25 February 2011

kisah si botol susu

4 comments
hmmm... dh alang2 tu, nk citer skali psl breastfeed la... dr dl lg plan nk citer, xsampai2 hajat lg.. :p

kalo ikut ticker kt sbelah tu, ari ni dh masuk 3mo 3wk 3dy (cantik no!) aku jd botol susu rifqi.. dh mcm2 pengalaman dh so far.. ni**le crack/berdarah.. 'kemarau' susu.. susu tumpah... mcm2 lg la..

aku ingat lg masa mula2 nk BF tu.. 1st 2-3ari lps bersalin tu, biasa la susu blom byk.. tp si toet ni hisap punye la kuat!!.. tetiap kali dia isap susu, aku rase mcm nk terbe*ak!!.. org kate BF blh cepat kecutkan rahim... maybe sbb tu la kot, rase mcm tu.. sampai ari ke-5 tu mmg susu xde sgt lg sbb blom urut.. mlm2 pun rifqi slalu mengamuk sbb biler dh bg susu pun nangis lg...still lapar... kesian dia.. ade skali tu kitorg bg gk dia formula milk.. brand lactogen rase nyer..

lps akak tukang urut tu urut, ptg tu terus rase mcm nk meletop t*t*k aku!!.. akak tu kata, susu ade, tp urat2 dh berselirat.. tu dia dh betulkan, laju je la perjalanan susu nyer... huhuhuh... masa 1st few weeks tu mmg sakit betul biler bg susu.. sakit semacam!!.. kkdg rasa sampai nk menangis tahan sakit... sakit yg xleh nk describe.. xtau la sakit sbb ape.. maybe badan tgh nk adapt dgn new changes tu.. xingat plk mase zara dl ade rase sakit mcm tu ke tak.. anyway, itu la pengorbanan seorang ibu kan.. sanggup bergadai nyawa nk bg anak mkn.. insaf...insaf...:|

ok2...sambung citer... lps 2-3minggu tu kire ok dah.. rifqi minum dlm 2jam sekali.. pernah 1 time tu almost sejam sekali!!.. rase mcm dh kering kontang dh badan.. towards dh nk abih pantang tu br la aku sibuk2 nk pam susu buat stok.. mula2 pakai pam manual murah tu.. ok gak.. then aku pakai yg aku punyer avent manual tu.. blh la.. ade la aku pam dlm 4-5kali sbelom start kejer tu.. dlm seminggu b4 start kejer tu pun aku start mkn pill milk booster.. cari kt intenet tgk org ramai pakai yg alfalfa shal*e tu.. aku order la...set B...rm80... ok gak la...nmpk bertambah gak susu..

ari 1st kejer tu, aku dh start sibuk pam.. ye la, nnt rifqi nk minum ape.. tho aku ade la bg formula milk spare kt skolah dia.. just incase... mmg 1st day tu aku bg 4botol of 3oz susu..xcukup...kene topup ngan FM sekali.. kt opis plk aku pam 3 kali.. pakai pam avent tu... tp agak sikit la..skali pam dlm 2-3oz je.. dah la lame gile mengepam.. nasib baik la awal2 tu kejer xbyk lg.. blh la pi pam dgn ati yg tenang.. tho kdg2 risau gak org dok kata aku asyik MIA je dr meja aku ni.. lantak la..berkorban demi rifqi.. :p

balik dr opis 1st day tu teringat nk try cari balik pam (MEDELA Mini-E)yg mak bg mase time zara dl.. pam letrik.. kot2 la blh pam cepat n byk skit.. dl aku xpakai sbb mase aku test tu mcm rosak je.. tp mlm tu aku try balik.. OK JE!!.. mau je menyedut.. all look ok.. cuma dia punye speed control tu je dh rosak.. tp suction dia still ok.. so, esok nyer aku pi opis dgn berkobar2.. :p alhamdulillah, pam 1st time dpt byk gak.. more that ari sbelom nyer la.. sejak ari tu mmg pakai pam tu tiap2 ari.. setiap ari aku make sure dptkan at least 15oz susu.. sbb nk bg kt skolah 5x3oz susu...kdg2 tu wiken pun aku try my best to buat stock.. alhamdulillah, pam tu sgt berjasa... TIMER KASIH MAK!.. ;)




tp ade skali tu pam tu rosak.. slalu nyer kalo xde suction tu, aku godek2 membran nyer tu, then ok dah.. ni aku try2 xleh gak.. terpakse la aku pakai avent pump tu.. ok gak kutipan nyer tp kuat sgt kot, sampai crack nipple aku!!!.. berdarah!!... sakit giler...esp bile rifqi isap&mase lap2 lps mandi.. huhuhu.. tp aku buh gel gamat tu.. ilang la jgk lps tu... psl pump medela tu, aku pi kedai jual brg2 BF kt sri kmbgn tu.. org tu test2, rupe2 nyer valve head dia yg rosak.. kt situ mmg ade jual spare part dia.. so, slesai la masalah!.. :p

