31 December 2007

tahun depan je la...

2 comments
Hepi New Year!!!... i'm writing this at 5min to midnite..to new year!! 2008!!.. sambil2 gk konsert ni... :p

ni 1st time memblog frm out of opis... pinjam notbuk hubby jap sementara dia dok layan gitar kat atas.. :p

5,4,3,2,1 !!!..hepi new year!!!... heheheh....

-------------------------------------------

hmmmmmm......dah bersawang balik dah blog ni... bz je lately kat opis tu... kat umah ni pun byk kejer sbenarnyer nak kene buat...
anyway, since last entry byk gak hings happen... malas la plk nak explain 1-1..
td dok browse notbuk ni jumpe byk gambar2 latest...
so, i think better letak gambar je la...
picture worth a thousand words la kate kannnn....



zara and her ciken p0xs - alhamdulillah, most of d parut dah ilang dah.... dia pun xkene teruk sgt..


zara, opah n 'kacang putih'!!.. - timer kasih opah sbb jage zara for > 1 month... tho zara kene ciken pox, tp sempat jgk la opah 'mengepam' pipi zara tu... she learn a lot sejak dah sihat ni... d best, she can 'combating' oredi... mule2 tu stakat gostan n angkat2 b0ntot je.. tp sejak seminggu ni she can move fwd dah.. sudah dpt 'gear' baru... :p 'kebun' blakang umah aku pun dah makin cantik dah.. dgn pokok pandan,kunyit,serai,cili etc... biase la...my mum mmg terer bab2 ni.. tp, since mama dah balik kg ni... xtau la ape nasib 'kebun'ku itu...


we booked this house, but still in d process apply loan.. ade problem skit with my name (psl my AEU...) so, till d loan is approved, this story will KIV 1st.. (doakan semua nyer berjalan lancar yer... xsabar rase nyer nak pindah... i L0VE moving house!!.. :p )


wen balik kg during raya haji.. 1st day @ kuale, 2nd balik penang.. new house (markas ke4d1lan.. :p).. best betul umah baru mak n abah ni...luas..esp d dapur..huhuh..blh wat main badminton!! :p


last friday (28 dec) was my sis,fifi's besdey... shes my best maid pembantu n tukang-dukung-zara.. hehehhe.. slalu kene buli ngan aku... sori n thanx ye fi... ni gambar mase celebret besdey dia kat sh3rat0n sub4ng.. yeop blanje.. thanx yeop n yong..


hmmm... ok la...dah dk pkl 1am dah... more pic will be uploaded to our fot0pages... watch out.. ;)

again... hepi new year... my hope/azam for 2008...errmmm.. hopefully..
* dpt masuk umah sendiri by end of this year...
* murah rezeki (financially esp :p)
* sihat...
* hepi.. hepi.. n hepi....
...aminnnnnn.....

06 December 2007

2 more down!! whos NEXT????

0 comments
muahahha... >:p

yup... mr hubby n zara telah tumpas ditangan 'ayam2' itu!!.. :p

weird right when i treat this matter like a funny-happy things... tp mmg betul la... y must u feel sad?? sedih hanya akan menambahkan kesakitan.... so, rilex la.. enjoy d momment.. esp for mr.hubby... cuti 2 minggu yang!!.. tambah plk ujung2 tahun ni... rilexxxxxxx...

aku bukan nak mem'poyo'kan diri ke ape.. tp look at me??.. i try not to think of d kesakitan... n of d kegatalan... of coz la ade rase gatal.. tp when u set ur mind yg bende tu xsakit, insyaAllah kurang la skit rase sakit tu... alhamdulillah demam pun tak lama.. 2 hari je..

like doc smalam ckp...'ENJOY!!' ... heheh.. best aku tgk doc tu.. siap ckp 'kesian la saper2 yg akan kene jangkit kat opis tu...' when hubby said he when to opis yesterday.. :p

but for zara, i must admit i'm worried about her... kesian kat dia.. tho bintik2 dia tak byk.. tp takut dia rase xselesa.. n i know my mum pun sgt2 risau.. thats y i try not to show my kerisauan... kene 'control macho'.. kalo tak kang lg payah...

dear zara syg... be strong (like mama) ok... sakit skit je...nnt dah besar xyah kene dah... jgn ragam2... nnt mlm mama peluk... i'll comfort u..

so, ppl... rilex.... like hubby said, lets get it done once n for all!!... :)

oh!!.. do u know??.. in australia, if somebody got ciken p0x, they will have a party n invite everybody so that they can kena togather-gather......:p kan bagus mcm tu??....biar sumer kene... senang skit.. nnt xyah risau2 dah nak kene jangkit.. -ni cerita from my brother-

tp ade la seseorg ni....takut sgt dia kene jangkit... (org kate org yg paling takut tu yg kene dl...:p) .. so, ari tu aku dah gomol2 dia dah... muahahahha... >:)
to whom it may concern... rilex la.. i'm trying to give u a LOOOoonGG holiday what!!!! ... hehhehe... lg pun mama ade kat sini... blh tlg jage u la.. :p

p/s:.. so, saper2 lg yg rase dah xlarat nak dok opis n need a loong holiday, pls come to my house (that currently full of germs n virus).. we're happy to have u... u're most welcome!!! ... :)



kilang susu

i guess thats it... my 'kilang susu' will closing soon... she dun wan it anymore... i tried to give her last nite... a few times.. FAILED!... so, with that, i shall:

  • bungkus my av3nt pump... (no more 'alamak!!..luper nak pump susu!!..' in d ofis coz bz sgt wat kejer...:p .. n no more 'Be right Back' status in YM.. :p)
  • re-do d family-budget-sheet.. (read:poket terbakar!!)
  • start trying other(cheaper) formula milk
  • take turn with mr.hubby for nite-milk-demand (read:more sleep for me!!yeay!! :p) --sharing responsibility...remember?? :p
  • look for a nice diapers bag or a bigger handbag utk mengangkut segala susu+botol+flask..

hmmm... after 5months 'berkhidmat'... skarang kilang sudah tutup.. well... at least i manage to feel d good time (n painfull time) of breast feeding... sempat la nak berjimat selama 5 bulan.. ke sana ke-sini dgn hanya membawa 'susu-cap-gantung'... :p skarang ni byk bende nak kene buat la... (damn u c1ken p0x!..) :p

ok la... back to work ppl!!...

04 December 2007

shopping jom!!

0 comments
i feel like going for shopping la.....

*sigh*....

it has been 2 days i'm back to work after a loooong holiday(MC-ciken pox)... and i feel sooooo bored!! kejer pun xbrape byk.... tu psl la yg boring yaamat tu... raser mcm nak je mintak extended MC lg... :p

krepek pun dah abih nak di'munch2'... nyanyah!!!....i'm addicted to ur krepek pisang oredi la...i need more!! pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeee....

oh ye...i got good news... my nani bebeh dah bersalin!! baby girl!!.. alhamdulillah.. both sihat.. c-sect... baby name: Nurwafa Irdina (not sure d spelling).. sedap sungguh.... aku tak sempat lg nak talk to nani.. xpe la... u rest la dl ye nani bebeh... i know how penat it is...:p (eh.. tp xtau its same or not normal birth n c-sect...) anyway... congrats to umi nani n daddy rafiq... n yeay to zara coz dah ade kwn nak main masak2 lps ni.... : p (hehhee...mama dia plk yg lebih2...:p) ...
to baby wafa...aunty aida doakan semoga u jd anak yg solehah... nnt wiken ni aunty g melawat u n umi ok??.... let aunty punye virus2 ciken pox ni ilang dl... i dun want u kene jangkit.... :)

anyway...back to my bored..bored life.... i'm felling a bit guilty la for d past 2 days... gulity of what??.. guilty of not pumping my milk for zara... i know sejak i got ciken pox my susu getting lesser... mase 'holiday' kat umah ari tu pun dpt pump sekali je sehari... tu pun susah nak sampai 3oz... i tot maybe sbb i'm on medication n zara din isap directly.. n my mind set pun xbrape betul.. thats y susu kurang... tp ni i'm recovering frm ciken pox ni rase i better start back pumping slalu... tp tu la... mmg xde susu nye nak di pam pun... nak bg zara isap pun rase mcm xselesa sgt lg...parut2 still ade kat badan aku ni....

but i think i better try my best to increase back my susu n make zara isap.. its better for her n me (more likely my/hubby pocket..:p).. mane tak nyer..for d past 2 weeks ni dah nak abih 2 tong susu dia minum + nestum... huhuhuu.... terbakar wallet mama zara oiii.... :p

huhhh...tgk...mcm2 dah aku merapu.... td kater nak g shopping... huhuhuh... i wish i can...i wish.... dah lame giler rase nye me n hubby tak g jln2 soping2 ... biler eikk kiter last soping2 yang???
(g tesc0/g1ant does not consider as soping ok...)

hmm...so?? ape nak buat lps ni??... nak g turun bwh beli jajan jap la... mulut gatal nak mengunyah la... kalo boss xde kat opis ni nak je aku g ngulor kat g1ant dpn opis ni... muahahahha... >:)

daaaaaaa......

27 November 2007

pox!!pox!!pox!!

