02 June 2009

zara is 2!!!


its zara's birthday!!... yup, my 'ucuk-acam-ama' ni dah 2yo... cepat nyer mase berlalu... dr baby yg berat nyer 3.5kg, skarang dah 12kg!!... dl 53cm je... skarang ni dah double kot panjang dia... zara...zara..

dulu kuar bunyi2 je dr mulut nyer... skarang dah 70% words yg kuar aku blh paham...
dulu mama blh dukung sbelah tgn je... skarang ni nk patah pinggang ni kalo dukung lamer2..
dulu punyer la susah nk bg mandi sbb baby,lembik lg..kene carefull...skarang...zara bukak baju sendiri, masuk toilet sendiri.. mama tlg bukak air n sabunkan je..

do u know:
- sepanjang 2thn ni, br 2kali(mlm) je zara tido without me within <1m>1yo rasenyer, dia tido ngan uchu dia kat bawah(yup,still in d same house but i still can feel her 'missing')
2nd mase aku kene nite shift ari tu... she spent her nite at mamatok's... (this time xrase sgt coz i was bz kejer tgh2 mlm kat opis)...

- talking about sleeping... zara ni tido lasak yamat!!... kalo letak dia sekatil ngan mama n abah, sakit badan la jawab nyer esok pagi tu.. 3/4 katil tu dia punyer.. melintang!! even mama n abah die kurus je(mengaku kurus ahakss!).. maybe kalo katil tu size super king maybe muat la kot... so, currently she still sleep in her playpen.. tu pun dah almost xmuat dah... nnt la, masuk umah baru mama belikan katil utk zara yer... ;)

- psl tido ni lg.. slalu org akan kaitkan baby with sleepless nite... alhamdulillah, not with zara... seingat aku, ade lg 2-3kali je kot dia ngamuk malam2 xnk tido mase kecik2 dl.. nk berdukung je.. dukung sambil duduk pun xleh.. kene berdiri!!.. tp tu la..2-3kali je kot... n mase dlm pantang dl, ade seminggu je la yg dia meragam mlm2.. maybe sbb blom biasekan diri...

- zara stop breastfeed when she was 5mo.. sbb mase tu aku kene ciken pox.. so, i try not to bf her directly.. i pump, tp xbyk yg kuar.. n makin lama makin kurang... by d time aku dah sihat dr ciken pox, zara n hubby plk kene... kesian dia.. kecik2 dah kene ciken pox.. tp nasib baik xteruk... n nasib baik opah was here when all of us kene ciken pox tu.. she still got 1 cikenpox mark kat peyut dia...:p
(oh, i got confession to make psl BF ni.. i am damn lazy nk pump susu last time.. n was happy when zara dah xnk BF lg... dunno its proper or not to feel this way.. but i know susu ibu is d best for baby....)

- zara can be considered as average in most of baby's milestones: crawling, standing, walking(1yo), talking... tp bab gigi dia lambat skit.. umur 1yo++ baru start tumbuh gigi.. skarang baru ade 4 gigi dpn atas, 2 btg gigi depan bawah.. + 1 set gigi belakang atas n bawah each... rambut pun still xbrape byk lg... xmcm bbdk baya dia yg lain yg dah blh ikat cantik2.. dah le rambut dia curly2 kat bawah.. xtau la ikut saper... dah 2-3kali trim.. tp bukan aku yg trim, akak nursery tu yg awal2 dl dah offer diri nk tlg trimkan.. elok pun.. kalo aku yg buat ade yg 'tobek2' kot... :p .. + dia xsuke pakai hair clips or ape2 yg seangkatan dgn nyer except topi/cap... she loves her cap sbb 'sama mcm abah!'.. :) hair clip tu kalo pakai pun ade la dlm 5min je.. lps tu serabut la balik rambut dia.. (*roll eyes*)

- her latest 'antiques': kiss me on both pipi + on lips(with her ayaq lioq!.. yucky but sooo cute!..:p) n she will say 'aaa..kuu..mama' means 'thank you mama...'..n kdg2 'ai..yuuu' means 'i love u..' when i make 'shushu' for her.... :p
kkdg tu kalo nk 'i-tik' (lipstick laaa), she will kiss on my lips oso... :p


the celebration...

this year zara celebret her b'day 2times oredi(so far..:p)... kire bayar balik la utang party last year... d 1st one we had a party-tumpang at nynyah's wedding last sunday.. and td we brought cake to skolah...celebret with her frens.. siap buat doorgift lg... huhuhuh... enjoy d pics..;)







Happy birthday zara!!!
mama & abah love u sooooooo much... :)




[updated:19/06/09]

kek zara for 2nd celebration kat skolah
kawan2 tgh nyanyi hepi besdey
zara distribute doorgift
gifts from mamatok
from mak long famy (zara 1st kaftan..cute giler!! :p)
baju askar from atok
abah tgh pack doorgift
ni la isi door gift nyer...ala kadar je... :)


p/s: thanx 4 all d wishes n gifts..:)

3 comments:

  1. Happy Burfday Zalaaa!! KJalo nk pwezent kene wat 3RD BIRTHDAY PARTY cum gath beshfwen2 mama dulu! Bley makan KFC superpedas skali... hehehe.
    p/s: Sempat gaks Aunty Nanie terselit dlm gamba party Zala eik... sibbaik nmpk selim.. keh keh keh :P

    ReplyDelete
  2. photographer import pnye..sgt professional,sume org pon jd cantek klau die tgkp gmbr :D

    ReplyDelete
  3. berday pwezen frm nyanyah tk der ker....??? hehe!!! ... nyanyah miss zala ler...:(

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template