18 November 2010

another episode of FINALLY

1 comments
finally... babyNo2 is here!!..
babyNo2 is now officialy known as RIFQI DARWISH B.NUR ARDI...RD junior.. a BINARY BOY..
alhamdulillah... (fyi, rifqi = lemah lembut, darwish = warak...aminnnn)

baby ni sgt 'mendengar-kata'...y i say that?sbb dia tlh menunaikan hajat mama&abah dia supaya dilahirkan pd tarikh yg cantik...01-11-10... time pun cantik 12:21 tgh hari... :) tp no IC kt blakang tu xbrapa nk cantik tp ok la... 101101-10-0063... :)

anyway... aku berhajat nk cerita kronologi for this pregnancy..or shall i say proses bersalin.. sbb mase zara dl pun berhajat gak, tp xterbuat2 gak.. last2, aku pun dah lupe..

let start a week ealier..
monday(25/10) - terpakse EL sbb zara demam.. d nite b4 tu badan dia tiba2 panas.. tp ari tu dah ok dh..dia pun elok je dok tgk tv sepanjang ari...aku plk mmg bz 'work from home'... diorg kt opis tgh bz wat testing utk aku punyer module...

26/10 - keje.. mmg kalo ikut ati mmg malas n xlarat dh nk bwk diri pi opis.. tapi.. keje byk.. n cuti pun dah xde.. lg pun nk drive pun susah skarang.. kaki dah asyik nk kene kang2 je.. pedal keter tu pun payah nk tekan... : ptg tu 'rombongan cik kiah' yg cuti2 london sudah balik... hubby pi tlg amik.. balik dr opis t trus pi ospital sbb ade checkup... doc kata mmg dh dkt sgt ni.. 'nnt jumpe kt dlm labour room je la', doc kata.. :p aku siap mintak MC kt doc...sampai friday ni.. doc OK saja!!... yeay!!.. :p

27/10 - mama&abah balik kuale.. kakak gi skolah.. aku dok umah je la.. tp bukan dudk sajer.. pg2 lg dah kene 'work from home'.. bz giler.. : hubby plk dh start cuti(sbb nnt nk masuk kejer baru).. tp dia kuar pi settlekan a few things.. esp hal2 umah desa idaman..

28/10 - hubby pi opis.. dh pkl 3 br balik.. aku siap order 'milky prawn' from gold chilli.. tetibe teringin.. baik aku sebat sbelom meletop.. :p then aku ikut hubby pi umah desa idaman.. lampu sumer dh siap pasang... sajer nk pi tgk.. + nk EKSESAIS panjat tgkt 5!!.. so baby kuar cepat skit.. :p

29/10 - errr... dok umah but still 'work from home' gak skit2..

30/10 - jiran blakang umah ajak pi wedding abg.dia kt putrajaya.. memandangkan 'dapur dah tutup'.. elok sgt la tu pi mkn.. 1st time pi wedding kt tepi tasik tu..ala2 garden wedding.. indian-muslim style.. food pun mmg mcm kt kedai mamak tu.. :p

31/10 - lunch kt kedai je... then pi potong rambut zara kt kedai.. ptg tu mama&abah&bibik sampai... mlm mama masak nasik lemak..

01/11 -
...the pain...
tgh mlm pkl 2.30am tu dah start rasa sakit.. n baru aku ingat mcm mane sakit 'contraction' tu.. mule2 tu ingatkan sakit nk biyak... tp sakit nyer ON n OFF.. mcm every 10-5 min tu.. pikir2 balik kalo aku pi ospital skarang pun no use.. rilex dl.. rasa blh terlelap, aku lelap.. pkl 4.30am bgn nk pi toilet dh terasa mcm ade air kuar skit2..tgk mcm darah2 skit.. xpe2.. tunggu subuh.. pkl 6am aku bgn..mandi.. smayang subuh (xtau la blh smayang ke tak).. then turun bekfes nasik lemak + horlicks.. hubby plk dh siap2 pakai baju keje.. dia kene start keje baru ari ni.. tp ms bekfes tu dia check aku nyer contraction dah every 3min!!.. he decide not to go opis.. n send me to ospital terus!!..

...the waiting...
dlm 7.15am tu kitorg kuar umah..terus pi ospital.. bg admission letter..terus tolak masuk labor room.. salin baju.. then nurse check serviks.. dh 6cm kata nye.. then pasang 'mesin bunyi kuda' tu.. aku tanye dia apsal xbg 'ubat berak'? dia kata kalo kurang dr 5cm je diorg bg..kalo dh lebih xblh..takut terbiyak kuar baby skali!!.. :p
so, d waiting game begin... pkl 8.30 doc dtg... doc pecahkan air ketuban.. tp xkuar byk sgt pun.. tp lps tu everytime contraction air tu kuar lagi&lagi.. doc kata dlm 2jam lg blh la kot..
so, tunggu la...contraction demi contraction.. mule xla sakit sgt.. then makin sakit.. baby plk ade 1 masa tu TERTIDO kot.. nurse tgk dia punye herat beat mcm dh slow.. aku & hubby pun ade gak terlelap2.. aku plk dh sakit pinggang dok baring jer.. : ade gak aku try amik gas tu tp mcm xde kesan je.. setiap kali contraction aku pegang(genggam) tgn hubby... by 11am tu still xde rase nk meneran lg.. so, tunggu lah lagi..