0 comments

yup..yup..yup...i'm down with cikenpox.... dah seminggu dah pun... last monday nite i notice ade bintik2 air kat badan but din suspect anything till d next morning makin byk..i told mr hubby 'i better go see doctor...' so, selasa tu aku xgi opis... gi klinik..kebetulan my mom ade kat umah sbb nak jaga zara.. so i bring them too.. doc konfemkan aku got cikenpox n give me MC till friday (4 ari je?? :p )... zara plk manage to get her 5th month shot n BERSUNAT!.. yup...alhamdulillah.. dah setel satu tanggungjawab.. she din even cry... sempat 'jebik' bibir je... :p me n mama xberani nak pegang dia mase kene sunat tu... :p

balik umah...d bintik2 getting a lot... esp kat badan... tp alhamdulillah tak la gatal sgt... so, i just rest.... zara plk i try not to pegang dia sgt... takut jangkit... tp doc kater mmg xleh nak elak pun kalo jangkit ngan baby,... she still need me anyway.. kalo kene awl2 ni pun ok gak..dah besar xyah susah2.. susu pun aku xbg direct...i pump...


d next day suprisingly aku kene peod!! ..yup, after 5mnths baru kene.. must be sbb pill per4ngcang tu.. nvm la... n i start kene fever...tekak plk sakit giler... d next day gi klinik again sbb xtahan sakit tekak..i cannot telan anything!!.. rupe2 nyer ciken pox tu melarat masuk dlm kerongkong!! .. doc bg ubat kumur.. petang tu feel better skit.. bintik2 kat muke makin teruk..


after 2days fever dah ilang.. alhamdulillah.. sunday tu mama n uncle dtg melawat.. n smalam(monday) aku g klinik again...extend my MC lg seminggu (yahooooooo!!! :p) n check zara coz nmpk byk bintik2 tp doc kater insect bite je tu...


sengsara betul awal2 tu.. 2 ari aku tak pegang zara langsung...kesian dia.. dia tgk je aku.. mesti dia pelik knape la mama ni xnak pegang aku... mlm2 tu dia meragam gak.. so aku pakai baju tgn panjang n peluk gak la dia sampai dia tido.. susu pun bg susu tin je... tu pun abah or opah je yg bg..


so till today aku actually feel sihat je.. tp bintik2 ni byk lg yg belum meletup.. have to wait till it meletup n kering... yg kat muka almost ilang dah,...

that is my pox..pox..pox story... :p we'll wait n see siapakah 'mangsa' seterusnya!!!... hehehhehe... :p

lg 1 yg belum meletup.. my besfren nani bebeh... patut nye meletup last sunday.. tp baby dia syok sgt dok dlm hotel mama dia... xnak kuar2 lg.. dia nak tunggu aunty aida bebeh dia sihat dl kot.. so that i can visit u yer baby... :p

16 November 2007

rojak buah?

0 comments
**satu lg entry carca marba.... **

HELPPPPPP!!

i'm running out of blog-to-hop-to...
i'm running out of fren-to-talk-with..
i'm running out of topic-to-blog-about....

oh yes...i'm running out of work-to-do...defenitely...at-the-moment...

dr pg td sampai laaani aku dok blog-hopping sambil mkn krepek pisang yg sgt best(thanx nyanyah,i need more...i'm on my last packet oredi..:p ) ..n sesambil tu menge'check' kejer minah junior under my supervise ni.. its either dia yg really hopeless in doing coding or mmg aku yg tak reti nak guide org... most of d time she really dunno what actually i ask her to do... kkdg rase like i have to guide her in every single code that she write... hmm... lantak la...not me who pay u...

anyway... td went out DATING with mr.hubby... hehehe.... ntah apsal td dia ajak lunch same2.. best plk rase nyer sbb dah lamer tak ber'dating'... just 2 of us... no need to hold zara on 1hand n eat on d other hand... no need to worry if zara golek2 out of her playing mat.. heheheh...

ape kate we make this as our-monthly-activity??..maybe next month we can go dating somewhr better... fine-dinner... or maybe catch a movie... boleh yang???.... heheh .... ;;) (batting-eyelashes)

oh ye.. tetibe teringat nak citer psl whats happening lately... AQIQAH ZARA..

last wiken zara had her 2nd kenduri of her life...heheh... 1st time ms br abih pantang dl... kenduri tarik buai... @ kuale... this time her aqiqah wat kat penang plk.. umah tok n tok wan zara... :)

kenduri ni merangkap house-warming utk my in-law gak.. pindah umah baru.. kat bert4m gak.. tp lorong lain ..n bigger house..corner lot.. with renov. .. besar n selesa esp d kitchen(blh main badminton!).. alhamdulillah.. :) mase kitorg balik tu pun xsiap sgt lg... got some final-touch need to do.. tp tangguh kejap for d kenduri... brg2 pun belum pindah sepenuh nye... just bwk brg yg nak pakai je.. sampai2 terus tido umah baru.... angkut comforter n bantal... still very comfy... lg pun umah luas je.. xde perabot.. lapang je rase nye..

i manage to make some doorgift for kids n adults... bukan la aku yg buat... just tlg masukkan dlm beg je.. kebetulan my mom ade bg wajik kaler2 tu.. n mak sempat buat cup cake n order bahulu... so i pack those for adults.. n for kids, we went to a kedai borong kat bert4m tu.. huhuhu...best giler kedai tu.. byk giler jual goodies2 ni.. byk giler choice... rambang mata kitorg tgk.. xtau nak pilih yg mane.. n of coz la its cheap.. n yg paling best nyer those goodies yg zaman kiter skolah dl pun ade.. like those gula2 susu... n app0lo yg old syle punyer.. we did buy something for our own stock ... :p

d kenduri went well... d day b4, mr.hubby n abah went to d kambing farm.. pilih kambing 4 d aqiqah.. 62kg!!.. msk massala... sedap... almost finish la jgk lauk tu... xla byk membazir.. jemputan pun ramai yg dtg.. tho a bit hujan... sampai ke senja pun ade org dtg lg... tp yg xsyiok nyer, tuan-puteri-yg-dirai tu sakit la plk... demam... so, longlai je la spanjang ari.. kesian zara... gambar kenduri pun xsempat nak amik.. i'm bz dukung zara n hubby plk bz layan tetamu n refill d lauk... :p

we went back to kl d next day.. sempat singgah kuale n celebrate b'day dayah..

oklah...dah tak tau nak citer ape... boss pun dah balik dr meeting tu... i can feel he will bother me really soon... *sigh*...

xde gambar baru nak letak.. ni je la... latest 'family picture'... :)

06 November 2007

mengantuk..i am...

0 comments
my 'angelina-jolie' jr... :p


zara was crying kuat giler last nite... xpernah dibuat dia meragam sampai mcm tu skali.. slalu nye kalo nangis, dukung2 kejap then da tido balik... smalam tak... asyik nangis je...strat around 1am... sampai la dkt pkl 4am.. mcm2 dah buat...bg susu, tukar lampin, psg aircond, tutup aircond.. tak jugak tido nyenyak... nangis2 then biler penat dia tertido..then 1/2jam nnt bangun lg... nangis lg... sudah nye aku peluk dia n let her sleep on my chest... alhamdulillah...tido sampai pagi... maybe penat sgt menangis tu... nasibbaik tak tergolek jatuh... so,i end up mengantuk kat opis ni... dah le last nite tak sedap badan...rase nak demam...

anyway, smalam i was on EL... sbb kesian nak tinggalkan zara... she got running nose..n sometimes blocking nose... kesian dia... esp time mlm2 nafas kot mulut... so smalam aku bwk dia g klinik zur4idah.. kebetulan aku nak g amik my p4psmear test result... alhamdulillah... i'm 'clean'... :)

29 October 2007

kisah si ibu dan anak (baca mcm iklan ubat batuk..:p)

0 comments

cerita zara...

yippiiieeee!!!!!!!....see... zara can pegang her own botol oredi..... good girl la anak mama ni... :D

kitorg br tau last week that she can pegang her own botol.. tu pun sbb my n*ppl* crack siang tu sampai kuar darah n i takut nak bre4stfeed dia.. so i bancuh susu n give her... then only we know laa... :p

alhamdulillah lepas raya ni dah byk perkembangan zara.. sakit pun dah ok skit dah.. no more demam n selsema.. batuk pun sikit2 je lg... tu la org tua2 kate sakit-nak-pandai.. :)

she can golek2 very fast now... esp kat atas playmat dia... atas katil kurang skit...maybe dia rase xstabil sgt kot... biler meniarap tu she can pusing 360 oredi.... skit lg ke depan la plk tu... :)

lg 1 yg best skarang she can get pre occupied dgn anything yg ade kat tgn dia or in d area she can reach... like toys or face towel dia... abih dibelek2 nye bende2 tu... senyap je... sampai la dia boring... at least mama n abah manage to finish makan la... xyah take turn dah.. tp tu kat umah je la.. kalo kat kedai terpakse la take turn.. skarang ni kene extra becarefull skit biler dukung dia... she will grab (n grip) anything yg dia blh capai like our spec... rambut or tudung... kuat betul grip dia skarang ni...

pipi dia dah makin berisi balik... tu tgh mengepam pipi la tu... PIPI-PAU RETURN!!!.... heheheh... dah seminggu i start introduce her to cereal.. we bought nestle beras (with milk) stage 1 tu... mula2 i suap she dun want.. i read dlm net kate baby mmg will take breastfeed je from d mother... kalo suap bende lain dia xmo... so kene la abah dia yg menyuap nye... even susu dlm botol pun she prefer abah to suap her... n wiken ari tu kebetulan my parents dtg... suke betul dia opah dia suap cereal.. laju je mkn nyer... cereal n g3rber banana.. sajer we bought nak try... ok la... dia pelan2 pandai mkn... :)

one more thing... shes getting a bit chatty dah lately... sembang sampai mata2 skali tutup2... i wonder ape la si kenit ni try to tell me... last nite aku nyanyi2 kat dia, dia pun uuuu-aaaa-uu-aaa gak... nyanyi kali la kot... ari tu tok-misai dia nyanyi sambil main gitar pun dia join gak... :p pagi2 biler bgn tido pun dia dah jarang nangis... she will terus sembang2 dl sorang2 n play with her toy or blanket..biler dah boring br nangis nak suruh org angkat..hehehe.. cute sgt... :)

cerita mama..

hmmm..ni citer mama dia plk... i got improvement oso... :D

i manage to get back my pre preggy weight!!... yup...berat dah 47-50kg je... n yg paling best is i can wear back my feveret lev1's jeans (d one mr hubby bg mase my b'day)... yaaahooooo!!... heheh.. thanx to the bulan puase... :D

02 October 2007

worried: i am...

