25 January 2011

kesian boifren mama ni..

0 comments
berat latest:6.16kg!!!...



"a gu gu gu guuuuu....." hehehhe... thats rifqi's feveret words now.... pantang kalo dilayan, bersembang lah dia... mcm2 bunyi kluar dr mulut dia.. siap muncung2 lg.. diselit plk ngan gigling nyer yg sgt cute tu...adoiiiiii... cair mama tgk boifren mama yg sorang nihhhh... sejak seminggu ni plk dah pandai ketawa beriya2... mengilai2... suke bebeno!!.. so far aku sorang je la yg berjaya buat dia ketawa mcm gitu... :p

lg 1, dia suke sgt isap jari... or shud i say his mitten... sampai basah mitten tu dihisap nyer... nk bukak kang takut calar balar plk muke yg hensem tu... terpakse la sumbat pop pop... nnt la dh besar skit nnt mama kasi can la awk isap jari yer... opah kate org isap jari ni org baik2... aminnnnn... :p lately ni plk dh pandai belek tgn dia... tgh belajar nk fokus la tu.. ;) tp rifqi ni mmg byk pakai tgn kanan je... tgn kiri kurang ektif.. :p

besides his good development, dah 2 kali dia buat aku risau... esp sejak masuk nursery ni...

1st week masuk nursery, alhamdulillah... sumer ok.. tp 1st day of 2nd week tu, masa aku tgh mengepam time zohor tu, i got call from his cikgu... kata muka&other parts rifqi naik merah2... dia kata elok dtg secepat mungkin!!.. adoii!! risau aku.. mmg la mase aku antar pg td muka dia merah2 skit mcm rashes tu... but doesn't look serious... lps settle pam&smayang, terus aku mintak kebenaran boss & balik.. otw tu aku suh hubby check whr shud i bring him.. sampai kt skolah aku tgk muka dia merah padam!! n yg paling takut tgk telinga dia dh bengkak.. esp belah kanan.. tp aku tgk mcm xserious sgt... nmpk mcm ALERGY... tp xtau la sbb ape.. d cikgu did thier best.. bg dia mandi tp xpakaikan any sabun/cream... takut makin teruk.. just nk bg dia sejuk skit... good2.. nmpk mcm gatal.. dia pun dok 'mengelusai'(garu)... tp dia xnangis... aku decide pi klinik medi-nur kt depan umah.. mase otw nk gi klinik tu, dia diaaaaaammmm jer... xgaru2 pun... tp mmg muke sedih la... penyabar nyer anak aku ni... mama dia plk yg nk nangis tgk dia mcm tu... kesiannnnnnnnnnn...

sampai kt klinik...doc check.. n tanye simptom2.. dia ckp mmg alergy ni... tp xleh make sure sbb ape.. dia suspek mayb sbb bugs halus2 mcm hama.. yg kiter xleh nmpk.. dia xbrani nk bg ubat sbb rifqi is too small... br 2 bln... doctor tanye slalu pergi paed mana.. aku ckp columbia asia.. so, dia pun call doc.florence utk consult.. tp florence bz plk... doc nur tu suggest aku balik dl..nnt dia akan call balik.. so, aku balik... bg susu.. make sure sejuk..psg aircond.. by ptg tu tgk merah2 kt muka dia dh kurang... bengkak kt tinge pun dh kurang.. doctor nur call senja tu.. paed kt CA tu suggest bwk gi PPUM sbb diorg ade pakar.. (mak aihh..jauh nyer)... aku try tanye kot2 ade paed lain yg aku blh jumpe utk 2nd opinion... dia suggest doc.chan kt bdr.puteri...nnt dia bg refer letter... i said ok... lps magrib kitorg pi klinik medi-nur... doc check balik rifqi.. she said ni dh ok ni... xyah gi jumpe doc.chan dah.. (lg pun klinik chan tu dh nk tutup)..legaaaaa... doc pun kata jgn risau sgt... just monitor je takut naik balik... alhamdulillah... until today rashes skit2 je kt muka dia... nothing serious... :)




