02 December 2011

zara's 1st: concert&prize giving ceremony

2 comments
on 22 oct..pagi2 buta(mcm nk pi sukan dia ari tu)...dewan yg sama buat sukan ari tu..tp this time kitorg gi lewat skit.... sumer sempat mandi...adik pun... n makeup kakak siap2... bekfes bread je... then br gi dewan.. as expected, start pkl 8.30... 1st, depa masuk dewan ala2 red carpet... ikut cawangan.. zara dpt chan masuk pegang sepanduk 'pop ye ye'... tp anak mama ni jalan laju gila... abih dia tinggai kwn2 blakang dia... hehehhe... :p  kelas dia buat dancing lagu pop ye ye -VE.. step nyer simple je...dok ulang step yg sama... but u expect...bdk 4 thn kira ok la tu...tu pun prektis sejak 2bln sudah kot... aku plk risau dia malu nk perform..sbb depan kitorg pun malu.. tp d day b4 d concert tu dia siap ckp 'kakak promise nk dancing elok2...xnak malu2'...haha...dah kene psyco ngan cikgu kot.. :p

her costume: baju cikgu dia tempah...sorang rm30... ok la..nice&sweet... aku just tamb cekak & set rantai tu..kasut pun pakai sandal raya ari tu je.. make up dah xnmpk sgt..btw, lentik mata tu cikgu dia yg tambah... :p
kakak n sepanduk 'pop ye ye'...

zara no 2 from left..(air mata berjujuran je sepanjang dia buat performance ni..i dunno y...BANGGA kot..tgk anak dh besar..n i'm not d only 1 yg nangih..i saw ade mak2 lain yg nangis.. :p)

kelas dia punye turn yg 2nd rase nye... so, org still bg perhatian... ade dlm 10performence kot... mcm2 la.. mostly dancing... tp nmpk mcm xde la beriya2 sgt... just 1 je yg apersonally aku nmpk effort nyer, from her cawangan tp bdk 5thn... buat lagu kalu berpacaran tu.. all backdrop & costumes... menarik... good job!.. :)

lps abih sumer performance baru acara prize giving.. start with graduation tuk bdk2 6thn... then br la utk bdk2 4thn & 5thn... since kakak dpt no.1 mase final sem exam, so dpt la naik pentas lagi... alhamdulillah.. :)

zara n her 'medal'...cantik gak..  btw, CONGRAT sayang!!!.. i'm sooo proud of u..:)

inilah DARRIS..bakal menantu yg selalu diperkatakan itu.. hehehe... darris dpt no.2 kot..

01 December 2011

(entry basi) rifqi's 1st besdey

0 comments

Alhamdulillah..dh setahun berlalu..almost setiap detik yg berlaku dr saat mama rase contraction sampai la awak selamat check out from perut mama, mama blh ingat..(mama dh fesbukkan d drama..nnt mama paste kt sini:p) all d memory still remain..n so do d BABY FAT!!!! Arghhhhh...biler nk kempis perut ni????.
xpe la...thanx for d 'souvinir' rifqi dear... :|


when he was inside my hotel..sgt baik bdk nye..tgk idung dia time ni..same penyek mcm skarang eik? :p


His 1st pict..


kakak sgt hepi dpt adik..:)


and look at him now..dgn gigi 4btg nye..sgt2 cheeky..n manja yAmat!!!

ok2..so on his besdey tu i took 1/2 day..after opis trus pi beli kek kt kings kt umah ni..then lps asar g amik kakak frms skolah n pi skolah rifqi.. mula2 cikgu dia mcm xnk bg selebret sbb diorg ingat i expect them to prepare anything..bile aku ckp i just want to potong2 cake n amik gambar for kenangan..simple2 je..then br ok..


ni je la cake yg paling childish yg ade kt kings tu..nasib abik sedap.. :p


kakak tlg pegang adik..dia nk terkam kek tu..


sorry yer dik,ni je yg mama rajin mampu nk buat utk selebret besdey adik..


doorgift from mamatok..same like kakak punye..isi je lain skit..more toys..(tq mamatok!)


happy birthday my boy!!

mama caaaaaaaayang rifqi!..semoga jd anak yg soleh yer...aminnnn...