mase time pump tu rosak, ade gak terniat nk beli baru.. bl yg double punye.. lg pun tgk k.as kt opis ni(geng club ibu-mengepam :p) pakai yg double punyer pump... brand korea.. ok gak... yg pasti jimat masa... kutipan tu still ikut rezeki.. kdg2 byk..kdg2 skit..dh survey2 gak tgk price... kalo medla yg mak bg tu, single pun dh rm400.. yg akak tu punyer sbb brand korea murah skit.. double pump- rm400.. ok la.. tp rezeki aku, yong plk bg pinjam pump dia... spectra3.. double pump.. alhamdulillah, dh 4 ari pakai, kutipan semakin meningkat.. masa pun dpt dijimatkan.. TQ YONG!!!..:)



psl kutipan ni, xmenentu la... mmg ikut mood... kalo time byk tu, skali pam blh penuh botol 5oz tu... kdg2 more than that.. tp kalo time 'kemarau' tu, nk dpt 3oz pun terkial2... kebetulan mase kemarau tu, cikgu rifqi ckp dia minum byk plk.. kt skolah kene bg 6botol!!..(skarang aku dh tambah skit 3.5oz/100ml 1botol).. tp slalu nyer dia minum 5botol je...yg lebih tu spare je la.. aku risau betul mase cikgu mintak tambah tu... ye la, nk dptkan 5botol tu pun jenuh aku mengepam.. ni nk tambah plk... huhuh... nasib baik la buat masa skarang ni, dlm peti ais tu ade la stok utk 2hari.. so, kalo termiss a few pump session pun xde la risau sgt... but i still make sure sehari dpt 5botol.. kalo pump kt opis kutipan xcukup, balik umah, mlm2 tu aku pump... xpun pagi2 buta aku pump...

haih... see???pengorbanan seorang ibu... ya Allah, semoga usahaku ini tidak sia2.... aminnnn... :p

citer psl pump kt opis ni, jadual aku xmenentu.. tp minimum 3 kali la aku pump..kalo rajin 4kali... tgk pd what time last rifqi minum b4 gi kejer... kalo last pkl 5-6am tu, aku pum 4 kali la kt opis... kebetulan aku sampai opis awal skarang...8.45am..so, sampai2 opis tu pam dl.... then pkl 12 b4 lunch... then lps lunch dlm pkl 230 tu... aku smayang zohor skali... then last pkl 5.30...skali ngan smayang asar.. pkl 6.15 aku cabut dah slalu nyer.. :p

oh, susu2 tu mase awal2 dl aku simpan dlm bekas dadih yg kecik tu... (maklum la, stock bekas tu byk...dl kan konon nyer nk buat bisnes dadih... tp half way je.. :p) kebetulan bekas kecik tu mmg ngam2 blh isi 3oz... tp masalah nyer bekas tu senang tumpah la... rugi worrr!...setiap TITIK susu tu sgt berharga!!... susah payah aku pam!.. :p so, lps tu aku upgrade skit... isi dlm bekas dadih yg tinggi tu.. ok gak la.. tp still mcm rugi sbb balance2 biler nk salin dlm botol... huhuh.. so, aku beli la botol buble bee tu.. 20botol rm66..ok la..murah gak la... so far aku campur2 gak la ngan bekas dadih yg tinggi tu... sbb 20botol tu xcukup.. insyaAllah kalo tgk stok betambah nnt, aku beli lagi la botol tu..

stakat ari ni stok nmpk mcm ok... pill set b shakle* tu pun aku still mkn.. not just utk tambah susu, tp utk bg susu tu berkhasiat skit.. :) and berkat susu2 aku tu la, rifqi skarang dh 6.4kg!!..

ok la... nk pi pam&smayang asar... kejap lg nk balik dah...

sungguh comel..sungguh HEMSEM..

