22 September 2008

juadah berbuka

ni antara menu2 berbuke kitorg tahun ni.. HOMEMADE tau!! :p

sunday (14/9):

roti jala - bersusah payah hubby kuar cari 'penjala' tu... ekceli ni bukan 1st time buat... dah byk kali dah pun... aku suke buat sbb hubby suke mkn n senang je pun bende nyer... cume leceh part nak menjala tu je... before ni buat roti jala aku pakai botol kosong je... potong half then tebuk penutup nyer (this is what i learn from my mom..she always have alternative way to everythin')... dis time sajer nak try pakai penjala tu.. awal2 tu payah gak.. xmau kuar... terpakse le cairkan skit bancuhan n besarkan lubang penjala tu... oh ye... kari tu mak ani bg mase berbuke kat umah dia d day b4...


nasi goreng thai - ni pun feveret hubby gak... dia ni suke sgt anything yg ade byk kunyit.. memandangkan ari tu ade leftover ayam dlm fridge tu, so aku masak la menu ni.. kire 1st gak la buat.. nasi tu goreng biase je... just letak kunyit... then ayam pun goreng letak kunyit banyak2.. n telur mata... salad tu sajer nak bg cantik... amacam??blh bukak restoran tak?? :p


monday (22/09)

pizza - kitorg teringin nak mkn pizza... tetibe smalam terpk nak try wat sendiri.. so, pi la beli bahan2 nyer... tp byk yg xde... no pizza base.. no papperoni... so, dgn clever nyer kitorg gantikan based nyer ngan tortilla bread... pepperoni ganti ngan premium sosej... then aku tumis2 skit minched ciken.. tabur bawang, capsicun, mozar3lla and sapu tomato puree n mayo... walla!!... yg kurang menjadik nyer just base dia je... xmau garing (konon2 nak wat thin crust laa).. maybe bakar xcukup lamer kot.. lg pun kitorg pakai microwave mama tu... xreti pun nak pakai.. hentam je... tp yg pasti rase nyer SEDAP!!!... ;)


roasted ciken - ni my 2nd attempt... not bad... senang je nak buat... letak je sumer dlm foil tu then bakar (pakai toaster oven... ;p) potato, carrot, tomato, capsicum... buh je sumer... ayam tu marinate la jap dlm herb2 yg ade - paprika, italian, black pepper... last tuang osyter sos n olive oil... bakar 30min dah siap.... kuah/minyak dia tu mkn ngan pasta pun sedap... ;)



ni pulak menu aku biler kene berbuke sorang2 ari tu... hubby berbuke kat luar.. n kebetulan mase tu teringin sgt nak mkn pasta... so aku goreng angel hair ngan garlic n olive oil... ok la... tabur cheese skit... sedap!..;) dessert/appertizer - jambu batu w kuah rojak n cream caramel yg aku wat d week b4...


alhamdulillah tahun ni puase sempat gak masak kat umah... esp mase 1st n 2nd week.. most of d time masak nasik n lauk simple2 je... tp last week (3rd week) tetiap ari kitorg berbuke kat luar except monday...
tuesday - jm b3riayan1 ..( w nyanya, rizal n yong)
wednesday - f1, puchong... (just us.. lps penat sopping @ pk-en-s n jusc0)
thursday - k3ris1k, wangsa maju .. (w geng2 utp hubby)
friday - kgsaa5 , shah alam.. ( hubby's company)
saturday - r3bung, bangsar (w mama, uncle, maji, ridz n zikri)
sunday - ciken hatz, sunw4y .. (w geng2 beser1 hubby)

haaaa... minggu ni kat umah je la kot.. kopak dah tetiap ari mkn kat luar... rugi je pun...kitorg ni bukannyer mkn byk pun... :p

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template