13 October 2008

ramadhan n syawal 2008

dari sehari ke sehari aku nak wat entry ni ... tp xtercapai akalmu gak...
so, this is my loooooooooooooooooooong due entry... selamat membace...


selamat ari raye dr kami sekeluarge


"berlalu lah sudah ramadhan
sebulan berpuasa...
tiba syawal kita rayakan
dengan rasa gembira...."

(dah2.... nak lagi, nyanyi lah sendiri...)

citer puase
alhamdulillah, dah selesai sebulan umat islam kiter berpuasa (terkecuali utk pompuan2 yg puase xcukup tu... bawak2 la ganti cepat2 yer... hehehehh... :p)
hmmm... honestly ramadhan tahun ni aku xdpt nak memanfaatkan sepenuh nye peluang merapatkan diri pd yg Esa... (wah!..ayat!..:p )... terawih pun dpt buat 2-3 kali je kot... tu pun sumer buat kat umah... hopefully bile zara dah besar skit blh la nak terawih.. tu pun kalo diberi peluang utk merasai nikmat ramadhan lagi... insyaAllah...

baju raye plk meriah gak tahun ni... dah alang2 nak beli utk wedding rizal skali...mase 3rd week puase tu aku, hubby n zara dah pi sopping sakan dah kat pk-en-s dgn keter baru... dpt la aku baju rayer 2 psg (pepel + pink)... zara sepasang(oren) n hubby beli samping(dark blue)... then balik kitorg singgah 101 sbb teringin nak mkn western utk berbuke... lps tu sempat plk soping kat jusc0.. beli baju utk budak2( zara,dini,dayah).. mmg sakan pokai la...

tp yg paling best nyer tahun ni kitorg gi sopping rayer ramai2 mase last week poser tu... hehehe.. nyanyah, me, hubby, fifi, rizal n sab angkut zara skali pi late nite soping kat jln T4R.. b4 tu berbuke kat umah baru rizal/sab.. then by 10 mcm tu kitorg kuar naik keter nyanyah...sumbat 7 org!! angkut la zara yg dah tido tu skali... jem plk tu.. pkl 1am br sampai sane... org ramai giler!!.. ekceli xde la plan nak beli ape2 pun... si fifi je la sibuk nak beli baju raye... zara plk kitorg kene take turn dukung dia.. sikecik tu blh tido sepanjang kitorg soping tu, ok!!.. udah nyer byk jgk kitorg beli.. bertambah best sbb dpt baju raye(LAGI!) nyanyah sponsor!!... me,fifi n sab.... baju same je, kaler je lain2...:p aku sempat gak rembat telekung murah sepasang n hubby beli samping(LAGI!!) 2 lai!!... :p
pkl 3am br la kitorg beredar balik... zara plk br terjage..nmpk belon 'span-bob' terus 'NAKK..' pak ulun dia pun belikan la...td dlm keter ade 7 org dah jd 8 org (+ spanbob)... :p .. kitorg ni dgn perut lapar giler sbb td berbuke ala kadar je...singgah la hart4mas.. mkn ape yg ade... sampai umah dah dkt pkl 4... xbgn sahur pun... penat giler!!!

late-nite-raya-soping

citer pasal rayer plk...
raye tahun ni aku 'beraye diperantauan' lagi... ni kire 2nd time la..
last year turn beraye di KL... tahun ni penang plk... sayu gak rase nyer biler jauh dr family sendiri.. anyway, mane2 pun.. penang or kl... they all my family too... :)
cume tahun ni xdpt nak join tradisi raye my family, pegi 'berderau' (beraye) kat umah family2 kat kg... tradisi yg xpernah aku miss sedari aku kecil... :p n dah 2 tahun tak melawat kubur pah kesayangan aku... :| sedekah al-fat1hah n yaas1n dr jauh je la...
insyaAllah tahun depan turn balik kg aku balik... yeay!!!... :)