1 comments
yo!yo!..topi atok bagi..cool tak?? (muke pakse-rela :p)


cobaan smalam utk mengatasi mengantok dgn berblog agak berjaya.. so, sebelum aku tersengguk2 mcm woodywoodpecker kt sini, meh la kiter update blog.. :p

ok...ari ni turn citer psl adik@rifqi plk..

ada 2 skill baru yg masih dlm peringkat 1st phase lg... its drooling & pusing/meniarap.. dlm seminggu ni, dia dh start nk 'sembur' air liur.. n obviously, rambut aku pun dh start gugur jgk...aiyooo.. mmg rimas tgk rambut berterabur kt umah...esp dlm toilet.. tp rifqi blom drooling sampai tahap basah baju lg la.. but soon akan jd gak tu(slalu nyer baby mcm tu la..)...

bab pusing meniarap plk, pernah la 2-3kali dia berjaya buat... esp kalo time aku letak dia senget...senang la dia nak pusing.. tp 1 thing i notice psl rifqi ni, dia xsuke meniarap... he prefer baring mcm biasa.. most bdk2 suke tido meniaarap tu... sedap skit perut dia.. rifqi ni kureng skit..

tp yg xbest nyer, dia still batuk2 lg.. sejak dr dl.. ubat batuk&kahak dh bg tp sama gak.. tp kitorg xbg slalu... sehari sekali je... takut gak bad effect ubat batuk tu... dlm seminggu ni kitorg dh start bg dia minum air madu manuka.. tp so far blom nmpk kesan lg.. kesian tgk dia...batuk mcm org tua.. tambah plk biler tgh nangis... seksa bebnor bunyi nyer... cdg nyer wiken ni nk bwk jumpe paed.. risau gak nk biar lama2... kot2 sampai ke lung plk..nau'zubillah...

btw, last week kitorg bwk dia pi cucuk for 2mo.. hehhe...mmg la dia dh 3mo...tp sbb ari tu termiss, so amik lmbt skit la.. ok je dia...xmeragam sgt.. alhamdulillah... berat pun check mase tu dah 6.4kg!!.. heheh.. berkat susu ibu.... :)
mmg lenguh gak kalo dukung dia skarang.. tp bdn n size nyer tu mmg best utk dipeluk2 n digomol2!!.. hehehe.. aku suke gomol dia.. n cium bau dia... hehehe.. bau baby mmg best!.. kakak dh xde bau tu dah.. :p

6.4kg!!..memang sedap peluk dia skarang..:p



psl sakit2 tu, mmg xleh nk buat ape... lg pun dia dok nursery...senang berjangkit..
btw, aku dh start bg dia air kosong sometimes..n i plan nk start bg dia mkn bulan dpn..:p

btw, mase CNY ari tu, kitorg sumer balik kg...kuale.. lame giler aku xbalik kuale.. dh setahun kot!!.. dah tu, mama dok umah aku.. raya pun kt KL.. mmg xbalik lgsung la kuale tu... balik penang je.. so, ari tu balik.. kebetulan mama nk buat doa selamat skit.. wah plk nk tumpang buat aqiqah utk anak erman.. n nk buat majlis berendoi/tarik buai skali.. so, mama suh la rifqi join skali.. :p maka sepasang la buaian ari tu.. kenduri kecik2 je...xde khemah2 pun.. tp merasa la rifqi naik buai.. bagus betul dia.. mcm syok je dok dlm buai tu... dok pandang bunga2 kt atas buai tu... sampai tertido la di-marhabankan.. aku suke betul dgr lagu marhaban/tarik buai tu... lirik dia sgt mendalam... melody pun sedap... rugi xrakam... masa zara dl aku xdgr sgt sbb xdok skali kt situ... rifqi ni, aku yg tarik buai... opah2 tu nyanyi je...

TQ OPAH!! sbb tlg buat majlis buai utk rifqi.. xplan nk buat pun... tp so far alhamdulillah, sumer cucu opah&atok merasa naik buai.. :p
lena...syok plk dia dpt dok dlm buai..

24 February 2011

sungguh comel...sungguh CANTIK..

0 comments
ya Allahhhh....ngantok giler!! ni nk try update blog plk...tgk ngantok jgk ke tidak...

mmg dh lame nk update... tp biase la... ni kire ayat2 klise la ni... :p

lets start with d kids update...

kakak
dia budak pandai dh skarang... alhmadulillah, sejak masuk tadika idealis(suke dgr biler dia sebut nama tadika dia ni...sound genius!! :p) ni, byk dah perubahan kt dia... setiap ari ade je bende baru yg kluar dr mulut dia.. mmg kalo aku tanye 'kakak, ari ni belajar ape?'... dia akan buat xtau je... tp biler dia tgh leka main tu kang br la kiter tau ape yg dia blajar.... contoh nyer:

