27 August 2010

puasa 2010

ngantuk giler ari ni...xtau la apasal...
i tot its only me... rupe2 nyer most of d malays in d ofis ari ni having d same problem..

since ppl start coming back from lunch balik, i shud not sleep..
so, marilah kita mngisi masa terluang('terluang' lah sgt!) dgn update blog(tho blog xleh bukak plk ari ni)...

ni nk citer psl ramadhan kali ni.. its puasa day 15th oredi.. alhamdulillah aku masih blh bertahan..
with a 7th month (active)baby in my tummy.. but still blh puasa.. :)

tahun ni punya puasa penuh dgn bende baru..
1. 1st time puasa di rumah baru
2. 1st time puasa kt opis baru
3. err..2nd time puasa time pregnen... tp masa zara dl lain.. preggy in early stage.. so, xde rase sgt nk mkn.. nafsu mkn a.k.a LESEN BESAR blom pandai pakai lg.. this time, tetiap ari dh di'train' mkn xhengat donia!!... biler nk puasa dah risau!!.. tp alhamdulillah la.. ari 1st&2n puasa tu pkl 3-4pm tu baby ngan mengamok dah dlm perut.. lapar sgt agak nyer... masuk ari ke-3 dah senyap skit.. risau gak mule2 tu... tp i think baby dh pandai time tu, he's saving he's energy.. dh nk dkt bersahur br dia mengamok.. 'gud boy!!'.. :p

puasa @ new house & new opis..
hmm.. awal2 dl dgr mcm2 citer gak diorg kata psl jem teruk time nk balik kejer bulan2 puasa ni.. tp so far alhamdulillah la... xde la teruk sgt.. kurang sejam blh sampai umah.. working hour pun 9-5pm... sama mcm hubby.. n zara plk kene amik b4 6pm... so, sapa2 dl pi amik dia.. lambat 15-30min tu biasa la..
psl mknn plk.. awal2 ni mama,abah n bibik ade kt umah tu lg..so, ade 'chef' tlg ready food.. tp time chef xde, kitorg beli je la.. param dkt je.. kt depan OTK.. byk gak choice... xpun singgah je kt jln kampung, otw balik opis tu.. lg senang..
wiken plk biler rajin or xberbuke kt luar, aku masak... mcm 1st wiken ari tu msk nasik minyak+kari ayam+sambal udang + cucur kuchai.. last wiken plk msk mee rebus.. heheh.. simple2 jer.. wiken ni xtau lg...see how..:p

slalu by 7pm tu kitorg dh settle down kt umah.. mandi2 then berbuke... by 8pm dh siap mkn.. then baru la mandikan kakak.. sajer xnk mandikan dia b4 berbuke.. sbb dia suker menyibok time org berbuke... time tu la dia nk buat perangai..

mmg lately agak notty skit anak mama ni tau!.. geram la..
biler marah2, dia akan ckp 'mama, ckp la...'..
biler kiter buat xtau, dia ckp lg..'mama, ckp la elok2...'.. adoyai...
then biler tgh mood baik(even kiter tgh marah), dia akan ckp 'kiter shaaaayang mama!'...
hmmm... geram tak??

anyway, bulan puasa ni dia tido awai skit... slalu b4 10pm dh tido.. kdg2 b4 9pm dah tido.. most of d time mama&abah yg tertido sementara nk tunggu dia lena.. yg dia dok sibuk layan vcd.. tp tu la, blh la mama&abah dia supper dgn tenang lps dia tido tu.. :p


found this cheeky picture of kakak dlm album raya last year.. :p

kitorg dlm pkl 9.30 tu mesti nk mkn.. siap ade skali tu aku lapar giler, siap mkn nasik 2nd round!!.. kuar pi pekena beger pun ade gak.. :p biase la...bln2 puasa ni teringin mcm2.. :p

lps dh kenyang sumer, br naik solat isyak & terawih.. buat yg wajib je.. n terawih aku smayang atas kerusi... xlarat nk bergerak byk2...

sahur, simple2.. lauk apa yg ada je.. + menu baru tahun ni.. HORLICKS!!.. n aku akan make sure tambah 3 sudu oat dlm horlick tu + sebijik kurma.. sunnah.. n nk bg tahan skit perut utk diri sendiri & baby.. :)

lps sahur, tunggu waktu subuh.. then br sambung tidooooo...

hmmm.. gitu la rutin puasa tahun ni... ni ade lg half way to go.. hopefully dpt puasa penuh mcm time preggy zara dl... aminnn... :)

* oh yer... lupe nk citer psl persiapan raya... as of today, skit2 je.. last wiken sempat gi alam sentral.. tahun ni tgh IN baju kurung cotton.. i know its hard for me to fit in.. tp sbb teringin, aku beli gak sepasang!!.. size XL ko!!.. mmg muat la.. tp lps beranak nnt konfem xleh pakai dah!! hahha.. thinking nk cari jubah gak sepasang... n theme kaler tahun ni... GREEN!!!.. this wiken nk pi soping lg.. hehehhe.. :D
rumah pun dlm proses nk 'beraya' gak.. since last wiken, me&hubby dah start gantung a few painting&pictures esp kt area tangga tu.. ade a few more things cdg nk buat... insyaAllah.. ikut tahap kerajinan.. :p

anyway, ni gambar2 raya last year...:p

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template