0 comments

what will u do if u're facing something that u really2 not ready to take it???

huhhhhhhhh... d petanda2 getting clearer.. i try not no think about it... but what if it really gonna happen??... what should i do??? how am i going to face it???... worried: i am.... i am NOT READY...

"...ya allah... berikan kekuatan utk aku tempuhi segala keputusannya.. dan sekiranya ia benar2 berlaku, berikanlah aku petunjuk utk apa yg harus ku lakukan dan bagaimana utkku menghadapinya...amin..."


[edited - 03102007]
...phhhewwww...*icon lap peluh*.... that was the longest 30seconds of my life... alhamdulillah....

[/edited]

25 September 2007

zara @ 3months++

0 comments


actually dah lamer plan nak buat entry psl perkembangan(dan pengecutan :p) zara kat sini tp kejer byk plk...xsempat.. ni baru ade kelapangan.. so,kire lambak skali je la yer... :p

panjang...

yup...she is now 10cm longer than her birth length... 54 cm to 64 cm... alhamdulillah.. mmg terasa dia dah memanjang... esp biler everytime urutkan badan dia after bath tu, rase makin panjang je urutan nyer...:p panjang ikut abah dia kot... heheh... blh jd model anak mama ni nnt... :p


berat...

birth weight: 3.5kg...
lps pantang(2mnths) : 5kg!!! ...
3 months : 5.7kg...
last week(3mnth+2week): 5.5kg.... turun sbb sakit kot...kesian zara... mmg u can see d perbezaan.. d 'pipi kuih pau' become 'mini pau' je...:p
ni gambar latest zara.. muka sedih je sbb sakit..


lain2....

1. smile... she can smile now(even gigles sometimes) ...esp kalo main ngan pak ulun(my bro) or atok misai(my dad) dia... i believe she likes to layan org-lelaki-with-misai... :p
she will smile too if i make weird2 sound... n pagi2 she will smile when i greet her with "good morning sunshine...assalamualaikum.." her smile melt my heart!!!... :)

2. she poop in toliet (potty-trained!!).. yup...since dlm pantang lg... opah dia ajar... sbb mase dlm pantang opah yg mandikan dia.. n everytime b4 mandi opah will ask n wait for zara to poop in d toilet... so sampai skarang, b4 mandikan dia, we will (aturkan berak) berdirikan dia atas toilet bowl n she will shi-shi n poop.. kkdg tu xjgk maybe sbb 'belum-sampai-seru'.. :p she seldom berak dlm p4mpers unless she cannot tahan sampai d next bath trip.. :p
1 thing rase ralat skit is biler dia kat nursery... i'm sure diorg takkan 'aturkan-berak' dia... takut nnt dia lupe plk this 'state-of-art-skill' yg dia ade ni...:p tp so far i still train her when she at home...

3. golek2... hmm.. as of today i only see her golek2(meniarap) 3 kali... tu pun from tummy to back je... reverse blom lg... :p she used her kepala as 'pemberat' utk pusing... :p

4. sembang2... since last month lg she belajar sembang2 ni... tp jarang2 la.. tp lately makin kerap.. (tgk prev entry..).. bunyi nyer pun dah lain skit..

5. dlm seminggu ni dia dah start blow bubbles dah... tersembur2.. dl stakat meleleh2 je.. n betulla kater org2 tua, bile anak dah start sembur air liur tu, rambut mak nye akan byk gugur.. dunno y but its true.. i really need a hair cut NOW!!!...

6. hmmm.. ape lg eiikk??? mcm2 sbenar nyer... tetiap ari ade je bende br yg kiter akan notice... like she can pegang her kaki... she can grip things... mmg some ppl will see this as nothing... tp for a mother (esp 1st-time-mom) mmg akan notice bende2 kecik ni....


kat bwh ni i cilok from somebody's blog..(pinjam jap yer tuan blog..) alhamdulillah, blh kater sumer bende dlm list tu zara dah blh buat... :)

Child's Age Mastered Skills (most kids can do) Emerging Skills (half of kids can do) Advanced Skills (a few kids can do)
1 month Lifts head
Responds to sound
Stares at faces
when lying on tummy
• Follows objects briefly with eyes
• Vocalizes: oohs and aahs
• Can see black-and-white patterns
Smiles, laughs
• Holds head at 45-degree angle
2 months • Vocalizes: gurgles and coos
• Follows objects across field of vision
• Notices his hands
Holds head up for short periods
Smiles, laughs
• Holds head at 45-degree angle
• Makes smoother movements
Holds head steady
• Can bear weight on legs
• Lifts head and shoulders when lying on tummy (mini-pushup)
3 months Recognizes your face and scent
Holds head steady
• Visually tracks moving objects
• Squeals, gurgles, coos
• Blows bubbles
• Recognizes your voice
• Does mini-pushup
Rolls over, from tummy to back
• Turns toward loud sounds
• Can bring hands together, bats at toys

...carca-marba...

0 comments

complaining.....

i hate it sooo much!!.... i hate when ppl ask me to do things that i hate-to-do!!... eiiii.....xleh tgk org senang!!... if this going on till tomoro, i'll confirm MC esok!!!... might rather stay at home with my baby dr dok kat opis buat kejer yg aku tak suke...


gratefull...

yang... dah lamer nak ckp sbenarnyer.. tp asyik bz je... hehe... just wanna say thanx for helping me so much lately.. esp with zara's stuff...
thank you for 'spinning' n sidai baju zara every morning...
thank you for helping me bagi zara mkn ubat...
thank you for taking care of zara while sy memasak/buat kejer kat dapur...
thank you for tlg sy basuh pinggan mangkuk...
thank you for washing botol2 susu zara...
thank you for tlg lap botol zara n prepare my BP set...
thank you for tlg rendam baju zara...n sometimes basuh baju zara...
thank you for packing baju zara to school...
and thank you for all d small2 things (n big2 things) u have done for me n zara....
mama sayang abah..... :)

p/s: (refer prev entry..) -- see?? he help me a LOT!!!... no more complain!!.. i'm gratefull to have a very responsible n loving n understanding hubby like him... we SHARE the RESPONSIBILITY... :)


zara dah kecut...

last 2 weeks zara demam... kesian dia.. temp up n down.. longlai je... kahak byk plk.. susah dia nak nafas.. mula senang je nak bg ubat.. lama2 dia pun dah pandai xnak mkn ubat... tutup mulut rapat2... mama n abah kene tukar style so that she dunno we're giving her ubat... skarang demam dah xde tp kahak still have... last nite zara asyik batuk jer... kesian dia...

n since sakit ni byk plk anak mama ni 'bercakap' ... sound like she complaining... ni video she complaining to opah dia (tru phone) .. kesian je bunyi nyer... opah dia sound like nak terus terjah ke kl dengar cucu kesayangan dia tu sakit... :p


06 September 2007

responsibility - ->responsibilitIES

0 comments
life after having a baby...

responsibility as a mother - no compromise. i will do anything form my precious baby..

resposibility as a wife - still the same..

responsibility as a worker - STRESS!! ...i've been promoted to SENIOR CONSULTANT.. bigger post = bigger money = MORE WORk!! = more STRESS!!!...

morning:
wake up early - pray - pump susu - iron baju hubby ,me n zara - prepare breakfast - basuh baju baby - take shower - bg zara susu - have breakfast - pack susu for zara n my pump set - antar zara to nursery - go to work...

9am - 6pm:
work!!...work!!..work!!... + pump susu + go lunch

7pm - nite
pickup zara - give her shower - pakaikan baju n sapu lotion kat zara - tidokan zara - smayang magrib - prepare dinner(if i zara xmeragam) - basuh botol zara - dinner (have to take turn if zara meragam) - bg zara susu - lap botol zara - pack baju utk zara - rendam baju zara - take shower - smayang isyak - tido...

by the time nak tido tu mmg dah flat abih la...penat giler...esp dah masuk ari rabu-kamis-jumaat... isnin n selasa ok lg sbb wiken tu dpt rest skit...

i'm not complaining about having a baby...having her is the most beautiful thing happen to me.. tp in between those things, i still have to think of my work yg xsiap kat opis tu + 24hours tech support that i have to do for ce1com.. + other responsibilities... penat n stress!!...

ok...back to work... (i wish i can stay at home.. x payah kejer.. jaga zara...i wishhhh...)

31 May 2007

is this normal??