kitorg balik penang ari monday tu... i'm supposed to go work.. but zara kene c1rit bir1t la plk wiken tu... xsampai ati plk nak antar dia pi 'skolah'... so , i dok umah je... packing2 brg... hubby pun cuti gak.. tp dia bz pi antar keter baru pi servis... n setelkan all banking stuff b4 balik kg... by 6pm kitorg kuar umah...singgah g1ant.. berbuka kat sane.. nyanyah pun join gak.. we all konvoi 2 keter balik kg... lps berbuke @ sikret recipi n smayang jamak, kitorg bertolak... alhamdulillah trafik was good... kitorg siap singgah rnr sg perak sbb abah teringin nak sahur mkn gulai tempoyak... :p we head straight to penang n nyanyah exit kat kuale... arrive bertam dlm pkl 1 am kot...

zara showing her 'skill' mase berbuke @sr

on tuesday:
nothing much to do.. just help mak masak2 utk raya esok... rendang daging, kuah kacang, nasi impit, gulai perut, kambing msk rose n marinate ayam berempah... berbuke pun ala kadar je... this year dpt pembuka n penutup puase kitorg di bertam... :)

rayer day 1:
abah n hubby gi smayang raya... me n mak sibuk siapkan bdk2 kecik tu n berhidang... menu ari ni: sumer food yg dimasak semalam + nasi tomato... lps bekfes sesi fotografi plk... :p by lunch hour kawan2 abah (mostly ch1nese) dtg beraye... syok betul ngumpul duit raye zara dr c1ne2 ni... isi angpau nyer lumayan!!! hahahhaha...:))
petang tu kitorg gi umah tok kat kul1m... kat sane pun xla ramai sgt tahun ni... mostly balik umah mentua... mlm tu sempat la zara n abah join kazen2 diorg main bunge api n mercun.. excited betul minah tu.. bukan nyer tahu takut bunyi berdentum2 tu... :p
by 10++ kitorg balik bertam..

zara n abah tgk org main mercun

rayer day 2:
mak mmg rajin memasak.. ari ni punyer menu: mee rebus + kambing.. mmg 'terangkat'!! .. kitorg pun xde buat ape sgt... just packing2... lps lunch tu kitorg bertolak balik kuale.. singgah beraya kat umah kawan hubby, mamu.. then jalan terus.. pkl 6++ sampai umah... ramai ade kat saner... diorg sumer br balik dr berderau.. ade pak lang, wah n family, pak chu, pak teh... mcm biase la biler berkumpul ramai2 ni meriah sungguh... mlm tu wat barbeku... ni dah kire acara tahunan kitorg... since last year dah buat... so, sambung la tahun ni.. asal nyer menu ayam, daging, ikan bbq n satay je... skali nyer sedare dr kg seberang dtg menyerang!!...huhuhu... ramai giler...kelam kabut kitorg... nasib baik ade mak lang.. dia tlg goreng bihun.. 2 round!!... biler diorg balik br la kitorg plk melantak... :p ... penat giler... tp of coz la best n meriah...


mcm ni la rupe nyer kalo my big family gi berderau.. mcm kenduri!!

rayer day 3 & 4:
dok umah je... tunggu org dtg beraye...
day 4 tu je petang aku g beraye umah mak muk n wan chu kat depan umah tu... mlm tu lps dinner n rest kitorg ( w nyanyah n fifi) konvoi balik kl... ptg tu dgr citer jalan jem giler... tp kitorg bertolak lmbt.. pkl 11pm.. so, jln xjem dah... 4 jam sampai kl... tu pun sbb byk kali stop shi2... :p

rayer day 5:
tgh hari tu lps setel laundry sumer, kitorg kuar gi beraye umah mamatok plk.. fifi pun balik jb dah... b4 balik umah singgah tesc0 bl brg2 skit... mlm tu rizal sampai dr kg... ngan mama... mama dok umah aku sbb nak siapkan hantaran rizal kawen wiken ni...


hmmm... cukup2 la tu yer... nnt sambung citer psl kawen rizal plk...

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template