wiken tu kene DEMAM plk... sabtu tu pi umah mamatok... mmg ms nk pegi tu pun badan rifqi dh suam2.. kitorg bg la ubat demam yg dpt mase dia cucuk ari tu... tp ptg tu nmpk mcm makin panas&ada hingus...n batuk skit2... so, balik tu singgah klinik medi-nur (again)... tp doctor nur xde.. doc locum je(mude je doc nyer).. *btw, zara tinggal kt umah mamatok*... dia bg ubat demam+batuk+selsema+antibiotik.. mlm tu temp dia makin naik plk... dah la dia jenis baring je(baby.. ape je dia blh buat??)...blakang dia panas giler... kitorg sponge dia.. bukak baju.. kesian sampai menggeletar... tp badan panas... nk peluk kang kain panas plk... kesian aku tgk... dia tak nangis pun... ya Allah... kesian sgt tgk dia.. sampai aku nangis la!!.. xtau nk buat ape.. nk pi ospital pun dh tgh mlm sgt...n i know nothing much pun diorg blh buat.. hubby call ospital.. diorg suh continue je sponging.. make sure temp xtinggi sgt.. jgn sampai kejang/xnmpk mata itam/nangis sampai xde suara... tu sumer tanda2 sawan..*nau'zubillah*... mmg aku xtido la mlm tu.. terlelap kejap then check temp dia..all nite long... sampai pg still sama gak.. temp on/off.. decide pi doc.chan.. punye la ramai org... dh amik nombor, kitorg pi lepak mamak dl.. 11.30 br jumpe doc.. doc kata shud not bg dia ubat batuk sbb mengantuk...dangerous bg baby kecik tu ubat yg ngantuk... huhuhu.. dia bg ubat demam+kahak+antibiotik+ubat titik utk hingus.. n aku dpt MC for esok.. balik tu bg dia ubat.. alhamdulillah, temp turun... tp suara makin xde sbb tekak dia dh start sakit... tp nasib baik dia still mau minum... so, as suggested by doc, mkn antibiotik for 5 days.. rifqi meragam gak nk bg mkn ubat tu.. tp still small... blh la kitorg nk paksa lg.. :)

monday tu dah tak demam.. tinggal batuk&selsema je.. aku plk yg demam..jangkit.. :p
as of today, dia ok dah...batuk je skit2... n whezzing skit..

alhamdulillah... tho dh 2 kali bg mama risau, but i know he's building his immune system... kene sabar... mmg kesian tgk budak br 2bln dh kene mcm2 penyakit... bdk dok nursery mmg mcm tu... adat la.. tp zara dl xde la mcm ni... awal2 tu still ok.... start 3bln br dia kene mcm2 penyakit... almost non stop... tp paed kata not to worry sbb dia tgh build immune system dia..

semoga anak2ku dikurniakan kesihatan yg TIPTOP!!..sentiasa... dan kesihatan utk diriku&hubby juga...utk jaga anak2 ni dgn TERBAIK!!.. aminnnn... :)

21 January 2011

citer budak skolah&org berkeje

0 comments

muka bersemangat on 1st day to skool



hellloooooooooooooooooo...

dah lama sbenar nyer nk buat entry ni... tp asyik TERpospon jer... nk kater kejer byk kt opis, idok le sgt... stakat buat2-rajin tu biase la.. :p

nway.. sbenar nyer nk citer psl surviving working/skolah-DAY.. dh masuk 3 minggu ni haaa... alhamdulillah, getting better n better...eh??ye ke??ke makin late n later?? hahahah!!..

