24 September 2008

bila anakku dibawa orang....

2 comments

jarang benar rasenyer dok kat umah ni tanpa kehadiran zara... sunyi je.... sepi... zara!!... mama miss u!!... cepat la balik!!...

wanna know d story??...

fiffy: zara p mana??
aidamira: maji amik pg td...
aidamira: ni xpulang2 lg...
fiffy: nape amik???
aidamira: i miss zara!!!...
fiffy: nape x pulang2??
aidamira: sajer...dia nak main ngan zara..
fiffy: weh!!anak sdare ku dicolik oranggg
fiffy: g la amik...
aidamira: ntah le..kater nak pulang lps berbuke..i hope they on d way oredi..
aidamira: last nite si kecik tu punyer la crancky
aidamira: nak berkepit je...
fiffy: lorhh..sesuke ati je amik??
aidamira: tido pun ngan kak lang...
aidamira: pg td b4 gi dia peluk je kak lang...
fiffy: laaaa...anje ngguh..
aidamira: tp bler dah masuk keter maji dia blh babai plk kat mama dia ni
fiffy: x try call??
aidamira: dah call 2 kali dah td..
fiffy: abeh tu???
aidamira: xla sesuke ati amik...diorg dah mintak permission since last week...
aidamira: siap dah sopping brg2 baby utk zara...
aidamira: dgn rase kesian nyer i bg la permission...ye la...dah 2thn kawen xdpt2 anak lg...
aidamira: hmmm...
fiffy: abih tu len kali x yah ler bg..unless ur there with her...lgpon die kecik agi...dah besar 3-4 tahun tu nnt bg la..
aidamira: i iwsh i could say no...
aidamira: ekceli ik now whr they r....tp still...
aidamira: i dunno la y i'm soo emo
fiffy: nk piyed kot
aidamira: br abih peod la
fiffy: hmm...
fiffy: len kali x nk bg x yah bg..
fiffy: ur d mother..ppl should respect that decision..
fiffy: hmm..sat g smpai la tu..dont worry
aidamira: nvm la..change topic pls...mata dah nak berair ni


...

22 September 2008

juadah berbuka

0 comments
ni antara menu2 berbuke kitorg tahun ni.. HOMEMADE tau!! :p

sunday (14/9):

roti jala - bersusah payah hubby kuar cari 'penjala' tu... ekceli ni bukan 1st time buat... dah byk kali dah pun... aku suke buat sbb hubby suke mkn n senang je pun bende nyer... cume leceh part nak menjala tu je... before ni buat roti jala aku pakai botol kosong je... potong half then tebuk penutup nyer (this is what i learn from my mom..she always have alternative way to everythin')... dis time sajer nak try pakai penjala tu.. awal2 tu payah gak.. xmau kuar... terpakse le cairkan skit bancuhan n besarkan lubang penjala tu... oh ye... kari tu mak ani bg mase berbuke kat umah dia d day b4...


nasi goreng thai - ni pun feveret hubby gak... dia ni suke sgt anything yg ade byk kunyit.. memandangkan ari tu ade leftover ayam dlm fridge tu, so aku masak la menu ni.. kire 1st gak la buat.. nasi tu goreng biase je... just letak kunyit... then ayam pun goreng letak kunyit banyak2.. n telur mata... salad tu sajer nak bg cantik... amacam??blh bukak restoran tak?? :p


monday (22/09)

pizza - kitorg teringin nak mkn pizza... tetibe smalam terpk nak try wat sendiri.. so, pi la beli bahan2 nyer... tp byk yg xde... no pizza base.. no papperoni... so, dgn clever nyer kitorg gantikan based nyer ngan tortilla bread... pepperoni ganti ngan premium sosej... then aku tumis2 skit minched ciken.. tabur bawang, capsicun, mozar3lla and sapu tomato puree n mayo... walla!!... yg kurang menjadik nyer just base dia je... xmau garing (konon2 nak wat thin crust laa).. maybe bakar xcukup lamer kot.. lg pun kitorg pakai microwave mama tu... xreti pun nak pakai.. hentam je... tp yg pasti rase nyer SEDAP!!!... ;)


roasted ciken - ni my 2nd attempt... not bad... senang je nak buat... letak je sumer dlm foil tu then bakar (pakai toaster oven... ;p) potato, carrot, tomato, capsicum... buh je sumer... ayam tu marinate la jap dlm herb2 yg ade - paprika, italian, black pepper... last tuang osyter sos n olive oil... bakar 30min dah siap.... kuah/minyak dia tu mkn ngan pasta pun sedap... ;)



ni pulak menu aku biler kene berbuke sorang2 ari tu... hubby berbuke kat luar.. n kebetulan mase tu teringin sgt nak mkn pasta... so aku goreng angel hair ngan garlic n olive oil... ok la... tabur cheese skit... sedap!..;) dessert/appertizer - jambu batu w kuah rojak n cream caramel yg aku wat d week b4...