0 comments
arghhhh... sOOooo not in d mood to do work.. yesterday even worst!!.. feel sooOOo depressed!!... agak nyer sbb mmg i dah plan not to come to work, but i dtg gak sbb boss suh bukak pintu.. just becoz i slalu dtg awl n have d ofis key!!!.. dah la raser berat semacam je smalam.. nak pi toilet pun raser xlarat... makan pun xde selera... nasib baik hubby sanggup hantarkan aku balik by 2pm.. so,kire half day la smalam.. kat umah just rest je...

i think i'm getting crazy la... n xsabar dah nak tunggu baby ni kuar... last 2 nites i had a dream (again!!)... in d dream, suddenly my mom hand over me MY BABY!!.. yg best nyer tu, aku xperasan pun biler aku bersalin!!.. siap ingatkan maybe i was pengsan maser bersalin tu... eheheh.. :p but to see my baby face... she was sooo lovely!!!.. rambut lebat (mcm abah dia).. putih.. not so big,not so small baby.. just nice... siap aku tau berat dia mase tu is 2.79kg!!... tp yg pelik nyer lps tu i still have to go to ospital.. dunno for what??... n d ospital a bit pelik.. like open air mcm tu.. heheh... but for sure i saw our gynea there... :p n i saw d time mase tu is 7.05pm!!... hmmm ntah la... maybe this is some sign kot.. maybe ade yg become true nnt.. we'll see.. :)

kalo mengenangkan betapa xselesa nye aku skarang ni, mmg la nak sgt baby kluar cepat2... n lg pun dah malas nak wat kejer kat opis ni!!!.. tp biler pikir2 pasal d 'bersalin' part... adoi... raser lmbt2 pun xpe... ish!!!... tu laaa.. mmg blh giler la kalo dok pikir psl biler baby nak kuar ni... tp kalo mengikut kata hati, 70% i would say "tolong la baby... kuar la cepat2!!..." ...hehehhe...:p
ntah esok??..ntah next week??...ntah kejap lagi!!!... hhuhuu... maybe next week kot.. i believe my baby ni nak tunggu opah dia dtg sini dl.. :p

this WAITING game is making me INSANE!!!....

see u sooooon syg!!!....


29 May 2007

penantian suatu penyiksaan

0 comments
its true....sgt2 la tersiksa nya... biler la syg mama ni nak kuar??? its getting heavier n heavier... makin susah nak bergerak... raser mcm ade bola bowling kat atas peha aku ni... last nite even worst... xboleh nak baring on my side langsung.. i have to tido duduk... n d feeling that u're going to popup very soon sampai terbawak2 dlm mimpi... i dream my water broke n i wake up mr hubby but he din want to wake up!!... nasib baik aku terjaga n its just a dream.. in d dream i siap blh raser suddenly d weight kat my perut tetiba hilang.. like terkeluar skali mase d water come out.. but d best part is, i was trying to control my self not to be panic... heheheh... mcm tu la agak nyer if it happen in reality...

d house moving blom settle... but on sunday ari tu, our agent say got 2 available house.. we went to see.. 1 in PUJ 2.. nice big house.. very near to nursery n surau.. but kiri kanan umah still kosong (n semak samun).. but d house dah pernah org duduk b4 nih... 2nd house kat PUJ 6.. not so big n xpernah org duduk.. but we saw d owner dah simenkan d whole porch.. gud oso.. but seems like umah yg 1st tu much more better.. n both house sewa = rm500... but yesterday mr hubby dpt call an owner utk umah yg 1 row ngan kitorg.. mr.singh.. hubby said he sound nice.. tenant umah tu br je pindah.. melayu gak.. ade baby.. d owner said nnt dia nak cat d pagar n d house dah ade kipas in every room.. n sewa = rm450 je.. its like selang 20 umah je dr our current house.. this thursday nak gi tgk umah tu.. if its in good condition, most probably we will pindah there... i can imagine we just tolak our brg2(on trolley) to that house... xpayah nak sewa lori.. :p n insyaAllah kalo settle cepat, maybe blh pindah b4 baby kuar.. mama n abah pun dah offer nak tlg angkut brg.. they will come here next monday!!...:D fifi pun dah ade kat umah tu.... maybe tomoro ke i'll take leave n can do some packing at home.. lg pun xlarat la nak dok opis je.. bosan n xleh nak rilex sgt...

last wiken gi checkup.. baby sihat.. berat dah 3.2kg.. mama naik skit je... 64kg.. sume bg kat baby.. then me n hubby went to summit sbb hubby nak wat sunglasses.. sunglasses clip dia dah jatuh ari tu.. then lunch kat hainan cafe with my bestest frens, nani n ika.. both look diff oredi.. 1 makin kurus sbb nak kawen.. yg satu lg dlm proses membina badan org.. :p sajer meet up n mengupdet (read: gossip) utk maybe d last time b4 aku meletop... lps asar, we had roti 'kiap'.. then bersurai..

hmmm... ok la.. i finish my lunch oredi...xtau la nak wat ape ari ni.. last 2 days was abit bz with work.. ni dah siap, dok nganga je la.. maybe try to watch drama series after this.. heheh .. :p

23 May 2007

r u sleeping...r u sleeping...

0 comments
its only 10.30am n i oredi mengantuk!!... bosan giler i tell u!!... for d past 2days i have nothing to do... dah la boss pun xmasuk.. smalam lg la.. 'mamat-sissy' tu je yg ade.. so i can sorok2 lelapkan mata.. ari ni mamat yg lg sorang ni plk ade.. so line xbrape clear nak tido.. n for d whole day yesterday, i manage to watch 1 episode of grey's(full), house(tersekat2) n desp hvw (1/2 je sbb tersekat2 gak)... thanx to my sis yg introduce me to tv-v1de0.net... :)

so, ari ni i dunno what to do.. dah la my nani-bebeh pun xonline dr smalam... lg la 'mati-ketombe' aku dibuat nyer... beb!! mane ko ni????... hmmm...*thinking what to do today...* maybe i can list down list of ppl i would like to annouce of my baby birth later... :-?

anyway,.. talking about my baby.. i'm in my 37weeks oredi.. last week checkup was ok.. baby n mama sihat.. baby gain most of berat.. shes 2.8kg.. n mama 63.5kg.. naik skit je.. sumer bg kat baby je.. mmg my selera pun dah xsekuat dl dah.. n doc said my baby dah engaged dah.. 'alhamdulillah.. baby dok situ tau.. jgn pusing2 lg.. nnt senang nak kuar..' :p d position mmg pelik skit.. as i said in prev entry b0ntot dia kat my pusat... that explain why my perut look sooo big... its like my baby dok bersandar towards my belly.. sepatutnyer kedudukan dia tegak je(selari dgn kepala).. so,no wonder la perut aku ter'keluar' mcm ni.. :p n my perut start to get sooo itchy lately.. gatal giler!!.. nasib baik doc bg krim.. it help!..

ramai dah yg tanye biler aku nak start cuti (maybe sbb diorg tgk my ym status tu -anytime..soonn..-) .. i plan to work till i meletop!!.. coz i dun feel safe dok umah sorang2.. n kalo kat opis, nearer to my hubby n phone line pun better... n if anything happen, my hubby no need to balik umah dl.. just singgah amik aku n terus pecut ke hospital!!.. better strategy rite??.. hope so.. :) skarang pun i start to feel contraction(i think so la..) once in awhile.. d baby still active.. n yg paling aku raser berdebar is 'what will be my 1st petanda to go for labour?'.. will it be bleeding?? or water broke?? or contraction pain?? what ever it is, i just hope it will not be too painfull.. coz i afraid i will be too panic by then.. i want to remain calm till i selamat masuk labour room.. insyaAllah... *please pray for me ye..*

tp last friday we got not so good news la.. owner of d house nak balik umah tu.. hmmm.. something that me n hubby never tot of.. mula dia suh pindah by end of jun, but after hubby bg tau i'm going to beranak oredi, he give us time to discuss.. aiyooo... really not a good timing la!!.. thinking of MOVING!!.. d packing, d angkut brg, d house-hunting, all those cabinet,aircond n whatnot nak kene cabut n psg balik..!! dgn brg kat umah yg makin bertambah!!.. adoi!!.. y now??.. sabar je la.. n all this involve $$$... we plan to find house yg nearby our current house skarang.. dah selesa dok sini.. malas raser nyer nak pindah jauh2.. ari tu manage to talk to our agent, he said ade 1 umah at d end of our row tu.. but he have to confirm with d owner dl.. kalo dpt umah tu pun ok gak...dekat/senang nak pindah.. d big problem now is d timing la.. dgn aku nak bersalin ni n berpantang kat kg, saper nak packing?? i dun trust those 2 guys to do d packing.. nak xnak kene la tunggu aku abih pantang.. maybe middle august.. insyaAllah.. hopefully everything goes well by then..

anyway, d plan to do spring-cleaning last wiken still on!!.. k.milah came on sunday n now d house is ready to welcome my baby.. k.milah done a good job esp d toilet n tingkaps.. :p i manage to clear d kitchen n store room.. food ration (read:maggi n spagethi) pun dah ready.. tinggal nak iron baju for my hubby siap2 je..

ok laa.. nak sambung tgk greys jap.. ;)

p/s:- to whom it may concern: '... i really hope u'll not going outstation till i give birth.. tinggal lg 2-3 minggu je... please don't go... i dunno how to go tru that momment without u by my side.. i need u.. seriously...'

16 May 2007

ranting

0 comments


JEALOUSY... yup...thats d exact word yg blh explain what is my feeling lately... selain dr raser cuak sbb 'd-day' is getting nearer, i do have mixture feeling.. n yes, jealous n bored is one of it... bosan of waiting biler la baby ni nak kuar... bosan nak 'angkut' perutku yg extra besar ni merata2... n..

1. jeles tgk org pakai baju2 yg ikut body shape... esp baju2 kebaya tu... aku ni ntah blh ke tak nak dpt balik my old body figure lps beranak nnt...

2. kesian tgk baju2 aku yg belambak dlm almari tu sbb xleh nak pakai... raser teringin sgt nak pakai balik...

3. jeles tgk org soping baju2 tu sumer... mind u, its cheaper to buy baju2 biase tu dr beli baju2 maternity.. n aku plk jenis xsuke bazir duit beli baju maternity sbb dok pikir i will not wear it for long... thats y i end up wearing my hubby's t-shirt instead of beli baju maternity...(kedekut kah aku??)