memandangkan aku masuk skolahkeje sama ari ngan bdk2 start skolah, jd aku pun terOVER gabra gak mase 1st day tu... bukan sbb nk ngadap kejer2 yg menanti kt opis tu... tp sbb nk mengHANDLE 2 org budak diwaktu pagi dan make sure tidak lmbt masuk skolah.. bende yg paling aku risau is nk suh kakak mandi&gosok gigi.. n IF rifqi meragam.. tambah plk hubby nk kene kuar awal by 7.15... aku xpe kalo lmbt pun... yg zara plk nk kene sampai skolah by 8am..

mlm b4 1st day tu mmg kitorg try to do as much as we can to minimize kejer yg nk kene buat d next morning.. n yg paling penting suruh ZARA TIDO AWAL.. 1st nite mmg liat skit la.. tambah plk ptg tu dia dh tido lama.. suprisingly d next morning pkl 5PAGI dia dah BANGUN!!.. punye la semangat!!.. tp aku buat2 xlayan... biler jam aku bunyi pkl 6.30 tu br la layan dia... kebetulan b4 tu rifqi punye time susu... so, bg dia susu,smayang subuh then aku turun buat bekfes... masukkan EBM for rifqi dlm bekas.. by 7am, aku naik...zara dh mandi ngan abah dia... then aku mandi... n pakaikan baju zara... hubby pi masukkan brg2 dlm keter...dkt pkl 730 gak dia pi opis 1st day tu... dkt pkl 8am gak br settle bersiap... then turun bwk budak2... masukkan susu dlm keter.. kemas2... pkl 8.15 gak br kuar...

sampai skolah, tgk punye la ramai parents... siap ade mcm registration.. aku naik konfius sbb dh register dh ari tu.. then nmpk ade mak budak ni bwk camera bagai... br teringat hubby pesan amik gambar dpn skolah... aku pun masuk keter amik phone, snap gambar kakak dpn signboard skolah... (rifqi is in d car all this while..diam je dia.. GOOD BOY!).. aku tanye cikgu kot2 kene register ke tak... dia kate xyah... so, selamatlah kakak di skolah..insyaAllah...

then pegi nursery rifqi plk.. patut nya nk test-run friday b4 tu tp cuti plk... so, kire gamble la ari monday tu terus antar... sembang2 ngan cikgu dia... bg brg2+susu... maka tinggallah anak teruna ku disitu... kesian rifqi... :

then, berbekalkan semangat baju kurung merah baru yg geng-bas-skolah hadiahkan kt aku masa aqiqah rifqi ari tu, aku pun pi la opis... excited!.. tp yg xsyiok nyer kene park kt blakang...: sbg ayat penyedap ati 'xpe la,excercise...'... huuhuhhu... *nk citer psl EBM tp rase mcm panjang sgt plk... nnt aku buat entry lain psl EBM yer..;) * ptg tu hubby yg amik budak2 sbb dia blh kuar awal.. aku kuar opis pkl 615..

sampai2 umah, terus unpack EBM... masak nasik.. smayang magrib...masak... then dinner... then start la balik rutin nyer... so far, for 3 weeks, d rutin looks ok n run smoothly..