alhamdulillah tahun ni puase sempat gak masak kat umah... esp mase 1st n 2nd week.. most of d time masak nasik n lauk simple2 je... tp last week (3rd week) tetiap ari kitorg berbuke kat luar except monday...
tuesday - jm b3riayan1 ..( w nyanya, rizal n yong)
wednesday - f1, puchong... (just us.. lps penat sopping @ pk-en-s n jusc0)
thursday - k3ris1k, wangsa maju .. (w geng2 utp hubby)
friday - kgsaa5 , shah alam.. ( hubby's company)
saturday - r3bung, bangsar (w mama, uncle, maji, ridz n zikri)
sunday - ciken hatz, sunw4y .. (w geng2 beser1 hubby)

haaaa... minggu ni kat umah je la kot.. kopak dah tetiap ari mkn kat luar... rugi je pun...kitorg ni bukannyer mkn byk pun... :p

14 September 2008

alkisah budak br tumbuh gigi

2 comments
what zara can do now:

- walk like a penguin but fast
- mengamuk golek2 kat soping complex biler kitorg amik toy dr tgn dia....
- TERJAH toy or anything that look like a toy kat soping complex or pasar malam
- mengamuk golek2 n hentak2 kaki tande protes...
- suke sibuk biler tgk org makan...dia pun nak samer...
- l;;p;; ---- ni dia yg type...sibuk je biler tgk org ngadap laptop... kkdg tu di tutup nyer laptop ni... xpun dok kat atas key board laptop ni....
- will kiss me or abah bile kitorg suruh... or biler kitorg buat2 nangih... (dia kiss bg pipi jer...)
- will angkat tangan biler org ckp ' saper namer zara angkat tangan!!!..'.. or any phrase ended with '...angkat tangan...'
- dah ade gigi sebatang setengah... kat atas.. mule2 naik sebatang je...belah kanan... tu baru nak tumbuh yg sbelah lg...
- dah mule suke gigit org... no wonder la dia slalu kene gigit... dah dkt 4-5 kali dah aku junpe bekas gigi (almost full set) kat tgn dia... ade skali tu kat bwh bibir... ntah saper la yg geram sgt kat zara ni.. kesian pun ade.. tp dah budak2... nak wat mcm mane...
- will mkn anything!!!... suap je la aper pun... her feveret?... roti garden1a n baby b1tes...
- she can naik tangge umah tu sampai atas ...very fast!!.. n blh turun sendiri gak!!..
- pandai main suap2 org...then tanyer 'dap??...dap??...' (sedap??..sedap??) :p
- suke tgk bird... n cat... n ayam.. ekceli sumer binatang la.. excited betul..
- she IS garang.... kalo kiter nak 'bap' dia, dia 'bap' kiter balik... kalo kiter 'heppp' dia, dia 'heppp' kiter balik... hish...xpadan ngan kecik... i wonder whr she get the 'garang genes' from... ( icon garu dagu...)
- will 'la..la..' along when we sing... n goyang-ke-kiri-dan-kanan... dancing... :p
- when we say 'kasut skolah mana?? gi amik.. jom gi skolah...' ...she will amik her blue cr0c (p.m) slipper n give mama/abah suh pakaikan...

zara's 1.5 teeth..

what zara can speak now:

- 'babah..' calling her abah... (no, she still din call me mama...ade la dia sebut2 tp not like she really meant it like d way she call babah...)
- 'nakk...nak..' : ni blh dikire her 1st word and most fevret word... esp biler nmpk food..
- she will say 'meowwww...' when i say CAT... n 'wofff..woff..' when i say DOG...soooo clever... n her meoww sound like a kucing garang... :p
- n a few other words yg xbrape jelas lg... will update later.. :p

[edit]
reading nani's entry teringat plk a few other zara's skill yg aku luper nak letak kat sini..
- she put anything that she think its a phone kat tinge dia... then 'sembang2'... yo-yo-an je... :p
- babai n flying kiss (with an open mouth) to ppl..
- can oso make hand gesture like 'yillek' when we say habis or finish... like deena do... :p
- buat aksi minah-rempit kat atas horse or 'walker' dia...
- ni yg paling memeningkan kepale mama.. : punggah brg2 dlm kitchen cabinet mama... she will open all d cabinet n drawers n CAMPAK anything out from it... last time berani kuarkan taperwer2 plastik tu je (sbb ringan).. skrang dah pandai nak kuarkan pinggan n cawan skali!!... brg2 dlm my henbeg pun dia suke gak punggah... tp yg bagus nyer she will keep everything back lps tu... thats my girl... :)
- will try her best to capai anything on d table...sampai terjengket2...
- 'sikat' rambut dia sendiri...
- will buat muke busuk when i nak sapu minyak yuy1 kat pewut dia... :p
- love to play with my compact powder n lipstik... dah 2-3 kali dah lipstik tu kene korek... gurrrllllssss...
[/edit]

11 September 2008

what a bz week it was....

