25 September 2007

zara @ 3months++



actually dah lamer plan nak buat entry psl perkembangan(dan pengecutan :p) zara kat sini tp kejer byk plk...xsempat.. ni baru ade kelapangan.. so,kire lambak skali je la yer... :p

panjang...

yup...she is now 10cm longer than her birth length... 54 cm to 64 cm... alhamdulillah.. mmg terasa dia dah memanjang... esp biler everytime urutkan badan dia after bath tu, rase makin panjang je urutan nyer...:p panjang ikut abah dia kot... heheh... blh jd model anak mama ni nnt... :p


berat...

birth weight: 3.5kg...
lps pantang(2mnths) : 5kg!!! ...
3 months : 5.7kg...
last week(3mnth+2week): 5.5kg.... turun sbb sakit kot...kesian zara... mmg u can see d perbezaan.. d 'pipi kuih pau' become 'mini pau' je...:p
ni gambar latest zara.. muka sedih je sbb sakit..


lain2....

1. smile... she can smile now(even gigles sometimes) ...esp kalo main ngan pak ulun(my bro) or atok misai(my dad) dia... i believe she likes to layan org-lelaki-with-misai... :p
she will smile too if i make weird2 sound... n pagi2 she will smile when i greet her with "good morning sunshine...assalamualaikum.." her smile melt my heart!!!... :)

2. she poop in toliet (potty-trained!!).. yup...since dlm pantang lg... opah dia ajar... sbb mase dlm pantang opah yg mandikan dia.. n everytime b4 mandi opah will ask n wait for zara to poop in d toilet... so sampai skarang, b4 mandikan dia, we will (aturkan berak) berdirikan dia atas toilet bowl n she will shi-shi n poop.. kkdg tu xjgk maybe sbb 'belum-sampai-seru'.. :p she seldom berak dlm p4mpers unless she cannot tahan sampai d next bath trip.. :p
1 thing rase ralat skit is biler dia kat nursery... i'm sure diorg takkan 'aturkan-berak' dia... takut nnt dia lupe plk this 'state-of-art-skill' yg dia ade ni...:p tp so far i still train her when she at home...

3. golek2... hmm.. as of today i only see her golek2(meniarap) 3 kali... tu pun from tummy to back je... reverse blom lg... :p she used her kepala as 'pemberat' utk pusing... :p

4. sembang2... since last month lg she belajar sembang2 ni... tp jarang2 la.. tp lately makin kerap.. (tgk prev entry..).. bunyi nyer pun dah lain skit..

5. dlm seminggu ni dia dah start blow bubbles dah... tersembur2.. dl stakat meleleh2 je.. n betulla kater org2 tua, bile anak dah start sembur air liur tu, rambut mak nye akan byk gugur.. dunno y but its true.. i really need a hair cut NOW!!!...

6. hmmm.. ape lg eiikk??? mcm2 sbenar nyer... tetiap ari ade je bende br yg kiter akan notice... like she can pegang her kaki... she can grip things... mmg some ppl will see this as nothing... tp for a mother (esp 1st-time-mom) mmg akan notice bende2 kecik ni....


kat bwh ni i cilok from somebody's blog..(pinjam jap yer tuan blog..) alhamdulillah, blh kater sumer bende dlm list tu zara dah blh buat... :)

Child's Age Mastered Skills (most kids can do) Emerging Skills (half of kids can do) Advanced Skills (a few kids can do)
1 month Lifts head
Responds to sound
Stares at faces
when lying on tummy
• Follows objects briefly with eyes
• Vocalizes: oohs and aahs
• Can see black-and-white patterns
Smiles, laughs
• Holds head at 45-degree angle
2 months • Vocalizes: gurgles and coos
• Follows objects across field of vision
• Notices his hands
Holds head up for short periods
Smiles, laughs
• Holds head at 45-degree angle
• Makes smoother movements
Holds head steady
• Can bear weight on legs
• Lifts head and shoulders when lying on tummy (mini-pushup)
3 months Recognizes your face and scent
Holds head steady
• Visually tracks moving objects
• Squeals, gurgles, coos
• Blows bubbles
• Recognizes your voice
• Does mini-pushup
Rolls over, from tummy to back
• Turns toward loud sounds
• Can bring hands together, bats at toys

0 comments:

Post a Comment

 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template