6.30 - aku bgn smayang (slalu nye dlm pkl 5-6.30am tu dh bg rifqi susu).. then turun prepare bekfes&kemas dapur skit2.. kalo rasa susu still byk, aku pam kejap.. fifi usually kuar at this time..
7.15 - by this time hubby dh siap.. kalo zara bgn awal&nk mandi ngan abah dia, hubby will mandikan dia..then aku sambung pakaikan baju zara.. kalo dia blom bgn, aku try gerak n siapkan dia... kalo dia xnk gak, aku mandi dl.. bila aku dh siap br gerak zara.. slalunyer by 7.55 dh settle...turun bawah..masukkan susu&anak2 dlm keter...8.10 - paling lmbt kuar... antar zara... kire dh agak lmbt tu.. mostly bdk2 sumer dh masuk kelas... cikgu2 pun dh tak 'sambut' student kt pintu... terpakse la kakak angkut beg dia yg besar tu pi kelas dia kt atas... kesian tp its good for her... learning proses...*pengajaran utk mama nyer jgk.. jgn antar anak lambat2! :p*
8.20 - NEXT--} skolah rifqi.. slalu nyer aku akan amik masa utk sembang2 skit ngan cikgu dia..*hmm.. byk bende happen to rifqi since masuk skolah ni... nnt citer in diff entry*...
8.30 - aku dh otw to ofis.. most of d time aku akan singgah beli bekfes.. or isi minyak... taking my own sweet time sbb tugas sbg 'mak supir' dh selesai..n still early nk pi opis..
9am - slalu time aku sampai ni org xramai lg kt opis... sempat la bergossip2 ngan wani dl.. :p pkl 10-11am aku pi pam susu... then pkl 2.30 & 5.30 skali ngan solat.. pkl 6.15 bertolak balik...
7.15 - ni kalo jem, mmg pkl 7++ la br sampai... nasib baik hubby dh amik anak2... so far ade la 3-4kali je aku amik rifqi.. masuk je pintu umah tu, terus buat kejer.. sempat la kiss rifqi n say hi! kt zara.. then terus ke dapur... masak nasik... unpack EBM.. etc2...
8pm - dh susah mandi&smayang, aku start masak.. sejenis je pun lauk slalu nyer.. slalu nyer by 9pm tu dh start mkn... fifi akan tlg jaga rifqi while kitorg mkn jap..
9.45 - dh start bising suh zara pi tido.. hubby akan teman dia tido.... b4 tido we try to do as much things as possible:...
- siap beg skolah zara..bekas air+baju+etc
- siap beg rifqi.. baju+pempes+etc...
- iron baju abah+mama+zara
- pack b/pump + ready EBM for esok
- prepare food for bekfes(thaw frozen food)
11.30 - biler dh setle sumer2 baru aku naik smayang isyak, cuci muka, gosok gigi then zzzzzzzz.... *n d rutin will start all over againnnnnn...*

tu citer weekdays... weekend plk we make sure rest secukup nya( qada' tido!)... ari ahad slalu nya spend kt umah jer...(tp kene masak la :p).. ptg2 tu blh la nk rest kejap..

gitu lah citer hidup kami anak beranak selama 3 minggu dlm 2011 ni... sedar x sedar dh nk sebulan... surviving d weekdays... :p hopefully things get better & yg paling penting, kitorg xboring with d rutin... semoga sentiasa berSEMANGAT!! nk pi opis&skolah.. insyaAllah.. n of coz diberi kesihatan yg terbaik setiap hari... aminnnnn... :)

04 January 2011

welcome 2011

0 comments
perghhh...lama giler xupdate blog... padahal cuti 2bln tu...
haaa...korang xyah la nk jeles aku cuti lame2 tu... xde best mane nyer pun... still rase mcm bz jer.. esp lps abih pantang... ade je bende nk kene buat.. tu yg blog pun xsempat nk update..

anyway, 1st of all.. HAPPY NEW YEAR 2011 y'all!!.. xsangka kan?? dh masuk tahun baru.. rase mcm baru jer sambut 2010 tu.. tp dlm skejap tu, besar gak ACHIEVEMENT nyer dlm 2010... jap2, nk list d UP&DOWN of 2010 :

- being PREGNEN n give birth to my lil man : RD junior!.. ;)
- beli umah Desa Idaman(oh ye, d house is ready utk diduduki...fully furnish.. nnt aku letak gambar ;) )
- mama got cancer... mmg dh tau dr end of last year... tp in mac 2010 dia buang breast kanan, bln mei start chemo, bln 11 start radio.. last month baru selesai.. alhamdulillah, as of now she is 'clean'!.. :)
- beli keter WISH(wald)..
- register no.plate AHH 273
- zara 1st time masuk ospital...dehydration sbb demam&xmo mkn ubat
- buat kenduri kt umah sendiri masa aqiqah for rifqi.. kire house warming skali.. siap psg khemah tuu... n katering.. :) alhamdulillah, ramai yg datang...
- vacation in 2010 : family trip to cameron in jan, bukit tinggi w mamatok&papatok, babymoon to PD in july.. err..tu jer?...


