19 October 2009

kunci dlm genggaman :p

at last...d most wanted n waited keys is in our hands...alhamdulillah...:D
we've waited for almost 2 years!!.. i still can remember d hassle mase nk dapatkan loan & sign SNP dulu... that was like in early january 2008..haduihhh...penantian suatu penyiksaan...:p

inilah kunci yg ditunggu2 itu... mase wat payment, dv siap bg beg biru tu + beg kunci + user manual utk umah(??)


selama almost 2 tahun ni.. kami dok ulang alik la nk pi tgk progress umah tu.... kkdg sebulan skali... dh last2 tu selang seminggu kami pi tgk lg... dr depa nk naik tiang...sampai la naik dinding...atap...sumer kitorg ikut d progress... yg paling excited mase dev ni is biler kitorg dpt (curi2) masuk our real house... slalu tu pi masuk umah contoh..or umah org lain yg xberkunci...:p sajer...pi tgk n plan2 ape nk wat nnt utk umah sendiri...:)

statement loan from bank pun dok slalu mai...sbb every phase tu depa akan release duit...n every time tu jgk la kami akan dpt statement...psl payment...alhamdulillah...dah setahun dh kami bayaq penuh..we all amik pakej yg terus bayar penuh..mmg sakit skit la sbb umah sewa pun nk kene bayar...umah baru pun kene bayar... tu pasal la aku dh xsabar2 nk masuk umah baru... :p

ok...so...finally last friday(16/10 - nyanyah's b'day!!:p) was THE-DAY!!.. aku amik half day (coz i have to do something) then right after that i met hubby kat site office belakang our new house to pickup d kunci.. b4 tu hubby pi klang(dev HQ) to pay d what-ever payment that we need to pay b4 amik d kunci...

mase nk amik tu, abg kat site ofis tu dh bg 'taklimat' la what to do next...esp part nk check for defect n all..dia pun ade citer psl phase kitorg tu xramai melayu...ade dlm 7 umah je out of 38(i think) umah kat situ... kitorg ade gak tanye if ade any case(pecah umah ke ape ke..) so far.. he said alhamdulillah so far xde... :)

right after amik kunci tu, we spent some times pi tgk umah tu...check skit2 defect mcm abg tu ckp td... all nmpk mcm ok... just sliding door tu mcm sangkut2 skit... crack2 so far xde lg... maybe sbb xde org wat renovation lg.. paip pun sumer ok.. 1 good thing is pipe sumer yg cantik la... xla kepala paip bodo2 tu..:p & bathroomwares dia sumer pakai johnsonn suisse(sp?).. :)


sajer test parking 2 keter.. masih ade space lg utk letak meja lepak ala2 kopitiam kt dpn keter tu.... heheh :)


so, having the keys means d work HAVE to start!!.. d barang2...d kitchen cabinet..d wardrobe...d lampu n kipas... d packing2 brg...oh no!!! i dunno whr to start!!! ayoyoyoyo..... kitorg plan kalo blh nk pindah masuk before raya haji(27/11) which means lg 1 1/2 bln.. tak tau la sempat ke tak... rase nyer yg akan makan mase is d cabinets..n packing2 barang... xleh buang mase dh ni... bak kate ghazi "BERTINDAK SKARANG!!"... :p

ok...as a start, saturday tu kitorg g survey kipas&lampu... base on farum n citer kwn2, kedai top ten n houses lighting kat puchong tu paling murah.. so our 1st stop is kedai YT (dkt kedai top ten) rekemended by yeop.. survey lampu2 bulat(medium & small size), downlight, kipas & aircond.. lampu xbyk choice.. tp downlight mcm murah.. kipas plk xbyk brand..

then pi kedai in between kedai top ten ngn YT tu... kipas2 dia quite cheap.. kipas biasa panas0nic dia plg murah kitorg jumpe so far.. kipas brand kdk & aircond 2HP dia pun xla mahal sgt... then pi top ten.. lampu bulat medium tu kat yt jual rm30..kat situ rm24(skali ngan bulb)!!.. murah kan... :) ok , next pi houses lighting.. lampu bulat tu rm17!!! giler murah.. hehehhe... konfem amik kt sini nnt!!.. bukan ape...nk pakai byk... so, kene la cari yg murah2 je.. :)

lps tu kitorg g open hse umah kwn hubby kt bangi... then pi umah mamatok... mlm tu kwn hubby sefamily dtg overnite kt umah..:)

kitorg cont our mission on sunday.. lps msk nasik lomak(maklum la..ade tetamu :p).. lps zohor kitorg kuar... 1st pi param4x... kedai tap&basin...ari tu dh tgk dh.. price not bad.. so, kitorg beli basin baren0 1 1/2 bowl (1.2mm thick - 9' deep) for rm450...cdg nk beli tap tp mcm mahal plk.. so, nnt la beli tap tu..

next, singgah cavenzi... nk cari katil single for zara.. kitorg nk katil kayu putih + tilam... price kt situ 229 + 199.. ok gak la.. tp tgk je dl.. nk cari option lain... then terus ke ikea...yippiee!! lame giler xpi ikea... lokasi pertama: MEATBALLS!!!! hehehhe...:p then only pi cari brg... brg2 yg shortlisted kat ikea:
1. day bed (cdg nk letak in my room, for zara) rm349
2. curtain rods.. rm8.90 (2panel) ,rm 23(3 panel) rm34 (Sliding door)...
3. lampu small size(utk toilet) rm10.60
4. sheer curtain...rm44 (3panel kot)

sumer belum beli... nnt la amik sumer skali... tp..yg pastiiii...(halalll ..iklan colget..:p).. KARIPAP 1/2 dozen mesti dibeli... hehehhe...:p then br blh balik...

sooo..ok la... ade gak la brg yg kire dh finalize skit2... this week hopefully blh la cari grill & cabinet & wiring.. insyaAllah... doa2 kan blh la settle b4 raya aji yer... :)

p/s: how&when la nk start packing brg2 kat umah ni???...huhuhuhu.....tulunnnnn!!!!

4 comments:

  1. Semangat pindah rumah baru...Tahniah..cantik umah

    ReplyDelete
  2. puchong ek!! syoknya.. :-) have fun decorating and moving in..

    ReplyDelete
  3. aida, syoknye dah start nak renovate rumah...kitorg ni tak tau bila nak start renovate..pindah pun tak plan lagi ni bila...akak add aida punya link ek

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template