11 December 2008

zara 18th mo dictionary

zara d lil moonn-keyyy



po-pah : opah... (my mum)
a-'sound frm tekak'..(sound like 'tok') : atok.. (my dad)
a-tek : achik (my lil sis)
na-nyah : nyanyah.. (my sister)
another sound frm tekak ..sound like u-u : uchu.. (my sis, fifi)
u-un : ulun (my bro n SIL - rizal n sab)
ge-ge : ger-ger.. (her tigger softoy)
ba-ba : bam-bam.. (her mini-mouse softoy)

sound frm tekak yg bunyi mcm susu : susu
pu-pah : tumpah
pi : tepi.. (slalu nyer dia jerit 'pi..pi..' - 'tepi...tepi'..)
bi-yak : b*rak..('ya biyak..' sambil tunjuk pempes dia.. tho dia shi2 pun dia ckp dia biyak)
a-tit : sakit (la ni pantang sakit skit pun nak ngadu.. 'tit..tit' sambil tunjuk tpt sakit.. suh org 'tiup')
bab : ba-bab (slalu nyer lps ngadu sakit tu dia akan babab what/whoever yg buat dia sakit tu)
mmmuahhhh : kiss (she will make this sound n bg pipi when nak kiss org.. skarang mmg senang skit nak suh dia kiss.. dl kalo suh pun dia xnak buat)
ish : fish (kalo nmpk air/fountain ke laut ke she will say 'ish' gak... maybe she tot ade fish dlm tu kot)
te-chik : sejuk (mmg jauh bunyi nyer tp kitorg yg slalu dgr ni paham la.. dia suke sgt kalo ltk bende sejuk kat pipi dia n she will say 'te-chik')
bai : bye (skarang rajin mem-babai org...asal nmpk keter jln je dia babai..)
bu-yun : belon
bal : ball (bola)
bag : beg (kalo pepagi b4 gi skolah tu sibuk la mintak 'bag..bag'(bhs.baku tau!) )
ka- sound frm tekak yg sound like 'khuk' : kasut
be-bak : bedak (pantang nmpk org pakai bedak, dia pun nak.. kalo dpt lotion ke minyak ke mesti sapu kat muke)
air-kip : hair-clip
tik : cantik (biler dipakaikan hair clip, she wil tunjuk kat hairclip tu sambil ckp 'air-kip...tik...tik..' )
a-wer : shower/mandi

[tambahan]
bih : habis (+hand gesture)
wok : walk
pi-pi : pipi

lain2:

lately she makin galak berdancing kalo dgr music esp advertisement tv-3 tu (sambil wat jari 'jolok langit')... :p

mulut dia sgt ringan skang.. ajar la ckp ape pun...she will ikut.. tp bunyi yg kuar dr mulut dia tu 50% je la yg same ngan kiter ajar tu.. hehehhe..

ask her 'saper name??'..or 'whats ur name??'.. she will answer 'zaa..laa..'... sooo cute... :p

liat sgt nak mandi or basuh biyak... tp kalo ckp kat dia 'eeeiii...budak busukkk.. cepat shower/basuh biyak...' br la nak gerak..

[tambahan]
biler suh tunjuk faces part... pipi, mata, mulut... insyaAllah sumer dia buat.. esp pipi... :p

dah pandai main ngan ger2 n bam2.. biler suap dia mkn, dia suap ger2 'ammmm..' gak.. biler minum susu, dia bg jgk kat ger2... pegi mane2 pun nak angkut ger2... pendek kater ape yg kiter buat kat dia, dia buat kat ger2... pakai pempes, sikat rambut.. yg paling lawak smalam kat jusc0, suh dia 'walk'(jalan la).. dia blh suh ger2 pun walk gak!!!... siap 'ckp' kat ger2 tu..'walk..walk..'.. adoiyaiiii...ger2 mane blh walk syg oiii... gelak sakan mama n uchu tgk zara ni...

ok la...tu je kot wat mase ni... mama dah xleh nak korek dah... zara pun dah tido...nnt kalo ade bende lain mama updet lg..




zara dah penat main badmint0n (our family-outing-on-sultan's-b'day-public-holiday.. stelah almost 3yrs mama xbersukan.. i'm sure esok sakit badan ni.. dah le xwarmup td..)

2 comments:

  1. [tambahan]
    zaalllaaa very rajin tunjuk gambar 'babah' nyer ... but very jarang recognize or tunjuk 'mama' nyer....

    jangan marah ah mama.....ahaks....

    [tambahan]
    zaallaaaa selalu call nyanyah...angkat tipon jer ..."elo nanyah"....mmmmuuuuaahhh... hikhik!

    ReplyDelete

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template