak pandai dh skarang... alhmadulillah, sejak masuk tadika idealis(suke dgr biler dia sebut nama tadika dia ni...sound genius!! :p) ni, byk dah perubahan kt dia... setiap ari ade je bende baru yg kluar dr mulut dia.. mmg kalo aku tanye 'kakak, ari ni belajar ape?'... dia akan buat xtau je... tp biler dia tgh leka main tu kang br la kiter tau ape yg dia blajar.... contoh nyer:

1. hari dalam seminggu...'ahad,isnin, selasa..'...
2. then in english plk...'days in a week...sunday, monday....'...
3. bulan dlm setahun pun dh pandai.. tp bebruari slalu tertinggal... n i notice she like to combine 'JUN-JULY'... maybe dia ingat its 1 word kot... xpe2... slow2...n aku slalu tambah info kt dia psl kitorg punyer birth month... like 'kakak..june... adik november...etc'.... aku tau dia xpaham lg... tp xpe...nnt dia blh ingat...
4. bende2 simple like:
- colors..'red-merah...purple-ungu..'...
- occupation.. yg 1st aku dgr, 'engineer-jurutera'.. cute je bunyi nyer... ade 'lawyer-peguam... dentist-doktor gigi..'... dia slalu konfius fisherman ngan firemen.. :p
- ade a few lg.... like transport... shapes.. vegetables (yg ni dia suke sgt word 'avokadot!'.. avocado la.. :p
5. she can write ABC... buat mase ni dia br blajar sampai 'D' kot... she more familiar with capital letter... aku tgk cikgu dia ajar mcm seminggu 1 huruf... ok la tu.. tp dia tulis tu xikut turutan... i mean, mcm huruf A tu, slalu org buat tiang kiri dl br kanan.. dia tak..terbalik... kanan dl br kiri... (ala2 jawi la tu.. :p)... kalo B pun, dia buat tiang... then bulat tu dr bawah.. bulat bawah dl br atas.. hehehe... ape2 lah kakak... janji betul... :p


tgh TEKUN buat homework kt study table dia.. ekceli homework dia xbyk mana pun..kalo ade pun on wiken je.. tp, mama&abah dia yg terlebih semangat... siap belikan meja study baru... heheh.. :p


6. she can color quite well jgk... i mean she can color within d area.... xde la terkeluar2 sgt... comot2 skit tu biase la..(mama dl pun mcm tu..:p).. yg pasti, dia xsuke color 1 big area... mcm gambar epal.. dia xsuke... sbb d whole area same color je... kalo mcm bunga ke...baju ke.. dia suke.. so, that she can use diff color for diff area.. :p *n color yg dia gune tu pun agak mengarut, but wth, its ART yaollss!!.. hahahha :p*
7. she can draw 'orang' oso... quite nice... its a 'semi-org-lidi'.. coz muke&badan dia 'ada isi'.. tp tgn n kaki lidi.. :p
8. she can write her name ZARA.. berkat tunjuk-ajar UCHU, tho kakak blom blajar how to write 'Z' n 'R' kt skolah.. she still manage to write her name.. n sejak dia pandai tulis tu, dia sgt alert dgn huruf Z n R.. kalo nmpk hurup Z, she will say 'Z for zara!'.. ' nama kakak ade R..' ... :p


she draw this masa kt umah mamatok last week.. tulis nama clockwise tu... sgt ARTISTIK yaoolll!!!..:p


9. last but not least... bende yg aku paling kagum.. she can recite DOA PENERANG HATI.. 'robbishrahli..sodri..wayassirli..amri..wahlul u'datan mirlisani...yafqahu..qauli'...amin... siap translate..'lapangkan lah dadaku, mudahkan urusanku, bukakan ikatan lisanku..agar mereka faham ucapanku..'... aku xsure betul ke tak.. tp itu la yg dia slalu ulang... AMINNNNN... :) ade a few lg doa yg aku dgr dia bace, tp aku xdpt tangkap doa ape tu.. bilelr tanye, dia ckp 'tak tau!!'... :p
10. ade 1 lagu yg aku suke dgr biler dia nyanyi.. melody dia mcm lagu 'oh my darling'.. tp versi melayu.. kalo dia nyanyi tu, dia akan nyanyi utk sumer org yg ade dlm umah tu.. kalo ade bibik, bibik2 skali dpt.. here it goes(aku buh lirik utk mama sbb aku yg tulis entry ni :p).. 'oh mama..oh mama.. oh mama sayangku... sungguh COMEL..sungguh CANTIK.. oh mama sayangku..'... aku ajar dia tukar skit lirik ujung tu... 'oh mama, i luv u..'.. :p
lirik tu kalo utk boy dia lain skit..'sungguh comel, sungguh HEMSEM'... :p ari tu dia nyanyi lagu tu kt abah dia sambil main janggut abah dia yg sejemput tu.. lawak giler!!... too bad xsempat nk amik video.. :p


oh zara...sayangkuuu... :p


hmmm... ape lg skill2 baru dia eikk??.. xingat dah... nnt kalo ade lg aku update...;)
so far, dah nk masuk 2bln skolah.. dah xde problem nk gerak dia pagi2... mandi&gosok gigi pun dh xsusah dah... mmg by 8 tu dh kuar umah...

oh, n start smalam, diorg dh start buat latihan sukan... kalo xsilap, ari tu cikgu dia bg notice psl diorg akan buat sukan bulan MAY ni.. kt dewan mpsj puchong..ke somewhere there la.. fuyyoo... mama dia plk excited!!.. maklum la....anak 1st time masuk sukan... hehehhehe... :p

ok la.. dh panjang dh ni... n nk balik dah.... nnt lenkali buat rifqi punye update plk...

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template