30 November 2011

(entry basi) zara's 4th besdey

0 comments
 was planning nk citer psl besdey rifqi, went i notice aku xbuat entry pun psl besdey zara...so, here it goes... simple one..malam kejadian, mamatok came with cupcakes, her present and d doorgifts... on d day itself, me and hubby(amik cuti) treat besdey girl with tgk-wayang session at ioi mall...can't remember what movie it was..d next day aku order kat kak azie(TWE) pulut kuning+rendang ayam...pack siap2 dlm bekas bulat2 tu(rm3/pack = 50pack + mkn2 for 4org)...sent to opis... distribute kt geng & VAS team... selebih nye bg jiran2... alhamdulillah, sedap!.. blh buat lg next time.. :)

 cuppies, mamatok bwk (no,no,she bought..this year xsempat nk homemade :p anyway, tq mamatok! )
anak dara mama yg dh besar..alhamdulillah...
look how happy she was.. with her new bicycle from mamatok&papatok...siap safety gear all!.. :p
doorgift mamatok ordered from www.createmyowngift.com..80 packs


1 of her present..'designer' handbag from her abah.. :)

she choose this tshirt herself masa we went out to celebrate her besdey on d wiken...i'm sure she dun understand d wording on d tshirt... :p

with her tutu skirt..celebrate her besdey kt marche...mamatok blanje...
just for d record..
HAPPY BIRTHDAY sayang... 
u lite up my life...every single day...
semoga menjadi anak yg solehah...
aminn...

(tq all for the gift...esp to mamatok&papatok.. :) )

12 October 2011

keBANGGAan saya

1 comments
(bukan niat utk menunjuk2..hanya sekadar ingin berkongsi rasa bangga ini dgn yg tersayangs..)

assalam.. rasa unfair plk asyik update psl rifqi tp xde citer psl kakak(tho dl mmg citer psl kakak je kan..:p) so, ni nk citer psl my little princess..ALYA AZZAHRA..
i like this pict.. nampak dia glowy.. (kredit to faiza yg sgt prof amik gambar...;) )

dia ni PANDAI budak nye.. bukan la nk under estimate.... n nk kate GENIUS sgt tu pun xde la plk.. tp mmg cukup pandai utk buat mama n abah n org2 yg syg kt dia BANGGA dgn dia..

masa bulan 5 ari tu skolah kakak buat exam... biase la mid-term exam..kire ni 1st time la anak aku nk menghadapi exam..kalo tgk org lain tu, kalo anak exam, mak bapak yg kalut..... tp sbb bdk2 kan... mama&abah dia xde la amik kisah sgt.. n xde la preassure suh study ke ape ke.. tp a few weeks lepas tu dia ade mention 'kakak dpt no.2'... ye ke??...terkejut gak.. tp maybe dia ckp psl mase sukan ari tu kot..kan dia dpt no.2.. hmmm... xpe la..

then 1 ari tu amik dia dr skolah, dia tunjuk kertas2 exam dia + report kad kaler kuning + hadiah + ade tulis no.2!!!... wowwwwwwwwwwwwwww!... betul la!!... dia dpt no.2!!.. siap cikgu bg present buku ABC.. dlm report kad tu aku tgk Math = 100, English == 100, BM = 90.. aku tgk paper nyer... dia terbalik huruf b ngan d... hahahahha...konfius agak nye... hehehhe...lawak la kakak ni.. :p aku tanye dia saper dpt no.1.. dia kata shahira...her best fren... no.3?..darris... 'boifren' dia... hahhaha...dia mmg suke sebut nama darris ni... tp dia kata darris xsuke kakak...darris suke shahira... EHSAN SUKA KAKAK.. hahahah... tp name ehsan jarang plk dia sebut... hahahha...cinta bersegi2 ni... hahahha... ape2 lasayang oiii... awak kecik lg...jgn nk menggatal sgt yer...(eh,dh lari topik plk) :p

so, itu la citer nyer... tanpa disangka2 anak aku tu pandai gak rupe2 nyer... :p kitorg pun xde la celebret ape sgt... gi mkn2 je kot...aku pun lupe dah...

ni report kad dia mase mid-term tu

btw, final exam pun br je sudah... last few weeks..b4 tu aku slalu gak ckp kt dia... 'pekse kali ni kakak bg dpt no.1 la plk'... hehehe...sajer,bukan nak preassure... i dun think she even understand d purpose nk dpt no.1 or 2 or 3 tu pun... biar la... kecik lg... tp everyday lps exam aku tanye la dia mcm mane exam?...dia siap ckp dia salah jawap itu ini...aiseymennn....cuak la mama&abah...xdapek la no.1 mcm ni... hehhehe...

dah dekat 3 minggu still xdapat2 'nombor' lg... almost tiap2 ari aku tanye.. :p last2, last friday dia xckp ape2 pun mase dlm keter... tp mase sampai umah, mcm biase aku akan check beg dia...tgk ade kertas2 exam...+ report kad kuning tu... blom bukak lg aku dh eksaited jerit tanye dia 'kakak dpt no.brape?'... dia dgn xde perasaan nyer jawap ' SATU...'... 'hah!...kakak!!..terer nyer!!.. '... aku terus gi kt dia n peluk dia... dia mcm terpinga2... hahah... see?...aku dh ckp,..dia mmg xpaham lg knape 'NOMBOR' itu penting... :p

xpe la kakak... mama xkisah sgt pun kakak dpt nombor brape... kakak kecik lagi... :)
yg penting, kakak jgn notty2... jadi anak yg solehah... aminnnn... :)

so, mlm tu kitorg blanje dia mkn kentaki ... (KFC daaa)...  nnt mama blanje kakak tgk wayang ok?... n kite gi tido hotel.. ni antara bende2 yg dia slalu mention... psl mintak toy pun slalu gak... tp mama xnk layan..... too much toy oredi... :p

ni yg latest...total 400/400... no.1 from 13 students.. :)

