21 January 2011

citer budak skolah&org berkeje


muka bersemangat on 1st day to skool



hellloooooooooooooooooo...

dah lama sbenar nyer nk buat entry ni... tp asyik TERpospon jer... nk kater kejer byk kt opis, idok le sgt... stakat buat2-rajin tu biase la.. :p

nway.. sbenar nyer nk citer psl surviving working/skolah-DAY.. dh masuk 3 minggu ni haaa... alhamdulillah, getting better n better...eh??ye ke??ke makin late n later?? hahahah!!..

memandangkan aku masuk skolahkeje sama ari ngan bdk2 start skolah, jd aku pun terOVER gabra gak mase 1st day tu... bukan sbb nk ngadap kejer2 yg menanti kt opis tu... tp sbb nk mengHANDLE 2 org budak diwaktu pagi dan make sure tidak lmbt masuk skolah.. bende yg paling aku risau is nk suh kakak mandi&gosok gigi.. n IF rifqi meragam.. tambah plk hubby nk kene kuar awal by 7.15... aku xpe kalo lmbt pun... yg zara plk nk kene sampai skolah by 8am..

mlm b4 1st day tu mmg kitorg try to do as much as we can to minimize kejer yg nk kene buat d next morning.. n yg paling penting suruh ZARA TIDO AWAL.. 1st nite mmg liat skit la.. tambah plk ptg tu dia dh tido lama.. suprisingly d next morning pkl 5PAGI dia dah BANGUN!!.. punye la semangat!!.. tp aku buat2 xlayan... biler jam aku bunyi pkl 6.30 tu br la layan dia... kebetulan b4 tu rifqi punye time susu... so, bg dia susu,smayang subuh then aku turun buat bekfes... masukkan EBM for rifqi dlm bekas.. by 7am, aku naik...zara dh mandi ngan abah dia... then aku mandi... n pakaikan baju zara... hubby pi masukkan brg2 dlm keter...dkt pkl 730 gak dia pi opis 1st day tu... dkt pkl 8am gak br settle bersiap... then turun bwk budak2... masukkan susu dlm keter.. kemas2... pkl 8.15 gak br kuar...

sampai skolah, tgk punye la ramai parents... siap ade mcm registration.. aku naik konfius sbb dh register dh ari tu.. then nmpk ade mak budak ni bwk camera bagai... br teringat hubby pesan amik gambar dpn skolah... aku pun masuk keter amik phone, snap gambar kakak dpn signboard skolah... (rifqi is in d car all this while..diam je dia.. GOOD BOY!).. aku tanye cikgu kot2 kene register ke tak... dia kate xyah... so, selamatlah kakak di skolah..insyaAllah...

then pegi nursery rifqi plk.. patut nya nk test-run friday b4 tu tp cuti plk... so, kire gamble la ari monday tu terus antar... sembang2 ngan cikgu dia... bg brg2+susu... maka tinggallah anak teruna ku disitu... kesian rifqi... :

then, berbekalkan semangat baju kurung merah baru yg geng-bas-skolah hadiahkan kt aku masa aqiqah rifqi ari tu, aku pun pi la opis... excited!.. tp yg xsyiok nyer kene park kt blakang...: sbg ayat penyedap ati 'xpe la,excercise...'... huuhuhhu... *nk citer psl EBM tp rase mcm panjang sgt plk... nnt aku buat entry lain psl EBM yer..;) * ptg tu hubby yg amik budak2 sbb dia blh kuar awal.. aku kuar opis pkl 615..

sampai2 umah, terus unpack EBM... masak nasik.. smayang magrib...masak... then dinner... then start la balik rutin nyer... so far, for 3 weeks, d rutin looks ok n run smoothly..

6.30 - aku bgn smayang (slalu nye dlm pkl 5-6.30am tu dh bg rifqi susu).. then turun prepare bekfes&kemas dapur skit2.. kalo rasa susu still byk, aku pam kejap.. fifi usually kuar at this time..
7.15 - by this time hubby dh siap.. kalo zara bgn awal&nk mandi ngan abah dia, hubby will mandikan dia..then aku sambung pakaikan baju zara.. kalo dia blom bgn, aku try gerak n siapkan dia... kalo dia xnk gak, aku mandi dl.. bila aku dh siap br gerak zara.. slalunyer by 7.55 dh settle...turun bawah..masukkan susu&anak2 dlm keter...8.10 - paling lmbt kuar... antar zara... kire dh agak lmbt tu.. mostly bdk2 sumer dh masuk kelas... cikgu2 pun dh tak 'sambut' student kt pintu... terpakse la kakak angkut beg dia yg besar tu pi kelas dia kt atas... kesian tp its good for her... learning proses...*pengajaran utk mama nyer jgk.. jgn antar anak lambat2! :p*
8.20 - NEXT--} skolah rifqi.. slalu nyer aku akan amik masa utk sembang2 skit ngan cikgu dia..*hmm.. byk bende happen to rifqi since masuk skolah ni... nnt citer in diff entry*...
8.30 - aku dh otw to ofis.. most of d time aku akan singgah beli bekfes.. or isi minyak... taking my own sweet time sbb tugas sbg 'mak supir' dh selesai..n still early nk pi opis..
9am - slalu time aku sampai ni org xramai lg kt opis... sempat la bergossip2 ngan wani dl.. :p pkl 10-11am aku pi pam susu... then pkl 2.30 & 5.30 skali ngan solat.. pkl 6.15 bertolak balik...
7.15 - ni kalo jem, mmg pkl 7++ la br sampai... nasib baik hubby dh amik anak2... so far ade la 3-4kali je aku amik rifqi.. masuk je pintu umah tu, terus buat kejer.. sempat la kiss rifqi n say hi! kt zara.. then terus ke dapur... masak nasik... unpack EBM.. etc2...
8pm - dh susah mandi&smayang, aku start masak.. sejenis je pun lauk slalu nyer.. slalu nyer by 9pm tu dh start mkn... fifi akan tlg jaga rifqi while kitorg mkn jap..
9.45 - dh start bising suh zara pi tido.. hubby akan teman dia tido.... b4 tido we try to do as much things as possible:...
- siap beg skolah zara..bekas air+baju+etc
- siap beg rifqi.. baju+pempes+etc...
- iron baju abah+mama+zara
- pack b/pump + ready EBM for esok
- prepare food for bekfes(thaw frozen food)
11.30 - biler dh setle sumer2 baru aku naik smayang isyak, cuci muka, gosok gigi then zzzzzzzz.... *n d rutin will start all over againnnnnn...*

tu citer weekdays... weekend plk we make sure rest secukup nya( qada' tido!)... ari ahad slalu nya spend kt umah jer...(tp kene masak la :p).. ptg2 tu blh la nk rest kejap..

gitu lah citer hidup kami anak beranak selama 3 minggu dlm 2011 ni... sedar x sedar dh nk sebulan... surviving d weekdays... :p hopefully things get better & yg paling penting, kitorg xboring with d rutin... semoga sentiasa berSEMANGAT!! nk pi opis&skolah.. insyaAllah.. n of coz diberi kesihatan yg terbaik setiap hari... aminnnnn... :)

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template