...the momment of truth!!..
biler dah contraction dh makin kuat.. aku pun dh start rase nk nangis dah.. sakit wor!!.. sakit giler biler contraction tu.. sampai ade skali tu hubby suh aku jgn suare kuat2 sgt.. aku sound dia balik 'dun ask me to shud up! i'm in pain ni!!'.. hehhehe... sorry yer yang... :p by 12 tu doc dtg.. diorg letak kaki aku kt atas bende-letak kaki tu.. n suruh teran... tp aku xde rase nk teran lg.. aku dh mcm nk naik giler dah... sakit sgt!!.. aku mintak nk turunkan kaki.. then try nk pegang kaki tp still xselesa.. udah nyer aku lunjur je kaki!!.. dah menjerit2 dah aku.. doc dh marah sbb aku jerit2... dlm keadaan sakit tu, i cannot control myself oredi.. sampai merayu2 kt doc... 'tolonglah doc.. sakit ni!!'.. udah nyer doc masuk drip kt tgn.. ntah drip ape... tp a few minit lps tu br rase betul2 nk teran.. mule2 teran tu xkuat.. then doc kater baby dah kuar tp termasuk balik.. then biler ade rase nk teran kuat2 tu, mmg aku rase ade bende kt ujung bawah tu.. aku teran sekuat hati... POP!!.. rase kuar..then doc suh teran lg sekali, terus lega... baby dah kuar!! terus letak atas perut aku... LEGA GILER!!!.. tp lps tu doc nk cucuk ubat kebas utk jahit.. sakit la plk!!.. dl mase zara aku xrase ape pun.. siap blh buat lawak.. ni mase dia jahit tu blh rase.. terangkat2 punggung aku!!... then biler nk sudah tu diorg bg baby (yg dh di lap2) kt aku.. kecik je babyNo2 ni.. :p then doc pun blah..

...the afermath...
nurse suh aku rehat dl.. diorg bwk baby gi nursery.. aku mmg kepenatan... hubby pun kuar masuk labor room sbb mamatok dh lama tunggu kt luar.. aku suh dia pi makan n smayang dl... pkl 2++ br diorg bwk aku kuar.. lama gak la dpt rest/tido dlm labor room tu.. mase tolak kuar tu i can hear zara's voice from far... rasa rindu plk kt dia.. :p tgk mama pun dh sampai.. mase kuar tu single room xde kosong.. so, masuk bilik double dl.. mama suap aku bubur ikan.. br lega skit.. mmg lapar giler td.. then diorg bwk baby masuk utk try breastfeed.. pandai gak baby isap...KUAT!.. tp xde susu nyer...kesian dia... dh pkl 4 tu mama&abah balik.. papatok dtg.. amik mamatok&bwk zara skali.. aku rest kejap... rase nk shi2 tp diorg xbg bgn pi toilet.. kene tunggu 4jam lps kuar..so, pkl 7kang br blh pi toilet.. nurse bwk bekas tu tp aku try shi2, xdapek la..pdhal mmg nk shi2 sgt2.. :

pkl 6.30 tu br la dpt bilik single.. pkl 7 tu aku terus pi toilet...br la legaaaa dpt shi2... mlm tu man&family dtg.. rizal&sab pun dtg.. try bg BF lg.. mcm ade progress skit.. :) dinner mkn nasik grg.. hubby balik kejap.. mandi n amik brg..

02/11 - pg tu pkl 6 diorg dtg antar baby utk BF tp baby tido je.. pkl 10 doc dtg.. dia check stich(aku tanye nurse smalam brape stich kene, dia kata 3 je..) doc kate lps lunch blh discharge.. b4 kuar tu sempat bincang2 ngan hubby utk finalize nama baby.. RIFQI tu dh konfem.. nama 'D' tu je blom.. nk darris ke..dayyan ke..darwish ke.. :p pkl 12++ lps lunch, kitorg check out!!.. ;)

ptg tu hubby terus pi JPN, daftar...final: DARWISH.. :)

so.. gitulah citer detik2 nk kuarkan babyNO2 ke donia ini!!.. alhamdulillah.. segalanya berjalan lancar.. timer kasih utk semua yg byk bg sokongan dan doa.. semoga RIFQI DARWISH ni jd anak yg soleh..aminnn :)



hensem tak?? :p


kakak sooo excited.. asyik nk dukung baby jer...
 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template