11 October 2011

kisah budak br tumbuh gigi 2 1/2 btg

0 comments
ni adalah cubaan2 nk amik gambor gigi rifqi... payah bebeno!!.. 

tgh nangis tu...tgk,siap ade air mata...air mata anak terunaku... huhuhu

abih digoyang nyer phone...

alamak!..sila abaikan background2 tu yer... :p

btw, ari sabtu ari tu abah dia perasan ade lg gigi nk tumbuh.... kt ATAS belah kanan... besor gigi nyer... :p tp 1 je la....kalo naik 2 skali mcm gigi bawah tu sure lg comel dik.. :p

gigi bawah dia tu pun agak senget...mcm gigi kakak... shud be factor genetic ni..yg diperturunkan dr ayahanda mereka... heheheh ...:p

*entry ni reminds me of entry yg aku buat utk zara dl.. alkisah-budak-br-tumbuh-gigi  :) *

28 September 2011

koleksi rifqi

0 comments
entry ini mmg bertujuan utk tayang muka rifqi sahaja...:D


 tpt paling best nk landing kan???
 activiti pagi minggu...kacau mama tido!!..
 funny la gambo ni... :p
 layan drum ipad b4 tido..
 (gambar lama) his 1st ferry ride



byk lg gambar lain nk post tp xlepas plk upload nyer... so,itu je la... sekian terima kasih... :p

btw, smalam lupe nk citer... adik dh 2 kali tgk wayang!!.. br 10mo tp sgt advance... 1st movie:X-Men (ni sbenar nye mama&abah yg nk tgk sgt..tp sbb xde baby sitter..terpaksa la angkut anak2 skali)... nasib baik dia tido je dr  start citer sampai lg 15min nk abih.. :p
2nd movie: SMURF..pun sama...after 15min citer dia tido...sampai dh nk dekat abih dia br bangun... gud BOY!.. ccaaaaaayanngg wifqi!!..  nnt kiter gi tgk wayang lg ok!... ;)

27 September 2011

(hutang)Rifqi at 10mo

2 comments
(entry panjang giler... gambar ade kt bawah skali...xsempat nk susun ..:p)

bismillahhirrahmanirrahim...

hmmm... lame betul dah aku tinggalkan blog ni.. bukan xnak update... tpp mmg agak bz lately... dr sbelom raya sampai skarang.. bila ada waktu lapang pun rasa mcm xtercapai gak hajat nk update... padahal byk giler bende yg blh diceritakan...

yg paling ralat sbb byk development rifqi yg aku tak sempat nk citer... sbb biler tgk balik entry2 yg dl...mase zaman zara kecik2 dl...rajin betul aku update... at least biler dh 'tua' ni blh la recall balik... n blh la bandingkan ngan rifqi... ni dh almost 4 bln tak citer... xtau la aku blh recall balik tak all d special moment of rifqi...

yg pasti, rifqi is waayyyyyyy more advance than kakak... at 10mo he oredi got 2 TEETH!!.. (i'll snap d pict later)... kakak dl 1thnbln br tumbuh gigi..tu pun start with 1 1/2 gigi.. kakak gigi atas...adik gigi bawah dulu... kakak dl kalo senyum baru nmpk gigi... adik ni, biler nangis br nmpk...:p nasib baik xpandai lg nk gigit org... tp nenen mama dia mmg dh byk kali jd mangse!!... giler sakittt!!... biler kiter marah kang lg dia senyum gelak2...adoyaiiii... n senyuman dia tu mmg sgt lah MANISSSS... bak kata cikgu dia.. hmmmm.. tu yg kwn2 opis mama sumer berkenan sgt kt adik tu... casanova betul bdk kecik ni.. pantang bwk jumpe kwn2 opis mama...sure kene kerumun.. esp mase bulan poser ari tu..ade majlis berbuka.. mama rilex la mama xyah jage adik... ramai 'bibik' tlg pegang... best kan rifqi?.. :p

oh, citer psl gigi td... start naik mase raya ari tu.. mmg meragam skit.. tp ok la... cuma 2-3minggu lps tu lg kuat dia meragam.. maybe nk naik gigi lg kot.. tp so far xde nmpk pertambahan pun... maybe meragam itu adalah skill terbaru dia time tu... TANTRUM... campak2 brg.. aishhhh...*roll-eyes*

mulut pun makin bising skarang.. mcm2 bunyi kluar... volume pun blh tahan kuat.. kalo ikut baby center ni
"A scream may sound awful to you, but to your baby it's just another way to flex his vocal cords. Many babies go through a phase during which they scream loud and long, sometimes just for the fun of it. "
so, betul la tu kot... salah 1 development dia...

