25 February 2011

kisah si botol susu

hmmm... dh alang2 tu, nk citer skali psl breastfeed la... dr dl lg plan nk citer, xsampai2 hajat lg.. :p

kalo ikut ticker kt sbelah tu, ari ni dh masuk 3mo 3wk 3dy (cantik no!) aku jd botol susu rifqi.. dh mcm2 pengalaman dh so far.. ni**le crack/berdarah.. 'kemarau' susu.. susu tumpah... mcm2 lg la..

aku ingat lg masa mula2 nk BF tu.. 1st 2-3ari lps bersalin tu, biasa la susu blom byk.. tp si toet ni hisap punye la kuat!!.. tetiap kali dia isap susu, aku rase mcm nk terbe*ak!!.. org kate BF blh cepat kecutkan rahim... maybe sbb tu la kot, rase mcm tu.. sampai ari ke-5 tu mmg susu xde sgt lg sbb blom urut.. mlm2 pun rifqi slalu mengamuk sbb biler dh bg susu pun nangis lg...still lapar... kesian dia.. ade skali tu kitorg bg gk dia formula milk.. brand lactogen rase nyer..

lps akak tukang urut tu urut, ptg tu terus rase mcm nk meletop t*t*k aku!!.. akak tu kata, susu ade, tp urat2 dh berselirat.. tu dia dh betulkan, laju je la perjalanan susu nyer... huhuhuh... masa 1st few weeks tu mmg sakit betul biler bg susu.. sakit semacam!!.. kkdg rasa sampai nk menangis tahan sakit... sakit yg xleh nk describe.. xtau la sakit sbb ape.. maybe badan tgh nk adapt dgn new changes tu.. xingat plk mase zara dl ade rase sakit mcm tu ke tak.. anyway, itu la pengorbanan seorang ibu kan.. sanggup bergadai nyawa nk bg anak mkn.. insaf...insaf...:|

ok2...sambung citer... lps 2-3minggu tu kire ok dah.. rifqi minum dlm 2jam sekali.. pernah 1 time tu almost sejam sekali!!.. rase mcm dh kering kontang dh badan.. towards dh nk abih pantang tu br la aku sibuk2 nk pam susu buat stok.. mula2 pakai pam manual murah tu.. ok gak.. then aku pakai yg aku punyer avent manual tu.. blh la.. ade la aku pam dlm 4-5kali sbelom start kejer tu.. dlm seminggu b4 start kejer tu pun aku start mkn pill milk booster.. cari kt intenet tgk org ramai pakai yg alfalfa shal*e tu.. aku order la...set B...rm80... ok gak la...nmpk bertambah gak susu..

ari 1st kejer tu, aku dh start sibuk pam.. ye la, nnt rifqi nk minum ape.. tho aku ade la bg formula milk spare kt skolah dia.. just incase... mmg 1st day tu aku bg 4botol of 3oz susu..xcukup...kene topup ngan FM sekali.. kt opis plk aku pam 3 kali.. pakai pam avent tu... tp agak sikit la..skali pam dlm 2-3oz je.. dah la lame gile mengepam.. nasib baik la awal2 tu kejer xbyk lg.. blh la pi pam dgn ati yg tenang.. tho kdg2 risau gak org dok kata aku asyik MIA je dr meja aku ni.. lantak la..berkorban demi rifqi.. :p

balik dr opis 1st day tu teringat nk try cari balik pam (MEDELA Mini-E)yg mak bg mase time zara dl.. pam letrik.. kot2 la blh pam cepat n byk skit.. dl aku xpakai sbb mase aku test tu mcm rosak je.. tp mlm tu aku try balik.. OK JE!!.. mau je menyedut.. all look ok.. cuma dia punye speed control tu je dh rosak.. tp suction dia still ok.. so, esok nyer aku pi opis dgn berkobar2.. :p alhamdulillah, pam 1st time dpt byk gak.. more that ari sbelom nyer la.. sejak ari tu mmg pakai pam tu tiap2 ari.. setiap ari aku make sure dptkan at least 15oz susu.. sbb nk bg kt skolah 5x3oz susu...kdg2 tu wiken pun aku try my best to buat stock.. alhamdulillah, pam tu sgt berjasa... TIMER KASIH MAK!.. ;)




tp ade skali tu pam tu rosak.. slalu nyer kalo xde suction tu, aku godek2 membran nyer tu, then ok dah.. ni aku try2 xleh gak.. terpakse la aku pakai avent pump tu.. ok gak kutipan nyer tp kuat sgt kot, sampai crack nipple aku!!!.. berdarah!!... sakit giler...esp bile rifqi isap&mase lap2 lps mandi.. huhuhu.. tp aku buh gel gamat tu.. ilang la jgk lps tu... psl pump medela tu, aku pi kedai jual brg2 BF kt sri kmbgn tu.. org tu test2, rupe2 nyer valve head dia yg rosak.. kt situ mmg ade jual spare part dia.. so, slesai la masalah!.. :p