4. jeles tgk org blh senang2 ati golek2 atas katil!!.. esp biler tgk mr.hubby tido golek2 atas katil!!... i want it too!!!... geram sgt biler tgk!!.. aku ni nak bergerak pun susah... theres no way i can turn from right to left(vice versa) without having to bangun(duduk) dl, pusing badan, lapik perut n baring!!... tak ke sengsare namer nyer tu!!!...

5. jeles tgk ppl can move sooo easy... walk, run, turn, sit, etc....

hmmm...4 more weeks to go... insyaAllah... i hope i can get my 'freedom' of moving around back...

note to my baby:... syg, mama not angry with u... i'm just adjusting to this new situation... and please jgn merajuk ngan mama k... mama just can't wait to see u n hug u n kiss u... n biler dah besar skit mama nak gomol2 u.. blh??...:p nnt kiter blh sembang samer2... main samer2... masak samer2... golek2 samer2.. heheheh... i love u baby...

14 May 2007

aper ko merepek ni kerepek??

2 comments
adoi...xtau la apsal...sakit plk kpale ni... nak kater berjemur, aku xkuar opis pun lg ari ni... ari pun xdela panas sgt td raser nyer...siap ujan plk tu kejap td.. maybe sakit sbb penat ngadap pc ni kot... dr td xde kejer nak buat..citer house pun aku tgk sampai 2 episod plk tu...epi.3&4.. tu pun dah ujung2 tu sangkut2... tension aku.....

td layan sembang ngan nani.. dier br lps gi checkup pregnancy dia... dah 12weeks dah!!... tgh excited la tu... dah over 1st trimester... alhamdulillah... welcome to d club mama bebeh!!!.. heheheh... yg mr hubby aku ni plk network tgh giler agak nyer... aku msg xreply2... ni nani dah balik, xde saper nak layan aku dah... nak tgk house,dah xlarat dah... lps abih ni aku layan game la plk... hopefully mr.hubby blh balik awal la ari ni... hmmm.. raser mcm nak pi tesco pun ade gak.. last friday aku gi lepak saner, berkenan la plk ade sluar cotton ni... sedap giler kain dier.. very comfy... rm29.90.. ok la.. dah testing dah ari tu..tp xjd amik.. ni biler pikir2 aku tinggal 3helai sluar je yg masih blh pakai, might as well beli je sluar tu.. lps deliver nnt still blh pakai.. tp kpale sakit.. malas plk nak berjalan kesana.. kang xpasal2 tumbang plk tgh jln.. just hope boss din kacau me for d remaining 1hour... hubby kater nak balik lps magrib coz ade intvw...

ok la..dah alang2 berblog ni, baik ak recap what happen last wiken.. saturday morning i wake up mcm biase sbb hubby kater nakkuar awal.. i make mini pizza for bekfes n do 1 round laundry.. after siap2 n bekfes kitorg kuar.. 9.45 like that... kitorg nak gi warehouse sale perfume kat 3k usj.. hubby yg beriya2 sgt sbb perfume dier dah abih... ari tu try beli yg fake kat lel0ng.com.my tu tp xpuas ati.. beli for men, dpt for woman nyer.. rizal nyer pun bau xori... sampai kat 3k tu, blom bukak pun lg..kene Q dl kat luar (as espected la coz last time pun mcm ni) biler bukak je.. serbu la... tp too bad it was so small area...like 1/4 je dr WHS kitorg gi 2 tahun lps kat KJ.. tpt kecik.. brg pun xla byk... n yg paling tension nyer org main langgar2 je aku!!.. weh..xnmpk ke perut aku boyot ni!!.. (ok la.. aku pun salah gak.. dah tau boyot lg nak pegi tpt crowded mcm ni.. ) i din expect to be as bad as this... xde can lansung nak ke kaunter.. ade la dlm 4-5 kali.. then aku give up dah.. suh hubby n rizal je yg pegi tgk.. xbyk perfume yg best2 dah... n d price is not as cheap as last time... dl i can buy moch1n0 perfume for rm30 je!! brg pun xbyk dah.. brand skit je.. n yg best2 sumer xde..hubby pun agak frust sbb yg dier nak sumer xde.. (dunh1ll des1re)...at last we end up buying for cukup syarat je.. i bought hug0 b0ss for woman 50ml (rm95).. hubby beli dunh1ll fresh 100ml (rm122) n rizal beli hug0 en3rgize 125ml(rm150) n esc4da magn3tism 50ml(rm50 -- bau xla sedap sgt tp sbb murah..) sejam je kitorg kat dlm tu..

next stop.. sunw4y piramid.. hubby nak g emm3r zekna, nak pakai b'day kupon yg dier dpt tu.. dia beli 2 helai eorking shirt... rizal pun... then rizal blanje lunch kat sikret resipi.. pekena tomyam kung!!... hhuhuu.. best!!... then jalan2 jap.. beli b'day present for s0fea esok.. lps smayang blah...

then gi 0ld klang road.. survey almari utk baby... lps tu singgah saloon kat flat sbelah umah nyanyah tu... i got my hair cut (tp still blh ikat).. n hubby pun nak trim rambut dia.. n we both ask for wash n blow.. best nyer ade org cuci n urutkan kepale.. :p b4 balik tu singgah lepak kat mamak..

mlm tu we suppose to go for our wedding-reception-aniversary-dinner kat pr1nce hotel.. tp rupe2 nyer its not included in our pakej.. so, xde la mkn free.. dinner kat umah je la.. i cook kurma ayam... n tgk konsert af...

sunday pkl 10 dah kuar.. g umah sis famy.. dia wat celebration for sofea's b'day n mothers day too.. it was a nice, simple among family party... ade nasi briyani, spagethi, roti jala n cake.. n a very colofull cup cake too!! ...:p lepak, sembang n play with d kids till petang.. then send mama home n we go back.. lps tu rest je kat umah...


hmmm... tu je la.. dis coming wiken ade baby checkup n nak mintak tlg k.milah dtg kemas umah.. (thanx to nani bebeh sbb bg pinjam k.milah..:p)


08 May 2007

good time...great taste...

0 comments
no..not at mcd0nald!...at my hometown la..kual4 kangs4r!!... hehheheh...

despite of having tooth-ache n sore throat... i still enjoy my balik kg trip very much!!... will story about it later!!..it is full of makan..makan n makan... hhehehe..:p

..to be continue...

[edited]
hookeyy...heres d story... saturday morning tu i mintak tlg nyanyah to drop by kat dentist coz my gusi getting bengkak n i can't even gigit anything... d nite b4 pun aku mkn megi main telan je... so,i went to my old dentist, klinik f4dhil kat ta1pan... last 2 years i went there to tampal my gigi... so,he got my dental history detail.. n what i suspect to be d reason for my sakit gigi, which is d pregnancy n its just a bengkak gusi is not so true... he said d tampal he done last time is not berkesan.. d bacteria or whatnot is still there.. n d preggie hormon make it active again.. thats y i sakit gigi.. n guess what he tell me d solution is... R00t CANAL!!.. adoi!!.. aku dengar perkataan tu pun dah kecut perut.. luckly he give me option.. 1. do it now.. d sakit will be gone in 12hours or 2. do it after give birth, now he give me ubat.. n d ubat only can work after 3-4days..n i will sakit again until i do it..
so...of coz i choose option 2... i dun want to sakit now.. n lg pun i'm going back hometown.. so,he give me ubat that cost me rm50!!... mmg giler skit dentist ni.. as my yeop said, he is too bisness minded.. mane tak nyer!, suke sgt suh org dtg byk2 kali... (read: so, he can charge u more n MORE!!)... ok la... itu kisah gigi... since dah xleh nak mengunyah sgt, i bought whipped potato n bun wat bekal on d way back...

oh ye... did i tell u we went back naik keter BARU??? hehehe... very comfy... tp yg best nyer speedometer dier mak aihh... gabak beb!!.. sajer kot.. nak remind ppl not to drive too fast.. :p

initially we plan to have lunch kat kedai yut sun kat ta1ping.. mkn dier femes ciken chop yg aku xdpt nak mkn ari tu sbb kedai tutup... but since aku xleh nak ngunyah, so we went balik umah terus.. sampai kg around 2pm.. my hubby still in penang.. singgah opis dl kater nyer.. dah petang baru dier sampai kg... yeop,yong n ria dah sampai awal2 td.. :)

my mum tempah laksa that day.. so, it was our lunch + minum petang + dinner... :) pengat labu pun ade...sedap giler!! petang tu ade a few neighbour dtg tolong potong2 bwg utk makan2 esok... diorg sumer tegur my perut.. ye la.. lps kawen ari tu aku dah jarang jenguk diorg.. tgk2 dah memboyot je.. :p mlm tu just entertain our self tgk konsert af...

sunday morning, awal bangun.. nasik lemak bungkus punye pasal.. :p lg pun org dah start dtg tlg masak n what not... as usual, pkl 12 dah siap sumer.. org masjid dtg baca doa selamat.. then makan!!... menu of d day is kari ikan, rendang ayam, labu msk lemak n kerabu pucuk paku... yummy!!.. sumer aku bantai.. xkire la sakit gigi ke tidak!!.. muaahhahaha... alhamdulillah mkn2 kali ni sumer ok... fud pun xde la byk berlebih.. n mama's project of 'tambah tepi dapur with simen n atap' is very convinient!!.. org pompuan sumer wat kejer n makan kat situ.. just bentang tikar je..xyah susah2 nak wat khemah dah.. :) petang tu yeop balik dl coz tgh hari td dpt not so good news.. keter naza r1a yg dier tinggalkan kat porch umah usj terbakar!! nasib baik neighbour nmpk n call bomba.. abih keter tu.. maybe sbb short circuit... me,nyanyah n d rest help kemas2 umah n pinggan mangkuk.. kesian plk kat mama.. koko dah xde, kang dier sorang2 plk nak mengemas... mlm lps dinner, around 10pm bertolak balik.. konvoi ngan nyanyah...

