03 February 2009

oo banjir...oo banjir..

video

smalam...mcm biase lps amik zara, aku balik umah.. as i open d door n put my c0ach henbeg kat tepi pintu.. 'kecepusss...'(bunyi brg diletak atas air).. then i realize lantai umah aku dah penuh air!!... aku jenguk kat dlm, nmpk air turun dr tangga... aku terus call hubby..'cepat balik yang... umah kiter banjir!!.. air turun dr atas...'

aku amik zara dlm keter n masuk umah... half of kapet kat hall tu basah.. dah kene skit kat almari bawah tangga tu..luckily air xsampai ke kapet meja makan n toy zara.. d air keep coming (in small amount) from tangga.. aku suspek air frm toilet.. maybe air xtutup or sumbat or sumthing... aku dukung zara n naik atas to check punca air tu dr mana..n i saw half of hall atas dah bergenang air.. nasib baik air kene almari zara n cabinet kat hall tu n xmasuk dlm master bedroom(sbb lantai tu xeven kot).. bilik 'fifi' pun looks ok...xde air.. but bilik 'komputer'??... like a KOLAM!!! with laptop + monitor + gitar hubby atas lantai.. tp yg paling aku terkejut: ASAP (smoke)!.. from d brg2 electric.. aku terus panic.. thinking arus electric can easily kene aku (n zara atas my dukung!)... aku terus turun.. look at d main switch.. blurr.. 'mane 1 nak tekan ni??' call hubby again.. then call rizal(my bro).. nasib baik dia ade kat umah.. dia terus dtg.. aku gamble je tutup main switch tu.. 3 mins later rizal sampai.. dia terus naik.. check d keadaan... kuarkan brg2 letrik yg berendam tu.. i switch on d main switch back after rizal say ok.. rizal kater air kuar dr dlm lubang air tu.. 'back flow' kater nyer.. means its air longkang!!.. but to me nmpk mcm air paip je...xkotor pun..

aku letak zara atas sofa n suh dia jgn turun.. she listen to me.. diam je dia kat atas sofa tu.. aku naik atas jap, tlg rizal alih tilam spring dlm bilik tu.. then jenguk zara.. she still there.. 'baik nye anak mama ni..'.. then she said 'kokoyo.. kokoyo..' sambil pegang remote tv.. (its pocoyo.. he fev show).. suh aku bukak tv.. dia nk tgk pocoyo... pandai nye.. :p (mmg slalu tu pun balik dr skolah aku akan bukak tv.. pkl 7pm is time for pocoyo..) then aku tanye dia nk susu ke tak..dia xnk..so aku bg dia 'kot' (biskut - weetameal is her fev biscuit now...xyah susah2 beli biskut baby dah :p)

while dia dok ngadap pocoyo, aku naik atas balik.. tolong rizal kuarkan brg2 dlm bilik komputer tu.. not long lps tu hubby pun sampai.. call tuan umah n plumber n all.. aku start sapu air yg kat hall bawah keluar.. rizal takeout wiper keter then use it to wipe d air.. brilliant!! .. rizal n hubby cedok all d air dlm toilet n bilik atas n buang dlm toilet bowl.. soon d bilik is no more flooded... n nasib baik no more water coming out from d lubang.. kapet sumer dah letak kat luar.. tp ari ujan lebat la plk...

rizal went back after that... then later nyanyah dtg to d rescue... heheh.. nyanyah mop hall bawah.. i mop hall + 2 rooms kat atas... hubby went out beli fud for dinner.. zara pun tido dah after i mandikan n bg sue-sue(zara's version of susu.. yup,no more 'khukhu' :p).. fido came back w fud.. we eat + gossiping + rest.. i decided to take hald day EL... hubby nk amik full day.. need to settle d carpet n d rooms..

ahhhhh... what a day... betul la kater nanie: 'dah dekat nk pindah kuar ni, makin 'meragam' la umah ni.. merajuk agak nyer'... tho banjir but nasib baik those tpt2 penting xkene... alhamdulillah...

d burned extension..






03.02.09

my half day EL turn out to be a whole day MC.. td lps kemas2 n basuh baju tetibe rase sakit pinggang...sakit giler.. i dunno sbb aku mop smalam or my peod.. really sakit.. lps tuan (or i shud say PUAN) umah dtg w plumber n tgk keadaan umah, me n hubby went out (zara pi skolah) .. we went to laundry..antar kapet.. then pi cavenz1(patut nyer nk pi last nite).. order a bedroom set (for 2nd bedroom umah baru).. then singgah giant.. gi klinik..mintak MC.. kebetulan dpn pos opis.. so, i claim my rebate.. then gi maybank updet my A-es-B.. then lunch kat fud kot.. balik umah, plumber dah tunggu.. he settle d paip n lubang sumbat tu.. lps mkn ubat aku tido jap.. then pkl 6 hubby kuar amik zara...

mlm cdg nk kuar selebret besday hubby a day early.. tp xjd... esok je la..:p
my pinggang still sakit a bit.. is it better kalo cuti esok..*wink..wink*

1 comments:

  1. geliga tul abgku ini..nway..baeeekknyeeee zara tuuu~

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template