makin rajin berdiri...pegang 1 tangan je.. kdg2 kt dinding pun blh... naik tangga dh sampai atas dah... tp xreti nk turun.. aku rasa 2-3 minggu lg berjalan la anak teruna aku ni... mmg semestinya lebih PANTAS dr kakak...

rambut pun nmpk mcm lg lebat skit dr kakak.. but yg pasti, tu fesyen mama dia mase kecik2 dl... rambut nipis... 'anak omak' la ni... :p eksesori kepala pun dh xleh pakai... sumer dia tarik!...awal2 ari tu blh gak la bg pakai topi ke...bandana ke... ari tu raya daddy yeop bg songkok pun jenuh la nk melekat kt kpale dia... tp biler pakai alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... CHOMEYYYYYYYYY YAAMATT!!... dh la kpale botak... dh mcm UPIN IPIN dh aku tgk!!.. nk2 plk baju raye kaler kuning... hmmm... elok sgt la tu...

bab nenen.. alhamdulillah.... masih bertahan sampai skarang... cume mama dia je yg dh agak pemalas.. sejak puasa ari tu aku pam 2kali je kt opis.. slalu 3 kali.. kutipan pun makin kurang...1 oz sekali pam pun ade.. :(  kt skolah pun aku bg 4 botol (3-4oz) je.. mmg tiap2 ari kene topup ngan susu lombu la... skarang aku bg dutch lady stage 1 je.. cikgu dia kata ok je dia minum... (fuhh..lega blh minum susu murah ..:p).. stok susu pun dh sgt2 kritikal skarang ni...esp lps raya ari tu.... kalo dl, dlm freezer tu sentiasa ada 10-15 botol... skarang ni nk dpt 8botol pun payah.. naik takut plk aku tgk botol2 kosong byk kt atas kitchen cabinet tu... huhuhhuh... xtau la blh catch up lg ke tak... biler dh kurang susu ni, semangat mama pun dh kurang... dah la geng2 ibu-mengepam kt opis ni sumer dh resign... tinggal la mama pam sorang2... :|  pam plk dh buat hal.. pam spectra tu even dh antar service tukar motor pun mcm dh xkuat sgt... udah nyer skarang ni aku pakai pam tu sbelah, lg sbelah pakai avent... mmg agak slow n penat la skarang... yg medela tu mmg dah OUT trus... nk pi service tp leceh nk kene antar kt center dia kt ampang rase nyer... nk beli baru mcm dh agak sayang-semuanya-sudah-terlambat... so, redha je la ngan ape yg ade... harap kan rifqi tu je la bg semangat kt mama... yg best nyer skarang ni dia dh paham kalo tanye dia 'nak nenen tak?'... dia akan tersengih2 (walau dlm ape pun keadaan dia sbelom tu..baik tgh menangis or menjerit :p ).. biler ditanyer sure tersengih... even dia dh kenyang... peluang jgn ditolak!(haihhhh anak j**t*n :p).. biler lps slesai tu muka tersengih puas ati dia tu mmg rase nk cubit2 jer... siap kdg2 tu main2 mata plk,  lega sgt agak nyer... GATAL!!!..

bab makan plk.. mmg sejak dia 6bln ari tu aku dh start bg dia mkn... bg cereal stage 1 tu,.. ngan baby bites.. feveret dia tu... aku pun rajin gak la this time(berbanding time kakak dl).. aku goreng beras then aku blend sampai halus... ikan bilis pun aku buat macam tu... sayur2 pun aku blend gak siap2... then buat mcm ice cube... ade carrot, brokoli, labu.. then aku masak la esp time wiken.. selang2 la perisa ikan bilis ngan kurma(manis)... kt skolah pun diorg bg dia mkn bubur 2 kali sehari... ade la dlm 3-4bln kot aku rajin2 mcm tu... saaaammmmmmpai la raya ari tu... biler aku try suap dia  nasik impit... tgk dia mkn rilexx jer... hmmm ini sudah bagus!!... xyah mama masak bubur dah... bg makan nasik je!... hahahah... so, balik kg tu aku try suap dia nasik... ngan kuah gulai tempoyak!!.. redha je dia... rasa pedas2 pun dia rilex je makan... pi penang pun aku suap dia NASIK KANDAQ!... ok je dia.. hmmmmmmmm.. senang la ini macam!.. :p  heheheh...xde la...biler rajin tu aku masak jgk la bubur... kesian plk kt dia.. btw, biskut pun dah xnk dah baby bites.. boring agak nyer... skarang mkn BISKUT TIGER!!.. murah & sedap!!... mama&adik&abah pun blh makan skali!!.. :p  tp comot nyer tuhan sajer la yg tahu...redha je la... :|