see?? i told u.. asyik makan je.. :p ni alhamdulillah dah surut skit bengkak gusi ni... on monday tu i tok mc.. malas n xlarat nak gi opis.. hubby amik half day.. we went to baby check-up.. baby sihat... this time mase scan dia siap tunjuk bont0t dier kat doc!!... terbonjol perut aku.. doc pun payah nak ukur baby.. mane tak nyer... anak mama ni posing pelik2 la.. kepale dier dah kat bwh (tp blom betul2 engage).. bont0t dier kat my pusat n kaki dier kat my right side... nmpk la tapak kaki dia with her very cute2 jari tu.. :p berat baby dah 2.6kg.. berat mama 63kg.. naik xbyk dah.. :) this time doc byk terangkan psl tanda2 labour n d preparation need to be done.. thanx doc!!.. ;)

eh..ok la... nak smayang n balik dah.. nak singgah pasar mlm ..yuhuuu!! blh beli nasi dagang yg best!!.. :p

p/s: entry yg bosan..xde gambar nak letak...
[/edited]

03 May 2007

mcm2 adaaa

0 comments
rindu...rindu...serindu-rindu nyaaaa...(spoon -lagu feveret mr hubby :p-)
i miss u like crazyyy...(moffats)

hisshhh...mcm2 lagu tgh main dlm kpale ni... angau punye pasal laa... dah seharian kene tinggal ngan kekasih hati ni... yup...mr.hubby is not here... kene out stesen ke perl1s... jauh tau... ari ni pagi2 lg dah mengalir air mata... smalam toksah citer la... byk kali dah... 1st time kene tinggal since preggie ni... asal aku dok sorang2 dlm bilik n baby gerak2 je, sure nak nangih nyer... :( (read: preggie = more sesentip(sensitive)) dah la kene tinggal byk ari plk tu... saturday nnt baru jumpe... kalo ikutkan ati, nak je aku ponteng kejer n ikut hubby.. tp biler pk2 balik, i better let him go.. prektis2 la.. nnt mase dlm pantang lg la kene berjauhan lamer2... sabar je la yer... at least i got my baby to 'teman' me all d time... n lg pun malas nak bazirkan my cuti.. still early of d year.. nnt after d baby is born, sure kene slalu amik cuti.. i better save it.. n another 1 good reason is.. i can follow nyanyah balik kg dis wiken in her BRAND-NEW-C1v1c!!!.. woohhooo!!!... hehehe...pg td dah merasa dah kejap... mmg comfy... maklum le.. keter baru a.k.a MAHAL .. bau kedai lg tau....:p

----------------------------------------------------------------------------------------

aku bosan...bosan..pd dirimu... (lagu dangdut saper nyanyi ntah)
aku dah bosan..aku dah bosan..aku dah bosann... (bosan - amy se4rch)

ni lg satu masalah... dah bosan giler sbenar nyer... xde kejer nak buat dtg opis ni... stakat maintanence support utk c3lcom ni, xla byk.. lg pun aku bukan nyer person-in-charge.. so, i just do minor2 work je.. project baru mcm xde je.. blog hopping pun dah jenuh dah.. main game dah dekat 10round dah... so?ape nak buat??... research?? eiii... xhingin la aku.. membebankan otak la.. (read: MALAS...)

--------------------------------------------------------------------------------------
next...
dah xde lagu dah...

1. ni my younger sister, fifi yg ku harap2kan n telah mengofferkan diri nak kemas my house b4 d baby check out telah mengabarkan berita duka ni.. she only can come back after d baby kluar!! so, how?? mane la aku nak cari org nak kemaskan umah aku ni...?? terpakse la 'sewa' maid.. tp 1 thigng about 'maid sewa' ni, susah la nak disuruh2... kang sendiri xpuas ati.. nak buat sendir mmg xmampu dah den ni arrr... kang ade yg terberanak kang..

2. wiken ni balik kg!!! yipppiee!!!..

3. baju, lampin n all brg2 baby telah selamat dibasuhi... lampin siap iron lagi tau!!... heheh.. n bag to ospital pun dah siap di packing..tinggal nak masukkan dlm kereta je.....:)

4. last week went to yeop's house.. yong bagi baby basket.. n all d bantals.. n she promise to give us d play pen n car seat.. alhamdulillah... murah rezeki anak mama ni.. :) eh,how about d baby bath tub?? she forgot kot.. ooo ye... she give me my-belated-b'day-present oso... b0dysh0p bath set!!.. thanx yong n yeop!!.. :)

5. i'm having a very bad sakit gigi since last 3 days.. last monday nite i CRIED!!.. sbb sakit sgt... i suspect becoz of d pregnancy.. last 3 months pun kene gak.. doc said gusi bengkak.. mmg its 1 of d simptom.. sadly this time kene mase public holiday.. abih 1 puchong ni kitorg ronda cari dentist.. 8 dentist(including gomen) sumer TUTUP!!.. mcm mane la agak nyer kalo org yg dah sakit sgt2 tu.. nasib baik la aku blh tahan lg.. dan masih menahan hingga ke hari ini.. malas plk rase nyer nak gi dentist.. lg pun xde kenderaan la.. sabar je la... sakit ni terasa sgt biler ade something kat area situ je.... apart from that, sore throat pun ade skit2 gak ni... since monday lg dah.. tp malas nak gi amik ubat...

hmmm...ok la... sambung main game jap.. cepat la ari sabtu... i MISS my hubby!!! uwaa!!... kesian hubby sorang2 kat saner.. dah la xsihat.. 2 minggu batuk2... doc pun dah pesan suh dia rest tp dah kene kejer.. kesian dia... u take care ok yang... i miss u...

1 year of happiness

0 comments
alhamdulillah.. dah genap setahun kiter kawen.. raser sekejap je kan..??..

nothing much of celebration sbb bz with baby preparation... tp sempat gak la having spesel dinner kat f1,puch0ng.. tu pun lepas mak n abah tanyer 'xg mkn kat luar ke?' hehehhe...:p

mr.f1do


mrs.f1do

what i treasure most about the celebration is how we went tru d time remembering what had happen exactly 1 year ago.. remember this?

..on our back frm ur frens wedding @shangr1la..
him: jam ni cepat beberapa minit kan? (looking at jam keter :12:08am)
her: haah..apsal? nak wish eikk?.. kene tunggu pkl 10pg br blh.. (that was d time he 'officially' sah as my hubby a.k.a lps akad nikah..) :p

...12:28am..
him: nak kene tunggu pkl 10am gak ke?
her: errr... mcm lmbt sgt lg la.. skarang pu
n blh la.. :p
him: happy aniversary... (he kiss my hand..)
her: happy aniversary... (kiss him back...dah lama we din do this hand-kissing-in-d-car..)

i actually plan to give him a present... something that he
need.. but xde mase nak gi beli.. nnt la yer yang.. oh..yes.. i did receive a rose.. tu pun i yg mintak!.. mase kat wedding his fren tu.. ade byk fresh flowers.. he cilok 1 n give me n said 'nah.. hadiah aniversary...' :p


bunge dah layu..:p

ok la... maybe next time we have a proper aniversary celebration.. with our little-precious-one of coz.. :) dunno what else to say...i have said most of everything 'that nite'... n i really mean it.. (thats y i was crying..)

may Allah bless our marriage till death do us part...
..I LOVE U SOooOo MUCH...

awk 'pelengkap' hidup sy....
:)


1 year ago...

24 April 2007

late..waiting...

0 comments
i have no mood to write an entry.. i dun even plan to write one.. but its late..n i'm still waiting for mr hubby in my ofis.. alone.. yup..he got that stupid meeting again!!.. not his fault actually... its d damn sellfish boss.. ade ke tangguh meeting near 7pm then dier kuar (kejap la konon) n suh diorg tunggu dier to come back n continue d meeting???.. sellfish ke tak namer nyer tu?? adil ke tak?? eiiiiiiiiiii... geram nyer aku!!!... dah pkl 8pm++ ni tau!!.. dah la sorang2 kat opis ni.. buat nyer aku nak sakit nak terberanak satg mcm mane?? saper nak tlg???

GERAM!!! GERAM!!! GERAM!!!

nak call my mum jap la...
15min later... mama ckp:
1. better basuj baju2 baby tu
2. she made 5 bengkung for baby (big size).. need to buy more small size bengkung
3. if we all balik ramai2, she wanna do doa slamat skit nnt for me

just called rizal... diorg br nak sambung meeting!!.. ya Allah..ntah pkl brape la plk tu nak abih!!..
eiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...

hmmm.. anyway, i got afew things need to be done within this week..
1. bank in duit derma to mama's acct
2. beli remaining brg2 baby (list in prev. entry)
3. basuh baju2, lampin n bengkung baby
4. pack things to bring to hospital (eh?what to wear mase nak g ospital nnt arrr???)
5. buy present for aniversary (yup... this sunday going to be our 1st year wedding aniversary!!)

lapar la.... i HATE waiting!!!!!!!!!!!!!!!!!.. esp when i'm hungry!!!!!!!!!

hmm...panjang umur.. abih pun meeting..