mase time pump tu rosak, ade gak terniat nk beli baru.. bl yg double punye.. lg pun tgk k.as kt opis ni(geng club ibu-mengepam :p) pakai yg double punyer pump... brand korea.. ok gak... yg pasti jimat masa... kutipan tu still ikut rezeki.. kdg2 byk..kdg2 skit..dh survey2 gak tgk price... kalo medla yg mak bg tu, single pun dh rm400.. yg akak tu punyer sbb brand korea murah skit.. double pump- rm400.. ok la.. tp rezeki aku, yong plk bg pinjam pump dia... spectra3.. double pump.. alhamdulillah, dh 4 ari pakai, kutipan semakin meningkat.. masa pun dpt dijimatkan.. TQ YONG!!!..:)



psl kutipan ni, xmenentu la... mmg ikut mood... kalo time byk tu, skali pam blh penuh botol 5oz tu... kdg2 more than that.. tp kalo time 'kemarau' tu, nk dpt 3oz pun terkial2... kebetulan mase kemarau tu, cikgu rifqi ckp dia minum byk plk.. kt skolah kene bg 6botol!!..(skarang aku dh tambah skit 3.5oz/100ml 1botol).. tp slalu nyer dia minum 5botol je...yg lebih tu spare je la.. aku risau betul mase cikgu mintak tambah tu... ye la, nk dptkan 5botol tu pun jenuh aku mengepam.. ni nk tambah plk... huhuh... nasib baik la buat masa skarang ni, dlm peti ais tu ade la stok utk 2hari.. so, kalo termiss a few pump session pun xde la risau sgt... but i still make sure sehari dpt 5botol.. kalo pump kt opis kutipan xcukup, balik umah, mlm2 tu aku pump... xpun pagi2 buta aku pump...

haih... see???pengorbanan seorang ibu... ya Allah, semoga usahaku ini tidak sia2.... aminnnn... :p

citer psl pump kt opis ni, jadual aku xmenentu.. tp minimum 3 kali la aku pump..kalo rajin 4kali... tgk pd what time last rifqi minum b4 gi kejer... kalo last pkl 5-6am tu, aku pum 4 kali la kt opis... kebetulan aku sampai opis awal skarang...8.45am..so, sampai2 opis tu pam dl.... then pkl 12 b4 lunch... then lps lunch dlm pkl 230 tu... aku smayang zohor skali... then last pkl 5.30...skali ngan smayang asar.. pkl 6.15 aku cabut dah slalu nyer.. :p

oh, susu2 tu mase awal2 dl aku simpan dlm bekas dadih yg kecik tu... (maklum la, stock bekas tu byk...dl kan konon nyer nk buat bisnes dadih... tp half way je.. :p) kebetulan bekas kecik tu mmg ngam2 blh isi 3oz... tp masalah nyer bekas tu senang tumpah la... rugi worrr!...setiap TITIK susu tu sgt berharga!!... susah payah aku pam!.. :p so, lps tu aku upgrade skit... isi dlm bekas dadih yg tinggi tu.. ok gak la.. tp still mcm rugi sbb balance2 biler nk salin dlm botol... huhuh.. so, aku beli la botol buble bee tu.. 20botol rm66..ok la..murah gak la... so far aku campur2 gak la ngan bekas dadih yg tinggi tu... sbb 20botol tu xcukup.. insyaAllah kalo tgk stok betambah nnt, aku beli lagi la botol tu..

stakat ari ni stok nmpk mcm ok... pill set b shakle* tu pun aku still mkn.. not just utk tambah susu, tp utk bg susu tu berkhasiat skit.. :) and berkat susu2 aku tu la, rifqi skarang dh 6.4kg!!..

ok la... nk pi pam&smayang asar... kejap lg nk balik dah...

4 comments:

  1. spectra mmg terbaekk.....!!

    ReplyDelete
  2. Salam sis..apa nama kedai yg jual brg2 BF yg kat sri kembangan tu?saya pun guna jenis medela sana mcm sis punya..

    ReplyDelete
  3. Salam sis..apa nama kedai yg jual brg2 BF yg kat sri kembangan tu?saya pun guna jenis medela sana mcm sis punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MomsLittleOnes kot...tp kalo google kedai tu dah close down... lama dah nih...2011...hehehhe..

      Delete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template