ragam lebih kurang dl gak la... dlm keter dah xleh duk diam... mmg kene ikat dh dlm car seat tu.. ade sekali tu siap bg nenen tgh DRIVE!... slalu tu ubat xdok diam tu is biskut!... mmg tiap2 ari aku bwk bekal baby bites tu... tu yg dia pun naik boring agak nyer... ni biskut tiger ni so far dia ok lg la... nk jln jauh2 buh dia dlm car seat tu mmg aku xberani la... paling jauh pun ari tu terpakse amik abah nyer kt opis... tu pun meragam mase dh nk sampai tu... hasrat dulu konon yer anak yg ni nk ajar dok dlm car seat...xnk pegang mcm zara dl tu mmg tak TerCAPAI la nmpk gaye nye... asyik meragam je...xdok diam... mmg skarang kalo dlm keter tu penat melayan dia je la... kalo blh nk cepat sampai je.. huhuhuhu...

 rifqi n d girlsss...
 mat arab ni pun berkenan kt dia.. siap nk bwk balik arab..:p
 muke berkedut2 mkn ape ntah.. :p
 mcm upin ipin tak? .:p
 tgh enjoying his baby bites on the way to skolah...
 rifqi n atok misai... :)


eh dah la... dh time nk pi pam&solat asar & pulanggggg....  :D 



13 August 2011

my new toy

0 comments
Ya Allah!!....lame giler xupdet blog...dh 2bln tu!!...ishhh3...dh bersawang! ;p

byk sgt bende nk citer..dunno where to start...terkial2 nk type entry pakai ipad ni..eh?haaaa..ye..aku kitorg dh ade ipad..:). (aku ckp kitorg sbb mmg la aku yg beli..tp yg pakai nye encek suami&zara...) aku stakat check fesbuk ngan main game time ngantuk kt opis..anyway,mmg salah 1 sbb beli pun supaya zara blh dok diam esp bile g mkn kt kedai...;p lg pun byk education game yg ade utk ipad..(education la sgt..kang angry bird gak dia layan)..tp game2 drawing n coloring dia layan gak..:). Rifqi pun pandai gk main ipad ni..tp dia ketuk2 drum set app je la..pantang gk tgk org lain ngadap ipad ni..dia sibuk nk rebut!...skarang dh pandai bukak cover ipad ni..dl mase xde cover(2weeks gak ipad ni bogel ;p) dia xleh nk tnjuk skill..;p
Akibat ipad ni jgk la aku terminate meksis berukben aku tu( mmg xpakai dh pun) n signup P1 4G...nk wifi punye pasal..tp i'm glad sbb so far servis bagus..intenet laju!..agak drama gak la mase nk amik p1 ni..mase tu g giant kinrara nk beli screen prot..sambil lepak kat fudkot,try la donlod app pakai wifi free kt situ..punye la lembab..xberjaye kt situ,kitorg ronda merata2 cari port yg ade free wifi..siap lepak dlm kete tepi mcd!..tp lembab gak!dah nyer aku ckp kt hubby jom la amik p1..trus pi care4 kt area umah ni..sign up!!amik ko!!..;p

Mmg dh lama plan nk beli ipad ni..sbb biler pegi kedai mkn,ramai yg gune ipad ni utk bg anak depa'dok diam'...;p heheheh...xde la,tu saje je...sbb pengaruh-rakan-sebaya pun ye jgk..kt opis tu ramai yg dh beripad.. ;p tp biase la,kene dahulukan budget utk bende2 kePERLUan..bende2 keHENDAK ni kene KIV dl..nk dijadikan citer..UC bg BONUS!!..stelah lama dgr ura2..akhirnye dpt gak..ni kire kali ke2 dlm idup aku dpt bonus kejer...kesian kan..;p anyway,xde la dpt byk sgt pun...xsampai sebulan pun... Alhamdulillahhhh...

Hasil dr habuan tu,almost masing2 dpt bahagian nye..esp umah..dpt la selai kapet mahal..(yg aku tgh lepak ni haa) sedap la skit nk melepakkk..selain tu,dpt la beli rak towel 2 tingkat..yg ade tu dh patah..n a chest drawer..hmm..kain baju dh kekurangan space..;p kebetulan thermos letrik tu rosak( ok la tu,dh 4 thn pakai,yeop bg mase dpt zara dl)..so,gantila dgn yg baru..mmg kire umah dpt byk gak la..;) tu pun cdg nk ganti langsir for raya tp xcukup budget dah..;p

Anak2 pun dpt la bhg.skit..dpt beli a few things..n of coz kene la reward diri sendiri kan?..dh kate bonus kejer...so,ni la hasil nye..alhamdulillah.. Selebih nye tu aku put aside utk raya prep n simpan dlm asb.. ;)

**i'm having problem nk upload gambar kt sini pakai ipad ni..tensen plk aku!!**

19 June 2011

Twikle2 lil star

0 comments

(adik pakai baju star2 same ngan mama :p)

Adik tido kepenatan sgt kot main bowling smalam..td pun bgn lmbt..pg ni lps 'bekfes' pun trus tido..smalam dia enjoy je kt bowling tu..diorg psg music kuat2 & lampu disco mood..org ckp kuat2,dia pun jerit2 gak..:p

adik lately suke sgt main tinge mama..biler dukung dia n dia tgh bosan2,kang dia akan perati(tgk) n belek tinge aku..sampai dia geram,dia tarikkk tinge aku..dh sudah tinge kiri dia buat tinge kanan plk!..adikk..adikk..