20 April 2007

8th month

0 comments
alhamdulillah... i'm in my 8th month oredi... mama n baby sihat... just abah dier je yg sakit mcm2 lately... :p my baby getting bigger n bigger... biler scan nmpk mcm sempit je dah ruang kat dlm tu... but it doesn't stop her/him from doing all those summersault n kicking... tp can feel that pergerakan dia makin slow-motion.. but sometimes kuat sgt... i wish i can see my baby sucking her/his thumb mase scanning dis wiken... sure cute kan??... :p

lately slalu raser uncomfortable... mane tak nyer...badan dah berat sgt!!... esp mase laying down... serba tak kene!!...nak terlentang, kang tertekan plk vessel2 kat dlm perut ni... nak mengiring pun xselesa gak... siap kene 'lapik' perut ngan bantal br ok skit... tp once nak pusing ke lain..adohaiiii... sakit nyer....:( then kalo dah duduk atas lantai(or carpet) tu..punyer la payah nak bangun... terkangkang2 aku!!... mase smayang jgn ckp la.. nak terjatuh2 pun ade.. dah tak stabil... anyway, i'm trying my best to becarefull most of d time... insyaAllah.. :) one more thing... i can feel a very 'strong-preassure' on my pelvis bone area... maybe sbb berat sgt... so,dia menekan ke bawah.. esp biler bangun dr duduk/baring yg lamer...

my kaki oso start to bengkak all d time...!!... dah mcm kaki gajah kkdg tu... :p slipper HP (yg nyanyah bg) tu pun kkdg xleh nak masuk (even size nyer bigger than my normal slipper) ... tp aper2 pun alhamdulillah la... i'm still sihat.. xde simptom2 yg xelok.. coz i read somewhere yg during 3rd trimester ni, mom will sometimes having d same simptom mase 1st tri dulu..mcm mual n xlalu mkn etc.... me??makan?? huhuuh...give me anything!! i can eat for sure!! ...hahhaha.. :))

ok la...starting this week i need to get myself bz to do some important preparation b4 my baby 'check-out' from 'hotel mama'.. :p ...hey!! it can happen anytime soon tau!!... actually i'm starting to feel scared oredi... u know scared of what la.. LABOUR PAIN!!... but i try not to think too much on that... i focus more on what will happen AFTER 'that'... :p everytime i feel takut, i will tell myself that 'if my mom can deliver 5 child AT HOME without any problem and all membesar dgn sihat nyer!! why not ME??? ...' :)

for a start, dis wiken me n hubby will go for baby stuff shopping.. heres d list.. we plan to buy brg2 yg penting je dulu... like baju n nappy.. brg2 lain yg besar2 mcm crib n stroller will be later kot... lg pun my SIL offer us some of baby ria nyer brg2 like play pen, baby bath tub n basket.. thanx yong!!..;) ..
(For baby)
- baby shirts
- jumpsuits
- baby long sleeve
- baby long pants
- towels
- 7 pairs mitten & socks
- benkung baby
- lampin
- baby blanket (with hood)
- toiletries (+baby oil)
- new born diapers
- baby traveling bag /diapers bag
- baby sling (KIV)
- waterproof changing mat
- small bottles n nipples
- bottle brush
- nappy detergent
- baby wipes
- baby bath tub (got it!)
- bottle warmer
- flask/thermos
- kelambu baby
- face towel

(For Me)
. Breast Pump (manual n letrik)
. Nipple cream (consult from doctor)
. Nursing Pad (100% cotton washable & disposable) (KIV)
. Maternity Pad
. Disposable panties
. Nursing bras
. kain batik
**list ni disediakan dgn bantuan org2 yg dah ade experience...:p

next on d 'what-to-do-list' :
- pack brg utk bwk gi hospital... kene letak siap2 dlm keter.. incase nnt senang, terus jalan je!!..
- konfem with my mum psl confinement.. dunno yet she ok or not for me to stay kat kg 3-4 weeks je.. then sambung kat kl.. (i kesian kat mr hubby nnt kene tinggal lamer2...hehhe..:p)
- thinking to go back hometown laa this coming 1-2 week..i miss my mum!!... n i nak gi mkn aper2 yg i cannot eat later during confinement!!... muaahhahaha... :p
- check who's coming to d hospital mase i deliver nnt... n list of ppl to tell n good news later.. :p
- prepare d house... clean.. susun barang2... food/ration for mr hubby n rizal nnt.. (thinking to ask somebody else to help me to do d 'spring cleaning' ni..)
- plan what to do after deliver...

- stock up my drama series collection, so that i will not buhsan time confinement nnt...(saper2 yg ade koleksi drama best2 tu sila hubungi sy yer...nak pinjam...:D)
- prepare physically(excersice) and mentally for d labour!!...

fuhhhh...byk tu nak kene buat.. n i got like 8 weeks to do all this... sempat ke?? : wish me luck ppl!!...


19 April 2007

breakawayyyyyyy....

0 comments

yeeehaaaaa!!....yup..i'm back... dah bersawang dah blog ni... ish3.... ok la.. time to updet.. (cehhh.. yoyo-an je... mcm la ade org nak bc blog ni.. except yg 'sorang' tu la kan.. :p)

so,where was i???... ok..d week after my b'day... quite bz with work during weekdays.. but on that thursday mr hubby bg tau that his plan to celebrate my birthday might happen wiken tu.. (patut nyer wiken lps tp 'fully-book'..) .. mlm tu while sembang2, i manage to korek2 what actually his plan is.. dgn bijaksane nyer aku dpt teka!!.. its a breakaway trip to bkt.t1nggi,gent1ng!!!... yiiipppiee!!... he already book a room at c0lmar tr0picale... (using mama's berj4ya membership card..dpt murah..:p) by friday tu, i got plan siap2 dah about what to eat/cook... well u know me la.. tho mr hubby said xpayah but i insist gak.. :p n i have to cancel our attendance to baby r1a 1st b'day party on saturday.. sorry sayang.. next time mak lang dtg k.. ;)
(friday nite tu sempat gi join tgk mr hubby n opismet main b0wling kat summ1t.. :))

come saturday, lps subuh lg aku dah klung-klang kat dapur... masak nasik lomak!!.. hehhehe.. tu utk bekal satg.. n i cook pancake for brekfes... by 10.30am kuar umah... gi panta1 cheras dl.. its our normal checkup.. well.. baby is fine.. alhamdulillah.. berat baby dah 1.7kg... berat mama dia dah 60.5kg!!! (my god...berat nyer aku!!..) n my lil precious ni punyer la baik mase scanning.... senyap je dia... pd hal kalo time2 tgh active tu, adoiii... xpe la sayang... mama bukan marah... just too happy to see u getting bigger n sihat... :) mama kene ATT shot.. sakit la... :

pkl 12 br settle... terus gerak up to gent1ng... cuaca panas sgt that day... we arrive at d c0lmar almost 2pm.. bilik blom ready.. so, we go rabbit farm 1st.. since last time mase dtg bkt.t1nggi (time bujang) xsempat nak dtg sini... memandangkan perut dah lapar.. n we got food... n we saw got 1 family picnic kat tepi car park tu.. so,we join... bentang picnic mat n makan!!! (it's our 1st ever picnic togather..heheh..:p ).. lps tu baru masuk tgk rabbit.. nothing much to do oso... amik2 gambar then blah.. terus check in n lepak dlm bilik... tak sampai sejam dok dlm bilik yg beraircond tu, i started to feel tak sihat oredi.. flu n sore throat.. maybe sbb kat luar td panas sgt... ni dlm bilik sejuk plk.. lps lepak2 n rest, petang tu ronda2 kat luar tu.. ramai gak org.. n it started to rain... mlm after magrib we went out for dinner.. special dinner i would say.. we order carbonara n fritters.. not bad.. sbb tekak pun xbraper sihat... then kat tgh2 tu ade game utk budak2.. so lps dinner we lepak there kejap.. its fun!!... :)


our picnic 'basket'..
me n mr hubby at rabbit farm.. :)
...more pict. here...

sunday... since we din get free breakfes, so wake up late lo.. nasib baik ade bwk bread n tuna for brekfes.. pkl 1 check out... buy some sevinier... on d way tu singgah mcD beli pie.. lapar la.. :p we headed terus ke dewan perd4na to attend mr hubby's tok su son wedding.. mak ndak family n p.lang was there too.. enjoy a very nice (free) lunch... then antar p.lang to pudu... then balik... tidoooo...

... a very relaxfull wikennnn ..... thanx yang for d trip... love u soooOOo much.. :)

ok.. enuf bout my another babymoon... last week updet??.. hmmm... menyedihkan!!..disebabkan project celc0m tu nak launch on monday, i was working on saturday.. n sunday tu ALMOST kene kejer gak!!.. dah sampai opis br boss ckp xpayah dtg... so,terus call hubby n go else where.. yup..weekly-grocerries-shopping @ tesc0 n visit mama... :) tp lega skit la since boss bg kelonggaran for me to not stay late at nite... diorg ni sumer kene balik pagi.. like mase aku wat project atm dl... ye la... xkan nak mak buyong yg mcm dah nak meletop ni stay gak!!.. i need rest ok!!... d site is up.. u can visit here www.channelx.com.my (cehh..promote plk!!..:p) kalo ade aper2 error tu senyap2 je la ye.. tp kalo nak puji tu,silakan... :) penat tau buat ni...:p

anyway, i manage to cook cucur n bolognese tuna on saturday... n sunday, ayam masak lemak + sambal potato+ikan bilis(1st attemp)... :) ..no pict tho... :

err... ok la...should stop now... dis wiken got another checkup... yeay!!.. can see my baby... :) n best thing is we're gonna go shopping for baby stuff dis wiken!!... we got voucher from parks0n (redeem from hsbc points.. :p )

p/s: lately rajin gak tgk brg kat lel0ng.c0m.. n i bought dis.. digital thermometer.. very usefull esp biler ade baby nnt...;)

12 April 2007

tunngggguuu...