hmmm... nmpk mcm mmg nothing much je bende 'happening' yg happen 2010 ni eikk?.. mayb sbb pregnen kot.. xleh la nk buat byk bende.. but being pregnen it self adalah 1 acheivement yg sgt BESAR punyer!!.. :p

jap2... kalo tgk entry tahun lps psl "achievED & to be achieve".. ade list 'azam' 2010...lets chekidaut..:p




+ tambah umat manusia :p (this is more like a HAJAT instead of AZAM.. coz i can just berusaha, result nyer terserah kpd Yang Esa...) --} CHECKED! ;)
+ cantikkan lagi umah baruku ini.. --} err...kire done kot.. byk gak bende yg bertambah kt umah tu.. siap dh buat house warming(skali ngan aqiqah rifqi).. even dh agak 'basi' dh umah time tu.. :p
+ start to REALLY take care of me&my family's health.. eat right.. excersice more...--} err..mcm xde buat ape2 je utk ni...memandangkan aku pregy..itu adalah lesesn BESAR utk MAKAN.. jd... errr.. lu pikir la sendiri yer!.. :p
+ spend more QUALITY time with family(& more time for dating!! :p) --} dating tu mmg xdapek... tp manage to bwk zara a few time tgk wayang.. :p n with my big family, since mama buat treatment kt HKL, she stay at my house(with abah, dayah n bibik).. so, adik bradik slalu la dtg.. siap raya pun kt umah aku tahun ni.. :p
+ vacation!!!! huhuhuh... my family sibuk nk pi melawat fifi kt london.. but i dun think i can go THAT far.. at least a famiy trip dlm mesia pun jadi lah.. :) --} hmm... stakat PD je la paling jauh pun...
+ make more money!!! huhuh... xkire la tru investment.. or start a small bisness.. (ekceli we did start both.. tp not seriously lg... nnt aku citer lg la.. insyaAllah)--} bisnes yillek!.. umah desa idaman tu pun cdg nk buat invesment, tp mcm blom blh lg.. anyway, alhamdulillah Allah bg rezeki melalui increament gaji... heheheh...:D
+ last but not least.. nk jadi a better hamba Allah.. a mother..a wife.. a daughter.. -} errr...aku hanya buat apa yg termampu.. terserah kpdNya utk menerima.. :)

oh..not to forget hopefully blh ditambah keRAJINan utk wat mcm2 keje.. & update blog more often!!!! hahahhaa... --} errr... mcm makin kurang je entry 2010 ni... hehehhe.. :p


kire 80% gak berjaye ni... hehhehe..
tahun 2011 ni nk target ape plk eikk??.... hmmm...*garu dagu yg xgatal*...
- nk try fully BF rifqi... at least sampai umur dia 1thn..
- KURUSKAN BADAN!!!... huhuhuh...
- have to start jaga kolesterol level.. dh lama xbuat checkup ni.. *takut*
- jalan2!!... hehehe.. last year aku dah book flight tiket pegi 2 tpt (biase la air asia punyer promo)... LANGKAWI: end of april, MEDAN: july... semoga tiket ini tidak dipersia2kan.. aminnn... :D
- n of coz, to be a good INSAN.. insyaAllah... :)

*rasa mcm xcukup je azam ni.. :p nnt biler2 ade idea, aku tambah lg..;)

last but not least... hope its not too late yet to wish everybody..

HAPPY NEW YEAR 2011!!..




suke gambar ni... taken mase sambut raya this year... sumer beraya at my house.. :)
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template