Bab meng'combat' sgt handal...abih 1 umah dia tlg sapu..tp masih dlm proses blajar nk angkat bontot..nk merangkak..

Kalo main ngan kakak,dia suke rebut botol susu kakak..biler kakak gelak,dia pun nk gelak..kdg2 kakak saje gelak for no reason pun dia gelak gak..:p

17 June 2011

Oh!rifqi..syg ku..

0 comments

Smalam rifqi 2kali jatuh katil!..1 mase tgh tido..mama xsedar rifqi jatuh,trus dengar 'bedebuk!' n rifqi nangis je..then mase mama tgh mandikan kakak,adik mcm best je main atas katil sambil 'abababa..' skali nyer 'bedebuk!' lagi..kuat!..kesian adikk..mama dh letak benteng-bantal atas katil pun blh jatuh...
Anyway..ni kire 3kali dh adik jatuh..1st time dl pun time mama tido..lg la direct frm katil to atas lantai..kesiann adikk..tp adik nangis kejap je...adik macho! Mama saaaaayang adik! :)
*gambar tu kakak yg amik :p*

19 May 2011

my kaaacang putihhh!!

0 comments

 can diff tak mane 1 zara mane 1 rifqi??... heheh... mata zara sepet lg eikk??.. both got same hidung n mulut.. :p

d beginning of d next 20years rutin..

0 comments
a week 4 d sports day...
zara: mama.. cikgu suruh beli TEK SUT kaler itam..
mama: (tek sut??) trek suit la sayangggg...
... terkial2 lidah kakak menyebut nyer... mama nyer xpernah beli tek-sut utk dia b4 ni...mmg dia pun jarang dgr perkataan tu... tu yg tergeliat lidah dia tu... :p

one morning, a few days b4 d sports day....
mama: kakak...bgn...jom skolah.... ari ni ade sukan kan?? cepatt...nnt cikgu marah...
zara:...(gosok2 mata)... tek-sut xbeli lagi..cikgu suruh pakai tek-sut itam!!...
mama: mlm kang kiter pegi beli ok...??
zara:...(dh start nk nangih)... kakak nk tek-sut!!...cikgu suruh pakai!!..
mama: (ahhh sudah!)...
zara: tu naper ada baju merah?cikgu suruh pakai baju BLUE!! (dia nmpk baju skolah dia bergantung blakang pintu)
mama: ...(hah!sudah!...ni mesti dia ingat ari ni ari sukan dia!)... laaa kakak... ari ni baru ari rabu... kakak sukan ari sabtu kan??...
....aku pujuk2 la dia... br dia ok.. salah aku gak...gatal2 pi sebut mcm tu awal2 td... tujuan aku sbb nk bg dia semangat nk bgn pi skolah...n i meant sukan= prektis sukan...as they always do in d morning.... aiyooo...

hmmm.... so, when d day sudah tiba... dumer org dh prepare fizikal n mental... esp mama dia.... hahahha... ngalahkan org nk pi berperang!!... hahhaha.. mane tak nyer... cikgu dia bg notis kate kene ade kt dewan mpsj puchong indah tu pkl 7am!!... giler awal!!.. mane sempat nk bersiap...nk mandikan rifqi lg...
so, as planned... rifqi salin baju je... kakak je mandi... mama n abah mandi ala kadar je... pakai perfume byk2.. n paling penting, pakai baju kaler BLUE!!.. aku pinjam jersi brasil hubby... dia bakai jersy lain..

pkl 7++ sampai dewan tu tgk lengang je lg... cikgu2 pun br nk sampai!!.. kebetulan terjumpe jiran TPI pun ade anak kt idealis... tp 5yo... so, sembang2 dl ngan dia.. kakak dh jumpe kawan2 dia... hubby beli nasik lemak n bihun grg kt luar dewan tu... lama gak kitorg tunggu... pkl 8++ br start.. mamatok&papatok pun mai... penuh gak dewan ari tu... ade 3 'rumah' je... sbb ade 3 cawangan(tasik prima=BLUE,puchong prima=red,saujana putra=yellow)...8.30 perarakan masuk... comel je tgk bdk2 ni marching.. terharu sampai nk kuar air mata tgk zara... such a big girl dah anak aku.. tu baru berarak masuk dh nk mengalir air mata... blom beraksi lg tu.. :p