0 comments
lu pikir la sendiri!!!...

hehehhehe... tgh layan dak nab1l ni haaa... ingatkan nak tido dah td.. tp tgk ade plk ni layan jap la... sesambil apdet blog ni..

mcm byk la plk nak citer... tu la.. tetiap kali nak apdet sure byk bende nak citer... sampai dah tercampur2 dah citer nyer... mcm prev entry tu... hehehe.. dah tercampor ngan d prev wiken nyer xtvt...

* ni sambungan yg prev entry punye.. yg d wiken we went cuti2 melaka tu...
monday - hubby kene outstation ke muor ngan agent dia... tp ptg tu dpt berita yg tokba dah nazak.. so, he dropby kat melaka... sleepover kat hotel sane...
selasa - hubby EL... drive keter uncle balik kl...
rabu - 'yang...tokba dah xde...' said hubby to me tru phone... innalillah... i terus balik umah... pack2 barang... amik zara... gi umah uncle... bertolak to melaka with his car... stret to d surau near arwah's house... after zohor, kebumi... we had tahlil tat nite at that surau... we sleep at 0rk1d hotel...
khamis - we went back to kl after lunch...
friday - went to opis... mlm pkl 10pm bertlak balik kuale plk...
sabtu - lepak kat umah je..
ahad - on d way to penang singgah tepen.. mkn kiken cop kat yat san... :p at penang, since esok nak poser.. we went out nak cari char kuetiow lps hubby balik dr terawih... malang nyer sumer kedai CKT tutup!!... malang sungguh!! ...oh ye... slamat hari merdeka ke 51!!
isnin - pagi tu ikut mak gi pasar... beli perencah... petang kuar cari kuih2 utk berbuke... mlm lps berbuke bertolak balik KL... stret...

hah..... almost 2weeks of travelling.. fenat tp full of memories... suke dan duke...

anyway... alhamdulillah dah 11 hari kiter poser... hows ur poser??... kitorg biase2 je... yg ralat nyer out of 11 days ni br sekali je aku wat terawih... ari2 lain tu mcm xlarat la.... :|
berbuke??... mostly mkn kat umah je... ari yg 1st tu byk berbuke mkn nasik je... lauk 'frozen'... masuk ari ke 5-6 dah bosan... kuih sumer hubby beli kat param je...
sahur plk mkn ape yg ade je... nasik.. bread... even megi...
last wiken went to berbuke with bebeh2 n family sekalian... kat palace beach n spa, m1nes... mr34... tgh promo...ok gak la food dia... makan puas2...
tp sunday tu kene kejer la plk... ade RTP big bang.. from 2pm- 11pm!!... dah le its mama (hubby) nyer besdey ari tu... hubby bwk zara gi umah mama... me?? berbuke la sorang2 kat old t0wn cafe kat dpn opis tu... sedey2...

eh...ok la...nak naik tido dah...
nite2...

04 September 2008

kite merancang..Allah menentukan...

2 comments
betul tu... kiter hanya mampu merancang.... we never know what Allah had plan for us.. Dia menentukan segalanya....

first of all jom kiter sedekahkan al-Fatihah for my late hubby's grandfather,tok ba.. who passed away last wednesday(28/8/08)..

remember my prev entry psl my plan for the wiken??.. well, can say 80% did not come true.. anyway,it's not a bad thing.. just that other thing happen.. with a good reason of coz.. at least we manage to do laundry + visit mamatok (kat ospital) and watch gang st4rz (dlm tido)..
pagi sabtu tu, nyanyah sms me... kaki dia tgh sakit giler... oh ye.. luper nak citer.. d nite b4 tu hubby's opis gi main futsal.. aku bawak zara n fifi pegi tgk diorg... n dah nak abih main tu nyanyah 'terpeleot' la plk kaki nyer...bengkak!!.. jln pun terjengkot2...nasib baik still blh bwk keter... so pg tu lps do laundry kitorg gi amik nyanyah n bwk gi k.p.em.si, puch0ng.. doc scan kaki dia.. xde patah.. tp maybe ligamen koyak ke ape ke... lps setel, kitorg singgah mcd beli bubur zara then antar nyanyah balik...