1. hari dalam seminggu...'ahad,isnin, selasa..'...
2. then in english plk...'days in a week...sunday, monday....'...
3. bulan dlm setahun pun dh pandai.. tp bebruari slalu tertinggal... n i notice she like to combine 'JUN-JULY'... maybe dia ingat its 1 word kot... xpe2... slow2...n aku slalu tambah info kt dia psl kitorg punyer birth month... like 'kakak..june... adik november...etc'.... aku tau dia xpaham lg... tp xpe...nnt dia blh ingat...
4. bende2 simple like:
- colors..'red-merah...purple-ungu..'...
- occupation.. yg 1st aku dgr, 'engineer-jurutera'.. cute je bunyi nyer... ade 'lawyer-peguam... dentist-doktor gigi..'... dia slalu konfius fisherman ngan firemen.. :p
- ade a few lg.... like transport... shapes.. vegetables (yg ni dia suke sgt word 'avokadot!'.. avocado la.. :p
5. she can write ABC... buat mase ni dia br blajar sampai 'D' kot... she more familiar with capital letter... aku tgk cikgu dia ajar mcm seminggu 1 huruf... ok la tu.. tp dia tulis tu xikut turutan... i mean, mcm huruf A tu, slalu org buat tiang kiri dl br kanan.. dia tak..terbalik... kanan dl br kiri... (ala2 jawi la tu.. :p)... kalo B pun, dia buat tiang... then bulat tu dr bawah.. bulat bawah dl br atas.. hehehe... ape2 lah kakak... janji betul... :p


tgh TEKUN buat homework kt study table dia.. ekceli homework dia xbyk mana pun..kalo ade pun on wiken je.. tp, mama&abah dia yg terlebih semangat... siap belikan meja study baru... heheh.. :p


6. she can color quite well jgk... i mean she can color within d area.... xde la terkeluar2 sgt... comot2 skit tu biase la..(mama dl pun mcm tu..:p).. yg pasti, dia xsuke color 1 big area... mcm gambar epal.. dia xsuke... sbb d whole area same color je... kalo mcm bunga ke...baju ke.. dia suke.. so, that she can use diff color for diff area.. :p *n color yg dia gune tu pun agak mengarut, but wth, its ART yaollss!!.. hahahha :p*
7. she can draw 'orang' oso... quite nice... its a 'semi-org-lidi'.. coz muke&badan dia 'ada isi'.. tp tgn n kaki lidi.. :p
8. she can write her name ZARA.. berkat tunjuk-ajar UCHU, tho kakak blom blajar how to write 'Z' n 'R' kt skolah.. she still manage to write her name.. n sejak dia pandai tulis tu, dia sgt alert dgn huruf Z n R.. kalo nmpk hurup Z, she will say 'Z for zara!'.. ' nama kakak ade R..' ... :p


she draw this masa kt umah mamatok last week.. tulis nama clockwise tu... sgt ARTISTIK yaoolll!!!..:p


9. last but not least... bende yg aku paling kagum.. she can recite DOA PENERANG HATI.. 'robbishrahli..sodri..wayassirli..amri..wahlul u'datan mirlisani...yafqahu..qauli'...amin... siap translate..'lapangkan lah dadaku, mudahkan urusanku, bukakan ikatan lisanku..agar mereka faham ucapanku..'... aku xsure betul ke tak.. tp itu la yg dia slalu ulang... AMINNNNN... :) ade a few lg doa yg aku dgr dia bace, tp aku xdpt tangkap doa ape tu.. bilelr tanye, dia ckp 'tak tau!!'... :p
10. ade 1 lagu yg aku suke dgr biler dia nyanyi.. melody dia mcm lagu 'oh my darling'.. tp versi melayu.. kalo dia nyanyi tu, dia akan nyanyi utk sumer org yg ade dlm umah tu.. kalo ade bibik, bibik2 skali dpt.. here it goes(aku buh lirik utk mama sbb aku yg tulis entry ni :p).. 'oh mama..oh mama.. oh mama sayangku... sungguh COMEL..sungguh CANTIK.. oh mama sayangku..'... aku ajar dia tukar skit lirik ujung tu... 'oh mama, i luv u..'.. :p
lirik tu kalo utk boy dia lain skit..'sungguh comel, sungguh HEMSEM'... :p ari tu dia nyanyi lagu tu kt abah dia sambil main janggut abah dia yg sejemput tu.. lawak giler!!... too bad xsempat nk amik video.. :p


oh zara...sayangkuuu... :p


hmmm... ape lg skill2 baru dia eikk??.. xingat dah... nnt kalo ade lg aku update...;)
so far, dah nk masuk 2bln skolah.. dah xde problem nk gerak dia pagi2... mandi&gosok gigi pun dh xsusah dah... mmg by 8 tu dh kuar umah...

oh, n start smalam, diorg dh start buat latihan sukan... kalo xsilap, ari tu cikgu dia bg notice psl diorg akan buat sukan bulan MAY ni.. kt dewan mpsj puchong..ke somewhere there la.. fuyyoo... mama dia plk excited!!.. maklum la....anak 1st time masuk sukan... hehehhehe... :p

ok la.. dh panjang dh ni... n nk balik dah.... nnt lenkali buat rifqi punye update plk...
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template