0 comments

alahai...kesian nye la blog aku nih....dah lamer bebenor tak di apdetkan... nnt la yer... bz la minggu ni... project celc0m ni dah nak launch!!!...

this story coming sooonnn..... tungguuuuuuuuuuuuuuu....

02 April 2007

a wish come true..

0 comments
alhamdulillah.... 1st of all, i would like to say thanx to Allah... dgn limpah kurniaNya dpt aku menyambut setahun lg hari lahirku... dan semoga akan terus dipanjangkan usiaku ini dengan penuh keredhaanNya dan agar aku tidak pernah alpa utk bersyukur dgn setiap rezeki yg diberikan... amin.... :)

alhamdulillah jgk sbb i got my wish come true... tho not all, but at least i got something i never thot of... ok.. ni summary of what i got:

1. on d day it self... i took EL.. i send sms to my boss, saying i got something else to do... then me n hubby off to melaka.. he got to do outstation.. so,i just follow.. dunno what to do yet... arrive melaka almost 12pm.. lepak at melaka ofis... surf d net while hubby do some work/meeting... then around 1.30 we went out for lunch.. diorg bwk g kedai kari kpala ikan.. i dunno where... but melaka kari is a bit diff la from my normal kari... kari depa mcm asam pedas skit.. but d taste is not bad n we had a very nice air tebu too!!... :p

later on, we went back to ofis.. i cont surfing n i just found out a good fren of mine from uni-days is staying near by d ofis... actually bukan staying la.. shes in m4ktab perguruan mel4ka, amik kpl1... so, i pinjam hubby's car n go meet my fren,k.anis... :) lama giler tak jumpe... we chat until around 5.30.. and i tumpang smayang there...

around 7.30pm, hubby finish work.. n we went to pernu,umbai... yeay!!.. we had thier famous ikan bakar n sotong goreng tepung n udang sweet-sour!!... xabis pun mkn... order byk giler!! tamak!... hehehhe... murah la.... order mcm tu br rm40... thanx yang for d dinner... ;)
d sotong, udang,ikan bakar, me n hubby...bad lighting laa...sorry...:p

2. d next best thing is, i got a suprise dinner from my bestest-frens!!!.. last friday after work, hubby pick me as usual... d whole day i give him hint2... asking for cheese cake n maybe a special dinner(again)... :p when i ask him whr to dinner, he just senyap... pusing2 bank dl.. then he drive towards band4r puter1 area... hmmm... i wonder whr hes taking me... we end up masuk pizza uno... then only i saw muka2-yg-mcm-ku-kenal!!... hahaha... there was nani, ika, rafiq, nyanyah n rizal!!!... wahhh!!!....suprise2!!!.. sungguh takkusangka!!... :p

we had a very nice dinner.. d food is excellent.. i ordered carbonara...sedap!!..thier calzone, fish steak n a few more other food pun sedap2!!!... :) then i got my dream-come-true-cheese cake!!!... yippie!!! ... thanx beb!!... i'm soooooo excited!!! ... best nyer dpt celebret birthday with best frens n love ones... this is a very pleasent suprise and very d touching one... :p
ika,me,nani,rafiq,hubby,nyanyah n rizal...thanx guys!!...:)

yummy2 cheese cake....!!...love it!!

i oso got lots of b'day wishes.. even from some ppl that i never tot i will get from... :p
1. face-2-face - hubby, nyanyah, rizal
2. frm sms - aza, mama, abah, yong(+ yeop,arif n ria), safia, nerine, fari, nazri(jeff), mama rd n mak (+ abah n dinie)...
3. phone call - fifi, nad, nani, hidayah
4. ym/frenster - ika, william, along, melinda, saufi, sueta...
thanx ppl for ur tot n wishes!!!... sorry la kalo ade yg tertinggal.. :p

n last but not least.. i got a very good news from my company... they're giving me 1x% increament!!!... alhamdulillah... bu i can sense thier 'cuak-ness' of me leaving this company!!... tu pasal la bg inccreament la ape la... lantak korang la... when i think (n got d oppurtunity) i'm going... i will go... i dun care!!!.. thanx anyway... :p

anyway, i oso got some bad news n spoilers during my b'day week...
1. i din get tru for my bank-kpale-rimau intvw...
2. my boss seems not happy i'm taking EL that day... he is soooo kecoh to ask us to do testing... n somemore d another guy oso take half-day... so what?? i was in melaka oredi that time n it is just a testing!!! not that u cannot do it urself!!!... i hate him!!!...

ok... dah la... got to start work... its monday ppl!!!... malasnyer nak wat kejer!!!...

p/s: i manage to cook roti jala + kari ayam during wiken!!!... penat aku menjala... tp luper plk nak amik gambo....



note to nani-bebeh... nnt send me d dinner pict yer...thanx...;)

26 March 2007

wishlist....

0 comments

during advance-birthday party @ office last week..:)

its monday again... last 2 days was not-so-relax wiken for me n hubby.. we went for his company friendly futsal game @ ampang on saturday... i met a long lost fren there.. a fren during uni-days.. and yesterday, we have our regular visit to mama's house..had lunch there... then we went to m1dVly... for sopping!!! yippie!!!... dah lamer xg soping ngan hubby.. last time i think was mase soping cari brg2 hantaran kawen... wow!!a year ago!! penat gak la... jalan xlama pun... tp kaki lenguh giler... still can feel d pain.. ni kalo dpt gi spa/massage ni sure best... ;;)

hmmm... my birthday is coming (read:its TOMORROW!!) .. and somebody sibuk suruh i put my wishlist here (coz he can't think of any good bitrhday present to give me...:p).. so, here it goes..

* lots of money!!! heheheh...sgt2 preferable...
* shopping treatment!! ..(again??) yes!!!..:)
* a relaxing trip to anywhere...(no need to be too far coz i dun wan to waste time on d road)
* spa or massage(Pregnancy Relaxing Massage) or at least a manicure/pedicure..:) (http://www.dewisrispa.com.my or http://www.veqish.com/ or www.jentayuspa.com.my or mane2 la
)
* errr.... suprise me!!!... :p

see... nothing in my list is a 'materially' (ade ke word ni??) things... i dun think i need jewellry...or speaker..or a playstation..no!!no!!no!!... thats y i prefer money.. coz i couldn't think of what i want to have at d momment... but if any of u can think of anything GOOD for me, that would be a very pleasant suprise...i LOOOVE suprises!!!... :)

anyway, a special birthday dinner is a must ye yang..;;) n i'm thinking to take leave tomorow... dunno yet what to do, but for sure i dun want to spend my birthday in this OFFICE!! a big NO-NO!!... but 1st, let me finish my work so that i can have a relaxfull-body-n-mind 'holiday' tomorrow... :)

23 March 2007

12 weeks to go!!!

1 comments


me in my mum maternity dress...she wear this masa pregnantkan my sister yg dah berumur 20thn!! :p

alhamdulillah...i'm in my 3rd trimester dah... so far so good...here what i'm going tru:
- current berat: 58.5kg
- ukur lilit perut : 36.5cm
- no leg cramp...
- not much strechmark(yet)...
- kaki bengkak once in a while...
- constipation sometimes..i try to take banana almost everyday to overcome this problem...
- pinggang dah kurang sakit.. unless mase tido... memang dah payah sgt nak bergerak mase baring skarang ni... n very hard to make sure i lay on my left side as recommended by experts.. yelah.. xkan la nak baring in d same position all night long..lenguh oOooo....
- fatigue.. biase la.. i try not to naik-turun tangga too much.. sometimes bercakap oso can make me fenat..
- makan!!...huhuhuhu... non stop beb!!.. kecuali time tido la... n i make sure i drink plain water a lot... milk once a day...
- baby movement... masyaAllah... s(he)s been 'dancing' a lot lately!!... kalo dibuat time active nyer tu.. sakit mama tau sayang... tapi xper la.. at least i know u r ok.. :) i'm a bit concern now sbb i still can't get d 'patern' of her/his movement... i mean biler time dia active??... what make her/him active??... :-? tp alhamdulillah,time mama tido, baby pun tido gak.. :)

i should start doing excersice oredi now huh...??....


anyway..this what d expert has to say.. from here http://www.pregnancyweekly.com


Third Trimester

While your weight gain is slowing, your baby's is still at full throttle. But your baby isn't moving around much anymore. Other than positioning themselves for birth, they're not going to do too much moving around towards the end of this trimester. What they will be doing is shedding (and eating some of) the lanugo and vernix that have been blanketing them, while their lungs and brain are racing toward maturity. Their immune system is still immature, though. Your placenta, and later your breast milk, provide needed antibodies. Your baby's sight has improved: they can now track movement and differentiate between light and dark. Thanks to this development, they're now on a regular sleep cycle. Don't count on that lasting too long after birth. You are at your most voluptuous.

Though you are not gaining much more weight, your bra size is through the roof. Your baby's size is impressive as well, and that is making it tough to sleep and unwise to stay too far from the bathroom. Those trips to the bathroom may now involve waddling. Relaxin, one of those hormones running rampant through your system, softens your hip joints, and your belly has begun throwing your posture into a swayback curve, which, if unchecked, will intensify your backaches. The aching and waddling will end soon enough, though. Labor generally occurs naturally before week 42. Ideally, it lasts for between 11 and 15 hours.

By your due date, your baby will, if average, weigh about seven and a half pounds, measure about twenty inches from head to toe, and be the most beautiful little person you will ever meet.


 

my crap Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template