 
tgh get ready utk marching in

lps tu ada bacaan doa...ucapan guru besar then ade CIKEN DANCE... cute nyerrr... :p  not long lps tu start d games..start dgn bdk 4yo dl... sbb diorg ni cepat bosan... :p  n penyampaian hadiah dibuat trus lps game... senang saper2 parents yg ade hal blh balik awal....so, d games begin...dia org no.2... d game: ais krim gergasi... cara2 nya: bdk2 akan bwk 1 manila kad buat bentuk kon ais krim.. kat ujung blh sana ade 1 gelung with bola2 kecik.. setiap bdk kene lari - > amik bola masuk kon -> lari balik kt kwn... tu je.. mase turn dia tu dgn semangat nyer mama jerit..'CEPAT KAKAK!!..CEPAT!!'...dia sempat tgk kt aku...heheh... abah biase la...jd paparazi... mase turn kwn2 dia tu aku jerit la 'BIRU!!BIRU!!'... hhehehhehe...semangat tak??... :p oh, btw..ari tu dia siap ajar aku mcmmane nk sorak (blh?)... dia kata.."cikgu suruh lari laju2...pastu jerit 'BIRU!!BIRU!!'..nanti masa kakak lari, mama ckp la 'cepat kakak cepat!!'..." ...hahhaha.. bersungguh2 muka dia mase bg penerangan tu... hahaha... aku pun iyekan je sambil tahan gelak... so, aku-yg-menurut-perintah ni ikutla mcm yg dia suruh tu... :p

keputusan nyer??...dpt la no.2... rumah kuning no.1... mmg mcm lipas kudung bdk2 umah kuning tu.. tp main tipu skit sbb depa letak bola2 tu dm raga...bukan dlm gelung...senang skit la nk amik... xpa2...no.2 pun cukup bagus...janji xlast.. :p then depa trus naik pentas amik medal.. fuyyooo...kecik2 dh dpt medal... dh mcm olimpik plk aku rase... hahahha!! hover tau!!!.. :p

 
kakak n her silver medal

lps tu sambung la dgn game2 yg lain... ade 10 game sumer nyer.. sampai game 6-7 tu dh start boring dah... mamatok&papatok pun balik dah... kitorg bukan nyer ape...sajer la nk tunggu sampai abih... 1st time la katekan... hikhikhikkk... last2 tu ade game utk parents...1st acara makan kek...kitorg xamik port pun.. lg pun aku pegang rifqi...mmg konfem la xkene masuk.. skali nyer cikgu siti bg kain batik kt aku 'puan, masuk la puan..'... 'eh,sy ade baby'...'xpe2...meh sy pegang baby..'..terus dia amik rifqi...dia mmg minat kt rifqi...slalu kalo tima amik zara,dia sllau tegur rifqi.. so, dgn rasa paksa rela tp SPORTING...aku n hubby pun masuk la... acara LARI IKAT KAKI... diorg ikat kaki 2-2 org..lari 3 kaki la ni.. mule2 tu siap plan dh ngan hubby caraa2 nk jalan... tp biler dh tiup wisel nk start, tgk org lain main lari je.. trus BERDESUP kitorg lari...sampai ujung, pusing kerusi then patah balik... masa dh nk sampai garisan penamat tu dh off-balance... hah!..ape lg..JATUH bergolek la laki bini!!... hahahha!!...malu ade...enjoy pun ade...sakit pun ade... tekejut badan aku dh bertahun xberlari!!... hahahha... last2 dpt no.3... jadi la... hehhehe... :p dpt la hamper yg penuh dgn jajan... :p


 
adik dh start boring

 
kakak n her bestfren,shahira

lps tu abih la acara sumer... balikkkkk...

 
petang tu sempat main beskal ngan adik

gitu la citer nyer...this is kire d beginning of segala aktiviti anak2 yg wajib kitorg tgk lps ni... kire lps ni..setiap tahun ni la rutin nyer... SUKAN... HARI KANAK2..HARI PENYAMPAIAN HADIAH...EXAM... saaaaammmpai la ke GRADUATION DAY.. from zara, rifqi dn insyaAllah adik2 yg lain.... agak2 dlm 20TAHUN lg la rutin nyer ni... well... it shud be fun i guess... hehehe.. :p

16 May 2011

5th anniversary wish

0 comments
hopefully its not to late utk wish kt encek suamiku..
HAPPY 5TH ANNIVERSARY!!...


alhamdulillah kita berjaya mengharungi 5thn bersama2...tanpa dugaan yg berat2... dgn 2 permata yg Allah beri.. penyeri hidup ...harta dunia akhirat...org kata d 1st 5 years tu paling mencabar... alhamdulillah kita survive!!.. :) 



bersyukur sgt2 dikurniakan suami mcm enchek husband ni....
walaupun dia ..
kdg2 poyo... kdg2 lawak.. kdg2 blur.. kdg2 notty.. kdg2 MJ(mati jiwa).. kdg2 hemsem.. kdg2 busuk..
tp most of d time dia..
PENYABAR... baik hati.. caring.. rajin tlg basuh baju... rajin tlg bancuh susu anak... rajin tlg kemas umah... rajin tlg basuh keter... mcm2 lg la..
tu sbb la saya SAYANG suami saya.... :D


semoga tahun2 yg mendatang ni lebih indah.. dan semoga segala cabaran dpt kita tempuh dgn kesabaran dan kasih sayang... aminnnnn... :)

langkawi anniversary trip (part II)

