25 January 2011

kesian boifren mama ni..

berat latest:6.16kg!!!...



"a gu gu gu guuuuu....." hehehhe... thats rifqi's feveret words now.... pantang kalo dilayan, bersembang lah dia... mcm2 bunyi kluar dr mulut dia.. siap muncung2 lg.. diselit plk ngan gigling nyer yg sgt cute tu...adoiiiiii... cair mama tgk boifren mama yg sorang nihhhh... sejak seminggu ni plk dah pandai ketawa beriya2... mengilai2... suke bebeno!!.. so far aku sorang je la yg berjaya buat dia ketawa mcm gitu... :p

lg 1, dia suke sgt isap jari... or shud i say his mitten... sampai basah mitten tu dihisap nyer... nk bukak kang takut calar balar plk muke yg hensem tu... terpakse la sumbat pop pop... nnt la dh besar skit nnt mama kasi can la awk isap jari yer... opah kate org isap jari ni org baik2... aminnnnn... :p lately ni plk dh pandai belek tgn dia... tgh belajar nk fokus la tu.. ;) tp rifqi ni mmg byk pakai tgn kanan je... tgn kiri kurang ektif.. :p

besides his good development, dah 2 kali dia buat aku risau... esp sejak masuk nursery ni...

1st week masuk nursery, alhamdulillah... sumer ok.. tp 1st day of 2nd week tu, masa aku tgh mengepam time zohor tu, i got call from his cikgu... kata muka&other parts rifqi naik merah2... dia kata elok dtg secepat mungkin!!.. adoii!! risau aku.. mmg la mase aku antar pg td muka dia merah2 skit mcm rashes tu... but doesn't look serious... lps settle pam&smayang, terus aku mintak kebenaran boss & balik.. otw tu aku suh hubby check whr shud i bring him.. sampai kt skolah aku tgk muka dia merah padam!! n yg paling takut tgk telinga dia dh bengkak.. esp belah kanan.. tp aku tgk mcm xserious sgt... nmpk mcm ALERGY... tp xtau la sbb ape.. d cikgu did thier best.. bg dia mandi tp xpakaikan any sabun/cream... takut makin teruk.. just nk bg dia sejuk skit... good2.. nmpk mcm gatal.. dia pun dok 'mengelusai'(garu)... tp dia xnangis... aku decide pi klinik medi-nur kt depan umah.. mase otw nk gi klinik tu, dia diaaaaaammmm jer... xgaru2 pun... tp mmg muke sedih la... penyabar nyer anak aku ni... mama dia plk yg nk nangis tgk dia mcm tu... kesiannnnnnnnnnn...

sampai kt klinik...doc check.. n tanye simptom2.. dia ckp mmg alergy ni... tp xleh make sure sbb ape.. dia suspek mayb sbb bugs halus2 mcm hama.. yg kiter xleh nmpk.. dia xbrani nk bg ubat sbb rifqi is too small... br 2 bln... doctor tanye slalu pergi paed mana.. aku ckp columbia asia.. so, dia pun call doc.florence utk consult.. tp florence bz plk... doc nur tu suggest aku balik dl..nnt dia akan call balik.. so, aku balik... bg susu.. make sure sejuk..psg aircond.. by ptg tu tgk merah2 kt muka dia dh kurang... bengkak kt tinge pun dh kurang.. doctor nur call senja tu.. paed kt CA tu suggest bwk gi PPUM sbb diorg ade pakar.. (mak aihh..jauh nyer)... aku try tanye kot2 ade paed lain yg aku blh jumpe utk 2nd opinion... dia suggest doc.chan kt bdr.puteri...nnt dia bg refer letter... i said ok... lps magrib kitorg pi klinik medi-nur... doc check balik rifqi.. she said ni dh ok ni... xyah gi jumpe doc.chan dah.. (lg pun klinik chan tu dh nk tutup)..legaaaaa... doc pun kata jgn risau sgt... just monitor je takut naik balik... alhamdulillah... until today rashes skit2 je kt muka dia... nothing serious... :)




wiken tu kene DEMAM plk... sabtu tu pi umah mamatok... mmg ms nk pegi tu pun badan rifqi dh suam2.. kitorg bg la ubat demam yg dpt mase dia cucuk ari tu... tp ptg tu nmpk mcm makin panas&ada hingus...n batuk skit2... so, balik tu singgah klinik medi-nur (again)... tp doctor nur xde.. doc locum je(mude je doc nyer).. *btw, zara tinggal kt umah mamatok*... dia bg ubat demam+batuk+selsema+antibiotik.. mlm tu temp dia makin naik plk... dah la dia jenis baring je(baby.. ape je dia blh buat??)...blakang dia panas giler... kitorg sponge dia.. bukak baju.. kesian sampai menggeletar... tp badan panas... nk peluk kang kain panas plk... kesian aku tgk... dia tak nangis pun... ya Allah... kesian sgt tgk dia.. sampai aku nangis la!!.. xtau nk buat ape.. nk pi ospital pun dh tgh mlm sgt...n i know nothing much pun diorg blh buat.. hubby call ospital.. diorg suh continue je sponging.. make sure temp xtinggi sgt.. jgn sampai kejang/xnmpk mata itam/nangis sampai xde suara... tu sumer tanda2 sawan..*nau'zubillah*... mmg aku xtido la mlm tu.. terlelap kejap then check temp dia..all nite long... sampai pg still sama gak.. temp on/off.. decide pi doc.chan.. punye la ramai org... dh amik nombor, kitorg pi lepak mamak dl.. 11.30 br jumpe doc.. doc kata shud not bg dia ubat batuk sbb mengantuk...dangerous bg baby kecik tu ubat yg ngantuk... huhuhu.. dia bg ubat demam+kahak+antibiotik+ubat titik utk hingus.. n aku dpt MC for esok.. balik tu bg dia ubat.. alhamdulillah, temp turun... tp suara makin xde sbb tekak dia dh start sakit... tp nasib baik dia still mau minum... so, as suggested by doc, mkn antibiotik for 5 days.. rifqi meragam gak nk bg mkn ubat tu.. tp still small... blh la kitorg nk paksa lg.. :)

monday tu dah tak demam.. tinggal batuk&selsema je.. aku plk yg demam..jangkit.. :p
as of today, dia ok dah...batuk je skit2... n whezzing skit..

alhamdulillah... tho dh 2 kali bg mama risau, but i know he's building his immune system... kene sabar... mmg kesian tgk budak br 2bln dh kene mcm2 penyakit... bdk dok nursery mmg mcm tu... adat la.. tp zara dl xde la mcm ni... awal2 tu still ok.... start 3bln br dia kene mcm2 penyakit... almost non stop... tp paed kata not to worry sbb dia tgh build immune system dia..

semoga anak2ku dikurniakan kesihatan yg TIPTOP!!..sentiasa... dan kesihatan utk diriku&hubby juga...utk jaga anak2 ni dgn TERBAIK!!.. aminnnn... :)

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template