lps tu we went to glen-igel plk sbb papatok kene operate d day b4.. minor operation.. tulang kat tgn dia dah 'terkeluar'.. alhamdulillah..he's ok... mase kat sane mamatok suggest kitorg gi melaka melawat tok ba.. dia pun kat ospital.. so we went back.. pack baju.. smayang asar.. maka bermula la our-unplan-wiken... kire ari ni ari-melawat-ospital2 la.. :p


sampai melaka pkl 7pm.. trus gi ospital.. mak ani, maji, abah sham, unc man, unc bakar n family was there..tokba was really ill.... kurus sgt... kesian... dlm pkl 8.30 tu depa sumer nak balik dah.. so, kami pun 'cargas' n start la misi mencari tpt nak beradu plk... kat area ospital tu pun ade 2-3 hotel gak.. tp mostly tinggal suite n mahal.. so, we decide to cari kat area bandar plk.. h0liday 1nn, mahkota... sumer tinggal suite gak... at last we decide to stay kat renesans.. mahal skit + xde bekfes but sbelah ospital je... tp xkisah la.. we check in dlm pkl 9++pm tu.. salin baju n pampers zara then kuar balik.. to where?? hehhehe... gi melaka ni xsah kalo xpe kena ikan bakar betul tak??... lg pun kitorg lapar giler mase tu.. so, we went to 'tpt biase'... umbai pernu.. we orderes udang butter + sotong grg tepung n pari bakar... jenuh nak abihkan... alhamdulillah kenyangg... :) mlm tu kitorg tido dlm kekenyangan di atas katil yg best di hotel yg mahal...:p

d seafood we ordered

d next morning, lps zara wake up kitorg pun bersiap nak gi bekfes n melawat tokba... yg best nyer mase turun lift hotel tu tibe2 tgk ramai security dpn pintu lift!!.. rupe2 nyer kitorg naik 1 lift ngan big star from taiwan!!.. ntah saper aku pun xtau.. tp tgk amoi2 punyer la ramai dok mengejar dia... siap kene kepung ngan security... hmmm.. watever... kitorg gi kedai mamak depan hotel tu.. hubby citer tokba pernah bwk depa mkn kat mamak tu mase 'mak lain' masuk ospital dl... :)
zara w abah reading morning paper

lps mkn tosai, we walk to ospital... lepak2 there.. the others pun ade.. zara plk sibuk 'melayan' nurse2 kat situ... xkire saper pun... alahai anak aku ni... peramah betul... :p dlm pkl 12++ we went out... balik hotel.. ingatkan nak check out lps zohor.. tp xleh.. latest pkl 1pm... so, lepak2 jap dlm bilik.. pkl 1 kitorg turun.. letak brg dlm keter.. then ingatkan nak smayang kat surau hotel tu... tp gagal la... they actually xde surau for public!!.. diorg point us to go to d staff surau.. kat basement!!!.. adoiyaiii.. hotel 5 star... tp xde public surau!!.. gagal betul!!

posing w abah

w mama plk

so, kitorg gi ospital.. say babai kat depa n smayang jap kat ospital.. then bertolak.. xtau nak lunch kat mane.. so,kitorg jln je dl.. then singgah la kat jejantas ayer keroh tu... ya ampun!!..ramai nyer orang!!... ye la... last day of cuti skolah... we end up makan kat kedai2 biase tu je.. ala kadar je la.. perjalanan dr ayer keroh to kl sgt mencabar... why?? sbb si kecik tu xnak tido la plk!!.. penat mama melayan.. dah le mama ngantok!!..

sampai umah, nyanyah ade kat umah.. fifi dah balik utm.. kesian dia... aku dah plan n ak msk mcm2 utk dia... sori fi... next time la yer... at least last wiken sempat wat nasi olive oil tu kat dia.. hmmm.... mlm tu sambil tgk closing 0limpik, tgk gak la gang st4rz finale tu.. tp halfway je..then zzzzz.. ampehhh...

itu la citer wiken yg aku 'PLAN' tu.... xpe la.. walaupun byk xdpt buat tp kitorg dpt wat byk lg bende lain like sempat jumpe tokba(for d last time).. n berchoti2 di melaka + mkn ikan bakar... :p alhamdulillah...

alamak...ngantok dah ni... ingatkan nak citer psl what happen last week plk... lenkali la yer sambung... ok la...tido2... esok xbangkit sahur plk... oh yer... dah alang2 tu nak wish kat u all..



 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template