0 comments
finally...br ade peluang nk update...ari tu cuti 4 ari kt umah pun xsempat nk update...biler tgh semangat, blogspot plk buat hal...ok2...jom sambung citer...

saturday (30/4)
Aku mmg berhajat this time pi langkawi , aku nk naik cable car+jmbtn gantung tu..sbb dh 2 kali pi tp xdpt naik.. tp dpt berita xbest kata cable car tutup during our visit for maintenance... (hubby dh kegembiraan dah..)...namun begitu...hahhaha...masa check in kt berjaya ari tu aku bc diorg tutup sampai 29/4 je...30/4 bukak balik..yippiiiee!!..memandangkan flight balik kitorg MALAM..pkl 9pm...mmg sempat la nk beraktiviti siang hari ni... dan cable car adalah destinasi nyer!!... tambah plk beraya ni sbelah orientala village ni je...elok bebenor la.. :p

cdg n kuar awal....tp biase la dgn bdk2 ni...pkl 10++ br kuar...bekfes pun ade yg ade je dlm bilik tu... sampai2 oriental village tu tgk org dh Q 'berlingkor' dh nak naik cable car tu.. hubby bl tiket...tiket pun dh naik rege..diorg kata dl rm15 je...ni dh rm30..double!!... xpe2... Q  je la... sejam lebih gak kitorg q.... tp yg best nyer xyah dukung rifqi... ade awek 2 org ni baik ati... n berkenan kt rifqi...  siap bg kipas kecik kt zara...

 
sudah end of Q...kakak sgt happy! :p

dkt pkl 12 ga br dpt naik cable car tu... panas gak dlm tu eikk...xde aircond... tp bdk2 ok je... sampai2 1st point tu zara mengamuk plk...sbb abah dia angkat masa dia nk turun cable car tu.. tetibe plk angin mengade bdk ni... aku rasa sbb dia rimas tinge block kot... naik tpt tinggi kan... ajak amik gambor pun xnk... then kitorg naik next point... rifqi diammm je... gud boy... terjumpe lg awek2 tu....diorg blanje zara eskrem plk... hehehhe.. then pi jmbtn gantung tu... nyanyah dh warning kata nk turun tu agak jauh n berbatu2... aku tgk tangga turun tu mcm ok...aku ajak la...ye la...dh bayar mahal2, rugi la xpi... baru 1/4 jalan tangga nyer dh xcantik... tp xla penat sgt(sbb turun kann)... sampai kt bridge tu mmg cantik la view nyer... tp aku xbrani la nk tgk bawah... gayat worrrr....tinggi giler!!... hubby pun senyappppp je... zara plk berani je nk pi tepi2 tu....huhuhuh...jgn anak oiiii...seriauu!!.. kitorg jln sampai ujung bridge then pusing balik... nak naik tangga tu balik yg masalah tu... abah dukung rifqi...kakak plk xnk dukung...nk naik sendiri... dh tu marah2 mama...xbg pegang or ckp...pdhal org ramai dh ni kt blakang... adoiiii... angin xbetui... penat kot...mane tak nyer... aku pun SEMPUT nk naik tu...huhuhuh...

 
atas bridge

 
2nd checkpoint...

 
abah control gayat macho

 
nice scenary..:)

lps tu kitorg trus turun..mase tu dh pkl 1 kot... adik pun dh lama xminum susu...  hubby ajak lunch kt kopitiam kt pintu masuk oriental village tu...cdg nk pi tgk rusa n rabbit pun xjd...aku selambe je bg adik minum time tu.. penat n lapar sgt dah... kakak plk still moody.... hubby order asam pedas...sedap..aku mkn ciken chop.. lps tu trus balik bilik...

 
sempat amik gambor kt bwh pokok 'keramat'..*zaman berchinta dl pernah amik gambor kt sini...* :p

kt bilik...kemas2...  bdk2 pun tido kepenatan... ptg tu hubby kuar pi beli nasik lemak&rojak..lapar la.. sedap tp xsempat nk abih mkn... sbb pkl 7 dh nk kene checkout...flight pkl 9.10... kelam kabut la mase tu... sbb dh lmbt nk check in flight... sampai airport, pulang keter... flight delay 30min...sempat la pi solat dl.. rifqi plk ngamuk...xsempat aku nk berbedak pun... sampai lcct fifi tlg amik...dh dkt pkl 12 gak sampai umah... alhamdulillah... home sweet home... :)
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template